Jump to content


Photo

Ovako je Prorokovao Enoh - Sedmi od Adama


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
43 replies to this topic

#31 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 30 October 2003 - 18:00

А ко ти каже да ја кроз све то нисам прошао, и сада сам нашао свој мир и спокој ? :lol:

#32 Dimce

Dimce
  • Members
  • 106 posts

Posted 31 October 2003 - 09:36

Не, нисам био учен од малих ногу. Као и већина, крштен сам као дете и пуштен. А спознаја и сазнање се десило када сам самоиницијативно почео о свему да се питам и тражим одговоре. И није то било у стилу прекидача, него је у питању био процес који је имао своје временско трајање.  B)

Zanima me zasto si izabrao bas pravoslavlje? Da li si razmisljao "OK, ja sam Srbin, MORAM da budem pravoslavac i nista me drugo ne interesuje" ili si odgovore trazio i u drugim religijama?
Da li razmisljao da se okrenes npr. budizmu, protestantizmu, agnosticizmu itd., umesto pravoslavlju?

#33 Bata.Ilich

Bata.Ilich
  • Members
  • 5,646 posts

Posted 31 October 2003 - 13:52

Е па видиш, то је оно чиме се Православни не баве - суђењем ко је колики верник. Јер, једино првилно питање које сваки појединац треба да постави је - колики сам ЈА верник, и добро се замисли.

Upravo tako. Samo... ja sam do sada imao utisak da te ljude koji veruju u boga, a ne dele u potpunosti vrednosti SPC, ta ista crkva naziva "sektasima"?

#34 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 31 October 2003 - 14:10

Димче:

Не пријатељу... зачудио би се колико сам материјала прочитао и о Римокатолицима и о Протестантима. Чак ми се екад чини да више о њима знам него о Православљу... :lol:

ПС: Паганство Индије је толико смешно да се сваки пут смејем кад уопште и помислим на њихове богове и богиће... :lol:

Бата:

Назив "секташ" ипак не говори ништа о томе какав је верник у питању. Реч само потврђује да је реч о особи која нема ништа заједничко са литургјским јединством Божје Цркве. :lol:

#35 Vlada

Vlada
  • Members
  • 52 posts

Posted 13 November 2003 - 22:31

"Паганство Индије је толико смешно да се сваки пут смејем кад уопште и помислим на њихове богове и богиће"...

Da zakljucimo: Dakle sve ono sto nije pravoslavlje je paganstvo. Presveta, jedinoverujuca, premudra i narocito preskromna pravoslavna crkva je od Boga takoreci zakupila ultimativnu istinu za sva vremena. Svi oni koji tu "istinu" ne prihvataju su, (bez obzira sto im je tradicija mozda par hiljada godina starija od hriscanske) prema tome vredni podsmeha i prezrenja.

Prijatelju, ocigledno si bogat informacijama koje nesebicno prosipas po ovom forumu. Jedini problem: Oseca se zadah polusvarene i izbljuvane hrane. "Vera" ti visi do ispod kolena, a nerazumom pokusavas da dokazes ono sto tebi zvuci razumno. Da li si ikada putovao Indijom ili ti nos nikada nije odmakao dalje od knjiga koje si procitao? Ono sto posebno upada u oci je tvoja premudra nadmenost od koje mi se jednostavno podize kosa na glavi!. Ucini svom narodu jednu veeeeliku uslugu: Zamonasi se -ali negde van domasaja civilizacije.

Od ateiste postao si fanatik. taj fanatizam je, usled tvoje "blagoglagoljivosti" opasniji od bilo koje vrste islamskog ili drugog verskog fundamentalizma. Osnovna misao Hristovog stradanja upravo je kroz takav nacin interpretacije i propovedanja iznakazena do neprepoznatljivosti tokom proteklih vekova.

