Jump to content


Photo

Reinkarnacija i Karma


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
232 replies to this topic

#16 Bustin

Bustin
  • Members
  • 4,490 posts

Posted 04 December 2003 - 12:21

Da se rasumemo, Marantatra pljuje i psuje u ime boga i to je drugacije od obicnog pljuvanja... to ti dodje kao nekakvo sveto psovanje za radi ljubavi bozije. Je l' tako, reci ti njima Marnatrata!

#17 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 04 December 2003 - 14:16

Нико мени не смета синко... само сам питао човека за разлоге који га доводе овде.  :lol:

A misliš da sam ja tebi nekakav "sinko" - varaš se grdno, kao i obično; samo ti se učinilo odatle sa visokog brda iluzije sa koga posmatraš. :lol:

#18 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 04 December 2003 - 14:30

Konkretno me je ovde "dovela" jedna osoba koju pratim tj citam sve sto pise.

Аха, значи имаш свог идола коме се клањаш... да да... ништа чудно за период адолесценције у коме младе душе обично имају неколико својих идола било из света музике, филма, спорта... и о којима све знају... и које опонашају у свакодневном животу, сањаре да су као они, итд... Ако се такво стање настави и у каснијим годинама, онда се ради о патолошком случају који знају да прерасту и у столкере. :lol:

Оно што ми није јасно је следеће: Ако сам ја за свог "идола" изабрао жвог Бога - Творца, и њему се клањам, а ти то називаш "nabijem nos u tvoj izmet", како би ја требао да назовем твоје клањање "jedn(ој) osob(и) koju pratim" ? :lol:

#19 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 04 December 2003 - 14:38

Citati sve sto neko pise ne znaci "imati idola" niti "se klanjati" nekome. Ne moram da se slazem sa svim sto taj neko napise, mogu i da kritikujem, i da se nasalim. Slobodan duh. Ali ne znas ti sta je to. Potpun promasaj. Kao i obicno.

#20 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 04 December 2003 - 15:24

Наравно... није лако признати да имаш неког смртника за идола и да му се клањаш, можда и несвесно, пратећи га и читајући све што пише... није лако... :lol:

#21 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 04 December 2003 - 15:39

Vid' budale... Ima bar deset ljudi na forumu koje rado citam. Ima nekoliko domacih i stranih novinara koje rado citam/pratim. Ima i odredjeni broj pisaca. I, sta onda? Svi su mi oni idoli? Svima se klanjam? Svasta...

U tom slucaju sam i ja tvoj idol, i ti se meni klanjas, posto ocigledno citas sve sto napisem...

Na kolena, gresnice !!!

#22 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 04 December 2003 - 15:56

Аха... значи клањаш се више него једном идолу... знаш... клањање и само једном је ПАГАНИЗАМ, акамоли "bar deset ljudi"... дубоко си ти заглибио синко.. дубоко... :lol:

#23 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 04 December 2003 - 16:00

Samo se ti zavitlavaj, ima da te skamenim ko Zoju...

Edited by Braca, 04 December 2003 - 16:00.


#24 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 04 December 2003 - 17:18

Не, не слажемо се. ПАГАНСКО учење о преегзистенцији душа није никада било део Хришћанства нити ће бити. Душа се ствара у моменту зачећа човека. Прогласити душу вечном подразумева да она постоји одувек, а знамо да само Један постоји одувек - Бог. Сва Божја створења су СТОВРЕНА и према томе нису ни вечна. Оно што је битно а ПАГАНИ покушавају да поистовете са својим учењима јесте чињеница да све што је Бог створио не нестаје. Па тако, ни створене душе након биолошке смрти не нестају, него и даље постоје. Разлика је једино у томе да ли се нека душа приклонула Богу, па има живот, јер је и Бог - Живот - Рај, или није, па нема живот - духовна смрт - Пакао. Дакле, Рај и Пакао су у Православљу - стања душе.

Ne čitam paganske knjige, pa ne znam ništa o njihovoj eshatologiji, mada mi početak teksta (nisam ga čito celog, znaš ne čitam ti ja duge postove...) liči na izlaganje svetovnih učenjaka, ako te ta tema zanima - da vidiš šta oni imaju tek reći o "biblijskim mitovima i legendama."

I kažeš da "ПАГАНСКО учење о преегзистенцији душа није никада било део Хришћанства нити ће бити." Što ti to meni govoriš? Kake veze ja imam sa tim, obrati se ti njima za to. A ako su oni to tvrdili, sram da ih bude. :lol:

To da je duša večna od trenutka stvaranja pa nadalje je hrišćanska formulacija, ne moja. I nije neispravna. Što se toliko vrtiš u sintaksi, to je samo stvar dogovora o značenju reči i ništa više. Bitno je da se mi razumemo. Neće tebi niko podmetati logičke sofizme koji se vrte u krug. Nije neispravno reći da je duša večna ako se večnost shvati kao trajanje bez prestanka a to je i najčešće značenje reči večan - trajanje bez prestanka.

