Jump to content


Photo

BOR


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
60 replies to this topic

#1 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 05 March 2007 - 13:26

Sigurno ću nastaviti da pričam o Boru i dešavajima u njemu....
za početak izveštaj sa druge skupština izvidjača grada
koji možete pogledati Ovde

Edited by mish, 05 March 2007 - 19:30.


#2 Tosha2EE

Tosha2EE
  • Members
  • 99 posts

Posted 05 March 2007 - 13:30

QUOTE(mish @ 5 Mar 2007, 13:26)
Naravno nije mi jasno zašto je topic " I Bor je Srbija" obrisan ili ga ja ne mogu videti ali svakako to ostavljam administraciji foruma, pa će možda neko i reći išta o tome...
Sigurno ću nastaviti da pričam o Boru i dešavajima u njemu....
za početak izveštaj sa druge skupština izvidjača grada
koji možete pogledati Ovde

http://forum.b92.net...showtopic=30053 smile.gif

selektuj dole da ti prikazuje i stvari starije od 30 dana smile.gif

#3 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 05 March 2007 - 19:30

hvala Tosha2EE...to nisam znao

#4 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 06 March 2007 - 07:08

Potpisivanjem ugovora o prodaji RTB Bor rumunskom Kupromu okončana jedna od najkompleksnijih privatizacija
Rumuni ulažu 400, Vlada Srbije 80 miliona dolara

Konsenzus koji garantuje brži razvoj borskog regiona: Horia Simu, Radomir Naumov i Vladimir Galić

Beograd - Potpisivanjem Ugovora o prodaji imovine Rudarsko topioničarskog basena Bor, kao i Ugovora o prenosu eksploatacionih prava, okončana je do sada najkompleksnija privatizacija u zemlji, koja će bitno izmeniti socijalnu, ekonomsku i ekološku sliku, posebno istočne Srbije. Rumunska kompanija Kuprom ponudila je na javnom tenderu 400 miliona dolara za opremu RTB Bor, dok je investicioni program "težak" oko 226 miliona evra. Kuprom se, takođe, obavezao da u naredne tri godine neće smanjivati broj od četiri hiljade zaposlenih, a nakon tog perioda za viškove radne snage određena je otpremnina u visini od 400 evra po godini staža. U RTB ni tokom restrukturiranja nije bilo otpuštanja radnika, a za 2.500 zaposlenih koji su dobrovoljno otišli iz kompanije pre objavljivanja tendera, država je kroz socijalni program obezbedila isplatu od 200 evra po godini staža - izjavio je juče na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ministar energetike Radomir Naumov i naglasio da je država preuzela obavezu da uloži 80 miliona dolara u revitalizaciju životne sredine ugrožene tokom višedecenijskog rada rudnika.