Ako uostalom vera nije stvar logike, zasto se onda toliko trudis da na "logican" nacin dokazes postojanje Boga? Otkrivas rupu na saksiji. Vec je i Ajnstajn odbijao da prihvati teorije haosa vec je do kraja zivota "tragao za bozanskim principom koji sve to drzi u ravnotezi". Za razliku od tebe, covek se sluzio RAZUMOM koji JESTE od Boga.

Cini mi se, prijatelju da si mnogo procitao ali malo proziveo i doziveo. Iz jedne krajnosti samo si presao u drugu.

#36 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 14 November 2003 - 00:32

sve ono sto nije pravoslavlje je paganstvo


Грешка у самом почетку, па даље нисам ни читао. Мешаш паганство са инослављем. Да ти буде јасније, ево како ствари стоје:

1. Православни - они који славе Троједног Бога на прави (оригинални) начин.
2. Инославни - они који славе Троједног Бога на неки други начин.
3. Пагани (незнабошци) - они који нису препознали Троједног Бога - Творца и Сведржитеља Неба и земље, и славе неке мртве богове и богиће.

Надам се да је ово помогло. :lol:

#37 Vlada

Vlada
  • Members
  • 52 posts

Posted 14 November 2003 - 02:12

"Грешка у самом почетку, па даље нисам ни читао. Мешаш паганство са инослављем. Да ти буде јасније, ево како ствари стоје:"

Ovo je, bojim se tvoja glavna intelektualna karakteristika. Ako sve sto si procitao na ovaj nacin citas i interpretiras onda me i ne cudi sto su ti pogledi maksimalno suzeni. To sto ti pises i propovedas je vredjanje Boga (ili Bogova, kako se uzme). Samim tim ti vredjas i nipodastavas sve ono sto ti je strano -dakle i strane narode i njihove tradicije. To Hristos niti je propovedao niti je ziveo, a kamoli da je postradao za to.

Krijes se iza knjiga koje si procitao (ili nacitao), zabijas, poput noja, glavu u pesak prema svemu sto bi moglo da potrese tvoje suzeno gledanje na stvarnost. Upravo to i jeste ono sto pravoslavnoj crkvi treba prebaciti -i ona je direktno odgovorna za ono sto se u poslednjoj deceniji desavalo na prostoru bivse Jugoslavije, a sadasnje banana-drzave pod poznatim nazivom.

Hristos je na prvom mestu, kao i svi veliki ljudi uostalom, bio covek svog vremena i prostora. Pravoslavna crkva, sa nekim casnim izuzecima, zivi u davno izumrloj stvarnosti oslobodjenoj svake realnosti. Udji u crkvu i pogledaj oko sebe. Svako se klanja pred nekim svojim svecem pa ga moli li moli za ovo, za ono. Spasitelj se obicno nalazi negde na kupoli i njega po pravilu niko i ne primecuje. Vecina naroda pojma nema ni o paganstvu a jos manje o inoslavlju. Popovi pevaju li pevaju sve u sesnaest, razume ih mozda 10% prisutnih i svi odlaze kucama sa blazenim osecajem da su nesto veliko ucinili toga dana. Posle dva sata ce po starom obicaju otici da se nadju sa ljubavnicom, da premlate zenu, da se opiju, da komsiji opsuju mater i pozele da mu crkne krava. To je Srbija stvarana najpre komunizmom pa onda zaludjenom i zabludelom religijom. Religijom kazem, ne verom, ako se pretpostavi da je vera od Boga a religija ljudska tvorevina sazdana za potrebe vladanja.

Na svu srecu su nam danasnji klinci malo vispreniji u odnosu na predhodne generacije pa ih za sve to boli cosak. Niti cekaju vecno spasenje niti komunisticko bolje sutra, vec se, svako prema svojim sposobnostima, snalaze kako ko najbolje ume. U njima, takav je barem moj utisak, ima vise istinske vere nego u raznoraznim tvrdoserima, moralnim apostolima i slicnim nebeskonarodnim kenjatorima. Ovo ne moras da shvatas licno -jedino ako se ne osecas prozvanim. :lol:

#38 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 14 November 2003 - 03:48

Да... то је типична пљувачка реторика оних јадника који у недостатку аргумената да покажу икакву смисленост било у инослављу, било у паганизму, прелазе на личне нападе и "дисквалификације" саговорника, све у стилу "ти си овакав..." или "ти си онакав..."

Ниси ни први а ни последњи. Што би рекао народ - тешки просек. :lol:

#39 Vlada

Vlada
  • Members
  • 52 posts

Posted 14 November 2003 - 08:47

Zahvaljujem se na komplimentu!

Ja prijatelju ne diskvalifikujem tebe kao coveka, buduci da te i ne poznajem. Da diskvalifikujem i pokusavam da razmontiram tvoj nastrani misaoni konstrukt -e, to je vec tacno.

#40 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 14 November 2003 - 13:11

За разлику од других ја нећу коментарисати МаранАту већ текст који је послао.
Прво и прво, из које је ово књиге? Из Библије сигурно није.
Друго, овде има много занимљивих ствари као и личних МаранАтиних тумачења. Пре него што почнем хтео бих само да упитам које је године ово написано? Ево сада неколико примера:

И након тог краја неправде ће се поново увећавати, и закон (СТАРИ ЗАВЕТ) ће бити наπрављен за грешнике.
5. Након тога, у трећој недељи при крају, човек ће бити одабран као стабло праведнога суда (ХРИСТОС), и његова ће слика постати стабло праведности заувек.

Ко ти каже да се ово односи на Исуса? То ти тако тумачиш, а ја на пример могу да тумачим да се то односи на Мојсија.

7. А после тога, у петој недељи при крају, кућа славе (ПЦ) и превласти (РКЦ) ће бити направљена заувек.


Ово је опет твоје лично тумачење. Неки католик би могао да каже да је кућа славе Римокатоличка црква, а кућа превласти протестантска или чак православна. Дакле, све се ово заснива на личном тумачењу.

9. А после тога, у седмој недељи, генерација отпадника ће настати (ПРОТЕСТАНТИ), и многи ће постати њихови, и сва њихова дела биће отпадничка.
[B]
А шта ако је Енох мислио на муслимане, на пример? Или на хришћане, јер и они су отпадници, отпадници од Јудаизма.


Као што видите ја сам имао живаца да прочитам цео овај текст и да се упустим у дискусију, за разлику од вас који сте у ствари ИСТИ као МаранАта, јер ни ви ни он не читате туђе текстове.

#41 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 14 November 2003 - 14:07

Књига пророка Еноха није ушла у канон Библије, него се листа под апокрифима. Наиме, у канон су ушле само оне књиге за које су се налазиле у Септуагинти, а Енохова тамо није била. Оно што јесте интересантно је да је део Књиге Еноха цитирао сам Апостол Јуда у својој посланици... што нам заправо говори да је у то библијско време, та књига сматрана за богонадахнуту.

Што се тиче навода у заградама, тачно је да је у питању моје тумачење. Мислим да сам то и напоменуо, ако се добро сећам. А ако хоћеш да се мало зезамо око наших личних тумачења, зашто да не... Ево...

1. Нема логике да је реч о Мојсију, јер је Стари Завет предат народу преко Мојсија, тако да је он већ био одабран за ту улогу. А следећи стих говори о каснијем временском интервалу (трећа недеља при крају), и говори о одабиру човека... У то време Мојсије је већ добрано одрадио своју улогу када је прављен Стари Завет.

2. Свако ко мало размисли и о историји и о садашњем стању, знаће да се разлаз ПЦ и РКЦ десио и због покушаја Папе да има превласт над Православним. И дан данас, када причате са РКЦ теолозима има оних који говоре о томе да Папа треба да има јурисдикцију над свеколиком хришћанством. Да ли да с еподсећамо крсташких ратова када је Папа прогањао Православне Епископе и на чело цариградске патријаршије постављао своје кардинале ? Протестанти су између себе толико разједињени и расцепкани на преко 20,000 секти, да се ту о некој превласти не може говорити. За њих је битно да чланство редовно плаћа деноминацији 10% од свих својих прихода, газде секте се у позадини смеше, јер бизнис цвета.

