Jump to content


Photo

Internet u Srba


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
73 replies to this topic

#1 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 04 November 2003 - 04:00

Pitanje je samo za korisnike iz SCG...da se ne uvrede strendzeri! :-)


Kod kog ste provajdera i koju vrstu internet pretplate koristite?


Ja sam na Beotelu jos od '96 godine. U to pionirsko vreme interneta u Srbiji oni su bili jedini provajder uz EUnet i Bits. EUnet je imao standardno visoke cene dok je Beotel u to vreme nudio 10-ak dial-in linija uz izrazito smesnu cenu. Dakle bilo je na korisnicima da odluce da li ce uzeti 30 sati kod Beotela po ceni od 10 DM i kockati se sa dobijanjem linije (u vecernjem spicu je to znalo da se oduzi i po sat i kusur vremena upornog okretanja njihovih brojeva) ili uplatiti kod EUneta 5h po istoj ceni i koje ce spiskati za dva dana. Meni je ova Beotel varijanta bila prihvatljivija. Tako da sam i dan danas na Beotelu, uz manje koketiranje sa Tehnicom, SC, Verat i Drenik netom. Tehnicom je prvi u Srbiji '99 ponudio flat rate koji je tada kostao 50 DM. I bio je totalno isplativ u odnosu na ostale cene. Drenik je te iste godine nudio 50h po nekoj povoljnoj ceni na cekove sa 30 dana odlozenog placanja. I to me je privuklo! Verat je prosle godine davao flat po najpovoljnijoj ceni pa sam se i kod njih oprobao na mesec dva. I na kraju, opet sam 100% Beotelovac jer su ponovo najpovoljniji sa flat vaucerom od 500 dinara na 20 dana.

Dakle vrsta pretplate je definitivno flat rate. Meni se savrseno isplati da za Beotelovih 750 dinara mesecno mogu da visim na netu koliko god hocu. Na sate sam prestao da uplacujem jos '99. To se definitivno ne isplati! Sta je 5h na netu? Nista!

Kablovski internet je kod nas, na zalost, jos uvek u pripremnoj fazi. I na jos vecu zalost nasi provajderi za cable net koriste istu taktiku koju su koristili kod mobilnih telefona. Dakle, umesto da na pocetku daju povoljne cene i tako privuku korisnike, oni daju paprene cene i ocekuju da od bogatuna otplate uvodjenje sistema u prvih godinu dana a posle ce kao biti ok. Totalno debilno! Koliko sam ja upucen (a ukoliko gresim neka me "stranci" isprave) cable u inostranstvu je nekih 20-ak dolara mesecno za 5GB protoka a svaki GB prekoracenja se placa nekih 15-ak centi. Kod nas je 1,3 GB protoka nesto manje od 100 dolara a svaki prekoraceni MB se doplacuje po 10 centi. Pa vi to uporedite sa nasim standardom.

Kakva su vasa iskustva???

#2 Balttazar

Balttazar
  • Members
  • 2,428 posts

Posted 04 November 2003 - 04:49

U pocetku bejahu EUnet i Bits (prokleta bila moja stara centralo), kasnije (kada je to bilo u modi) Net Tools (a, i, nije bilo toliko lose - "navatas" JAT-ovu sifru, a oni bahato u plusu nekih dvestotinjak sati, ili Kosava (Marija, srce mamino debelo :lol: ) bezobrazno u minusu preko 150 sati), a sada Verat. Flat, nego sta... 690 dindzi za mesec - prihvatljivo. Kablovski inernet in Serbia - ne zavaravajte se ljudi, daleko je Sunce.

#3 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 04 November 2003 - 05:03

Verat. Flat, nego sta... 690 dindzi za mesec - prihvatljivo.

690?????

Sta cini konkurencija!!!


Ja sam pocetkom ove godine bio kod njih na flat-u i bili su najpovoljniji sa nekih 1200 dinara (ukoliko se dobro secam cene). Onda su podigli cenu na 1500 ili 1800 (takodje me pamcenje ne sluzi :lol: ) pa sam odustao od njih. I vidi ti to...cim je Sezam ponudio 870 za flat svi su se spustili na manje od toga. U februaru im je bilo neisplativo da daju flat za 1200 pa su podigli cenu a danas im je 690 super! Vidi ti to!!! Lopovi bre!!!

Zato se ne slazem sa tobom da je cable daleko od nas. Samo da vidis...