Novo preduzeće za eksploataciju rude
Procena konsultantskog tima bila je da će najbolji rezultat u privatizaciji RTB Bor biti ukoliko se proda oprema sa pripadajućim eksploatacionim pravima za takozvanu liniju bakra, koju čine rudnici u Boru i Majdanpeku i Topionica sa rafinacijom, a početna cena na tenderu bila je 267 miliona dolara. Novi vlasnik ima obavezu da osnuje novo preduzeće kako bi nastavio eksploataciju rude, a RTB je ostao kao "ljuštura" firme koja bi trebalo da od sredstava ostvarenih prodajom, izmiri deo dugovanja i razreši isprepletane imovinsko - pravne odnose sa organizacionim jedinicama basena, lokalnom samoupravom i državom.
Ministar privrede Predrag Bubalo podsetio je da, osim povremenih subvencija, do 2005. godine, kada je doneta odluka o restrukturiranju i privatizaciji rudnika, u RTB
Bor nije ulagano gotovo ništa.
- U jednom trenutku smo pomislili da bi nekome trebalo platiti samo da uzme rudnike i počne da radi, a Svetska banka je predlagala da se Basen Bor zatvori jer ne postoji perspektiva za firmu koja ima 600 miliona duga, prevaziđenu opremu i višak zaposlenih. Ipak, napravljen je socijalni program, dugovi su preneti na poseban račun a od postignute cene namiriće se dve trećine poverilaca, među kojima je država najznačajniji - istakao je Bubalo i podsetio da je tender za prodaju RTB Bor objavljen u trenutku kada je cena bakra na svetskoj pijaci dostigla najviši nivo, što je pomoglo da se postigne optimalna cena.
Predsednik kompanije Kuprom Hori Simu ocenio je ovu transakciju kao jednu od najznačajnijih u regionu, ne samo po postignutoj ceni nego i po perspektivi koju otvara. "Ozbiljni smo investitori a to se vidi i po ceni koju smo spremni da platimo za borski basen kao i po planiranim ulaganjima. Verujemo da postignuti konsenzus garantuje brzi razvoj borskog regiona i mi već imamo listu poslova koji će se istovremeno započeti u oblasti investicija i reorganizacije", izjavio je Simu.
Jučerašnjim potpisivanjem ugovora sa Kupromom, stavljena je tačka na
višemesečne spekulacije o sudbini borskog basena, koje su započele praktično pre nego što je i objavljen tender za njegovu prodaju. Nade da će prodaja biti uspešna podstaknute su i kada se, pre objavljivanja uslova prodaje, na poziv konsultantskog tima javilo dvadesetak komanija koje su izrazile zainteresovanost za borski bakar, ali je na javni tender pristiglo tek pet ponuda. Već na prvoj sednici, Tenderska komisija diskvalifikovala je američki konzorcijum Simon metalurdžik zbog nepotpune dokumentacije, dok je kiparski Strajfors Limited (u sklopu ruskog giganta Bejzik elements, finansijskog magnata Olega Deripaske) pismeno obavestio komisiju da odustaje od kupovine zbog previsoke cene. U igri su ostali kiparski Amalko, koji je ponudio 288 miliona dolara, kao i konzorcijum londonskog investicionog fonda ORN i kiparskog Ist pointa Zorana Drakulića koji je prihvatao cenu od 340 miliona dolara, ali je ponuda Kuproma bila za 60 miliona dolara viša. Još tokom rada komisije, kružile su glasine da se priprema teren kako bi Ist point postao vlasnik, ali kada je objavljeno ime pobednika, mediji su objavljivali da pregovori "zapinju" i kalkulisali o tome šta će se dogoditi ukoliko propadnu. Samo nekoliko dana pre potpisivanja ugovora između predstavnika Vlade, menadžmenta RTB Bor i Kuproma, vlasnik Ist pointa najavio je krivične prijave protiv pet ministara koje je optužio da su prihvatili smanjenje cene koju je Kuprom objavio na tenderu. Prema tvrdnjama Drakulića, reč je o 80 miliona dolara koje bi Vlada priznala zbog ulaganja u revitalizaciju životne sredine i kao nadoknadu za nekorišćenje Topionice, koja će zbog radova na inoviranju opreme, dve godine biti van funkcije.

Objavio "Daanas", M.N.Stevanović

Edited by mish, 06 March 2007 - 07:10.


#5 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 10 March 2007 - 20:07

Rekoh Vam da u Boru nikada neće biti mirno....

http://www.bor-grad....5.msg858#msg858

a diskusija se nastavlja ovako

http://www.bor-grad....php?topic=127.0

Edited by mish, 10 March 2007 - 20:59.


#6 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 11 March 2007 - 13:50

PARE RTB BORA ZAVRŠILE NA KIPRU?

BOR - Postoji osnovana sumnja da je novac od prodaje bakra i zlata dobrim delom završio na Kipru. Ukoliko se to dokaže, ispostavilo bi se da kombinat bakra nije trebalo prodati pod poznatim, nepovoljnim uslovima, rekao je Rade Spasovski, predsednik Unije borskih nezavisnih sindikata, na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Rudarsko-topioničarski basen Bor svojevremeno je imao veliki broj deviznih računa u inostranstvu, ali novac dobijen prodajom ruda, preko beogradskih eksport-import firmi, nije uplaćivan na račune RTB.

- Neki računi, kao u Fabrici opreme i delova, tek sada se naplaćuju. To je samo jedan od razloga za nezadovoljstvo i pridruživanje protestima Samostalnog sindikata i lokalne samouprave", rekao je Spasovski, napominjući da su zaposleni u "slučaju Kipra" dobili pravo na akcije.

