Jump to content


Photo

Da li bi Srbiji pomogla Monarhija?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
419 replies to this topic

#1 Aussie

Aussie
  • Banned
  • 202 posts

Posted 28 November 2003 - 02:29

Синоћ је на РТС-у била емисија ''За или против''
Говорило се о парламентарној Монархији. Између осталих гостију емисије био је и Вук Драшковић.
Гледаоци су отприлике гласали: око 78% за и 22% против Монархије.
Немам одређено мишљење о томе али ми је сметала неукост и недовољна обавештеност о свему, људи који су учествовали у овој емисији.
Да ли ми можемо да искористимо ову нашу традицију и могућност коју имамо са још увек живим представницима наше краљевске лозе и крунишемо Краља чиме бисмо побољшали наше стање, или би то био само још један непотребни додатак постојећим великим проблемима са којима се данас суочава Србија?

#2 Dobroduh

Dobroduh
  • Members
  • 2,026 posts

Posted 28 November 2003 - 03:13

Да ли ми можемо да искористимо ову нашу традицију и могућност коју имамо са још увек живим представницима наше краљевске лозе и крунишемо Краља чиме бисмо побољшали наше стање, или би то био само још један непотребни додатак постојећим великим проблемима са којима се данас суочава Србија?

Koja tradicija? Tradicija je nesto sto traje, a Srbija nije Monarhija skoro 60 godina.

Monarhija je, u svojoj sustini, nedemokratski oblik vladavine. Naravno, razlicitim instrumentima demokratija moze da se ojacava, ali, kao oblik vladavine, monarhija je suprotstavljena demokratiji iz jednog jednostavnog razloga - izbor sefa drzave, suverena, nije posledica narodne volje, politicke volje vecine. Demokratija je vrlo jednostavna politicka ustanova, demokratija je ono sto vecina glasaca izabere na opstim i slobodnim izborima na kome se bira izmedju najmanje dve politicki razlicite opcije. Monarh se ne bira na izborima.

Nije smisao monarhije da se nekome natakne kruna na glavu, nego je smisao u postojanju, negovanju i afirmisanju jednog osobitog drustvenog sistema, sistema vrednosti, tradicije i obicaja, nacina zivota i nacina razmisljanja podanika krune. Smisao monarhije je i u postojanju plemstva, socijalnog staleza sa osobitim licnim svojstvima njegovih pripadnika, posebno kada je nasledno plemstvo u pitanju. Ko ce biti plemstvo u Srbiji - Kole Kostic, Bogoljub Karic, Piksi Stojkovic, Jelena Karleusa. U istom domu sedece Ceca Velickovic i Dusan Kovacevic? Jel neko misli da se titule nece kupovati i deliti po politickim zaslugama?

Mi zivimo u jednom sveopstem kupleraju, u jednom brlogu u kome se svi valjamo poput svinja. Za nas je protektorat a ne monarhija.

#3 nnik998

nnik998
  • Banned
  • 71 posts

Posted 28 November 2003 - 03:41

pitanja i odgovori o monarhiji


1) Šta je Ustavna Monarhija?
To je savremeni demokratski oblik vladavine koji veoma dobro funkcioniše u mnogim zemljama širom sveta.




2) Koje zemlje su Ustavne Monarhije?
Evropi: Španija, Norveška, Holandija, Švedska, Velika Britanija, Belgija, Danska i Luksemburg. Uz to, Japan, Australija, Kanada, Novi Zeland i druge zemlje takođe su Ustavne Monarhije.




3) Kako funkcioniše Ustavna Monarhija?
Šef države je monarh (kralj). Njegova vlast je ograničena Ustavom. Monarh (kralj) je neutralan, on nije političar, nema političkih naklonosti i nije član nijedne političke stranke.




4) Ko vlada zemljom?
Premijer je šef vlade.




5) Šta je Ustav?
Ustav je skup osnovnih načela, zakona i pravila koja određuju ovlašćenja i dužnosti vlade i prava i slobode građana.




6) Da li u Ustavnoj Monarhiji postoje slobodni demokratski izbori?
Da, građani na slobodnim i poštenim izborima biraju poslanike oba doma Skupštine koji ih predstavljaju u rukovođenju zemljom.




7) Koja je glavna funkcija Skupštine?
Skupština donosi zakone. Skupština takođe kontroliše izvršnu vlast, odnosno Premijera i njegovu Vladu.




8) Ko je šef vlade u Ustavnoj Monarhiji?
Premijer rukovodi vladom i odgovoran je Skupštini.




