Jump to content


Photo

Ko je Savršen i Dovršen Čovek, Ko ?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
44 replies to this topic

#31 southsider

southsider
  • Members
  • 471 posts

Posted 12 December 2003 - 13:41

... итд итд... да не гњавим превише.  :lol:

Pa neces valjda da odustanes sad kad te vise niko ne slusa?

#32 Lavinia Amaldi

Lavinia Amaldi
  • Members
  • 2,362 posts

Posted 13 December 2003 - 15:03

znaci po tebi citanje jedne knjige ma bila ona i sveto pismo = bozje otkrovenje :lol:
ili?
ako je tako, po meni to nisu tvoji direktni uvidi, i kao takvi, tesko da mogu da se nazovu pravim uvidima, znaci ti jednostavno sledis neko ucenje, nekome verujes na rec, nabubao si nesto, a ti sam, da nisi to procitao, o tome ne bi "znao" nista... ???
zato sam napisala da se to moze svrstati zapravo u praznoverje, i uopste, sta znaci vera...
ako verujes u nesto, onda bi trebao to da proveris, pa ako je rezultat provere pozitivan, pokaze da je to u sta si verovao istina, onda bi se tvoja vera pokazala kao opravdana.. mada, tada to vise i nije vera, nego znanje...

slepa vera, bez provere, po meni je gotovo bezvredna...

ps. to telo/dusa, to je druga tema.. zanimljiva al ne bih sad o tome..
osim da - ako napises nesto kao "а оно духовно тело - душа, наше ЈА, наставља своје постојање... " da te pitam na osnovu cega to tvrdis.. kako znas, jel si bio fizicki umro, pa video svojim ocima ili sta?
kristalna kugla :lol: ?



#33 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 13 December 2003 - 19:07

Сад би ја требао да кажем... :lol: да драга... :lol: , али нећу овај пут. :lol:

1. Божје Откровење се увек дешавало оралним путем, изузев камених таблица декалога... Књиге и Старог а и Новог Завета су записиване од оних људи којима је оно пренешено. Свето Писмо јесте колекција тих индивидуалних порука које је Господ преносио људима, и представљају део Откровења. Незаписани део је Свето Предање.

2. Веру су људи све до скора (огромни део верника) примали путем проповеди, дакле - оралним путем. Тек са масовним описмењавањем и штампаријама, људи почињу да сами читају Свето Писмо, и да примају веру и читањем.

3. Вера Православна је у срцу, а не у знању и уму. Онај ко на основу знања "верује", заправо је - гностик.

4. Не читаш... нисам ли писао ово на посту испред: "довде сам дошао тек након што сам прошао кроз "еволуцију" у чколама, па философију, историју, итд... да би на крају дошао до генезе хришћанства и 2000 година историје Цркве, и онога што се дешавало у то време. Нимало лак пут, али ето... Богу хвала, завршио се у Његовој кући."

ПС: Питање око душа и шта се дешава после је опет на бази Божјег Откровења. Јер, ако није, онда није реч и Божјој науци, него о људској - философија. :lol:

#34 vowel

vowel
  • Members
  • 1,320 posts

Posted 13 December 2003 - 19:20

Лавиниа, хриŃ

#35 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 13 December 2003 - 19:28

Bozije Otkrovenje se uvek desavalo oralnim putem...


Ma znao sam ja da je felacio u pitanju.

#36 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 13 December 2003 - 19:32

* 1. KORINĆANIMA 15,51-52 Evo vam kazujem tajnu: Svi nećemo pomreti, a svi ćemo se promeniti, ujedanput, u trenu oka, pri poslednjoj trubi, jer će zatrubiti, i mrtvi će vaskrsnuti neraspadljivi. i mi ćemo se promeniti


Jel' to onaj spot Michael Jacksona?