3. Ко су ти отпадници ? Мухамеданци не могу бити, јер они немају своје корене нити у јудаизму, нити у хришћанству. А пророчанство логично говори о континуитету од Адама па надаље. Мухамеданци се не сматрају као отцепљени ни од једне религије, него нешто ново. Ако је реч о Хришћанима, онда имамо проблем са претходним стиховима који говоре о "стаблу праведнога суда", што сам ја идентификовао са Христом, јер је управо Он тај који ће доћи да "суди живима и мртвима", а знамо да ће Његов суд бити праведан. Да није реч о Мојсију и из тога видимо, јер се нигде не говори да ће Мојсије некоме да суди. Тако да треба да разрешиш колизију коју имаш са стихом 5 ако тврдиш да би стих 9 могао говорити о Хришћанима.

Ето. :lol:

#42 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 14 November 2003 - 14:18

Хвала на одговорима, МаранАта. Хајде сада погледај питање које сам ти поставио на топику "Који је ваш омиљени грех?" и покушај да ми одговориш.

#43 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 14 November 2003 - 14:29

Нема на чему... ено одговорио сам. :lol:

#44 vowel

vowel
  • Members
  • 1,320 posts

Posted 19 November 2003 - 20:59

Prva Knjiga Enohova na koju se poziva i cak citira je Saborna poslanica sv. apostola Jude (Jakovljevog) 1,14; najobimniji apokrif ciji fragmenti su nanovo otkrivani u 18., 19. i 20. veku, posle skoro 2 milenijuma nedostupnosti.

CHARLES I LAURENCE PREVODI - NA ENGLESKOM OBE KNJIGE ENOHOVE (1. I 2.-SLOVENSKOG ENOHA):
http://galileo.space...blija/enoch.zip

УВОД У МОЈУ СТРАНИЦУ:
http://galileo.space...iblija/enoh.htm
Књига Еноха (Ханоха) – псеудоепиграф по западној класификацији,
односно апокриф назван «Прва књига Еноха» (за разлику од словенског, «Друге књиге Еноха», епиграфа са старословенског преведеног на грчки). У потпуности се
сачувао само етиопски (амхара) превод, наново угледавши светлост дана 1773. године у двојном преводу, с арамејског и древнојеврејског кроз грчки, али потпуно, што је велика реткост. Потом, 1886. године, у Ахмиму (Египат) при ископинама су нађена 2 велика фрагмента грчког текста, те, на крају, 1952. г. у Кумрану (Палестина) је откривено неколико стотина кратких
фрагмената Књиге на арамејском, а поредећи их са етиопским - аутентичних. Књига Еноха –
једна од апокрифних књига из периода Другог Храма, представља највеће
интересовање. Сагласно библијском извешћу (Постање 5:21-24), Енох је проживео
365 година (знатно мање него други патриарси, живећи у периоду до Потопа). Енох
је «ходио с Богом (или «пред Богом»); и нестао је физички, јер га је Бог узео, као и Илију после.
По јеврејској традицији Енох је био узет у рај, не умирући.
На Књигу Енохову упућује између осталих Климент Александријски, а аутор такође неканонске Посланице Варнавине говори о њој као о делу Писма.
У Новом Завету
Саборна Посланица Св. апостола Јуде (Јаковљевог) 1,14-15 се позива на његово
пророковање цитирајући га: "Али и за ове пророкова Енох, седми од Адама,
говорећи »Гле, иде Господ са хиљадама хиљада светих својих да учини суд над
свима, и да покара све безбожике за сва њихова безбожна дела којима безбожност
чињаше, и за све дрске речи које безбожни грешници говорише против Њега«" (Енох 1,9).

The Book of Enoch (katolička enciklopedija):
http://www.newadvent...then/01602a.htm