9) Ko obrazuje vladu u Ustavnoj Monarhiji?
Posle opštih izbora, vođa političke stranke koja osvoji najmanje relativnu, a obično apsolutnu većinu mesta u Skupštini, postaje Premijer.




10) Kako se bira Premijer u Ustavnoj Monarhiji?
Premijer dolazi iz neke od političkih stranaka, a bira ga narod na slobodnim i poštenim izborima.




11) Da li su i poslanici Skupštine izabrani na demokratski način?
Da, svi poslanici Skupštine takođe se biraju na slobodnim i poštenim izborima i oni takođe predstavljaju građane iz svojih izbornih jedinica.




12) Da li je Premijer vođa političke stranke koja ima većinu mesta u Skupštini?
Da, Premijer je vođa u Skupštini pošto većina mesta u Skupštini pripada njegovoj ili njenoj političkoj stranci.




13) Ko imenuje ministre?
Premijer imenuje svoje ministre i određuje njihove resore. On kontroliše organizaciju vlade.




14) Da li bi Srbija imala koristi od Ustavne Monarhije?
Da, jer bi Vlada vladala i vodila svakodnevnu politiku bez mešanja šefa države, koji je Ustavni Monarh (kralj).




15) Drugim rečima, šta Ustavna Monarhija donosi?
Ustavna Monarhija obezbeđuje jedinstvo, kontinuitet i stabilnost. Ona je branilac demokratije.




16) Da li će Srbiju svet poštovati sa Ustavnom Monarhijom?
Da, Srbija će imati najšire poštovanje od strane svih zemalja usvetu, kako monarhija, tako i republika.




17) Ko bi bio Ustavni Monarh (Kralj)?
Kralj bi bio Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević

#4 Aussie

Aussie
  • Banned
  • 202 posts

Posted 28 November 2003 - 05:27

17) Ko bi bio Ustavni Monarh (Kralj)?
Kralj bi bio Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević

Не улазећи у све FAQ које си дао интересује ме како видиш Црну Гору у будућој Уставној Монрхији ако до ње дође?

#5 Dobroduh

Dobroduh
  • Members
  • 2,026 posts

Posted 28 November 2003 - 05:28

Ovo je jako ozbiljna tema o kojoj treba diskutovati jako obazrivo. Evo, imam nekoliko pitanja i voleo bih da mi neki pristalica monarhije da odgovore na njih:

1. Sta je demokratski u tome sto gradjani u monarhiji, kao obliku vladavine, ne mogu da izaberu sefa drzave i, naravno, nisu u mogucnosti da izglasaju njegovo smenjivanje?

2. Kako to monarhija cuva demokratiju bolje nego republika u kojoj gradjani neposredno ili posredno biraju sefa drzave i istog, u skladu sa ustavom, mogu i da smene.

3. Da li pristalice monarhije u Srbiji znaju da monarh ne podleze pravnoj odgovornosti za akte koje preduzme u vrsenju svoje funkcije. Izmedju ostalog monarh ne moze da krivicno odgovara za izvrseno krivicno delo, osim ukoliko je delo izvrsio kao privatna licnost. Da li je to demokratski?

4. Na osnovu cega se tvrdi da ce se uvodjenjem monarhije obezbediti stabilnost i jedinstvo drzave?

5. Ako je monarhija tako prosperitetan oblik vladavine zasto su mnoge monarhije tokom istorije postale republike, a preostale se vrlo cesto nazivaju formalnim monarhijama?

6. Kako uspostaviti monarhiju sa svim monarhistickim institucijama u Srbiji nakon 60 godina postojanja republike?

Edited by Dobroduh, 28 November 2003 - 05:38.


#6 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 28 November 2003 - 08:02

