Jump to content


Photo
- - - - -

Pogodi Topik - Upoznaj Regiju


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#46 ARIGATOJ

ARIGATOJ
  • Members
  • 801 posts

Posted 25 April 2010 - 12:16

iskreno, ja mislim da si ti bolestan covjek. i da bi te trebalo trajno udaljiti s ovog potforuma. dakle, ne samo da si u proslom postu, u svojoj nacionalisticko-administrativnoj ogranicenosti, negirao da je Baranja regija, i ne samo da si, opet u svojoj nacionalistickoj osajdarenosti, isticao hrvatstvo jednog Janusa Pannoniusa (sto je apsolutna neistina i uvreda njegovom djelu), vec si kao zadatak u ovom regionalnom kvizu postavio, ni manje ni vise, grad Kaunas u Litvi. dakle, na sve moguce nacine pokusavas obesmisliti ideju ovog topica.

no problem s ovim kvizom nisi ti, ili tebi slicni iskompleksirani tudjmanovci koji se groze pomisli da zive u istoj regiji sa Srbima, problem ovog kviza je katastrofalan odaziv forumasa iz Srbije. tako da cu malkic razmisliti da li postaviti novo pitanje, ili jednostavno odustati.


Nakon ove kritike, sam ću se udaljiti. Ipak, nekoliko primjedbi, prije nego što se udaljim.

1. Sporedni cilj ove teme, kako si u uvodnoj poruci postavio, bio je: spoznati granice toj regiji. To sam pokušao učiniti, približivši se njenu sjeveroistočnome uglu. Čestitam na brzom rješenju.

2. Nije točno da se grozim pomisliti da živim u istoj regiji sa Srbima, ne znam otkuda ti ovakav monstruozni zaključak? Već time što gostujem na njihovu forumu, iskazujem im poštovanje; mnogo su tolerantniji od tebe.

3. Sve što sam o Janusu Pannoniusu do sada čitao, upućivalo je na to da se radi o Hrvatu
[npr. http://en.wikipedia....Janus_Pannonius].
Ti, jamačno, znaš više, jer si erudit poput Krleže. Citiraj protutvrdnju da me bolje uputiš u ličnost i djelo Janusa Pannoniusa, pa ću se držati toga, ako me uvjeriš. Ali dopustit ću si sumnju u tvoje tvrdnje, jer ustraješ na krivoj interpretaciji statusa Baranje, premda sam točno naveo činjenično stanje.

4. Na tvoje neumjesne kvalifikacije ne ću se uopće osvrtati.

5. Tema koju si postavio je zanimljiva i poučna, smatram da bi je bilo šteta ukinuti.

6. Budući da smatraš da sam izašao izvan okvira regije kakvom je ti zamišljaš (očito je Osijek u njenu središtu), ne ću komentirati ništa o Kaunasu, premda sam to bio spreman i premda si to, na neki način, propisao. Mislim da ti ne će biti žao.

Edited by ARIGATOJ, 25 April 2010 - 13:26.


#47 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 25 April 2010 - 13:33

3. Sve što sam o Janusu Pannoniusu do sada čitao, upućivalo je na to da se radi o Hrvatu [npr. http://en.wikipedia....Janus_Pannonius]. Ti, jamačno, znaš više, jer si erudit poput Krleže. Citiraj protutvrdnju da me bolje uputiš u ličnost i djelo Janusa Panonniusa, pa ću se držati toga, ako me uvjeriš. Ali dopustit ću si sumnju u tvoje tvrdnje, jer ustraješ na krivoj interpretaciji statusa Baranje, premda sam točno naveo činjenično stanje.

ti si "sve citao o Janusu", ali od Janusa, ocigledno - nista. frka s latinskim jezikom? sve neki madjarski prijevodi Pannoniusovog "rvackog" - pa se ne snalazis najbolje? oprosti, ali ti ni engleski ne znas, jer nigdje u tekstu koji si postavio kao argumentaciju ne stoji da je Janus bio Hrvat. to stoji samo u rvackim (pazi otrov!) udzbenicima, koji mijesaju renesansu i humanizam u Hrvatskoj sa monoetnickim rvactvom. dakle, jos jednom, a onda se izgubi s ovog topica - govoriti o necijem/bilo cijem hrvatstvu iz sredine 15. stoljeca, pa onda jos i isticati/naglasavati to hrvatstvo, moze samo napaljena i u povijest neupucena nacionalisticka budaletina. i drugo - Janus Pannonius nikada nije za sebe rekao/napisao da je Hrvat. ono sto je o njemu pronasao prof. Dionizije Svagelj (tko je sad taj? - ti se pitas), nitko ozbiljan nece nazvati dokazom njegovog etnickog podrijetla. a pronasao je, i to nakon cijelog zivota provedenog u kopanju po arhivama i knjiznicama, Janusove stihove - rodjen tamo gdje Drava predaje Dunavu ime i vodu. i to je to/nema vise. za nas Slavonce i vise nego dovoljno, a za vas Rvatine Tudjmanovog kalibra i vise nego porazno.