#37 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 15 December 2003 - 03:52

Bruce Lee

Share & Enjoy

#38 greyjaguar

greyjaguar
  • Members
  • 149 posts

Posted 16 December 2003 - 19:27

Cenjeni Maran Ata,

Dugujem ti izvinjenje zbog pogresno citiranog imena, dakle: Maran Ata. Eto sta cini umor! Citajuci tvoje postove shvatam da si iskren hriscanin i da dobro poznajes hriscanstvo, narocito pravoslavno. Cenim i tvoj put ka Hristu, koji je, izgleda, bio trnovit, ali i tim lepsi i vazniji. Iako i dalje mislim da ti metod u sirenju hrisc.nije dobar, to su sitnice u odnosu na kompletnu sliku, koja je uvek vaznija. Dodajem, ipak, da o nekim pojavama treba ceniti i iz neposrednog uvida, pa smatram da, mada K.G. Jung svakako nije ortodoksni hriscanin, covek koji je izjavio da je za "zapadnog coveka Hrist sopstvo", te samo "da nam je potrebno novo religiozno drzanje"-;dakle drzanje, a ne vera; nije protivnik hriscanstva, naprotiv. Ako uzmes u ruke njegova dela AION (bavi se psihologijom hriscanstva), autobiografiju "Secanja, snovi, razmisljanja", ili odredjene psiholoske rasprave videces kakav znacaj Jung pridaje religiji, a posebno hriscanstvu,kao Evropljanin i sin hriscanskog (protestantskog)svestenika. Tek, njegov pristup nije uobicajen, nego neobican i samosvojan, on je poslusao unutrasnji glas- daimon- no, ako ga je on vodio ka Hristu, moze li to biti lose? Ja mislim da, kako stoji u NZ: Marko 9.40:"Jer ko nije protiv vas s vama je."Njegovo delo ima postovaoce i u crkvi, kod nas npr.-Vladeta Jerotic, prof. Bogoslovskog fakulteta(Pastirska psihologija). Voleo bih da cujem i tvoje misljenje,
U okviru ovog istog foruma, vodi se rasprava koju je pokrenuo Recycle Bin, pod nazivom "Zasto?". I o ovom bih voleo da cujem tvoj glas, naravno na tom topic-u.
Nakon toga, pokrenucu jednu zabavnu anketu u vezi sa topicom "Zasto?", pa te molim da i tu uzmes ucesce. :lol:

#39 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 16 December 2003 - 20:43

Е пријатељу... видим да си се овај пута обратио мени, па да ти укратко и одговорим....

Питање метода је увек дискутбилно, и док ми ти говориш да није добар, неко други ће да ме тапше по рамену у знак одобравања. Што би се рекло: "Ко је народу угодио?" :lol:

А по питању психијатра К.Г. Јунга, морам мало жешће да се не сложим са тобом. То што В. Јеротић има неких симпатија за њега, не значи још увек да је Јунгово дело - позитивно и хришћанско. Мислим да је у том конкретном случају реч о колегијалном сентиментализму, јер је и В. Јеротић - психијатар. Али, то је само моја претпоставка.

Било како било, навешћу ти овде само пар реченица које очигледно показују да је Јунг био све, само НЕ - Хришћанин.

Карл Густав Јунг потиче из угледне и старе швајцарске протестантске породице. Отац му је био пастор млаке вере, деда масон, а баба по мајци, Аугуста Прајсверк виђала је духове. И Јунгова мајка Емилија била је медијум, а Јунг је од детињства тражио вођу на "стази индивидуације" и био обузет тамним и болним виђењима оностраности коју није разумевао.

Први Јунгов вођа био је Сигмунд Фројд и њему се нимало није свиђала Јунгова опседнутост окултним, ванразумним, телепатијом и медијумнизмом. Јунг је, међутим, чврсто корачао ка тим областима притиснут јаком унутрашњом потребом и још јачом спољашњом силом: алхемија, магија, херметика (херметика од Хермеса, наравно), гностика, кабализам, Далеки исток и сва она тајна, недоступна знања за која бисмо могли рећи да су нестала са потонулим слојевима европске психе врло су гa привлачила. Ове Атлантиде Јунг је откривао вођен од свога демона "фамилијара" Филомена, "гуруа" (учитеља) с ликом старца, роговима бика и крилима птице водомара. Јунг за њега вели: "Филомен је био паганин и са собом је донео једну египатско-хеленистичку атмосферу са гностичком колорацијом". Упознавши га, швајцарски психолог је схватио да објективно постоје силе којима он не може управљати и које управљају њим. Он сам вели: "Схватио сам да постоји у мени нешто што је у стању да изговара мени непознате и неприхватљиве чињенице, које чак могу бити уперене против моје личности". Јунг је још имао сусрете с ликовима извесног Ка, египатског мудраца, са "мртвима који су се вратили из Јерусалима јер тамо нису нашли оно што су тражили".