U potpunosti se slazem sa napisanim u postu
Dobroduh
Posted: 28 Nov 2003, 03:13.
Monarhija je preziveli relikt jednog sasvim drugog istorijskog perioda, jos uvek postojeci "zivi fosil" koji i u zemljama gde u kontinuitetu postoji vise od hiljadu godina (Engleska, sa kratkim prekidom u vreme Kromvela) biva sve cesce dovedena pod znak pitanja. O tome da su Kanada, Australija ili Novi Zeland monarhije u smislu kako se implicira, jer nominalno priznaju britanskog suverena za sefa drzave, besmisleno je i raspravljati.
Interesantno je da nema ni jedne jedine pretezno pravoslavne zemlje koja je monarhija - poslednja, Grcka, zbacila je kralja jos u vreme diktature hunte, ali im nikada nakon toga nije palo na pamet da ga vracaju.
U zemlji sa toliko mnogo ozbiljnih politickih i ekonomskih problema, kao sto je to Srbija, svako pokretanje diskusije o monarhiji predstavlja odvlacenje paznje ljudi od zaista bitnih i mnogo vaznijih problema. Tu besmislicu (monarhiju) podrzavaju uglavnom oni koji i vape za vrhovnim autoritetom u liku kralja, patrijarha - ili Slobodana Milosevice, u cemu, zapravo, ni nema razlike.
Luksuz ocuvanja starih i tradicionalnih monarhija sebi mogu da dozvole vrlo bogate zemlje, pa cak i one pod vrlo jasnim finansijskim uslovima, a jednoj do dna iscedjenoj Srbiji to bi zaista bio "namet na vilajet" - sem ako ne zelimo da dovodimo turiste da im pokazujemo "kralja kako pase travu".
Sasvim uzgred: Neko je nedavno na ovom forumu napisao da bi bilo bolje da se D. Kovacevic, inace odlican dramski pisac, nikada nije pojavio ni sa jednom politickom izjavom - govoreci u licno ime, mnogo bih ga vise cenio.

Edited by vladan, 28 November 2003 - 14:24.


#7 Mrgud

Mrgud
  • Members
  • 982 posts

Posted 28 November 2003 - 08:26

Pa taman da smo proglasili monarhiju i monarha sa novom dinastickom lozom (Milosevic - Markovic) a ono neki huligani dodjose 5. Oktobra i unistise sve sto se mukotrpno stvaralo!

Mislite da nam opet trebaju Apisi, Simovici i ini da resavaju demokratski smene na celu drzave ?

#8 Cher Fidel

Cher Fidel
  • Members
  • 1,536 posts

Posted 28 November 2003 - 08:57

...kada bi neko sa strane slusao protivnike uvodjenja monarhije u Srbiji, mozda bi zakljucio, na osnovu njihovih najcesce isukanih argumenata, da se prvenstveno radi o otporu prema licnosti "prestolonaslednika" Ace a redje o neprihvatanju tog oblika uredjenja kao takvog. Sta obicno cujemo? Sprdacine u vezi njegovog izgleda (i gospodje mu prestolonaslednikovice (kazu da je ovo najduza rec u nasem jeziku)), vec legendarne bisere proizasle iz njegove totalne i uporne neobdarenosti za savladavanje srpskog jezika (ja sam za vama; zenski konj etc..)...Sta bi bilo da govori srpski bez akcenta,da je erudita i egzemplar aristokratskog drzanja i manira kao sto nije? Da mu Jelisaveta nije rodjaka nego supruga? Mozda bi se narod sklon romanticarskom konzervativizmu lakse uvukao u tu pricu...Ovako, drzim da smo imali srece sto je Aca-Aca,upravo takav kakav je, sa sve karacorceva snicla koju on najfise voli jede. Aco ostani s nama, na braniku republike.

#9 majama

majama
  • Members
  • 396 posts

Posted 28 November 2003 - 09:10

U vezi ove diskusije, ja bih se osvrnula na sinoćnjeg gosta u emisiji na RTS-u Prof. Pavla Nikolića.
Danas je on član krunskog saveta i vatreni zagovornik monarhije, sinoć je mahao i svojom verzijom Ustava Srbije kao parlamentarne monarhije.
Želim da skrenem pažnju onoma koji ne znaju, da je dotični krajem osamdesetih i početkom devedesetih sa katedre Pravnog Fakulteta prosipao prave filipike protiv tadašnje nam države, potčinjenog statusa jadne Srbije koja je pocepana na tri dela, koju svi muzu i iskorišćavaju i svojim salonskim nacionalizmom, zajedno sa većom grupom profesora sa istog fakulteta doprineo, da ne kažem presudno omogućio Miloševiću i bratiji da vladaju i ratuju u ime te jadne Srbije.
Kasnije se pokajao i posuo pepelom , možda je i ruke oprao, ali ja mislim da ga ništa ne može oprati.
Što se tiče monarhije, ja sam apsolutno protiv.
Samo parlamentarna demokratija u vidu republike je jedina valjana za današnje vreme.

#10 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 28 November 2003 - 09:15

pitanja i odgovori o monarhiji

...

5) Šta je Ustav?
Ustav je skup osnovnih načela, zakona i pravila koja određuju ovlašćenja i dužnosti vlade i prava i slobode građana.

...

:lol: Sad sam skapirao! :lol:

Ovaj pamflet je namenjen isključivo totalnim političkim anafalbetama jer jedino njih možete da ubedite da bi monarhija imala smisla... :lol:

Edited by srdjann, 28 November 2003 - 09:16.


