Jump to content


Photo

BOR


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
60 replies to this topic

#16 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 14 March 2007 - 23:28

sta stampa stampa 15.03.

Ministarstvo privrede

Kuprom može da založi imovinu RTB

Beograd - Rumunska kompanija Kuprom ima pravo da radi uzimanja kredita založi imovinu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, tvrde u Ministarstvu privrede. Vlada Srbije je sa Kupromom potpisala ugovor o prodaji imovine RTB i prenosu eksploatacionih prava u borskom rudarskom basenu. To znači, kako ističu u Ministarstvu, da novi vlasnik ima pravo raspolaganja tom imovinom i može da je ponudi za stavljanje pod hipoteku radi uzimanja bankarskih pojazmica. U slučaju oduzimanja zaloga, ako se kredit ne vraća na vreme, Kuprom ne može novom vlasniku imovine RTB preneti bilo koja druga prava iz kupoprodajnog ugovora.
Predstavnici Kuproma najavili su da će, uz druge garancije, dati u zalog 30 do 40 odsto imovine RTB radi dobijanja kredita od 600 miliona dolara od banaka Meril Linč i Dojče banke, za isplatu imovine RTB i za obavezne investicije. Prema Zakonu o privatizaciji, ukoliko se na tenderu prodaje preduzeće, a ne samo njegova imovina, novi vlasnik može da ponudi u zalog samo pet odsto kupljene imovine. Za kupovinu imovine RTB Kuprom treba da uplati na račun države 400 miliona dolara, a obavezan je da u naredne četiri godine u to preduzeće uloži 180 miliona dolara. Država se obavezala da će uložiti najviše 80 miliona dolara u sanaciju zemljišta i poboljšanje ekološke situacije u Boru, a, ako izdaci budu veći, kupac je dužan da plati sve preko tog iznosa.
Tender za prodaju RTB Bor u celini raspisan je 1. septembra prošle godine, a minimalna cena za kupovinu imovine rudnika bakra Bor i Majdanpek i preduzeća Topionica i rafinacija u Boru bila je 266,7 miliona dolara. Kuprom je pobedio na tenderu ponudivši 60 miliona dolara više od konzorcijuma kiparske firme Ist point - u kojoj je jedan od vlasnika privrednik Zoran Drakulić, i londonskog investicionog fonda ORN, koji su ponudili 340 miliona dolara. Drakulić je zbog sumnji u neregularnost sprovedenog tendera za prodaju imovine RTB uputio žalbu Ministarstvu privrede i zatražio na uvid kupoprodajni ugovor. Beta

Kupac bez novca

Mogućnost koja je data rumunskoj kompaniji "Kuprom", da založi imovinu koja je u vlasništvu RTB-a kako bi dobila kredit za kupovinu ove firme, probudila je sumnje ekonomista da je po sredi prodaja koja unapred ima za cilj neuspeh privatizacije najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata.

- Ukoliko se dogodi da "Kuprom" nema para da plati pristiglu ratu banci (u ovom slučaju, reč je o jakim finansijskim institucijama "Meri Linč" i "Dojče banka"), imovina RTB-a bi automatski bila predmet prinudne naplate. Banke bi u tom slučaju imale mogućnost da borsku kompaniju prodaju bilo kom kupcu, prema kojem ne bi važila pravila iz ugovora koje je potpisala Vlada Republike Srbije sa "Kuprumom", kaže za "Blic" ekonomista koji je upoznat sa ovim procesom. On je dodao da, po pravilu, banke insistiraju da se založi dva puta više imovine od kredita koji se dobija.

- Postavlja se logično pitanje kakav se obrt može očekivati u dotrajalim postrojenjima RTB-a da bi se isplatio kredit - zaključio je naš sagovornik.

U Ministarstvu privrede tvrde da "Kuprom" ima pravo da radi uzimanja kredita založi imovinu Rudarsko-topioničarskog basena. Ne sporeći to, ekonomisti upozoravaju da bi problem mogao nastati ukoliko "Kuprom" dobijeni kredit ne bude mogao da vrati.

Vlada Srbije je sa "Kupromom" potpisala ugovor o prodaji imovine RTB-a i prenosu eksplatacionih prava u borskom rudarskom basenu.

- Kada neko prodaje nešto vredno on vodi računa o tome kakav je platiša onaj kome prodaje. Ako onaj ko kupuje uzima kredit da bi kupljeno platio, onda to znači da je reč o lošem kupcu i lošem platiši - komentar je ekonomiste Milana Kovačevića, stručnjaka za strana ulaganja.