Radnici su iskazali da se boje da će novi vlasnik RTB, rumunski "Kuprom", kako je već najavljeno, na duži rok zaustaviti eksploataciju u rudnicima "Jama" i "Veliki Krivelj", pa i u Topionci i rafinaciji bakra. To bi izazvalo neslućene socijalne potrese, uz povećanje nezaposlenosti. Istovremeno, postavlja se i pitanje zašto su Rumunima uopšte preneta eksploataciona prava rudnih ležišta u Boru, jer se tako ostaje i bez koncesionih prihoda.

(SINA)


Majke retko primamo
Lj. TRIFUNOVIĆ, 8. mart 2007

BOR - Dr Agnica Petković, lekar beogradske Ortopedske klinike "Banjica", koju je Jasmina Vojinović iz Bora, majka dvogodišnjeg Jagoša, koji je trebalo da bude podvrgnut hirurškom zahvatu optužila da joj nije, uprkos overenom uputu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, dozvolila da bude sa svojim detetom u bolnici, odbacila je sve njene optužbe.
- Najpre, Jagoš je bio zbrinut na Odeljenju plastične hirurgije, a ja sam bila tek konsultant - kaže dr Petković. - Dečaku je uredno zakazana operacija, a kada smo Vojinovićevoj objasnili da primamo samo majke koje doje, i one čija deca imaju ili teške deformitete ili boluju i od malignih bolesti, ona nije pristala da svog sina, uprkos mojim molbama, ostavi na odeljenju.
Po rečima dr Petković, 90 odsto dece koje se leče kod nje su bez roditeljske pratnje. Uz to, kaže ona, u trenutku kada je Jagoš Vojinović trebao da bude podvrgnut hirurškom zahvatu na odeljenju nije bilo mesta.
- Popodne, kada sam se vratila kući, svekrva Vojinovićeve me je pozvala i pretila mi. To se ponovilo nekoliko puta, nakon čega sam odreagovala rekavši da ću o svemu obavestiti policiju - tvrdi dr Petković.


NEMA STOPALO
ZORICA Božović, svekrva Jasmine Vojinović, negira da je pretila dr Petković.
- Istina je jedino da sam ja pozvala i pitala je zašto nije dozvolila Jasmini da ostane sa Jagošom. Jer, moj unuk je rođen bez jednog stopala. A, ako to za dr Petković nije težak deformitet, onda sam zaista bez komentara - kaže Zorica Božović.

Edited by mish, 11 March 2007 - 13:52.


#7 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 12 March 2007 - 09:27

Čitam jutros u "Pregledu" kako je rumunski gazda nepoželjan u RTB Bor
QUOTE
Predsednik sindikata metalaca Borskog okruga Zvonko Živaljević, nezadovoljan prodajom RTB Bor rumunskoj kompaniji "Kuprom", kaže za "Pregled" da će pozvati radnike i građane Bora da se usprotive ovakvoj prodaji giganta.
- RTB Bor su kupili rumunski tajkuni, koji će tu transakciju platiti tako što će podići kredit od 400 miliona dolara, za ša će im pokriće biti imovina borske kompanije, mada je to u suprotnosti uslovima tendera. Organizovaćemo stoga proteste protiv ovakve privatizacije i sprečiti novog vlasnika da uđe u posed imovine borske kompanije. Za danas smo sazvali sastanak sa svid predsednicima sindikata i predsednicima opština borskog i majdanpečkog okruga kako bi se dogovorili oko početka protesta. Ispoštovaćemo zakonsku proceduru od 5 danan za prijavljivanje protesta tako da ćemo se protestima početi u idući ponedeljak. Blokiraćemo rad generalne direkcije kao i Bor a počećemo i sa isključenjima struje. Ukoliko Vlada ne udovolji našim zahtevima isključićemo struju i celoj Srbiji. Očekujemo pomoć i ostalih sindikata iz Srbije koji  su izrazili spremnost da na izađu u susret i dođu u Bor. Radnici, kaže Živaljević, se osim toga boje da će novi vlasnik RTB, rumunski "Kuprom", kako je već najavljeno, na duži rok zaustaviti eksploataciju u rudnicima "jama" i "Veliki Krivelj", pa i u Topionici i rafinaciji bakra. To bi izazvalo neslućene socijalne potrese, uz povećanje nezaposlenosti. Istovremeno, postavlja se pitanje zašto su Rumunima uopšte preneta eksploataciona prava rudnih ležišta u Boru, jer se tako ostaje i bez koncesionih prihoda.
Sumnje u ispravnosti odluke Vlade da novi vlasnik bude "Kuprom" izneo je i Dragan Aleksić, predsednik samostalnog sindikata RTB-a, većinski sindikat u tom preduzeću.
- Mi želimo da se ispita prava vrednost RTB-a, da se utvrde stvarni dugovi za koje mi tvrdimo da su manji od 400 a ne kao što Vlada kaže 600 miliona dolara kao i da radnici dobiju akcije od svog preduzeća, a ne kako je Vlada predvidela kupoprodajnim ugovorom da dobiju besplatne akcije i to na kraju godine. Želimo, naime, da radnici dobiju ono što su zaslužili. Što se tiče protesta, ne znam koliko bismo na taj način nešto uradili ali ako je to stav svih osltalih sindikata, onda ćemo im se pridružiti.
Ovakvo mišljenje ne deli preds. sindikata "Nezavisnost" RTB, Rudolf Navijalić, koji kaže da je Basen prodat po zakonu.
- Dobili smo novog vlasnika koji se obavezao na velike investicije i stoga smatram da su protesti sulud način sindikalne borbe. Jer, država mora da interveniše ukoliko neko pokuša da spreči predstavnike "Kuproma" da uđu u posed kupljene imovine.
Predsednik opštine podržava sindikate i kaže da će od Vlade Srbije trražiti da preispita prodaju RTB-a Bor rumunskom "Kupromu", a predsednik "Ist point"-a, Zoran Drakulić, najavio je tužbu protiv države i nekih njenih ministara, koje je optužio za kršenje uslova tendera i ustupke Rumunima.


