Jump to content


Photo
- - - - -

Movie sequels


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
29 replies to this topic

Poll: Koji je film (po redu) obicno najbolji? (41 member(s) have cast votes)

Koji je film (po redu) obicno najbolji?

  1. I (28 votes [68.29%])

    Percentage of vote: 68.29%

  2. II (11 votes [26.83%])

    Percentage of vote: 26.83%

  3. III (2 votes [4.88%])

    Percentage of vote: 4.88%

  4. (IV) (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  5. (V...) (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

Vote Guests cannot vote

#1 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 30 April 2006 - 00:06

Kum, Osmi Putnik, Terminator, Betmen, Umri muski, Star wars, Roki, Star Trek, u slicnom smislu i triologije(Matrix, LOTR...) Da li se nastavcima gubi jacina originala (prvog filma), ili se desava suprotno, da se izostre detalji i isprave neki nedostaci. Da li su nastavci bolji od prvog filma?
Often movie sequels are criticized as artistically inferior, and accused of simply repeating the story of the original film. However, sometimes a sequel gives an opportunity to address weaknesses in the original. wiki/Sequel

For instance, the film Star Trek: The Motion Picture was panned as overlong, boring and short on character play. In reaction, Paramount Pictures hired Harve Bennett to produce a sequel that addresses the criticisms; he produced Star Trek II: The Wrath of Khan, which is considered one of the best films of the series.
Other examples of sequels which are widely considered as good as or better than the original include Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, The Godfather, Part II, X2: X-Men United, Toy Story 2, The Lord of the Rings: The Return of the King, Mad Max 2: The Road Warrior, Superman 2, Spider-Man 2, Shrek 2, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban and Star Wars Episode III: Revenge of the Sith.


Postoji recimo sujeverje medju trekijima da su parni redni brojevi filmova bolji od neparnih:
A common and fondly-held superstition among fans is that the even-numbered Star Trek films are superior to the odd-numbered Star Trek films. This rule of thumb is most easily applicable to the first few films: Star Trek II and IV are usually at or near the top of the fan-favorites, while Star Trek I and V are usually at the bottom wiki/Star_Trek (superstition)


Edited by st.maurice, 30 April 2006 - 00:55.


#2 Shiba

Shiba
  • Members
  • 610 posts

Posted 30 April 2006 - 00:54

kuma ne mogu da gledam kao prvi deo, drugi deo, vec celinu koja malo duze traje pa su je podelili....nesto nalik kill bill-u ali taj film (sem muzike) mi se ne dopada.
alien mi je svaki odlican, ali kad bih trebalo da glasam Alien mi je za ni jasnu drazi.

mislim da pojedini nastavci umeju cak i bolji da budu, ali najcesce obzirom da publika vec zna o cemu se radi, gubi se na intezitetu tog dozivljaja. zbog toga pisati nastavak obicno zahteva malo vise napora i truda.

Edited by Shiba, 30 April 2006 - 03:55.


#3 AndiSam

AndiSam
  • Members
  • 635 posts

Posted 30 April 2006 - 01:54

Najbolji su oni nastavci koji se blago parodijski odnose prema prvom delu a da je akcenat stavljen na atmosferu, jer svaki pokusaj da se emulira zaplet originala cesto zavrsi u nenamernoj parodiji, dakle u kitschu. U tom smislu, najbolji nastavci su oni poput Hanibala ili Niskih strasti 2. Filmova koji su toliko losi u konvencionalnom smislu (nemajuci u vidu original) da prevazilaze trash i postaju umetnost.

#4 k-pax

k-pax
  • Banned
  • 199 posts

Posted 30 April 2006 - 11:02

Nastavaka ne bi bilo da se nije dogodio upecatljiv prvi deo. Upecatljivo nije najbolje, a najbolje je vezano za ukuse smile.gif

Samo sam siguran da je Roki prvi deo toliko bolji od svojih nastavaka da nikada necu svahtiti zasto su ti nastavci snimani. U stvari, svaki naredni nastavak Rokija I je bilo direktno bogohuljenje istog.

da.. i prvi deo Matrixa je uzasno bolji od drugog i treceg.

#5 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 30 April 2006 - 13:33

premalo je serijala gde je nastavak bolji tako da sam glasala za 1. opciju. od tih gde su mi nastavci bolji bih stavila samo Terminatora 2, Aliens, nastavke Indijane i Die Hard... to je to. kad se setim silnih Rokija, Ramboa i Matrixa Ponovo Uchitanih i Revolucionarnih (sva tri sa najboljim prvim delom) pozli mi.

#6 Drosophilia

Drosophilia
  • Members
  • 858 posts

Posted 30 April 2006 - 14:34

Remake koji je bolji od originala.

Original "Bedtime Story", sa Davidom Niven i Marlonom Brandom , dok je od toga bolji remake naslova "Dirty Rotten Scoundrels", sa Michael Caineom i Stevom Martinom.

Anton

#7 Marvin (Paranoid Android)

Marvin (Paranoid Android)
  • Banned
  • 5,617 posts

Posted 30 April 2006 - 15:18

"Die Hard" je jedan od retkih, možda jedini film gde mi se treći deo sviđa više od drugog.