Prema njegovim rečima, rizično u ovom slučaju može biti to što

"Kuprom" možda neće moći da otplaćuje kredit, pa će RTB Bor morati da proda nekom drugom.

- Sve u svemu, nisam siguran da smo dobili pravog kupca - ocenjuje Kovačević.

On takođe navodi da je ovako nešto po zakonu moguće, ali i ukazuje da je ključna stvar da li je to bilo dozvoljeno i u tenderskoj dokumentaciji.

- Ukoliko nije, onda ostali koji su bili zainteresovani za kupovinu RTB Bora mogu da se žale - kaže on.

Prema mišljenju ekonomiste Đorđa Đukića, nije bitno iz kojih izvora će se nešto plaćati, ali se ipak pita kako se može staviti pod hipoteku za uzimanje kredita objekat koji nije uknjižen na korisnika kredita.

Dejan Erić, direktor Instituta ekonomskih nauka, kaže da svet poznaje takvu vrstu poslovnih poteza, koja je doduše više uobičajena prilikom kupovine privatnih firmi.

- U ovom slučaju malo je neobično i čudno to što na ovakav način jedan strani investitor kupuje državnu imovinu. Ostaje otvoreno pitanje da li je ranije kupac rekao na koji način će kupovati RTB Bor - kaže Erić.

Ekipa "Blica"


KUPUJU NA VERESIJU
Horija Simu, vlasnik "Kuproma", založiće imovinu RTB Bor iako ga još nije ni platio

BEOGRAD - Horija Simu, vlasnik "Kuproma", založiće imovinu RTB Bor, koju još nije platio! Ova skandalozna transakcija, grubo rečeno, znači da će ova rumunska kompanija bez uloženog dinara postati vlasnik "Bora", koji će zatim založiti da bi podigao kredit i platio tu istu firmu.

Naime, sam Horija Simu je, pre dva dana, izjavio da će platiti "Bor" (400 miliona dolara plus 180 miliona za investicije) tek kad bude "prebrojao sredstva i zalihe", očigledno ne verujući Vladi Srbije. Zatim je rekao da će uzeti kredit od 600 miliona dolara kod Meri Linč i Dojč banke, a da će zbog toga založiti raspoloživih 30 do 40 odsto imovine ovog nekadašnjeg giganta.

- Više od polovine imovine ne pripada "Boru", već ova kompanija samo ima pravo korišćenja. Zatim, veliki broj objekata je izgrađen bez potrebnih dozvola, tako da ne mogu da se založe. Čak je i upravna zgrada već pod zalogom neke ruske banke - rekao je između ostalog Simu i dodao da će i "Kuprom" dati garancije da bi se podigao kredit.


"Bor" može kao zalog

Rumunska kompanija "Kuprom" ima pravo da radi uzimanja kredita založi imovinu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, rečeno je danas Beti u Ministarstvu privrede. Vlada Srbije je s "Kupromom" potpisala ugovor o prodaji imovine RTB i prenosu eksploatacionih prava u borskom rudarskom basenu. To znači, kako ističu u Ministarstvu, da novi vlasnik ima pravo raspolaganja tom imovinom i može da je ponudi za stavljanje pod hipoteku radi uzimanja bankarskih pozajmica. U slučaju oduzimanja zaloga, ako se kredit ne vraća na vreme, "Kuprom" ne može novom vlasniku imovine RTB preneti bilo koja druga prava iz kupoprodajnog ugovora.




- Ovo je čudno i zbog toga što, po Zakonu o privatizaciji, kupac neke firme s imovinom ima pravo da založi samo pet odsto ukupne imovine. Kad smo pokušali da proverimo da li je istina to što je rekao novi vlasnik RTB Bor, naišli smo na zid ćutanja. U Agenciji za privatizaciju nam je rečeno da se obratimo ministru za rudarstvo i energetiku Radomiru Naumovu, koji je bio na čelu grupe koja se bavila prodajom RTB Bor, jer su oni "samo tehnički odradili posao".

- Agencija za privatizaciju tek, otprilike, mesec dana od zaključenja ugovora preuzima kontrolisanje firme - rekli su nam u ovoj instituciji.