PTT danas daje cable po ceni od 1000 dinara flat. Tuga je sto korisnike imaju samo na Tosinom bunaru i u Rakovici. Citaj, ne verujem da imaju vise od 100 korisnika. Kad se oni malo prosire i SBB ce morati da spusti cenu na slicnu cifru. Uostalom vec su poceli sa snizenjem. Pre pola godine je depozit za cable modem bio 6000. Danas je 4000 ili ukoliko odmah uplatis za dva mesec dobijes ga za DZ. Ma lopine bre...Verujem da ce vec 2004. cable biti vise nego povoljan. Tuga je sto samo u Srbiji internet vazi za neku ne-znam-kakvu-tehnologiju za koju treba biti bogat da bi je posedovao non stop. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

#4 Phileas Fogg

Phileas Fogg
  • Members
  • 115 posts

Posted 04 November 2003 - 05:10

"Na sate sam prestao da uplacujem jos '99. To se definitivno ne isplati! Sta je 5h na netu? Nista!"

Eh, da mi je bila tvoja pamet... :lol:
Vidis, ja sam takodje dugogodisnji konzument interneta u Srbiji, ali sam flat rate poceo da koristim tek u poslednja dva meseca - i naravno, prezadovoljan sam odnosom kvalitet-cena.

Mislim da je u stvari rec o klasicnoj potrosackoj psihologiji u mom slucaju. Nisam zeleo da prihvatim cinjenicu da mi je internet neophodan non stop on a daily basis, te sam besomucno uplacivao sate, iako je bilo ocigledno je da potpuno neisplativo i neprakticno.

Inace, od samog pocetka sam prikacen na Infosky (genuine dorcolski provajder :lol: ) i nemam zamerke na uslugu i konekciju. Za nekog ciji je broj na digitalnoj centrali Infosky je pouzdan i efikasan izbor po pristupacnoj ceni (cena sata dial-up je i dalje oko 26 dinara). Naravno, na samom pocetku je situacija bila kao sa Beotel-om i ostalim manjim IP kucama, u vecernjim satima se veza cekala i po sat vremena, ali ubrzo sa prosirenjem broja pristupnih linija stvar je resena kao da je nikada nije ni bilo.

Posto moj provajder i dalje ne ne nudi flat rate kao mogucnost, oprobao sam Technicom.net i za sada utisci su sjajni.
Veza je stabilna, prenos dobar, tehnicka podrska radi 24h sata dnevno (i vrlo je ljubazna) a mesecna pretplata je ubedljivo najniza u celokupnoj beogradskoj ponudi - 660,00 din.

Ako neko od forumasa ima iskustva sa kablovskim netom, voleo bih da cujem malo o tome kako funkcionise kod nas. Uopste, koje kompanije osim KDS-a nude cable prikljucak i po kojim cenama u Beogradu?
Pozdrav

Edited by Phileas Fogg, 04 November 2003 - 05:15.


#5 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 04 November 2003 - 05:18

Uopste, koje kompanije osim KDS-a nude cable prikljucak i po kojim cenama u Beogradu?

http://www3.ptt.yu/n...p#kablovskicene

#6 pixy

pixy
  • Members
  • 4,111 posts

Posted 04 November 2003 - 18:39

Eto mene - visim na kablovskom netu već više od dva meseca i zato sam se preselio u okviru iste zgrade. Samo da ne bih išao ponovo na dial up. Sad ću da vam kažem o čemu se radi, nije baš onako kako ste naveli. Fizička lica, znači najobičniji građani, mogu da biraju između tri brzine flat, od 1000 do 2000 dinara mesečno, dok pravna lica imaju mogućnost dobijanja bržih veza, ali plaćaju penale za svaki pređeni megabajt. Za sada PTT obezbeđuje kablovski net u Rakovici, Tošinom bunaru, okolini Zemunske bolnice, zgradama u ulicama Goce Delčeva, Aleksinačkih Rudara, Džona Kenedija, Otona Župančiča i okolnim ulicama, kao i kod mene na Keju. I eto, šljaka sasvim fino, s time što je par puta bilo prekida izazvanih padovima sistema, nekako baš u vreme kad su harali virusi. Korisnika sigurno ima više od sto - veliki je potez NBgd i Zemun. Ja sam na 256 Kbs flat, plaćam 2000 dindži mesečno i ne žalim se. Za taj protok cena je savršena. Ne smem ni da pričam kako veza radi - sinoć sam ortaku skinuo ceo novi album Enigme, sad ga čekam da preuzme CD :lol: Na svu sreću po ostale korisnike kablovskog neta, ne svlačim fajlove non-stop, ima nešto psihološko u činjenici da imaš net neprestano, kad god ti se klikće.