"Star Trek I" je neviđena smaračina dok je II odličan film, pa onda opet zevanje sa III, pokušaj komedije sa IV, ničim izazvana glupost V, da bi se zaokružilo sa relativno dobrim VI.

Indijana Džons, auuu, tu prosto ne znam koji je bolji od koga. Nastavci možda i nisu bolji od originala, ali svakako rame uz rame.

"Rat Zvezda" ima boljeg naslednika, "Imperija uzvraća udarac". Poslednji deo... hmmm... jury is still out.

"Terminator" je odličan primer. Postao je hit kada je prvi izašao, a nastavak ga je daleko nadvisio. Isuse, šta je kome trebalo da naprave trojku?

Svaki živi nastavak "Betmena" je bio teško razočarenje posle originalnog filma sa Kitonom i Nikolsonom. Tek ovaj novi, "Betmen Begins" je vrlo dobar, ali on je više kao rimejk vrste nego nastavak.

Komedije se često ne ubrajaju u ovakve liste, ali "Goli pištolj 2" mi je odličan biggrin.gif

"Aliens" ("Osmi putnici" wink.gif ), svakako.

"Kum", osim trojke.

"Bride of Frankenstein" - svakako mi je dobar koliko i prvi Frankenštajn.

"Mad Max 2" - da li je bolji ili ne od keca, teško je reći, različiti su, ali prva dva su dragulji.

#8 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 30 April 2006 - 16:38

QUOTE(Marvin (Paranoid Android) @ 30 Apr 2006, 16:18)
"Die Hard" je jedan od retkih, možda jedini film gde mi se treći deo sviđa više od drugog.

mda. valjda mi je toliko super zbog Dzeremija. inache su mi sva tri zasluzeno na prvom mestu.

>>Indijana Džons, auuu, tu prosto ne znam koji je bolji od koga. Nastavci možda i nisu bolji od originala, ali svakako rame uz rame.

mm, mene prvi deo uopshte nije impresionirao. moguce zbog "Indijana devojke" koja je kriminalna. ali trojka je fenomenalna. sve se nadam da ce se Koneri pojaviti i u 4. delu

>>"Rat Zvezda" ima boljeg naslednika, "Imperija uzvraća udarac". Poslednji deo... hmmm... jury is still out.

u da! kako sam zaboravila Rat Zvezda. Imperija, by far, najbolji deo.

>>"Terminator" je odličan primer. Postao je hit kada je prvi izašao, a nastavak ga je daleko nadvisio. Isuse, šta je kome trebalo da naprave trojku?

pojma nemam. ako vec nemash 2 glavna glumca, shto uopshte pravish film. jebo Terminatora bez Linde i Edvarda. ova njegova zamena... nisu mogli naci goreg lika. i ona Kler u akcionom filmu, to ko da su mene strpali da glumim Anu Pavlovnu

#9 Marvin (Paranoid Android)

Marvin (Paranoid Android)
  • Banned
  • 5,617 posts

Posted 30 April 2006 - 17:03

QUOTE(Dunadan @ 30 Apr 2006, 17:38)
mda. valjda mi je toliko super zbog Dzeremija. inache su mi sva tri zasluzeno na prvom mestu.

Meni je dvojka za nijansu slabija, ne zbog ičega drugog nego što malo cepidlačim - dvojka mi je po mnogo čemu bila ne samo nastavak nego kopija keca. To me malo nerviralo. Odlična priča i akcija, ali čemu opet situacija da mu život žene zavisi od njega, da je u istom avionu onaj što je glumio asshole novinara, jednostavno suviše motiva iz prvog dela. A treći deo, sasvim drugačiji nivo priče, ako zanemarimo da se radilo o starijem bratu Hansa, nema paralela sa kecom, mnogo originalniji zaplet, i naravno Džeremi i Samjuel cool.gif

QUOTE(Dunadan @ 30 Apr 2006, 17:38)
pojma nemam. ako vec nemash 2 glavna glumca, shto uopshte pravish film. jebo Terminatora bez Linde i Edvarda.

Pazi kad mi to i nije smetalo toliko, čak sam cenio to na nekom nivou. Ono, žele da naprave nešto novo, da se odmaknu od Sare Konor, da bude nešto originalnije, jer je šablon priče to stvarno omogućavao. Doduše, ne znam da li ih je Linda odhebala kad je pročitala skript ili im je to bila osnovna namera wink.gif

Kao osnovna ideja, bila je dobra, i to je moglo biti fino ostvarenje. Da su imali bolje glumce, scenariste i režisera rolleyes.gif A mislim da su sami tokom pravljenja filma bili svesni da nemaju ni hemiju ni dramatiku dva prethodnika, pa su pokušali da sve nadomeste predugim i napornim scenama jurnjave i borbe. Što ja volim da zovem Matrix Reloaded sindrom#.