Врло се везивао за Василида, гностика из Александрије II века наше ере. Његовим именом потписао је аутоматски текст "Седам проповеди мртвима" (Septem sermones ad mortuos) који je морао да напише у доба раскида с Фројдом и дубоке личне кризе. Морао, кажемо, јер је притисак мрачних душевних набоја у њему био огроман, а поклапао се са снажним присуством злих духова који су много пута звонили на вратима његове куће, превртали предмете по собама и задавали самртни страх Јунговој породици.

Изазов за тебе: Шта је у горњем тексту хришћанско ? :lol:

#40 Mac

Mac
  • Members
  • 1,539 posts

Posted 16 December 2003 - 23:18

Ja i dalje ne znam zasto sa pricom o Jungu ne dodjete malo kod seke Sioran da vas preslisa. :lol: Ili bata Gonzoa da vas o'ma smesti u ludacke kosulje. :lol: Evo link ovde...

#41 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 17 December 2003 - 13:50

Нека они дођу 'вамо, јербо нас Јунг не интересује као "психијатар", него искључиво као - јеретик гностички. :lol:

#42 Dimce

Dimce
  • Members
  • 106 posts

Posted 17 December 2003 - 15:48

Питање метода је увек дискутбилно, и док ми ти говориш да није добар, неко други ће да ме тапше по рамену у знак одобравања.

Колико пратим форум, сви критикују твој метод и говоре да је штетан. Ја не сумњам да ти то све радиш из најбоље намере, проблем је што својим методом одбијаш људе.

Једини који те је хвалио и тапшао по рамену је извесни bobt, чији ставови изазивају салве смеха (посебно она од Латина ништа добро није дошло).

Да нагласим, мислим на методе, не на ставове.

Е сада, ти можеш да кажеш да смо ми сви затуцани, да смо горди, да не можемо да разумемо и сл...

#43 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 17 December 2003 - 16:17

Не, пријатељу... нећу то ни помислити, акамоли рећи. Оно што ти не знаш је шта се дешава у "бекстејџу", иначе познатије као - приватне поруке... :lol:

#44 greyjaguar

greyjaguar
  • Members
  • 149 posts

Posted 18 December 2003 - 05:48

Cenjeni Mac,

Srdacan pozdrav za razumevanje i ucesce na forumu "Zasto". Smisao za odmerenost veoma cenim. Eno i mog odgovora Recyclu onamo-namo. Sto se seke Sioran tice, jedva cekam da je upoznam. Seke su ukras ovog sveta, osim seka-persi. Preslisavanje? Herr Flick je oduvek bio moj omiljeni lik u 'Allo 'Allo :lol:! Gonzo? Jel' to bese onaj sto duva u trubicu kod "Mapetovaca"? :lol: Jedva cekam da ga skolim, 'cu da mu pljuckam koscice, ako nije suvise zilav! :lol: Ovo me podseca na vremena kad sam se igrao sa drugom decicom u pesku, pa su me vikali iz dvorista-podmladih se. Stizem,Mac, bez brige. Elem, dolazim u tvoj topic da vidim taj dinamicni duo (Sioran+Gonzo), mada mi pomenuta kosulja ne stoji najbolje i pomalo sputava prednje sape. No, pre toga sam duzan da otpisem MaranAti, koji me ceka jer su me takodje cekala pre njega jos dva diskutanta, pa nikako da stignem da sve pokrijem.

Cenjeni MaranAta,

Najpre hvala za ucesce na topicu "Zasto?". B) Znao sam da cemo se razumeti. Nasa diskusija o Jungu se nastavlja sutra,na ovom istom mestu, po dogovoru. jer sam privatno prezauzet, a vec sam napisao tri poduza posta danas, dakle buljim satima u ekran, a sad je 5.45 izjutra.No, izazovima nikad nisam mogao da odolim, stoga vidimo se sutra.

#45 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 18 December 2003 - 13:48

Чек мало пријатељу... отворићу нови топик о Јунгу, па ћемо тамо... ОК ? :lol: