Jump to content


Photo
- - - - -

ex SSSR


  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#46 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 01 April 2019 - 14:31

...

 

Ako si gledao / citao ruske zvanicne medije (to nikome ne savetujem  :frust:), mogao si da vidis da je Ukrajina postala opsesija degenerika iz Kremlja, koji ne zeli da shvati da je vreme imperije proslo, a jos jedna avantura u Ukrajini bi ga mozda skupo kostala ('dvorski prevrat'). Ono sto se izgovara na ruskoj TV to je cista 'gebelsovstina'. 

 

Ako pogledas okupaciju delova Ukrajine, razne 'gasne tokove', 'krimski most', siriju, venecuelu, pa i majusne, reklo bi se nebitne drzavice - CG i Makedoniju - tu tek mozes da vidis koliko je to rašističko ludilo.

To se ne sme potceniti. 

 

Zato stalno smislja gebisticke nepodopstine, jer mu je Ukrajina kamen oko vrata. Tj. samim svojim postojanjem ona pokazuje da se moze i bez njega, a da je moguca i demokratija i reizborost. Posle Porosenka, vojnog otpora, propalog 'ruskog sveta', 'lugandonije & dumbasa', dobijanja autokefalnosti od Carigrada, pretnji nekim 'raketnim filmicima' i konstantnog zveckanja oruzjem - ocigledno se zestoko grize i nece prezati ni od cega samo da nametne svoju volju.

 

Postoji mnogo nacina da nasteti Ukrajini, a najgori moguci scenario tek sledi - novi sporazum o gasovodu 2020. Neka aktivira svoju placenu petu kolonu, kako u Ukrajini, tako i u EU, ukine gas - eto problema, eto nemira, eto mogucnosti da se 'dogovori' sa eventualnom marionetom u Kijevu, dobije 'poziv prijateljske vlade da spase Ukrajinu' i eto jos jednog Majdana i moguce katastrofe. A moguce je da nadje nekog novog 'baćku Lukasenka' i polako ga davi kao zmija zabu.   

 

Oko izbora.

Mislim da je izbegnut najlosiji scenario - Zelenski i Timosenko u drugom krugu, pa se sada 'lakse dise'.

 

Bumo pratili.

 

...

 

 

Hvala Bogu jako retko ali naravno jasno je da je Ukrajina opsesija kremaljskih degenerika. Kada imaš ludaka pored sebe uvek moraš biti oprezan, nikad ne znaš kakva ludost može da mu padne na pamet. Jasno je da oni žive u nekom svom, imaginarnom, svetu i moje mišljenje da svo to njihovo angažovanje po svetu ima za cilj da nateraju zapad, a pre svega USA, na pregovore, odnosno, kompenzaciju gde će dati sve samo da dobiju nazad Ukrajinu. Naravno, to im ne treba dozvoliti, neka se šire po svetu u pokušajima da odbrane svoje poremećene prijatelje i završiće kao i u njihovim srcima, nikad prežaljeni, SSSR. 

 