Tačno je da to nije jedino značenje već da ta reč može da znači i "bez početka i kraja", ali isto tako i samo "bez kraja". Odnosno bez početka ili kraja, bilo jedno ili drugo. Ona znači i trajanje "zauvek" ili "uvek postojeći" ili "večan život" ili ono što "traje neprekidno" (ne ulazi se u pitanje ima li kraja i početka) ili čak ono što je "nepromenljivo" - ono što nije podložno promeni, što je uvek isto. Dakle to je prihvaćeni dogovor značenja te reči. Tako da je tvoja tvrdnja "Прогласити душу вечном подразумева да она постоји одувек,..." samo uslovno tačna.

Reč "večan" se i u Bibliji najčešće koristi u smislu trajanja bez prestanaka (a ne trajanja bez nastanka i prestanka). Na primer:

"А постављам завет свој између себе и тебе и семена твог након тебе од колена до колена, да је завет вечан, да сам Бог теби и семену твом након тебе;" Прва књига Мојсијева 17.7.
Sasvim očigledno da Bog ovde postavlja u jednom vremenskom trenutku zavet koji naziva "večan"
Ili: "И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни." Матеј 25.46.

I tako dalje ima puno takvih mesta u Bibliji. Ako to ne smeta svim ljudima, ako ne smeta Bogu i ako ne smeta Bibliji što tebi smeta? pa bi da taj termin uguraš samo u jedno njegovo značenje. Je'l zato što si namćor? Ili bi da te priznamo kao lokalnog mudraca? :lol:

Zatim kažeš "Душа се ствара у моменту зачећа човека." Pojasni. Ako ćemo cepidlačiti kako si počeo, pa se gađati gramatikom, ne može duša da "se stvara" to bi moglo da znači da ona stvara samu sebe, tj. da je delatna pre svog nastanka, što je apsurdno. Ili da nastaje iz ničega, onako samo "puf", i eto je duša. Biće da si hteo reći nešto drugo pa se zapleo u sintaksu. Dakle, da li se ona stvara ili nju neko ili nešto stvara.

Pojasni pa ćemo nastaviti :lol:

#25 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 04 December 2003 - 17:52

Које ли контрадикторности унутар твог текста...

1. Жалиш се што инсистирам на прецизности и одбијам да користим термин "вечна" јер има различита значења у паганизму и Хришћанству.

2. Захтеваш прецизност у изражавању па ти "нешто није јасно" и тражиш "појашњења"... :lol:

А све по потреби да се лупи контра, па макар она ни не имала много смисла. Балаво. :lol:

Него, ево ти и појашњења...

Душа не представља независно и самовласно биће, већ прецизно речено - створено биће, које своје постојање дугује Богу, Творцу. :lol:

#26 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 05 December 2003 - 17:12

Kao što negde već rekoh biće da su - u ovom slučaju - kontradiktornosti u tvojoj glavi. A svakako da ih može biti i kod mene - niko nije nepogrešiv, osim Tvorca.

Možeš ti da odbijaš da koristiš termin "večna" koliko ti volja. To je standardan termin i nije tvoje vlasništvo, on se koristi u značenjima u kojima se koristi, a ako bi ti to da izmeniš pa da se samo poradi tebe taj termin ograniči samo na jedno značenje - onda se potrudi pa promeni sve svetske rečnike, mesta u Bibliji u kojima se koristi u drugačijem smislu, mesta u vlastitoj teologiji u kojima se koristi u drugačijem smislu i sva ostala mesta. Pa ako u tome uspeš, onda ću i ja usvojiti da ga koristim samo tako kako je to izrazila vaša preuzvišena volja. A do tada, termin će se koristiti u svojim standardnim značenjima i to sigurno neće izazvati nejasnoće. Jer ako se kaže da je duše vačna u smislu da od trenutka stvaranja nastavlja da postoji u večnost, onda je i jasno da se podrazumeva da je stvorena.

"А све по потреби да се лупи контра, па макар она ни не имала много смисла. Балаво"

Vidim da si sada postao još i paranoičan, to se moglo već osetiti; zato sam ti u predhodnom postu napisao "Bitno je da se mi razumemo. Neće tebi niko podmetati logičke sofizme koji se vrte u krug." Al si ti to izgleda prevideo, već je teorija zavere nadvladala u tvojoj svesti. :lol:

Sa tvojim pojašnjenjem o duši se posve slažem, nit je duše nezavisna nit je samovlasna, ona duguje svoje postojanje Tvorcu koji ju je stvorio. :lol:

Tako da možemo nastaviti sa ovom temom. Mada mi se sve čini da ću nastaviti citirajući stavove iz hrišćanske tologije po tom pitanju i ne obazirući se puno na tvoje zajedljive komentare, jer ti je sasvim očigledno više stalo do olajavanja, provikivanja i neistinite propagande nego do diskusije. Tipično kako vi to rešavate "lepo" i "kulturno" onako, "svetosavski", pored široke upotrebe politike, ekonomskih pritisaka, diplomatije pa i mafije.