Pre par večeri pričam sa ortakom, šta je trebalo Arnoldu da se upusti u takav film, ako pretpostavimo da nije alav na pare, kad je već težak 200-300 miliona, ako ne i više? Imao je finu teoriju - publicitet pred izbore happy.gif

#10 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 30 April 2006 - 23:21

dashta. garant je pobedio zbog Talk to the hand lajne. biggrin.gif

#11 Catwoman

Catwoman
  • Members
  • 1,425 posts

Posted 01 May 2006 - 00:24

QUOTE(Dunadan @ 30 Apr 2006, 15:33)
premalo je serijala gde je nastavak bolji tako da sam glasala za 1. opciju. od tih gde su mi nastavci bolji bih stavila samo Terminatora 2, Aliens, nastavke Indijane i Die Hard... to je to. kad se setim silnih Rokija, Ramboa i Matrixa Ponovo Uchitanih i Revolucionarnih (sva tri sa najboljim prvim delom) pozli mi.

Terminator > Terminator II

#12 Catwoman

Catwoman
  • Members
  • 1,425 posts

Posted 01 May 2006 - 00:27

Star Wars < The Empire Strikes Back

Alien < Aliens

Godfather + Godfather II - celina, ako treba da biram onda Godfather < Godfather II

#13 LJU-LJU

LJU-LJU
  • Members
  • 103 posts

Posted 01 May 2006 - 00:54

glasala sam za 8putnik2 cool.gif

#14 friend

friend
  • Members
  • 280 posts

Posted 01 May 2006 - 10:33

Prvi i drugi deo Kuma su price za sebe, odlicno povezane i predstavljaju celinu, ali i jedan i drugi film su medju top10 najboljih u istoriji tako da ih ne mogu porediti.
Slazem se sa vecinom napisanog u vezi Terminatora i Indijane Dzons.
Komedije tipa Policajac sa Bevrli hilsa, Sam u kuci... su takodje zanimljivi za poredjenje, s tim sto je prvi uvek bolji od drugog.
Upoznaj roditelje je sjajna komedija, a Upoznaj Fokerove je prosecna iako ima 3 oskarovca i bar 5-6 oskara kad sve saberes. Sjajni glumci prosecan film.
Itd.

#15 Agent Smith

Agent Smith
  • Members
  • 764 posts

Posted 06 May 2006 - 11:39

QUOTE(Marvin (Paranoid Android) @ 30 Apr 2006, 17:18)
"Terminator" je odličan primer. Postao je hit kada je prvi izašao, a nastavak ga je daleko nadvisio. Isuse, šta je kome trebalo da naprave trojku?



Možda će zvučati čudno, ali Terminator 2 je bezrazložno najglorifikovaniji i najprecenjeniji, ne samo nastavak već i film uopšte. Za razliku od uber sirovog prvog dela, koji predstavlja školski primer mračnog, pesimističkog i turobnog SF akcionog trilera, dvojka izgleda kao razblaženi TV film. Surova akcija i gotovo dokumentarističko nasilje iz prvog dela zamenjeni su prenašminkanim Švarcenegerom koji ranjava ljude (jer je shvatio vrednost ljudskog života, jel ) i sterilnim i proračunatim akcionim scenama. I to sve od istog režisera koji je u prvom delu pobio kompletnu noćnu smenu jedne policijske stanice! Svaka eksplozija, svaki pucanj i svaki pokret u T2 su brižljivo osmišljeni i iskalkulisani za razliku od često spontane akcije i atmosfere prvog dela (jurnjava po podzemnom parkingu npr., pomenuta policijska stanica, "rađanje" terminatorovog skeleta iz olupine kamiona...). Pa prikaz budućnosti u oba filma: U prvom delu gledamo opustošenu zemlju kojom patroliraju ubitačni tenkovi i letelice koji satiru malobrojne koji pružaju otpor, dok se ostatak čovečanstva krije u zbegovima po ruševinama, strepeći od novijih i infiltrantnijih modela terminatora. U T2, budućnost deluje kao video igra sa Playstationa, gde se jure i pucaju, sve u šesnaest (u kecu devojka – vojnik pogine a uspe samo da raznese gusenice na tenku npr.). Dvojka deluje kao vešto postavljena pozornica za, tada, revolucionarne specijalne efekte (bar do pojave Spilbergovih dinosaurusa) koja je trebala da vrati bar tri puta onoliko koliko je uloženo (što se i desilo). Kao i svaki uredni box office hit i T2 obavezno ima humanističku poruku za široke mase. Za razliku od keca koji govori o nemilosrdnoj mašini-ubici koja će se do zadnjeg šrafa i opruge upinjati da izvrši misiju, u dvojci ćemo dobiti lekciju o samodestruktivnosti ljudske vrste kao takve, dok ubogi robot (koji je i sam kreacija istih tih ljudi) praktično sa suzom u oku shvata vrednost ljudskog života (ali ne i sopstvenog postojanja) pre nego što se uroni u rastopljeni čelik. I krajevi oba filma su dijametralno suprotni. Na kraju prvog dela Sara Konor svojim džipom ide u susret strašnoj oluji (koja simbolizuje predvečerje rata sa mašinama), dok na kraju dvojke ista ta Sara Konor baljezga o nekakvoj vrednosti ljudskog života i nadi da će sve biti lepo i veselo ubuduće. Blja...