Jump to content

Photo
* * * * * 1 votes

Musica jazz?

• Please log in to reply
2193 replies to this topic

#16 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 11 December 2003 - 11:40

Vidim ja da ceo da osnivamo udruzenje gradjana... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Prestao sam da idem na berzu kada sam upoznao svog omiljenog dealera koji ima brdo diskova, nije bas jeftin, ali je genije!!! Duzi odgovor kasnije, moram da bezim na posao...

U svakom slucaju, nadam se da b92 ne sheruje nase podatke sa mupom... :lol: :lol: :lol:
  • 0

#17 Mac

Mac
  • Members
  • 1,539 posts

Posted 11 December 2003 - 12:32

Ljudi, pa vi ćete postati nacija kritičara-eksperata. Mislim, takav pristup muzici na Zapadu ima retko ko. Nije čudo da nisam čuo za 70% imena koja se vrte po ovom podforumu. A gde kad diskove kupujem u prodavnici za 20 dolara komad? :lol: Nije čudo da se čandra zalaže za društvo zasnovano na šerovanju. :lol: Have fun while it lasts.
  • 0

#18 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 11 December 2003 - 18:31

Daj, Mac, samo kazi sta te zanima pa cu ti ostaviti na netu. A tih 20 dolara ulozi u nesto pametno... Znas ono: zrno po zrno pogaca, 20$ po 20$, 1000000000$...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
  • 0

#19 bebel

bebel
  • Members
  • 267 posts

Posted 11 December 2003 - 19:18

pozdrav svima!! brisko mnogo ti bacakas neurone okolo..trazices ih ..ne znam sta ocekujes da dobijes za 100-120 dindzi?? ja sam srecna ako mi samo ucita uz sto manje skripanja i udaraca...posle samo uzivas..a sto se tice Jobima ne znam iz koje godine je,to je u stvari live snimak sa jazz festivala u sao paolu koji je producirao Herbie H.a i svirao na njemu-uglavnom bossanova standarde..ja sam ga kupila prosle god. kod nekog lika u Budvi..NEGO LJUDI JER IMA NEKO Dizi Gilespijev album kalipso muzike ili Stan Getz "bossanova jazz"??? :lol: :lol: :lol:
  • 0

#20 bebel

bebel
  • Members
  • 267 posts

Posted 11 December 2003 - 19:23

pozdrav svima!! brisko mnogo ti bacakas neurone okolo..trazices ih ..ne znam sta ocekujes da dobijes za 100-120 dindzi?? ja sam srecna ako mi samo ucita uz sto manje skripanja i udaraca...posle samo uzivas..a sto se tice Jobima ne znam iz koje godine je,to je u stvari live snimak sa jazz festivala u sao paolu koji je producirao Herbie H.a i svirao na njemu-uglavnom bossanova standarde..ja sam ga kupila prosle god. kod nekog lika u Budvi..NEGO LJUDI JER IMA NEKO Dizi Gilespijev album kalipso muzike ili Stan Getz "bossanova jazz"??? :lol: :lol: :lol:
  • 0

#21 mandarinaD

mandarinaD
  • Members
  • 1,573 posts

Posted 11 December 2003 - 20:41

ljudi ja vas nista ne razumem,ali rado bih da menjam diskove,ali sam potpuni pocetnik sto se tice jazz-a,krenula sam od zenskog instrumentalnog pa gde me vetar nanese ali me uvek nekako vrati na Sao Paolo live Herbie Hankok i A.C.Jobim Jon Hendricksi,Gal Costa jel slus'o neko?sjajan je...

za pocetnike jazz-a: vratiti se u stare dobre 20,te, 30 te pa nadalje ka 50, 60, 70tim do acid jazza, NU jazza: george gershwin, chika dizzi gilespi, duke ellington, big satchmo. ella fitzgerald, pa...sten getza, dinah washington, billie holliday. sarah waughn, miles davis, naravno nezaobilazni herbie hancock (gledala ga pre tachno mesec dana live u Durhamu, NC), roy ayers...pogledati takodje i kompilacije...imam stare ploche (tj tatine) sa svim jazz clasicima...i jos poneshto...
  • 0

#22 Mac

Mac
  • Members
  • 1,539 posts

Posted 11 December 2003 - 22:51

Daj, Mac, samo kazi sta te zanima pa cu ti ostaviti na netu. A tih 20 dolara ulozi u nesto pametno...