Cena za one koji uplaćuju sate preko kablovskog sistema mi nekako deluje nerealno, ali nisam pitao da li ima takvih likova. Pošto sam bio među prvih pet koji su uzeli kablovski modem kad je to čudo proradilo (posle test faze), meni su dali i neki mali CD sa instalacijom sistema za uplatu sati preko kablovskog modema. Moja komšika ga, pre par nedelja, već nije dobila. To valjda govori o želji naroda da koristi taj sistem.

Što se modema tiče, ja ga striktno iznajmljujem. Naleteo sam i na jedan koji nije hteo da radi, pa sam ga vratio, prilično jednostavno. Pravi ih Pupin. Mogu i da se kupe, na rate ili odmah, cena je oko 8 hiljada.

A sad najbolji deo - pitao sam ortaka iz Poljske kakve su cene kod njih. Oni imaju istu varijantu, kablovska televizija, plus kablovski net. Čovek plaća apsolutno isti iznos kao i mi ovde, sa tom razlikom da se kod njih plaća neki avans za kablovski modem u iznosu od oko stotinu evra. Veselo :lol:

Ako možete da se selite u ove krajeve, uradite to što pre, dok se Vlasi ne dosete, tj. dok stanodavci ne podignu cene na osnovu ovog luksuza :lol:

#7 pixy

pixy
  • Members
  • 4,111 posts

Posted 04 November 2003 - 18:44

još nešto da dodam - od prijatelja koji žive u drugim delovima grada čujem da se planira uvođenje kablovskog interneta, ali mislim da od toga još uvek nema ništa. Svi privatni kablovski distributeri mi izgledaju kao ošamareni inicijativom države na ovom polju, prijateljica iz Mirijeva kuka kako im niko ne popravlja pola kanala koje su izgubili u protekla dva meseca.

a što se tiče dial-up konekcija, nekako sam uvek prolazio mnogo gore od mojih prijatelja. Počeo sam sa bitsom, pa sam paralelno pokušao beotel i smorio se koliki su diletanti bili i kako je veza bila loša. Sve je to naravno bilo 97 i 98. Onda sam u decembru 99 pokušao da pređem na ptt, dial up im je bio skroz bezveze i to je bio poslednji put da sam platio internet B) Ah, da, platio sam mesec dana na Veratu, ali nisam bio zadovoljan. Generalno gledano, moja telefonska centrala je njesra, tako da ništa bolje nisam ni mogao da očekujem...

#8 Bonzo

Bonzo
  • Members
  • 1,400 posts

Posted 04 November 2003 - 19:21

Posto od 1997. zivim od Interneta gotovo da nikad nisam placao. Pristup naravno, jer sam telekomovskim krvopijama (u daljem tekstu bloodsuckers) sigurno isplatio citavu jednu Alcatel centralu kroz telefonske racune :lol:. Koristio sam razne provajdere ali najcesce Sezam Pro. Sada koristim dial-up u firmi za koju radim.

Inace, neproverena prica glasi da ce bloodsuckers uskoro da pocnu sa uvodjenjem nekakvog DSL-a preko postojecih parica. Navodno, svako ko ima ISDN se automatski kvalifikuje za upgrade. Teorijski bandwidth tog cuda je oko 1Mb/s (+ dve separatne telefonske linije), mada je pitanje koliko ce od toga zaista moci da puste jer iako su bloodsuckers ustostrucili svoj bandwidth, 1Mb/s je ipak mnogo i za razvijenije sredine od nas. Pitanje je kad ce to da proradi jer su bloodsucker do sada i ISDN delili na kasicicu i tek su sad poceli da ga masovno uvode, pa ce verovatno da nas prvo oderu za ISDN pa tek posle za DSL, znaci duplo dranje.

#9 Djina

Djina
  • Members
  • 2,074 posts

Posted 04 November 2003 - 23:08

690?????

Sta cini konkurencija!!!


Ja sam pocetkom ove godine bio kod njih na flat-u i bili su najpovoljniji sa nekih 1200 dinara (ukoliko se dobro secam cene). Onda su podigli cenu na 1500 ili 1800 (takodje me pamcenje ne sluzi  :lol: ) pa sam odustao od njih. I vidi ti to...cim je Sezam ponudio 870 za flat svi su se spustili na manje od toga. U februaru im je bilo neisplativo da daju flat za 1200 pa su podigli cenu a danas im je 690 super! Vidi ti to!!! Lopovi bre!!!

Sada je flat na Veratu za godinu dana 6900 dindzi... Dzabe....
Ja sam od pre nedelju dana na Veratu, cool je provajder jos da mi je nova centrala...

