Jump to content


Photo
- - - - -

Joga i zdravlje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
79 replies to this topic

#76 Aya

Aya
  • Members
  • 31 posts

Posted 09 April 2008 - 12:36

Kako bi i da li bi joga uticala na neurogenu bešiku?

#77 decky999

decky999
  • Members
  • 410 posts

Posted 02 May 2008 - 01:53

Jogu radim svaki dan, u proseku 30min ujutro po ustajanju (oko 07:30) a često isto toliko kasnije popodne kada se vratim sa posla (oko 19:00). Ujutro biram asane koje daju energiju, uveče one koje opuštaju. Išla sam nekoliko godina kod instruktorke i svaki put bih se posle tih 60min joge osetila opušteno, čak blago uspavano (iako se tu radila nešto intenzivnija, dinamična verzija hatha-joge). Sećam se da mi je na početku bavljenja jogom bilo jako teško, ali ne psihički već zbog potpuno slabog i nesavitljivog tela, a tada sam imala 15tak kilograma više. U početku sam pravila velike pauze, odustajala pa se vraćala... srećom, jer danas mi je joga potreba.

Bitno je pravilno kombinovanje asana i disanje, zato je za uvod u jogu potreban dobar instruktor. Moguće je da početnici imaju probleme jer redosled asana biraju nasumično pa ne dobijaju balans (pokret napred treba da je izbalansiran pokretom nazad i slično), simetriju ni sklad duše i tela ka kome joga vodi. Takođe, moguće je da se preforsiraju pokušajima da brzo savladaju pravilno disanje ("disanje stomakom" koje treba da ostane trajna navika, ne samo kao važan element asana).

U svakom slučaju, početnicima bih predložila fizički zahtevniju varijantu hatha-joge, i to uz instruktora koji naglasak stavlja na telesno vežbanje, umesto nekog kvazi-duhovnog gurua. Vežbanjem će se vaše telo i duh uskladiti (većina nas je tu raštimana usled "sedentary lifestyle"-a), time ćete biti na sigurnom putu duševnog mira i to prilagodjenog vašoj ličnosti. Drugim rečima, od joge ćete dobiti koliko tražite, postepeno, ali samo ako radite redovno. Jednostavno, slušajte svoje telo i vremenom ćete pomerati granica njegove gipkosti i snage. "O jogi ne treba pričati, jogu treba raditi" i kas'će vam se samo.



:rolleyes: - ova zadnja recenica da ti se pozlati. Kad govorim vec o tome ja sam se malo ulenjio, radim samo kad me nesto zaboli - nisam bas za primer.

#78 decky999

decky999
  • Members
  • 410 posts

Posted 02 May 2008 - 01:59

Krvna slika mi se pokvarila kao posledica virusa koji mi je napao i pluca...tako je rekao doktor...
Mozda ima neke veze i to sto sam radila joga-nidru sa sadkalpom-odlukom- /ako znas o cemu pricam/ ...kao neka vrsta sugestije- i ona je u mom slucaju bila u vezi zdravlja...
primetila sam cudnu stvar- kad radim tu kao vrstu sugestije u joga nidri, obicno mi se desavaju stvari potuno suprotne od onoga sto zelim- ako zelim da mrsavim, ja se debljam, ako zelim da budem zdrava, ja se razbolim. Strasno cudno. Kao da se buni podsvest.

U svakom slucaju, puno ti hvala za telefon i adresu... :rolleyes:



PA nemoj da radis joga nidru to se radi samo posle godina vezbanja pranajame i meditacije. Imas gomile knjiga na srpskom sa detaljnim objasnjenjima o svemu. Kad god vidis da nesto ide naopako uvek se vrati u bazu. IZgradi bazicnu grupu asana i pranayame koji ti najvise odgovaraju. Ljudi su razliciti i svakome ce odgovarati razlicite grupe vezbi. Drzi se zlatne simetrije i nikada nemozes da pogresis. Joga nije u "napredovanju" kroz nivoe - to je zapadni nacin razmisljanja - nego nalazenja sopstvenog balansa i njegovog odrzavanja.

#79 rajna

rajna
  • Members
  • 1 posts

Posted 11 February 2009 - 14:56

Jos jedna zaljubljenica u jogu. :ph34r: Ja vezbam jogu kod Rade, u ulici Marsala Birjuzova i prezadovoljna sam. Njen broj je 064/1579-376, a za druge delove grada pogledajte sajt Joga centra Srbije .

#80 oasis

oasis
  • Members
  • 85 posts

Posted 13 March 2009 - 05:33

U Beograd joga je stigla još davnih dana sa Jasminom Puljo, i mnogima postala ono što je i meni: oaza u kojoj se regenerišu svi oni resursi koje tako teško oštećuje svakodnevni naporan život.
Teško je očekivati čudesna isceljenja i spas od svih bolesti, ali, verujte mi, redovne vežbe uz dobrog instruktora vratiće vas u dobru formu, ojačati i skelet i mišiće, pomoci unutrašnjim organima da dobro obavljaju svoje funkcije, naučiti vas da osluškujete svoje telo i pratite njegov ritam.

Treba li još isticati da je to najbolji put do zdravlja?

O pojedinačnom uticaju vežbi na pojedine organe uvek možete pitati svog učitelja. Ako je pravi, zainteresovan i posvećen.
Ja imam sreću i moja instruktorka je neko kome zaista dugujem što se poslednjih godina osećam
izvanredno. Jedan razlog je već i to što svaki čas počinje podsećanjem da naše telo zaslužuje taj mali predah i pažnju, što mi zaslužujemo vreme samo za sebe, za svoj mir i svoju dušu.
Pisala sam ovde već o Snežani. Samo da vas podsetim da su mesta na kojima se održava joga
Novi Beograd
Osnovna škola „Jovan Dučić“, (preko puta Hajata) četvrtkom i nedeljom od 18 h do 20 h.

Crveni Krst, Vračar
Osnovna škola „Siniša Nikolajević“, Timočka 26, ponedeljkom i sredom od 18 h do 20 h.
a sad smo uspeli da je nagovorima da upriliči i prepodnevni termin utorkom i petkom 11 h do 13 h.
U finoj sali Molerova, u pasažu između broja 11 i 13. Sala ima i ogledala, pa tako lepo možete da vidite je li vam kičma baš toliko prava dok sedite, koliko ste mislili, ili treba još malo da se ispravite.
U tome „još malo“ u stvari je najveća tajna.

Ako vežbate do samih granica svojih mogućnosti, nikako preko toga, i ako svaki put te granice samo malo pomerite pobedićete, ili, ako više volite tako, izgradićete sebe.
To ne kažem ja, to kaže Snežana, Ja samo slušam i učim

Telefon: O64 135 56 26