I u Ministarstvu za energetiku su bili iznenađeni pitanjem i pokušali su da nam objasne da je Agencija za privatizaciju prava adresa.
- Prosto ne možemo da verujemo gde su vas uputili. Zna se ko se bavi privatizacijom. Pa kakve veze Naumov ima s tim?! Ako se sećate, nakon izbora "Kuproma" održana je konferencija za novinare, na kojoj su bili prisutni ministar za privredu Predrag Bubalo, ministar za ekonomske odnose i finansije Milan Parivodić, zatim ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić...

- Ugovorom je jasno definisano kad "Kuprom" postaje vlasnik - rečeno nam je u ovom ministarstvu. Kurir je pokušao da dobije odgovor i od predstavnika "Kuproma". Pitanja su prosleđena njihovoj marketinškoj agenciji, ali odgovor do zaključenja ovog broja nije stigao. Ova poslednja dešavanja oko RTB Bor samo podrivaju regularnost prodaje, za koju i Zoran Drakulić tvrdi da je protivzakonita.

(M. Z. L.)
KURIR

Edited by mish, 14 March 2007 - 23:34.


#17 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 15 March 2007 - 22:32

QUOTE(Recycle Bin @ 14 Mar 2007, 02:03)
Jel vi ljudi znate sta hocete?

Kad se kupi = ne valja.
Kad se ne proda = ne valja.
Ako je visoka cena, znaci neko se ugradio = ne valja.
Ako je mala cena, onda je suvise mala a to je "rasprodaja" = ne valja.
Ako se proda za 1e (uz dugove od 100 miliona $) to je rasprodaja = ne valja.
Ima li nesto sto valja?
Da bude isto kao i do sad?

O tome se i radi. Ovo je potpuno nova varijanta i ne uklapa se niusta sto je tu nabrojano.
Kupi se i plati zalogom kupljenog.
Presipanje iz supljeg u prazno, primenjeno u privatizaciji.

QUOTE(Tresko @ 14 Mar 2007, 06:41)
He, to se uvek desava kad prodajes banditima. Bila je tema oko privatizacije Bora na Ekonomiji(sad je obrisana). I tamo sam napisao još u početku, da ne treba prodavati firmama iz zemalja koje neguju banditski tip biznisa(Rumunija, Rusija, itd.).Jer onda možeš da očekuješ baš ovo.

Nije problem u kupcu, koji moze da nudi sta mu padne na pamet, nego u nasim ugovaracima, koji nisu izvrsili cak ni proveru, da li pokrice za ponudu postoji u firmi.

#18 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 16 March 2007 - 12:49

dobro kažeš...napravili su samo jedan mali previd ... dry.gif

#19 baba Dorinda

baba Dorinda
  • Members
  • 45 posts

Posted 17 March 2007 - 00:38

QUOTE(mish @ 14 Mar 2007, 23:19)
izvinjavam se ali zbog gomile problema koje mi stvaraju neki jadnici morao sam da zatvorim forum za goste.., naravno nikoga ne teram da se registruje  i rado cu svakom kompletan tekst poslati na PM ukoliko nema nameru da se registruje na tom forumu...
tekstovi i tema su sasvim pristojni pokazatelj da nama u Boru niko ne moze pomoci jer mi sami nismo spremni sami sebi da pomognemo... naprotiv, trudimo se da skroz jedni druge unistimo i tu je jedan od razloga borske dugogodišnje agonije...



đe si, Mishe, baba mu stara...


ja reko` ona stara borska tema umrela, a Mish se zagubi - kad ono eve gu opet. biggrin.gif

Dok je Bora, biće i reciklaže - negooo...

vidim, Mish, da si (bez zle namere) opet drndao neku lošu fajtalicu - pa ti prska više nego što treba... zadržavaš jednu staru osobinu - u nekim polutezama si mnogo generalizovano opor, a nema utemeljenja baš mnogo u tome.
samo ču u tu čast da podvučem tvoju rečenicu - koja odslikava stil nad kojim moram da ukiselim facu:

tekstovi i tema su sasvim pristojni pokazatelj da nama u Boru niko ne moze pomoci jer mi sami nismo spremni sami sebi da pomognemo... naprotiv, trudimo se da skroz jedni druge unistimo i tu je jedan od razloga borske dugogodišnje agonije...


`ajde Mishe da vodimo neku konstruktivnu borsku politiku izeš ovo kalimerovsko drndanje.

Trik-pitanje: šta je to trulo u Boru gradu?


P.S. `ste čuli da če u jamama da se skladište pčutonijumovi, uranijumi i ostale vinčanske voćke?
reko` Srankić - ene ga počeo i da se dere na sav glas... tongue.gif

#20 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 17 March 2007 - 13:02

pa daj napiši nešto i negde drugde...
ja znam da me ti obožavaš pa ne pišeš uopšte kad mene i mojih tema nema ali ....

