Jump to content


Photo
- - - - -

Ruska salata


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
42 replies to this topic

#1 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 09 December 2012 - 00:51

Ja je pravim ovako:

Jednake kolicine obarenog graska (idealno, petit poas, malog zrna), sargarepe, barenog krompira, i kiselih (cvrstih i zaista kiselih) krastavaca. Danas me uglavnom mrzi da to radim, ali, nekada sam dinstao svinjski but/plecku, pa seckao i dodavao u salatu; danas radije kupim konzervu sunke, pa je iseckam. Svi sastojci, manje - vise u istoj kolicini.

Kad je zacinjavam, ja obicno dodam 1-2 kasicice dizonskog senfa, a so podesavam po ukusu, kao i limun, jer ja volim da je moja ruska salata kiselija.

Majonez: danas ga, uglavnom, kupujem.

Ranije: dva sveza i dva obarena zumanca, uz vrlo lagano nalivanje ulja...

Kad smesu za rusku salatu izmesam sa majonezom, volim da mi ostane majoneza da je tankim slojem prekrijem odozgo, u ciniji.

Sad, "ko'lko sela, toliko adeta".

Za mene je miris belog luka u ruskoj salati nezamisliv, a mnogi seckaju i dodaju parizer. Za mene je to neprihvatljiva opcija; curece ili pilece belo meso mogu da zamene svinjetinu, ali parizer ne moze.

I na kraju: moja sugestija je da, kad se ukupna kolicina sastojaka mesa, dosta oprezno dodaju so. limun i senf, jer to daje onaj konacni ukus ruskoj salati.

A ima li u Beogradu Nove godine bez ruske salate?

 



#2 veïna

veïna
  • Members
  • 258 posts

Posted 09 December 2012 - 18:07

Kupim pripremljenu kesu za povrcem :blush: Znam, znam, ali nema se vremena. Mali gasak, krastavci i kvalitetan majonez.  U Srbiji sunka, u Spaniji tunjevina i ponekad masline (menja koncepciju, ali tako su navikli, sta da se radi). U Srbiji je zimsko jelo, praznicno. U Spaniji je letnje i po malo sirotinjsko.

 

Cesto je pravim, u obe varijante. Jedino jelo gde sebi dam oduska sa majonezom, inace ga izbegavam.

Zaista, sta je Nova godina bez ruske salate? I to u semi-industrijskim kolicinama :lol:.


Edited by veïna, 09 December 2012 - 18:09.


#3 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 09 December 2012 - 18:54

Kupim pripremljenu kesu za povrcem :blush: Znam, znam, ali nema se vremena. Mali gasak, krastavci i kvalitetan majonez.  U Srbiji sunka, u Spaniji tunjevina i ponekad masline (menja koncepciju, ali tako su navikli, sta da se radi). U Srbiji je zimsko jelo, praznicno. U Spaniji je letnje i po malo sirotinjsko.

 

Cesto je pravim, u obe varijante. Jedino jelo gde sebi dam oduska sa majonezom, inace ga izbegavam.

Zaista, sta je Nova godina bez ruske salate? I to u semi-industrijskim kolicinama :lol:.

Zanimljivo...

Nikada rusku salatu nisam pravio s maslinama i tunjevinom, ali cu, izvesno, pokusati. To je opet neko sasvim drugo jelo, ne ruska salata, ali mi se cini da bi moglo da bude zanimljivo i ukusno.



#4 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 09 December 2012 - 19:21

Sve te "ruske" salate koje sam morala da gustiram po kucama kao gost ucinile su da se to u nashoj kuci ne pravi. Moja deca su, kao mala, smislila svoju varijantu kojoj su dali ime "tartinada" i sto redovno pravim. Leti, kad su velike vricine,  prija hladna uz salatu a zimi, kao mala popodnevna uzina za goste a pre kafe i kolaca, uz prepecen baget: majonez, isti recept kao Vladanov ali bez senfa, sa suvim belim vinom umesto limuna, kratko barena shargarepa, sicusni krastavcici i pecenica, sve seckano na 2x2 mm, ni manje ni vishe, sva 3 sastojka u istim kolicinama. Sve se lepo spoji sa majonezom, na tacni se formira polulopta koja se premaze tankim slojem majoneza i moze da se ukrasi motivima od krastavaca i shargarepe. Ide lepo uz baget lako prepecen i belo vino. 

Ne volimm kombinaciju krompira, graska  i majoneza. 


Edited by highlanderka, 09 December 2012 - 20:12.


#5 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 09 December 2012 - 19:34

Moram samo da ponovim, sto sam o ruskoj salati vec napisao:

Kol'ko sela, toliko adeta...

Pogledao sam malo i na gugletu i uverio se u to.



#6 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 09 December 2012 - 21:38

...

 

U Rusiji, pa kasnije SSSRu, ta se salata zvala / zove 'Salata Olivje'.

