Jump to content


Photo

Umetnost & Zivot


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
16 replies to this topic

#16 Sioran

Sioran
  • Members
  • 1,885 posts

Posted 11 December 2003 - 01:50

>Ako u tom trenutku osetim nesto kao "protok univerzalnog daha", nesto sto nije samo licno moje, mada se kroz mene izrazava pa time i jeste, spontani trag velikog stvaraoca koji se smesi kad ga nema i smesi kad ga ima... a opet stalno ga i ima... to je za mene umetnost

ma sve je to super - ali zasto to zoves umetnost? sto ne koristis neku drugu rec? kako bi bilo sad da ja kazem "kad osetim da sam prolazna... to je za mene atletika"? i sta ti znaci to "to je za mene". komunikacija uopste nije moguca ako svako koristi slobodu da bilo sta zove bilo kojom recju. to uopste nema veze sa time da je ovo diskusija o umetnosti a ne o nauci: diskusije o nauci nisu nauka kao sto diskusije o umetnosti nisu umetnicka dela. mada naravno vec cujem kako se javljaju oni "za koje je" diskutovanje na internetu umetnost. ili nauka... :lol:.

#17 eega beeva

eega beeva
  • Members
  • 282 posts

Posted 11 December 2003 - 06:19

zasto to zoves umetnost? sto ne koristis neku drugu rec?


OK. Primer: ako citas duhovne spise (kojegod), tamo se cesto pojavljuje termin "svetlost". U kakvom je taj termin odnosu sa fizickom svetloscu? Verovatno nikakvom, ali nekako lici, asocira, nemas nista drugo pri ruci da iskazes osecaj. Sta drugo da ti kazem, ne mogu novi termin da tako lako uvedem, a i ko bi ga razumeo dok ga masa ne prihvati, a na kraju sto bih se i trudio?

To sto je ovo forum o Umetnosti shvatam u smislu da recnik koji se koristi ne mora da bude formalno precizan. Ukoliko se ne razumemo, nista, necemo valjda razmenjivati postove uzalud. Ko prema ovom sto sam napisao moze da napravi neki odnos, on ce mozda i nesto svoje da pridoda. Meni tek tako ovo sve ima nekog smisla. Ne drzim forumasenje za diskusiju... vise kao razmenu sadrzaja.... i nekako je malo cudo da nizovi 000101101011010 mogu to da donekle reflektuju.

Naravno, i na forumu UMETNOST, ima ili moze biti topika gde je formalna diskusija imperativ. OK, svet je dovoljno veliki za sve.

PS. Nadam se da ne koristis ovu razmenu misli za neku psiholosku analizu? Brrr, vi psiholozi, nikad se nezna sta smerate... you can always see through people

Edited by eega beeva, 11 December 2003 - 06:21.