#21 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 17 March 2007 - 13:10

Prvo uplata pa hipoteka
Kupovina RTB Bor nezakonita

Agencija za privatizaciju saopštila je juce da rumunska kompanija "Kuprom" ne može da založi sredstva RTB Bora pre nego što plati domacu kompaniju. U "Kupromu" nisu iznenadeni ovim navodima i kažu da ce oni tako i uciniti.

Agencija za privatizaciju juce je saopštila da kupac RTB Bora "Kuprom" iz Rumunije može da založi imovinu preduzeca tek nakon uplate celokupne kupovne cene. Ugovor o prodaji "Kupromu" osnovne imovine RTB-a, koju cine celine Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija bakra, za 400 miliona dolara, potpisan je 5. marta ove godine.

- Tim ugovorom, kako saopštava Agencija, predvideno je da se kupac može registrovati kao zakoniti vlasnik imovine tek po uplati punog iznosa ugovorene cene. To znaci da "Kuprom" ne može ustanoviti zalogu na imovini RTB Bor ili na bilo kom delu te imovine, sve dok ne uplati ceolokupni iznos za tu imovinu - istice Agencija.

U Zakonu o privatizaciji, kako se dodaje, ne postoje odredbe koje se odnose na davanje u zalog imovine firmi koje se privatizuju.

Kompanija "Kuprom" pobedila je na tenderu za kupovinu RTB Bor ponudivši 400 miliona dolara, odnosno 60 miliona više od drugoplasiranog "Ist pointa" u kojem je suvlasnik i Zoran Drakulic. Na nedavnoj konferenciji za štampu, Horija Simu je rekao da ce za podizanje 600 miliona dolara kredita od "Meri Linc" i "Dojce banke" biti založeno, osim sredstava "Kuproma", i oko 30 do 40 odsto sredstava RTB-a.

- Kada kupite stan, onda možete da radite s njim šta hocete, ali kada kupujete kapital jednog društva onda je potrebno da prodavac razmišlja ko mu je kupac i da li kvalifikovan - smatra ekonomista Milan Kovacevic. On je upitao šta ce se desiti ako "Kuprom" ne bude mogao da otplati kredit i da li ce se onda RTB Bor prodavati deo po deo.

- Cudno mi je da ce im neko dati kredit, pa da naknadno upišu hipoteku. U mnogim privatizacijama do sada Agencija nije dozvoljavala takvu hipoteku ni nakon privatizacije - kaže za "Blic" Kovacevic.

S druge strane, "Kupromu", po recima predsednika borda Horija Simua, sredstva RTB-a založice tek nakon što uplati 400 miliona dolara, propisanih ugovorom.

- "Kuprom" ima dogovor da od banaka kreditora prvo dobije novac kojim ce platiti RTB Bor. Uplaticemo ta sredstva, a nakon toga ce banke dobiti zalog na RTB - objasnio je Simu, koji je naglasio da nije iznenaden saopštenjem Agencije. On nije želeo da otkrije neke druge detalje dogovora sa bankom.

R.Ž.Markovic-BLIC

#22 baba Dorinda

baba Dorinda
  • Members
  • 45 posts

Posted 18 March 2007 - 02:50

QUOTE(mish @ 17 Mar 2007, 13:02)
pa daj napiši nešto i negde drugde...
ja znam da me ti obožavaš pa ne pišeš uopšte kad mene i mojih tema nema ali ....



Uff, Mishe, sad me već nerviraš... ph34r.gif
Sad ću da uzmem voštane boje da ti crtam, a i koficu za pesak ću da ti spremim...
aman, bre, zreo si čovek, nisi ni šiparac ni bubuljičavac - pa da ti afekt rezonuje...