#11 Dobroduh

Dobroduh
  • Members
  • 2,026 posts

Posted 28 November 2003 - 09:23

Želim da skrenem pažnju onoma koji ne znaju, da je dotični krajem osamdesetih i početkom devedesetih  sa katedre Pravnog Fakulteta prosipao prave filipike protiv tadašnje nam države, potčinjenog statusa jadne Srbije ...

Ma, on je, bre, pre toga godinama bio nekakav komunisticki aparatcik. Sekretar partijske organizacije na PF-u ili tako nesto. Isto kao onaj satrap Bogdan Bogdanovic, on je bio nekakav komunisticki cenzor, odlucivao je ko je podoban a ko nepodoban od naucnika, umetnika i slicno. Uzas, bre, uzas.

#12 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 28 November 2003 - 09:48

U vezi ove diskusije, ja bih se osvrnula na sinoćnjeg gosta u emisiji na RTS-u Prof. Pavla Nikolića.
Danas je on član krunskog saveta i vatreni zagovornik monarhije, sinoć je mahao i svojom verzijom Ustava Srbije kao parlamentarne monarhije.
Želim da skrenem pažnju onoma koji ne znaju, da je dotični krajem osamdesetih i početkom devedesetih  sa katedre Pravnog Fakulteta prosipao prave filipike protiv tadašnje nam države, potčinjenog statusa jadne Srbije koja je pocepana na tri dela, koju svi muzu i iskorišćavaju i svojim salonskim nacionalizmom, zajedno sa većom grupom profesora sa istog fakulteta doprineo, da ne kažem presudno omogućio Miloševiću i bratiji da vladaju i ratuju u ime te jadne Srbije.
Kasnije se pokajao i posuo pepelom , možda je i ruke oprao, ali ja mislim da ga ništa ne može oprati.
Što se tiče monarhije, ja sam apsolutno protiv.
Samo parlamentarna demokratija u vidu republike je jedina valjana za današnje vreme.

prva recenica pajinog udzbenika
'ustav srj je pravno nistav akt'
:lol:

naravno da je za neuglavljivanje monarhije u ustav sankcija nistavost :lol:

#13 majama

majama
  • Members
  • 396 posts

Posted 28 November 2003 - 10:40

Paja Nikolić je poznat i po tome što na pravosudnom ispitu pita i neke detalje koji mogu da se nađu samo u udžbeniku Jovana Đorđevića, a to znači marksističko-komunističko ispiranje mozga obogaćeno soc-samoupravnim bljuvotinama. Lično sam se uverila u ovo prisustvujući polaganju prav. ispita u novembru ove godine.

#14 guslar

guslar
  • Members
  • 445 posts

Posted 28 November 2003 - 11:08

Sobzirom da Mornahija Izumire jos je samo ostala u samo nekoliko Drzava svijeta to Sigurno Srbiji nije za sada najpotrebnije,
Ukoliko je to potrebno Vuku draskovicu radi promocije svoje politicke stanke pa daj da pomegnemo coveku? :lol: :lol: :lol:

#15 Adam

Adam
  • Members
  • 1,472 posts

Posted 28 November 2003 - 11:12

Pogresno je da neko samim rodjenjem bude privilegovan u odnosu na druge gradjane u istoj drzavi, da za njega ili nju vaze drugi zakoni. MONARHIJA JE NE DEMOKRATSKO UREDJENJE! :lol:

1) Šta je Ustavna Monarhija?
To je savremeni demokratski oblik vladavine koji veoma dobro funkcioniše u mnogim zemljama širom sveta.


Sta je Republika? To je savremeni demokratski oblik vladavine koji veoma dobro funkcioniše u mnogim zemljama širom sveta.

2) Koje zemlje su Ustavne Monarhije?
Evropi: Španija, Norveška, Holandija, Švedska, Velika Britanija, Belgija, Danska i Luksemburg. Uz to, Japan, Australija, Kanada, Novi Zeland i druge zemlje takođe su Ustavne Monarhije.


Koje zemlje su Republike? USA, Svajcarska, Francuska, Italija, Nemacka, Austrija,..

6) Da li u Ustavnoj Monarhiji postoje slobodni demokratski izbori?
Da, građani na slobodnim i poštenim izborima biraju poslanike oba doma Skupštine koji ih predstavljaju u rukovođenju zemljom.


O kojoj Monarhiji se ovde govori. U najpoznatijoj/najuspesnijoj monarhiji (UK) gornji dom skupstine (Lords) se ne bira na izborima. :lol:

...