#27 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 05 December 2003 - 17:41

Пази сад ове контрадикторности:

1. "A svakako da ih može biti i kod mene - niko nije nepogrešiv, osim Tvorca."

2. "...pored široke upotrebe politike, ekonomskih pritisaka, diplomatije pa i mafije."

Самом себи дозвољаваш "погрешивост", али не и онима којима си супростављен, и то им набијаш на нос. :lol:

Објектвност, част, поштење ? Шта то беше ? B)

#28 vowel

vowel
  • Members
  • 1,320 posts

Posted 05 December 2003 - 20:48

Prvo, ne vidim sto si toliko zapeo za tog Enoha. Jel ti to neki rodjak, pa mu stalno pravis promociju ovde?

Drugo, hteo sam samo da podvucem MaranAti da njegova knjiga smejurija nije nista ozbiljnija od te knjige koju on ismeva. Covek od blata, matorci od 800-900 godina itd su samo primeri. Ima toga gomila jos, zmija koja govori, trudnoca bez seksa, raznorazna cuda, hodanje po vodi, ustajanje iz mrtvih, zbunovi koji govore, sve u svemu isto tako smesno (ili podlozno ismevanju).

Dosije X? Wow, koji dokaz! Znas, ja sam video Zeku Rodzera u jednom filmu...

Naravno da ne znas, zato treba da proveris i saznas na posebnoj temi. Ovde sam ga pomenuo u kontekstu onih koji su neposredno ziveli pre i posle njega.

Covek od blata je obradjen u jednoj epizodi x-file-a, ali kao dalekositocni magic trip (da se tako izrazim), ali postoji i jevrejski - golem. Naravno Bog nije napravio coveka od blata, nego se blato pominje i u samoj bible u negativnoj konotaciji, ali to ti citirati je bespredmetno, jer nije na tvom nivou ignorantskog poimanja.

#29 vowel

vowel
  • Members
  • 1,320 posts

Posted 05 December 2003 - 21:07

Kartikeya,
ja ne vidim u cemu je polemika - terminoloska il doktrinarna?

Hristos je dosao u punini vermena da da nadu za vecna vremena, a tada vrsi konacnu diferencijaciju na one koji idu u vecni zivot i one - u vecnu osudu, prekor, pogibao. Ali nece svi ni dostici u vaskrsenje. Dakle, termin vecnost je bivalentan danas a konacna polaziracija tek treba da usledi. Na drugoj (zapravo ostavljenoj trecoj) strani ima onih kojima Bog zatire cak i spomen, buduci mrtvi koji nece ustati (ustajanje iz mrtvih - vaskrsenje).

#30 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 05 December 2003 - 22:37

vowel, ja tebe covece nis' ne razumem. Da probamo rec po rec.

Naravno da ne znas, zato treba da proveris i saznas na posebnoj temi.

Sta ne znam? Gde sam u navedenom rekao da nesto ne znam? Sta treba da proverim? U kojoj temi? Zeku Rodzera?


Ovde sam ga pomenuo u kontekstu onih koji su neposredno ziveli pre i posle njega.

Enoha? Da, i? Sta ako je on ziveo 365, a oni drugi 800-900 godina? Sta to dokazuje? Kakav kontekst? Poenta je da se MaranAta podsmeva svim zivima, a veruje u sve one bajke koje sam naveo.


Covek od blata je obradjen u jednoj epizodi x-file-a, ali kao dalekositocni magic trip (da se tako izrazim), ali postoji i jevrejski - golem.

Svejedno, dosije X je obicna razonoda za koju scenario pisu dokoni holivudski scenaristi. Sta god da si video, znas, to nije stvarno. To je kobajagi. Kad nekog ubiju na tv-u, ne ubiju ga stvarno, samo se prave. Taj cika posle ustane i ide kuci. On se bavi zanimanjem koje se zove glumac.


Naravno Bog nije napravio coveka od blata, nego se blato pominje i u samoj bible u negativnoj konotaciji, ali to ti citirati je bespredmetno, jer nije na tvom nivou ignorantskog poimanja.

U pravu si, nije blato nego "prah zemaljski". Prah zemaljski? Prah zemaljski... Od cega nastaje prah? Sta se desava sa prahom kad se malo pokvasi? Never mind, nije blato, nego "prah zemaljski".

Edited by Braca, 06 December 2003 - 00:13.