Tema Bor mi je interesantna, ti mnogo manje - s oproštenjem. tongue.gif


umesto da mi brojiš postove i što obraćaš pažnju na podelu moje percepcije po forumu i temama i sipnji na tebe i tvoje ti teme - `ajde, rekoh ti več, da se radi nešto konstruktivno i priča nešto novo i korisno.

od bajatih i provrečalih tekstova, naročito iz novina-žutara tipa Kurir i Press, nema `leba ni vajde nikakve.
s druge strane, znaju ljudi već za to, ništa novo od novinskih članaka - onaj koga to zanima već je to pročitao pre nego si prostr`o ovde članak.

mene zanimaju postupci ljudi, pojedinaca, grupe, meštana - a za novinske članke mi se `ebe baš, obaška što ih pišu nedopečeni i manjkavi novinari.

da ti ponovim, a da ne crtam - lepa ti tema, samo sstav malo omašio.


i - ponavljam trik-pitanje: šta je trulo u gradu Boru?

a. razum, ukvario se od sumpora
b. lenjost
c. čekam onog ispred mene da korakne, pa onda ja
d. ostaci komunjarštine
e. apsolutni nedostatak kolektivnog duha
f. sindrom vlasti - da budem prvi u selu, a ako nisam - zabole me za selo
g. neznanje za boljim
h. depresija

#23 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 18 March 2007 - 10:09

ako te interesuje tema a ne ja, da izvineš, onda postavi i ti nešto, pitaj, pričaj ili prenesi neku priču -komentariši i mani mene jer ja i ne moram više da se pojavljujem. to što ti znaš da svi to već znaju je tvoj problem -ja znam da mnogi ne znaju t.j. da ljudi nisu obavešteni a to ide nekome u korist, pa zato to radim. jednostavno ne mogu da izmilsim nešto ali uvek javim i prenesem tekst medju prvima ... ako su zvanični mediji u pitanju.
ovo nije nikakva šaljiva tema i takav tvoj stil više bi odgovarao nekom pionirskom forumu .... zato uozbilji se i mani se filosofiranja i pridruži se kao neko koga interesuju teme o Boru diskusijama na blogovima i forumima tamo... lako ćeš naći ...

evo jednog teksta sa bor-grad foruma: autor Džonson

Još početkom januara objavljena je zvanično ova vest...
................................................................................
...............................
PROSLE GODINE U RTB-U PROIZVEDENO 300 TONA ZLATA

U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor u 2006. godini proizvedeno je oko 40.000 tona katodnog bakra, izjavio je zamenik generalnog direktora RTB-a za marketing Milan Dejanovski.

On je kazao da je prethodne godine u Topionici i rafinaciji bakra proizvedeno 300 tona zlata i oko jedne tone srebra.

Prema njegovim rečima, 13.500 tona katodnog bakra dobijeno je iz sopstevnih rudnika, a oko 26.000 tona katoda je proizvedeno preradom tuđeg koncentrata.

Dejanovski je rekao da plan proizvodnje u RTB-u nije u potpunosti ostvaren, i ocenio da je relativno uspešnom poslovanju pogodovala visoka cena bakra na londonskoj berzi metala.

U minuloj godini prerađeno je 207.000 tona koncentrata bakra i dobijeno više od 70.000 tona sumporne kiseline.

Beta

Objavili: RTS, Mondo i Glas Javnosti
.........................................
300 tona zlata!

Ja mislim da je u pitanju 300 kg. zlata,jer....

300 tona zlata * 15 000 evra = 4.5 MILIJARDE EVRA !!!!!!!

plus rekordne cene bakra...Pa znate šta stim parama može da se uradi,da se naprave tri-četri RTB-a...!
Nisam video nigde da je ova vest demantovana...
šta je bre ovo...!?

šta vi kažete...?

Edited by mish, 18 March 2007 - 10:22.


#24 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 18 March 2007 - 10:29

QUOTE(Ptteski @ 15 Mar 2007, 22:32)
O tome se i radi. Ovo je potpuno nova varijanta i ne uklapa se niusta sto je tu nabrojano.
Kupi se i plati zalogom kupljenog.
Presipanje iz supljeg u prazno, primenjeno u privatizaciji.
Nije problem u kupcu, koji moze da nudi sta mu padne na pamet, nego u nasim ugovaracima, koji nisu izvrsili cak ni proveru, da li pokrice za ponudu postoji u firmi.

Ne znam šta nije bilo jasno u rečima koje sam napisao: "Tako je to kad prodaješ banditima.............." Dakle, to što sam ja napisao, odnosi se na one koji PRODAJU, a ne na one koji kupuju. Da ja prodajem, Rumuni bi mogli da podnesu kakvu hoćeš dokumentacijuk, ne bi im prodao nikad.