a sto se ostalog tice, osim sto nisi u stanju pogledati u rjecnik hrvatskoga jezika i saznati nesto o pojmu regija, ne ocekujes valjda jos i raspravu o tome da li je Baranja regija ili nije? pored zivih i veselih Baranjaca i jos zivljih i veselijih Baranjki? ne budi smesan. svasta je Baranja u svojoj dugoj i bogatoj povijesti prezivjela, pa ce prezivjet i tebe, tako administrativno ogranicenog. a prezivjet ce i tvoju jedinu i vjecnu Hrvatsku, u to budi siguran.

aj sad, tutanj.

#48 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 26 April 2010 - 06:52

Vjekoslave, mislim da si neodmjereno reagirao. Izraz "regija" moze imati vise razlicitih upotreba i u uvodnom postu nisi definirao koja je jedino prihvatljiva na topicu. U medijima je cesta sintagma "zemlje u regiji" - iako i te zemlje imaju regije...
Ja sam tako bio shvatio uvodni post - misleci da se radi o Balkanu i njegovim regijama.

Ispada da sam i ja pogrijesio postavljajuci slike Zrmanje i Paklenice - nisam nigdje spomenuo konkretnu, definiranu regiju nego sam tu rijec shvatio kao "podrucje..."


Po svemu sto sam citao, prije 500-tinjak godina nije postojala razvijena nacionalna svijest i sumnjam da su je imali Matija Gubec i Franjo Tahi. Svejedno, ako netko kaze da se radi o seljaku-Hrvatu i feudalcu-Hrvatu, necu ga odmah nazvati tudjmanoidnom hrvatinom... Bez obzira na to da su meni te licnosti zanimljivije u socijalno-povijesnom kontekstu nego iz nekog nacionalnog aspekta. Uostalom, ne bunimo se kad netko kaze da je Leonardo da Vinci - Talijan, iako nisam nikad nigdje procitao da je to za sebe izjavio.
Ako mislis da je Arigatoj pogrijesio, ispravi ga - a to moze i bez konfrontacije.

Aj'mo sad loptu na zemlju i, posto si rijesio njegov (makar i pogresan) zadatak, postavi novi. Topic je prezanimljiv i fotke prelijepe da se topic ovako, bez veze, ugasi.

#49 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 26 April 2010 - 08:55

Vjekoslave, mislim da si neodmjereno reagirao.

mislim da sam reagirao sasvim, sasvim primjereno. jer - naravno da izraz regija moze imati vise upotreba, vise znacenja. pa o tome se i radi! insistirati pak samo na jednoj, i to onoj drzavotvorno-administrativnoj, najblaze receno, nije primjereno. ni ovom topicu, ni ovom potforumu, ni kompletnom forumu B92, koji ima regionalni karakter. pazi kad isto vrijedi i za pojam regionalizacija. naime, on se i u Hrvatskoj i u Srbiji rabi iskljucivo u jednom kontekstu - i to pogresnom! jer istinska regionalizacija znaci povezivanje i suradnju, a ne zakljucavanje u drzavne torove i picvajz sa nacionalnim "metropolama". takav diskurs moze voditi samo fasizaciji, a ne EU regionalizaciji.


Ako mislis da je Arigatoj pogrijesio, ispravi ga - a to moze i bez konfrontacije.

ne moze. sa takvim desnicarima ne moze bez konfrontacije. obrati paznju na moj prvi post njemu, primjetices da sam pokusao lijepo. i onda obrati paznju na njegov odgovor i insistiranje na negaciji Baranje kao regije. a tako uporno negiranje regionalne svijesti nasih Baranjaca (Slavonaca, Dalmatinaca, itd.) moze samo netko tko je ispuzao ispod Tudjmanovog sinjela. ti zivis u USA, pa si mozda propustio, ali -> najveca Tudjmanova fobija nisu bili Srbi i Velika Srbija, vec upravo hrvatski regionalizam. ima tome i zasto u povijesti, nije taj rvacki strah pao s Marsa. jake regije = slaba (ili nepostojeca) drzava Hrvatska. i to je formula koje se drze sve te velike, monoetnicke Rvatine. s tim sto oni naravno ne mogu shvatiti (i to je ta nacionalisticka ogranicenost) da iza jakih regija ne moraju stajati nasi susjedi sa teritorijalnim pretenzijama, vec -> gradjani koji zive u tim regijama. i da nije devetnaesto, vec dvadeset i prvo stoljece.

uostalom, odlicno poznajem Arigatoja iz drugih diskusija, tako da definitivno stojim iza odluke da s idejama koje on zastupa treba ici u otvorenu konfrontaciju.