#8 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 13 March 2007 - 07:58

Bor kupljen na kredit

Rumunska kompanija "Kuprom" je 400 miliona dolara za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor platila kreditom koji su joj obezbedile američka "Meril Linč" i nemačka "Dojče banka". Da bi dobili pozajmicu, oni su založili kompletan RTB, dok je uslovima tendera bilo predviđeno da novi vlasnik pod hipoteku može da stavi tek pet odsto imovine najvećeg srpskog proizvođača bakra i plemenitih metala.
Ovo je, gostujući na Radio-televiziji Zaječar, kazao Miodrag Conić, v.d. generalnog direktora RTB.
- Garant da će Rumuni morati da od RTB naprave profitabilnu kompaniju jeste i taj što će banke, koje su "Kupromu" odobrile zajam, pažljivo pratiti kako se troše wihove pare, i, ukoliko procene da su im interesi ugroženi, imati mogućnost da reaguju tako što će posao oko Bora poveriti nekoj drugoj kompaniji - naglasio je Conić. - Međutim, i država, ako dođe do kršewa ugovornih obaveza, može da reaguje, primera radi i oduzimawem licence za eksploataciona prava.
Generalni direktor RTB je kazao da Rumuni imaju rok da, najkasnije četiri meseca od dana potpisivawa kupoprodajnog i ugovora o prenosu eksploatacionih prava, uđu u posed kupljene imovine.


HOĆE JOŠ
PREDSTAVNICI "Kuproma" su, saznaju "Novosti", otkupili i prodajnu dokumentaciju za privatizaciju borske Fabrike opreme i delova (FOD), čiji su radnici decenijama održavali rudarske i metalurške pogone RTB. Rumuni će, međutim, 29. marta, kada će se održati aukcija za prodaju FOD, dostojne takmace imati u američkoj kompaniji "Globeks" i nemačkoj firmi "RV", koje su, takođe, "bacile oko" na ovo preduzeće.

Lj. TRIFUNOVIĆ, 12. mart 2007- Novosti

#9 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 13 March 2007 - 23:57

QUOTE(mish @ 13 Mar 2007, 07:58)
Bor kupljen na kredit

Iako je vec proslo nekoliko godina od pocetka privatizacija i iako je do sada vidjen skoro svaki primer istih, ipak ovaj slucaj ide u kategoriju "Verovali ili ne". blink.gif ph34r.gif To sto je kreditna kupovina izvrsena, je jedno, ali da garant kredita bude sama kupljena firma je zaista originalno na Riplijevski nacin.
Dezurna tenderska komisija, odnosno ugovarac prodaje sa nase strane, ne bi nikako smeo da prodje bez nekih posledica.