#25 nasumica

nasumica
  • Members
  • 918 posts

Posted 18 March 2007 - 12:26

koliko sam pratila rumuni jesu imali najbolju ponudu na tenderu....to sto nije izvrsena nikakva provera kojim sredstvima bi ta ponuda bila sotvarena mi izgleda kao nemar/nedostatak strucnosti/nezainteresovanost nasih ph34r.gif

#26 Porucnik Vasic

Porucnik Vasic
  • Members
  • 152 posts

Posted 18 March 2007 - 14:49

Мислим момак не би било лоше да прочиташ оно што копираш из разних новина чисто да не испаднеш глуп у друштву. Ископано је 300 килограма злата а не тона. Да су тоне злата у питању то би био рудник злата и то један од најбогатијих на свету. Не кукајте бре више јер је ово много боље него пре три четири године када су вам препоручили да правите столице јер ту бакра више нема. Радите нешто паметно уместо да се дописујете међусобно по форумима.

#27 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 18 March 2007 - 19:15

Ne znam vojniče, ja vesti ne kreiram samo pratim ... evo to je objavljeno OVDE još 06. januara

#28 nasumica

nasumica
  • Members
  • 918 posts

Posted 21 March 2007 - 15:02

a sta se sad dogadja...cujem na vestima opet protestuju?

#29 Porucnik Vasic

Porucnik Vasic
  • Members
  • 152 posts

Posted 21 March 2007 - 16:31

QUOTE(mish @ 18 Mar 2007, 14:15)
Ne znam vojniče, ja vesti ne kreiram samo pratim ...  evo to je objavljeno  OVDE još 06. januara

Зато сам ти и рекао да поразмислиш о томе шта си прочитао видиш шта су тоталне глупости и онда не испаднеш глуп у друштву.

#30 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 21 March 2007 - 21:00

QUOTE(nasumica @ 21 Mar 2007, 15:02)
a sta se sad dogadja...cujem na vestima opet protestuju?


"Ne damo RTB"

Nekoliko hiljada radnika Rudarsko-topioničarskog basena iz Bora i Majdanpeka, kao i radnici Zastave iz Kragujevca, Prvog partizana iz Užica, Valjaonice Sevojno, Kablova Jagodine, radnici Knjaževca, Zaječara, Novog Sada okupilo se u 12:00 ispred borskog Doma kulture u organizaciji, Samostalnog sindikata i lokalne samouprave, izražavanjući nezadovoljstvo načinom privatizacije RTB Bor.
Zahtevan je uvid u kupoprodajni ugovor sa “Kupromom”, kao što je to predviđeno zakonom.



- Nismo protiv privatizacije, ali jesmo protiv ovakvog načina. Ovo nije ni štrajk, ni politički skup, već želimo da na dostojanstven način skrenemo pažnju na sebe. Ne tražimo milostinju, već ono što nam pripada - naglasio je Aleksić podsećajući da sindikalci kao predstavnici radnika nisu mogli da vide kupoprodajni ugovor.

Predsednik opštine Bor Branislav Rankić je tražio od Vlade da do ponedeljka “poništi” ugovor koji je potpisala sa firmom “Kuprom”.
- Umesto da se privatizacija RTB Bor obavi na drugi način, da radnici dobiju akcije, a lokalna samouprava svojih pet odsto, radnici su ostali bez prava na akcije, a pet procenata vrednosti imovine kombinata bakra po odluci ministra Bubala dobiće privatizacioni savetnik. Vlada Srbije će na Boru i Majdanpeku polomiti zube, a uz nas će biti i Kragujevac i Novi Sad i Srbija.- rekao je Branislav Rankić, predsednik opštine Bor.

- Jedini krivac za sve ovo što se događa u Boru i Majdanpeku je Vlada Srbije. Ako se ovaj očajno loš kupoprodajni ugovor ne poništi sići ćemo na 17. horizont borske Jame i tamo ćemo započeti štrajk glađu - kazao je Zvonko Živaljević, predsedik odbora sindikata metalaca za više opština i preneo sadržaj dokumenta kojim je Ministarstvo prosvete zabranilo direktorima osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova da puste decu iz škole kako bi se pridružili roditeljima na protestu a to je izazvalo negodovanje okupljenih, koji su uzvikivali “Lopovi, lopovi” i “Ne damo RTB”.
Predstavnici Kragujevca rekli su da su Bor i Kragujevac već platili cenu tranzicije i da tome teba stati u kraj,
a protestni skup je završen uz zahtev da se aktivnosti oko privatizacije RTB Bor još jednom preispitaju i ukoliko se dokaže nezakonitost traži poništenje ugovora. Novi protest je zakazan sutra u Majdanpeku.

Edited by mish, 21 March 2007 - 22:01.