...


sto se novog zadatka tice, ja vise necu ucestvovati na ovom topicu sve dok se aktivno ne ukljuce i forumasi iz Srbije. jednostavno mi ne pruza zadovoljstvo otkrivati "nove hrvatske krajeve" sa forumasima iz Hrvatske. to mogu i u lokalnom planinarskom, ili pak fotografskom drustvu. ja zelim iskoristiti mogucnosti koje nam pruza ovaj medij za nesto drugo, a to drugo se zove regionalna interakcija. ti Zorane slobodno nastavi sa postavljenjem novog zadatka. ako je ideja dobra, ona ce zazivjeti, neovisno o pokretacu.

#50 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 26 April 2010 - 10:58

Uostalom, ne bunimo se kad netko kaze da je Leonardo da Vinci - Talijan


ali se zato vrlo "potkacimo" kad takva sto kazu za npr. Marka Marulica ili .. (a) sto da ne, i za pomenutog Ivana Cesmickog.
npr. neki dan citam kako se [jedna od boljih tehnickih] skola u Berlinu prozvala Tesla .. sto iz postovanja spram jednog od najvecih
sto poradi velikog broja profesora a i srednjoskolaca - Hrvata.

lijepo i u'redu .. za mene kao gradjanina Hrvatske .. jer se u konacnici, u nekom srazu s kulturnom prosloscu mogu mjeriti s drugima.
Vjekoslav tu potrebu ne shvaca ozbiljno jer ne zalazi u takve komunikacije cesto .. ali meni su one svakodnevnica, naprosto zato sto na podrucju
Europe postoje ljudi, jos uvijek, koji te nase krajeve dozivljavaju pod - barbarizam
ali zato bez po muke Albert Einstein-a "strpaju" pod Nijemac iako je ovaj morao brisati sve u sesnaest da ga ti isti [a opet drugi] Nijemci ne sustignu.

ili reci danas nekom Austrijancu da Freud, Sigmund nije njihov?
a jeli je? ili krace, zasluzuju li da je?

ps

Pajdo, ne mora se tebi objasnjavati koliko smo mali, bas kao sto se ne treba objasnjavati ni koliko smo manji kad nam uzmes Marka Marulica,
zar ne?

a to sto je ARIGATOJ "stara skola" [bodul rodjen u Kninu] pa nam objasnjava madjarsko regionalno ustrojstvo, te unutar toga Baranji odrice status regije
boze moj .. zar mislis da onaj krupni kapitalista .. poljoprivrednik iz Bayerna, koji je kupio pol Ceske/Slovacke/Madjarske
a uskoro se sprema kupiti i tvoju Slavoniju skup zajedno s Vojvodinom .. brigu vodi o regionalizaciji kako je ti vidis?
jest, al' malo sutra .. ima da nas strpa [zakonski] sve u jedno. sacekaj jos malo .. pas' i sam viditi.

uostalom tema je Ok!

pss

ARIGATOJ ovo ja pisem kao podrska tvojim regionalnim uratcima! meni se dopalo procitati nesto i o Ivanu Cesmickom :ph34r:
sto fali informaciji?

edit: ju

Edited by Slaven, 26 April 2010 - 11:02.


#51 ARIGATOJ

ARIGATOJ
  • Members
  • 801 posts

Posted 24 November 2010 - 14:06

a to sto je ARIGATOJ "stara skola" [bodul rodjen u Kninu]...
...ARIGATOJ ovo ja pisem kao podrska tvojim regionalnim uratcima...


Nisam mogao vjerovati!

Prekosutra ističe sedam mjeseci od ove zadnje Slavenove poruke, a od obećane "šire" fotografije Pantere iz zraka ni traga ni glasa...

Što li smo se Slavenu toliko zamjerili da nam se više uopće ne javlja?

A u njegovu susjedstvu upravo raste jedna zgrada...

#52 Schultz

Schultz
  • Members
  • 148 posts

Posted 27 November 2010 - 12:53

Znam da ovo predstavlja neku vrstu oftoPIČARENJA, ali molim vas probajte da pogodite koja je ovo regija:
http://mw2.google.co...um/11834855.jpg
http://mw2.google.co...um/41065582.jpg
http://mw2.google.co...ium/9279995.jpg

Ko pogodi iz prve ima gajbu nikšićkog.
Mislim da ćete ostati zabezeknuti kad saznate o kojoj regiji je reč :lol+:.

Edited by Schultz, 27 November 2010 - 12:54.


#53 Schultz

Schultz
  • Members
  • 148 posts

Posted 27 November 2010 - 14:54

Evo kazaću vam, ne radi se o crnogorskom, albanskom ili dalmatinskom primorju, radi se o srpskoj oblasti Timočkoj Krajini i gradu Kladovu na Dunavu :lol+:.
http://www.google.co...lient=firefox-a

Edited by Schultz, 27 November 2010 - 14:57.