 

Nju je negde '60-ih godina XIX veka izmislio glavni kuvar moskovskog restorana 'Ermitaz', Francuz/Belgijanac (?), Lisjen Olivje.

 

Tadasnji sastojci: 

 

Seckani fileti pecene jarebice (prvo jako pecene, pa onda kuvane u bujonu sa dodatkom pecuraka i madere), teleci bareni jezik, presovani crni kavijar (икра 'паюсная'), sveza zelena salata, meso barenih rakova, smesa kiselog povrca, svezi krastavci, kapare, kockice aspika, tvrdo kuvana seckana jaja i majonez.

Jos se tu dodavao neki pikantni sos - tajanstvenog imena i recepta.

 

Ingredijenti se nisu mesali, vec redjali u slojevima i na kraju polivali tim pikantnim sosom i majonezom.

Kako se vidi - veoma skupa i delikatesna salata.

 

A ova 'ruska salata' - pa to svako zna.

 

Samo par napomena - nema potrebe dodavati limun i senf, kad se vec u majonez dodaju i senf i limun (a trebalo bi 'francusko sirce', a moze malo i balsamika).

Curece pecenje, belo meso seckano na kockice oplemenjue 'rusku salatu'.

 

Za ljubitelje mesa postoji jedna vrsta salate koju bi verovatno mnogo voleli.

Ili svinjsko pecenje (krtina seckana na kockice) ili kuvana govedina (ohladjena i seckana na kockice), bareni krompir i opet majonez.

 

Ja ne volim 'rusku salatu' koja 'curi' zbog kupovnog majoneza, vec sa pravim domacim majonezom koji nije komplikovano spremiti.

Zato sam u Rusiji uvek jeo 'rusku salatu' koja je stajala na tanjiru a skoro nikad u ciniji, a kod nas obavezno u ciniji.

 

...



#7 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 10 December 2012 - 08:38

 S obzirom da vishe ne radim i da ne znam sta cu sa sobom, pravicu domaci majonez, moram da nadjem mamin recept, mada, mislim da sam ga zapamtila: 2 kuvana zumanca* izmrviti sa 2 kasicice secera u prahu**, dodati 2 sirova zumanca, 1/2  kasicice soli, 2 kasicice senfa. Dok je moja baka iz Banata bila ziva, niko nije smeo da koristi mixer za pravljenje majoneza, za nju je to bilo svetogrdje, morali smo da mutimo drvenom varjacom a ulje je dodavano u nezamislivo tankom mlazu pa bez prekidanja, flasha se, uvijena u salvet, drzala grlicem uz samu ivicu (porcelanske) posude. Koristim mixer i plasticnu posudu i sve bude gotovo za 15 minuta. Po receptu, na 4 jaja ide 400 gr ulja. Na isti nacin se dodaje i sok od 2 limuna ili ista kolicina belog vina. Moze da se razredi i sa malo kisele pavlake. Svi sastojci moraju da budu iste temperature, sve namirnice treba ostaviti bar nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Kada je gotov, ovaj majonez je kao "drhtalica", cvrst, mirisan, sjajan, topi se na jeziku. 

* jaja za majonez moraju da budu sveza a bare se tako sto se u dublju posudu stave jaja, nalije se vode toliko da je bude iznad jaja onoliko kolika su jaja, stavlja se na ringlu i greje dok voda ne baci prvi "kljuc", posuda se poklopi i skloni sa vatre i ostavi da se sve potpuno oladi. 

** mnogo je 2 kasicice, dovoljna je jedna ravna kasicica.


Edited by highlanderka, 10 December 2012 - 08:59.


#8 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 12 December 2012 - 07:45

Kinikov recept za "Olivije" salatu mi je dao ideju da pitam neshto a da ne otvaram novu temu: da li volite kavijar i ako ga volite - zasto?
Na stranu to sto je neosporno da je u pitanju izuzetno zdrava namirnica, jede se u sirovom stanju, kombinuje se sa hlebom, puterom i uvek uz dobro vino ili neki drugi kvalitetan alkohol, to je sve o.k. ali ukus!
Morala sam da ga jedem u nekoliko navrata, probala sam i crni i crveni, probala sam i "Beluga" kavijar, onaj jako sitan, serviran sa razanim hlebom i puterom i crnim vinom ("Postup", jedno od najboljih koji sam ikad probala) i nishta - meni je uvek bilo gadno. Sva sreca sto su porcije male inace bih bila u nevolji. Kakva su vasha iskustva sa kavijarom?
P.S. Ovo je bolesno: u Srbiji, danas, jedna penzionerka hoce da prica o - kavijaru!

Edited by highlanderka, 12 December 2012 - 08:26.


#9 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 12 December 2012 - 08:33

Kinikov recept za "Olivije" salatu mi je dao ideju da pitam neshto a da ne otvaram novu temu: da li volite kavijar i ako ga volite - zasto?