#10 Cvija

Cvija
  • Members
  • 2,488 posts

Posted 05 November 2003 - 01:24

Eto mene - visim na kablovskom netu već više od dva meseca i zato sam se preselio u okviru iste zgrade. Samo da ne bih išao ponovo na dial up. Sad ću da vam kažem o čemu se radi, nije baš onako kako ste naveli. Fizička lica, znači najobičniji građani, mogu da biraju između tri brzine flat, od 1000 do 2000 dinara mesečno, dok pravna lica imaju mogućnost dobijanja bržih veza, ali plaćaju penale za svaki pređeni megabajt. Za sada PTT obezbeđuje kablovski net u Rakovici, Tošinom bunaru, okolini Zemunske bolnice, zgradama u ulicama Goce Delčeva, Aleksinačkih Rudara, Džona Kenedija, Otona Župančiča i okolnim ulicama, kao i kod mene na Keju. I eto, šljaka sasvim fino, s time što je par puta bilo prekida izazvanih padovima sistema, nekako baš u vreme kad su harali virusi. Korisnika sigurno ima više od sto - veliki je potez NBgd i Zemun. Ja sam na 256 Kbs flat, plaćam 2000 dindži mesečno i ne žalim se. Za taj protok cena je savršena. Ne smem ni da pričam kako veza radi - sinoć sam ortaku skinuo ceo novi album Enigme, sad ga čekam da preuzme CD  :lol:  Na svu sreću po ostale korisnike kablovskog neta, ne svlačim fajlove non-stop, ima nešto psihološko u činjenici da imaš net neprestano, kad god ti se klikće.

Cena za one koji uplaćuju sate preko kablovskog sistema mi nekako deluje nerealno, ali nisam pitao da li ima takvih likova. Pošto sam bio među prvih pet koji su uzeli kablovski modem kad je to čudo proradilo (posle test faze), meni su dali i neki mali CD sa instalacijom sistema za uplatu sati preko kablovskog modema. Moja komšika ga, pre par nedelja, već nije dobila. To valjda govori o želji naroda da koristi taj sistem.

Što se modema tiče, ja ga striktno iznajmljujem. Naleteo sam i na jedan koji nije hteo da radi, pa sam ga vratio, prilično jednostavno. Pravi ih Pupin. Mogu i da se kupe, na rate ili odmah, cena je oko 8 hiljada.

A sad najbolji deo - pitao sam ortaka iz Poljske kakve su cene kod njih. Oni imaju istu varijantu, kablovska televizija, plus kablovski net. Čovek plaća apsolutno isti iznos kao i mi ovde, sa tom razlikom da se kod njih plaća neki avans za kablovski modem u iznosu od oko stotinu evra. Veselo  :lol:

Ako možete da se selite u ove krajeve, uradite to što pre, dok se Vlasi ne dosete, tj. dok stanodavci ne podignu cene na osnovu ovog luksuza :lol:

Eto rek'o vam covek sve dial-upovci nijedni! :lol:
I ja sam na kablovskom vec vise od 2 meseca, doduse na flatu od 64kbs, placam 1000 din. mesecno + oko 300 za iznajmljivanje modema i ne zalim se uopste!
Burazer i ja skinuli 10 GB mjuze za sada... + 24/7 online i napokon slobodan fon :lol:

Ajmo svi na NBG!

Edited by Cvija, 05 November 2003 - 01:34.


#11 Balttazar

Balttazar
  • Members
  • 2,428 posts

Posted 05 November 2003 - 02:03

Zato se ne slazem sa tobom da je cable daleko od nas. Samo da vidis...

PTT danas daje cable po ceni od 1000 dinara flat. Tuga je sto korisnike imaju samo na Tosinom bunaru i u Rakovici. Citaj, ne verujem da imaju vise od 100 korisnika. Kad se oni malo prosire i SBB ce morati da spusti cenu na slicnu cifru. Uostalom vec su poceli sa snizenjem. Pre pola godine je depozit za cable modem bio 6000. Danas je 4000 ili ukoliko odmah uplatis za dva mesec dobijes ga za DZ. Ma lopine bre...Verujem da ce vec 2004. cable biti vise nego povoljan. Tuga je sto samo u Srbiji internet vazi za neku ne-znam-kakvu-tehnologiju za koju treba biti bogat da bi je posedovao non stop.



O tome ja i pricam. Kada kazem da smo daleko od kablovskog interneta, mislim na "nornalan kablovski net", a ne na razno-razna dranja te za ovo, te za ono, pa za modem, pa ako zivis u ovom delu grada onda ok, a ako zivis u nekom drugom - jebiga, pa onda ako prekoracis dozvoljeni download opet dranje... ma uzas!