#10 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 14 March 2007 - 02:03

Jel vi ljudi znate sta hocete?

Kad se kupi = ne valja.
Kad se ne proda = ne valja.
Ako je visoka cena, znaci neko se ugradio = ne valja.
Ako je mala cena, onda je suvise mala a to je "rasprodaja" = ne valja.
Ako se proda za 1e (uz dugove od 100 miliona $) to je rasprodaja = ne valja.


Ima li nesto sto valja?
Da bude isto kao i do sad?

#11 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 14 March 2007 - 06:41

QUOTE(Ptteski @ 13 Mar 2007, 23:57)
Iako je vec proslo nekoliko godina od pocetka privatizacija i iako je do sada vidjen skoro svaki primer istih, ipak ovaj slucaj ide u kategoriju "Verovali ili ne".  blink.gif  ph34r.gif  To sto je kreditna kupovina izvrsena, je jedno, ali da garant kredita bude sama kupljena firma je zaista originalno na Riplijevski nacin.
Dezurna tenderska komisija, odnosno ugovarac prodaje sa nase strane, ne bi nikako smeo da prodje bez nekih posledica.

He, to se uvek desava kad prodajes banditima. Bila je tema oko privatizacije Bora na Ekonomiji(sad je obrisana). I tamo sam napisao još u početku, da ne treba prodavati firmama iz zemalja koje neguju banditski tip biznisa(Rumunija, Rusija, itd.).Jer onda možeš da očekuješ baš ovo.

#12 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 14 March 2007 - 10:06

QUOTE(Recycle Bin @ 14 Mar 2007, 02:03)
Jel vi ljudi znate sta hocete?

Kad se kupi = ne valja.
Kad se ne proda = ne valja.
Ako je visoka cena, znaci neko se ugradio = ne valja.
Ako je mala cena, onda je suvise mala a to je "rasprodaja" = ne valja.
Ako se proda za 1e (uz dugove od 100 miliona $) to je rasprodaja = ne valja.
Ima li nesto sto valja?
Da bude isto kao i do sad?


eto, pa sad recite nešto....
Mislim da nisi u pravu Recycle Bin, izmedju extremno dobrih i loših varijanti uvek postoji nešto što odgovara ali sve mi ovo pomalo liči na veš vidjeno kako bi se narod upravo takvom retorikom koju ti koristiš, doveo u red i učutkao. Čovek koji je usko povezan sa vrhom vlade je ispao iz igre pa sad verovatno treba sve izokrenuti pa čak i ono malo sitnica koje su Ok... uostalom videćemo jer koliko sam uspeo da pročitam apetiti "Kupruma" rastu i već je ošacovao još nešto što bi mogao pride da ućari... (FOD-Bor) o čeu je juče pisao Lj.Trifunović u NOvostima

#13 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 14 March 2007 - 12:08

Attached File  rtb_edited.jpg   219.46KB   135 downloads

#14 nasumica

nasumica
  • Members
  • 918 posts

Posted 14 March 2007 - 20:55

QUOTE(mish @ 10 Mar 2007, 20:07)
Rekoh Vam da u Boru nikada neće biti mirno....

http://www.bor-grad....5.msg858#msg858

a diskusija se nastavlja  ovako

http://www.bor-grad....php?topic=127.0

mnogo se tesko ulazi na forum dry.gif

#15 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 14 March 2007 - 23:19

QUOTE(nasumica @ 14 Mar 2007, 20:55)
mnogo se tesko ulazi na forum dry.gif


izvinjavam se ali zbog gomile problema koje mi stvaraju neki jadnici morao sam da zatvorim forum za goste.., naravno nikoga ne teram da se registruje i rado cu svakom kompletan tekst poslati na PM ukoliko nema nameru da se registruje na tom forumu...
tekstovi i tema su sasvim pristojni pokazatelj da nama u Boru niko ne moze pomoci jer mi sami nismo spremni sami sebi da pomognemo... naprotiv, trudimo se da skroz jedni druge unistimo i tu je jedan od razloga borske dugogodišnje agonije...