Znači, i ti si mišljenja da umetnici bolje stvaraju kad su gladni (i kad ih boli zub, što bi rekao Braca)... :lol:
  • 0

#23 Voo

Voo
  • Members
  • 1,037 posts

Posted 12 December 2003 - 00:48

kad su neispavani izgladneli u vlažnoj seksi atmosferi dok ih puca prvi fleš neke droge.
tad se stvara umetnost :lol: :lol:
tako bar kaže jedan lik koji je hteo da postane slikar guru a ostao papak. pozdrav!
  • 0

#24 pal

pal
  • Members
  • 1,348 posts

Posted 12 December 2003 - 02:20

Sao Paolo live Herbie Hankok i A.C.Jobim Jon Hendricksi,Gal Costa jel slus'o neko?sjajan je...

bebel, gledao sam taj koncert na vhs. :lol: :lol: :lol: bilo je to vece posveceno a. c. jobimu, gde se i on pojavljuje na kraju. h. hancock je vodio program, najavljivao likove, a pored ovih koje si pomenula, bili su tu jos joe henderson i gonzalo rubalkaba. B) ostala mi je u secanju slika: gal costa :lol: i h. h. za klavirom. mislim da je pevala “how insensitive” ili nesto slicno, ne secam se.

dakle, prikljucujem se preporukama za taj CD. -pod obavezno- :lol:
  • 0

#25 bebel

bebel
  • Members
  • 267 posts

Posted 12 December 2003 - 11:32

pal ti si moj covek to je to..samo mislim da je pesma bila INSENSATEZ ,..ali ja nisam gledala koncert i ne znam iz koje godine je..nego vec duze vreme pokusavam da nedjem onu stvae ESIAR MADRIGAL ili tako nesto vrti se u offu onih kulturnih minijatura b92 o izlozbi Enki Bilala u bg..francuska stvar jel ima neko pojma o cemu pricam?? :lol: poooozzzdrav
  • 0

#26 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 12 December 2003 - 13:23

Ljubiteljima Jobima: Preporucujem: Eliana Elias!!!: Brazilska pijanistica: Genijalno!!!

Posebno njene ploce EE sings Jobim i EE plays Jobim.
  • 0

#27 pal

pal
  • Members
  • 1,348 posts

Posted 12 December 2003 - 14:01

EE sings? :lol:

to bih bas voleo da cujem, posto svira genijalno
  • 0

#28 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 12 December 2003 - 16:52

Meni je EE najbolja u celoj toj latino jazz prici. Floru Purim ne racunam, jer njeni najvredniji albumi su jazz i fusion, a ploce iz 80-ih idu ka necemu sto bi moglo mozda da se nazove brazilian disco jazz. Istini za volju u poslednjih nekoliko godina je snimila par savrsenih ploca, posvetu Miltonu Nascimentu, jedan album sa klasicnim sambama i pocetkom ove godine Speak No Evil, prvi jazz album posle vise od 25 godina.

No, da se vratim na EE. Ta ploca sa pevanjem je odlicna, nastavak projekta zapocetog sa EE plays Jobim... Imam i njene duete sa Herbie Hancock. Cuces vec... :lol: :lol: :lol:
  • 0

#29 Voo

Voo
  • Members
  • 1,037 posts

Posted 12 December 2003 - 20:52

prodje li posao?
pevaj! :lol:
  • 0

#30 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 13 December 2003 - 14:03

Znači, i ti si mišljenja da umetnici bolje stvaraju kad su gladni (i kad ih boli zub, što bi rekao Braca)... :lol:

Pa ovo je jako zanimljivo, premda za neki drugi topic. Iskreno verujem da iza svake snazne (vredne, iskrene) umetnosti mora stajati odredjeno nezadovoljstvo. To nezadovoljstvo ne mora da bude ekvivalentno siromastvu. Zasto nezadovoljstvo? Zato sto nezadovoljstvo radja potrebu da se stvari menjaju i da se ide napred. A umetnost je upravo to - neprestan razvoj ideje...

Mislim da je to kao princip itekako primenjivo u jazzu i to na tri nivoa. Prvo, imas jazz kao celinu koji se razvija stalno trazeci nove puteve izrazavanja. Drugo, mnogi veliki jazz muzicari proveli su zivot u neprestanom traganju za novim formama. I trece (i za jazz najtipicnije) postoji taj momenat improvizacije koji podrazumeva stalni progres u samom cinu sviranja i trazenja drugacije fraze. Ako ja uopste razumem jazz, iza potrebe za tim stoji upravo nezadovoljstvo. Nekada je to glad, nekada osecanje rasne diskriminisanosti...

2 Voo:

Cinjenica je da su neke od najboljih jazz (i rock) ploca ever nastale u trenucima kada su muzicari bili totalno razbijeni... Poslucaj samo Pakrera iz 50 i neke... Chet Baker je poslednjih godina svog zivota stalno bio pijan i uradjen, a tada je snimio najvrednije ploce. Prica se da je njegov koncert u Bg kasnio jer je trazio da mu donesu hors, a u Bg je tada vladala nestasica (Titovo vreme), pa su morali da intervenisu neki ugledni funkcioneri KP kako bi se trazena stvar pronasla... Mozda u licnim zalihama?

Ali cinjenica je i to da droga gricka malo po malo, te da je mnoge od velikih jazzera potpuno upropastila.
  • 0