#12 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 05 November 2003 - 09:29

2 Pixy & Cvija


Ajd pricajte malo o kablovskom netu! Da balavimo mi sa dial up konekcijom! :lol:

Na koliko vam ide download???

Dok sam ziveo na Vracaru (tj. dok sam bio na digitalnoj centrali) maksimum koji sam postizao je 5,5 kb/s. (radi tu i US Robotics modem). Verujem da cu od vas dobiti jedan veliki :lol:


I na kraju se ispostavilo da su bolje prosli ljudi koji su kablovsku uzeli kod PTT-a. Jes' da nema Spice Platinum-a ali net radi svoje. Jos malo pa cu poceti da kenjam kao najgori matoran o tome kako je drzava drzava i kako su svi privatnici lopovi :lol: Ali ozbiljno...
Ovi iz SBB-a, tj. Telefonije, nemaju ni e-mail adresu. Pazi ti to!??!?!?! Imao sam neki problem sa uplatnicom ovih dana i rekoh da im napisem mail. Na sajtu imaju opciju kontakt i tu (zamisli ti to) nema nista osim adresa i brojeva telefona. Uzas!!! :lol:

Cable kod PTT-a se definitivno isplati. Mogu misliti koja je uzivancija kada mozes non-stop da budes online za 1000 ili dve mesecno a da uz to ne placas telefonski racun. Ja i ovaj post pisem u offline modu i pored toga sto imam flat. Nekako mi je zao da mi ode 5 dinara na telefon dok ovo kucam. I non-stop cimanje...te da li je jeftina tarifa, te ovo, te ono. A verujem da ovi iz SBB-a ogranicavaju korisnike sa protokom upravo zbog toga sto im mreza podrzava 50-ak korisnika a oni puste njih 1000. Pa racunaju ako svako ima protok po max. 1,3 GB onda se nece osetiti da su na racun jednog stavili njih 10oricu. Srpska posla! Ali, kao sto rekoh, cim se PTT malo probije, i SBB ce hteo ne hteo morati da spusti cene i da ponudi flat a ne ovo cimanje sa megabajtima. Ja tipujem da ce vec oko nove godine ponuditi neki "promotivni" paket. Tipa ko uplati do srpske nove dobija besplatno modem i flat. A posle toga i svi ostali :lol: Samo sto ce verovatno opet biti cimanje oko izvodljivosti. Joooooooooooooooj kako me nerviraju!!!

Tako da dok ne bude cable bio dostupan svima isplati se i ova opcija koju je spomenula Djina. Godinu dana na Veratu 6900 dinara. Sa ortakom po pola....definitivno se isplati!

#13 Cvija

Cvija
  • Members
  • 2,488 posts

Posted 05 November 2003 - 09:53

Na koliko vam ide download???

Meni se uglavnom vrti oko 8 kbs, nekad vise-nekad manje...

Ej, stvarno vam zelim svima da sto pre predjete na kablovski... kad se samo setim kakve sam probleme imao sa dial-upom... Pazi kad je Sezam sada 850 din. flat + telefonski racun + redovno pucanje veze + nikakva brzina... pa kako se onda ne bi isplatilo ovo cudo!

Pozdrav!

Edited by Cvija, 05 November 2003 - 09:54.


#14 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 05 November 2003 - 11:09

Meni se uglavnom vrti oko 8 kbs, nekad vise-nekad manje...

Samo?!?!?!?!?!?


Ja sam bre mnogo vise ocekivao od cable-a. Ali tako ti je to kod nas...nista ne moze da bude kako treba. Ako si bio na staroj centrali onda si do jaja happy sa 8 kb/s i sto ti nije zauzet telefon i kao cuti i smrdi. Bas glupo! :lol:

#15 Bonzo

Bonzo
  • Members
  • 1,400 posts

Posted 05 November 2003 - 11:14

Na koliko vam ide download???

Meni se uglavnom vrti oko 8 kbs, nekad vise-nekad manje...

Ej, stvarno vam zelim svima da sto pre predjete na kablovski... kad se samo setim kakve sam probleme imao sa dial-upom... Pazi kad je Sezam sada 850 din. flat + telefonski racun + redovno pucanje veze + nikakva brzina... pa kako se onda ne bi isplatilo ovo cudo!

Pozdrav!

A ja se iskreno nadam da ce stvarno poceti da se uvodi neki DSL, jer je kabl je security hell posto su svi na istom subnetu. Sto korisnici Postine mreze mogu i sami da isprobaju :lol: Inace, cene Internet saobracaja su sada vec toliko niske da su i svi ti dial-up flet rejtovi zapravo teska pljacka.