Rusija još uvek može da napakosti Ukrajini i to će činiti kad god im se ukaže prilika za to ali mogućnosti za takvim stvarima će biti sve manje i manje, kako se Ukrajina bude odvajala od Rusije. Te sankcije koje su jedni drugima uveli dugoročno Ukrajini mogu samo koristiti jer njihov cilj treba i da bude što manje bilo kakvih veza sa Rusijom da bi mogli normalno da se razvijaju i otklone mogućnost bilo kakvih ucena. Uostalom, slična je situacija bila i sa Poljskom i sa baltičkim državama, koje su i nakon raspada SSSR-a ostale sa čvrstim ekonomskim vezama sa Rusijom. Tek uvođenjem sankcija oni su se preorjentisali, prilično uspešno, na druga tržišta i na taj način smanjili svoju zavisnost od Rusije. Što se tiče gasa, on ostaje sredstvo ucene koje Rusija može da koristi prema Ukrajini, kao što ga koristi i prema drugim državama, međutim ni to više nije kao što je nekad bilo. Izgradnjom gasnom terminala u Gdanjsku, opet naravno Poljska, koji ima izuzetno veliki kapacitet, omogućen je dolazak i drugog gasa u srednju Evropu i na taj način pritisak koji Rusija može da vrši oko gasa je znatno smanjen, zato što postoje alternativni izvori. Ja sad ne znam dokle se stiglo sa realizacijom raznih planova oko izgradnje gasnih terminala ali znam da su postojali planovi za njihovu izgradnju i u baltičkim državama, Bugarskoj i širom Evrope. Eto, na primer, u Moldaviji se videlo koliko je Ruski uticaj drastično oslabljen samim potpisivanjem ugovora o snabdevanju Moldavije gasom iz Rumunije, iako taj ugovor još nije realizovan.Naravno, Ukrajina mora da u narenom periodu pronađe alternativne rute u snabdevanje gasom, ukoliko želi da se trajno oslobodi ruskog uticaja. Mislim da postoje neki planovi za izgradnju gasnog terminala u okolini Odese. Pratićemo šta će se dalje dešavati i apsolutno se slažem sa tim da je dobro što Julija nije ušla u drugi krug. 

 

Rusiji ostaje da pokušava ali ja mislim da sem pokušavanja oni nisu sposobni za nešto više od toga koliko god da u Briselu i Berlinu sedeli inpotenti kreteni koji im dozvoljavaju da misle da su njihove maštarije realne. Kao što Njegoš reče: Nije vino ko što priđe biješe nije svijet oni što mišljaste, barjaktaru darivat Evropu grehota je o tome i misliti. 


  • 0

#47 Birdman

Birdman
  • Banned
  • 8 posts

Posted 01 April 2019 - 18:45

Ukrajina je naravno važna Rusiji radi simboličkih razloga, to je bila jedna država više od hiljadu godina, od Kijev Rus države pa do Ruskog carstva i SSSR-a. Ekonomski im Ukrajina nije toliko važna, njima je važno samo da do Nemacke dopreme gas, a to će uraditi preko Nord Streama 2, povećati isporuku za duplo od sadašnjega.

 

Mislim da je ukapljeni gas glupost, to je preskupo i doprema je znatno sporija. Pa ovo preko cevi ide direktno iz Rusije preko Baltika za Nemacku.


  • 0

#48 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 05 April 2019 - 10:12

Ukrajina je naravno važna Rusiji radi simboličkih razloga, to je bila jedna država više od hiljadu godina, od Kijev Rus države pa do Ruskog carstva i SSSR-a. Ekonomski im Ukrajina nije toliko važna, njima je važno samo da do Nemacke dopreme gas, a to će uraditi preko Nord Streama 2, povećati isporuku za duplo od sadašnjega.

 

Mislim da je ukapljeni gas glupost, to je preskupo i doprema je znatno sporija. Pa ovo preko cevi ide direktno iz Rusije preko Baltika za Nemacku.

 

Naravno da Ukrajina nije vazna Rusiji iz simbolickih razloga vec iz strateskih i ekonomskih. Daleko od toga da je to bila ista drzava vise od hiljadu godina, a povezivati Kijevsku Rus sa danasnjom Rusijom i traziti neki kontinuitet je iluzorno.

 

Stvari na svetskom trzistu ne diktiraju iskljucivo ekonomski parametri, politicki su cesto bitniji, zbog toga je postojanje alternativnih vidova snabdevanja energentima, pa makar oni bili i skuplji, vise nego korisno, to je cak i potreba. A sa razvojem tehnologije uopste ne mora da znaci da ce takvi resursi biti skuplji i u buducnosti. Dobar primer je nafta i gas iz skriljaca cija je cena proizvodnje za samo nekoliko godina pala duplo. 


  • 0