Na stranu to sto je neosporno da je u pitanju izuzetno zdrava namirnica, jede se u sirovom stanju, kombinuje se sa hlebom, puterom i uvek uz dobro vino ili neki drugi kvalitetan alkohol, to je sve o.k. ali ukus! 

Morala sam da ga jedem u nekoliko navrata, probala sam i crni i crveni, probala sam i "Beluga" kavijar, onaj jako sitan, serviran sa razanim hlebom i puterom i crnim vinom ("Postup", jedno od najboljih koji sam ikad probala) i nishta - meni je uvek bilo gadno. Sva sreca sto su porcije male inace bih bila u nevolji. Kakva su vasha iskustva sa kavijarom?

 

Meni kavijar i jeste nesto u malim porcijama sto prijatno izaziva cula i gustira se - deo kompozicije u kojoj nekoliko ukusa zadrzavaju svoj karakter ali medjusobno se uzdizu i harmonizuju + zaliti necim prigodnim, to telo prosto trazi, to zaokruzje citavu stvar. Ja inace volim te slow procese u jedenju kad liznes pa osetis/prepoznas pa zastanes da produzis "caroliju" - kao da "lovis" perfektan trenutak ali natenane kroz "igru". Tako volim i zato volim da ga jedem. Ja nisam ta koja bi zamanula kasikom i jela ga kao - primera radi - euro-krem. Ali ima i ko tako voli. Kad smo vec kod kasike, kazu da (zbog ukusa) treba koristiti staklenu ili drvenu (moze i zlatna) samo ne nikako srebrnu i/li od rostfraja.



#10 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 12 December 2012 - 09:08

Vratila "film" pa se setila:  jela sam ga kao predjelo, nije ishao sa vinom (vino je bilo deo glavnog obroka) vec sa votkom a ja te "zestine" ne mogu da pijem osim ako moram a - morala sam.



#11 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 12 December 2012 - 14:49

: da li volite kavijar i ako ga volite - zasto?
.............................................
P.S. Ovo je bolesno: u Srbiji, danas, jedna penzionerka hoce da prica o - kavijaru!

Obozavam kavijar, ne zato sto je zdrav, nego zato sto je - jednostavno - fantastican!

Volim ga sa ledenom votkom, sa vinom i sa nista...

 

 

Medjutim, moj danasnji rucak nije kavijar:

Uzeo sam jedan struk praziluka, jedan krompir, jednu vezu sparoga (spargle, asparagus), dve manje sargarepe, nalio hladnom vodom, podesio zacine (so i malo bibera) i sve to skuvao. Potom sam ocedio tecnost u zaseban sud, a kuvanom povrcu dodao 200 vrlo zrelog stiltona i sve tok izmiksao dok nije postalo kasa. Tu kasu sam onda nalio onom vodom u kojoj se povrce kuvalo, pustio sve da ponovo pocne da vri i onda na kratko, ukuvao dosta pilece dzigerice.

Posle dugo vremena da mi je prijalo nesto da pojedem...

Uzgred budi kazano, pilecoj dzigerici potrebno je samo kratko vreme termicke obrade, bilo da je kuvate, pecete ili przite; u proticnom postaje bezukusno "zrnasta".


Edited by vladan, 12 December 2012 - 15:21.


#12 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 12 December 2012 - 16:00

Pilecu dzigericu nisam spremala od kako se moj prvenac ozenio i odselio od nas. Sad sam je bash pozelela i mislim da cu sutra da je spremim za sebe, cerka je ne bi takla ni sa dugackim stapom.

Sutra je pijacni dan pa cu naci dzigericu od domace kokoshke, uvicu je u jako tanak rezanj slaninice i baciti na gril plocu na koju cu, prvo, da razbacam malo ruzmarinovih iglica, odlicno se slazu. 



#13 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 12 December 2012 - 17:05

Obozavam kavijar, ne zato sto je zdrav, nego zato sto je - jednostavno - fantastican!

Volim ga sa ledenom votkom, sa vinom i sa nista...

 

 

Pridruzujem se !  :+1:



#14 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 12 December 2012 - 17:08

Ne znam sta sam ovo uradila? :blush:  :frust:  Valjda ce neko od moderatora da vidi, pa da ispravi. :)



#15 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 12 December 2012 - 18:57

Pilecu dzigericu nisam spremala od kako se moj prvenac ozenio i odselio od nas. Sad sam je bash pozelela i mislim da cu sutra da je spremim za sebe, cerka je ne bi takla ni sa dugackim stapom.

Sutra je pijacni dan pa cu naci dzigericu od domace kokoshke, uvicu je u jako tanak rezanj slaninice i baciti na gril plocu na koju cu, prvo, da razbacam malo ruzmarinovih iglica, odlicno se slazu. 

Upravo urolovao pilecu dzigericu u pancetu i isprzio na gril tiganju :D 

Kuvano vince i pomfrit se podrazumevaju :s_d: