Jump to content

Photo
- - - - -

Fast food projekat

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Referent

Referent
  • Members
  • 1,486 posts

Posted 08 February 2019 - 19:57

Situacija je sledeća:

U okolini mog posla (130 zaposlenih) se trenutno nalazi jedna pekara i jedna prodavnica. Snabdevanje za doručak ili užinu se vrši na ova dva mesta. Pored koje firme se nalazi ZU sa nekih 100 zaposlenih i oko ~50 ležećih pacijenata.
Lokacija je takođe primamljiva zbog blizine festivala koji u par dana primi oko 150.000 posetilaca.
U narednom periodu se očekuje da ta lokacija postane pešačka zona, tačnije za godinu dana.

Juče sam napravio anketu gde je od njih 80 zaposlenih u obe firme, njih 37 reklo da bi želelo da imaju veći izbor kupovine doručka, a njih 57, na pitanje da li su zadovoljni radom trenutne pekare, je odgovorilo da nisu.

Cena rentiranja lokala je 350 evra uz potrebnu adaptaciju u vidu molerskih radova.
Fast food bi prodavao isključivo sendviče.

Ovo su faktori za koje ja, kao totalni laik i skroz van ove priče, smatram da su bitni. Da li još neke stvari da uzmem u obzir?

Da li mislite da ovo pije vodu sve? Ima li neko iskustva u ovakvom poslu? Koliko je sve to komplikovano, koliko je potrebno uložiti?

Hvala unapred.
  • 0

#2 James Delaney

James Delaney
  • Members
  • 161 posts

Posted 09 February 2019 - 15:29

Al' ti je neki "fast-food"  :lol+:

Da li još neke stvari da uzmem u obzir?

Drzavu .

Kada ti se republika,pokrajina ( ako si u Vojvodini ),opstina,mesna zajednica,grad,vece stanara i ko vec ne natovari na vrat sa gomilom upotrebnih dozvola,potvrda,provera,poreza,nameta i registracija .

• 0

#3 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 09 February 2019 - 15:36

Al' ti je neki "fast-food"  :lol+:

Ne znam na shta si mislio, ali to je takoreci definicija fast food-a. Hint: Subway.

Edited by Denis Jasharevic, 09 February 2019 - 15:38.

• 0

#4 James Delaney

James Delaney
  • Members
  • 161 posts

Posted 09 February 2019 - 16:33

Ne znam na shta si mislio, ali to je takoreci definicija fast food-a. Hint: Subway.

Ja pratim lokal-balkansku definiciju fast-food-a ... ako nema pljeskavica i pileceg belog to onda nije fast  food,vise neka prodavnica grickalica/semenkara  ;)

• 0

#5 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 09 February 2019 - 16:41

Ja pratim lokal-balkansku definiciju fast-food-a ... ako nema pljeskavica i pileceg belog to onda nije fast  food,vise neka prodavnica grickalica/semenkara  ;)

Aha, okay, zato sam i pitao ……. pravo da ti kazem nisam ni znao da je pilece belo popularno tamo !!? U moje vreme toga nije bilo ni u tragovima. Samo chisti holesterol.

• 0

#6 McCarthy

McCarthy
  • Members
  • 235 posts

Posted 09 February 2019 - 22:39

Change this.

Ukoliko bih se nasao blizu kao potencijalni kupac, brzo bih odustao od redovite kupovine ili je drasticno smanjio vremenom. (iste stvari brzo dosade).

Ponuda vise alterantiva je vazna za zdravu cirkulaciju i refreshaciju potrosaca; kada je u ponudi vise dobara/usluga, koje mogu biti dalje supstituti/komplementi, potrosaci imaju vise dobara koje mogu izabrati, tj. kod zasicenja jednim proizvodom, okrecu se drugom, pa trecem, te cetvrtom, itd. koji moze ili ne mora da se nadje u ponudi istog usluzitelja -- to znaci da ce potrosaci otici na drugo* mesto, ukoliko im ne ponudis opciju izbora i supstitucije dobara u okviru svog objekta.

*posto si naveo da u okolini postoje samo 1 pekara i 1 prodavnica, oni ce ili iznova potraziti zamenu kod ovih ponudjaca ili ce hranu kupovati na drugom mestu (recimo blizu svog mesta stanovanja ili usput prilikom putovanja do posla), napokon je mogu i praviti kod kuce i donositi je na posao, a ti ces simultano sebe ograniciti unutar odredjenog spektra potrosaca i ostati bez veceg prihoda (dalje i profita) ako se orijentiras/specijalizujes samo na ponudu jedne vrste dobara (sendvica u partikularnom slucaju).

Edited by McCarthy, 09 February 2019 - 22:53.

• 0

#7 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 09 February 2019 - 23:02

Change this.

Ukoliko bih se nasao blizu kao potencijalni kupac, brzo bih odustao od redovite kupovine ili je drasticno smanjio vremenom. (iste stvari brzo dosade).

Ukoliko se ne radi o izuzetno frekventnoj top lokaciji definitivno da. A ochigledno je da se ne radi. 

Chak je i svetski trend da "specijalisti" propadaju. Konkretno recimo navedeni sluchaj Subway-a koji je u ogromnim problemima. Mozda neshto vishe o tome kasnije, ako je dechko zainteresovan

Shto nema bash puno veze sa Srbijom gde vladaju neki drugi ekonomski zakoni. Ali, ako oni moraju da se prilagodjavaju, definitivno je da mora i neko u nekoj slepoj ulici u Beogradu.

Pri chemu ne treba preterivati …….. sendvichi i kladionica.  :lol+:

• 0

#8 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 10 February 2019 - 10:46

Ovo je vrlo zahvalno a ima bezbroj varijacija, mozes da testiras i podesavas za svaciji ukus od mesojeda do vegana. A i razlikovalo bi te od te konkurencije u blizini. Ljude uvek privlaci nesto novo.

Ako si segmentirao i proucio potencjalnu klijentelu ne bi trebalo da bude tesko privuci ih i nahraniti. Jos ako budes znao da sve to "upakujes" i odrzavas kvalitet ... 

• 0

#9 Referent

Referent
  • Members
  • 1,486 posts

Posted 10 February 2019 - 17:43

U pravu ste ovo za samo sendviče, mada nekako mi je cilj da preživim do momenta kada će to postati pešačka zona. I onda znaju ljudi da kad idu tuda da mogu pojesti najbolji sendvič u gradu. A kao uzor mi je bio sandwich king u Beogradu. I kad bolje razmislim, on više ne radi, ne znam iz kog razloga.
Ova ideja sa ovim uvijenim mi je super, moram malo to istražiti. Ne želim da tu bude roštilj sa pljeskama ili previše da svaštarim.

Trenutno istražujem propise, pa ću da vidim koliko je sve komplikovano.

Ako neko ima da se bavi ovim, neka se javi, treba mi pomoć oko praktične primene propisa, ne mogu sve da pohvatam.
  • 0

#10 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 12 February 2019 - 00:31

Da li si ispitao koliko su ti zaposleni voljni da plate i šta bi voleli da jedu? Ako imaš npr. stambene zgrade u okruženju, a zaposleni bi hteli gotova jela, možda bi to bilo zgodno. Evo jednog linka koji možda može da pomogne: http://kmn.rs/

Ova firma ima lokal blizu galerije Progres, tj. nekoliko metara od Knez Mihailove, a primetio sam da je kod njih uvek gužva. Gotova jela im kupuju zaposleni iz okolnih firmi, koja mogu da ponesu na posao ili da pojedu na licu mesta. osim toga, ima i ljudi koji žive u centru i kupuju tamo hranu kada nemaju vremena za kuvanje.

Pade mi na pamet da vrsta hrane koja se prodaje zavisi i od firmi koje su u blizini. Ako su to npr. banke, možda bi dobro došle obrok-salate i sendviči.

Napominjem da nisam iz ove branše, ali naprosto idem logikom da ljudima treba dati ono što žele da pojedu i da bi povremeno trebalo menjati ponudu da im ne bi dosadila.

• 0

#11 Referent

Referent
  • Members
  • 1,486 posts

Posted 12 February 2019 - 09:02

Da li si ispitao koliko su ti zaposleni voljni da plate i šta bi voleli da jedu? Ako imaš npr. stambene zgrade u okruženju, a zaposleni bi hteli gotova jela, možda bi to bilo zgodno. Evo jednog linka koji možda može da pomogne: http://kmn.rs/

Ova firma ima lokal blizu galerije Progres, tj. nekoliko metara od Knez Mihailove, a primetio sam da je kod njih uvek gužva. Gotova jela im kupuju zaposleni iz okolnih firmi, koja mogu da ponesu na posao ili da pojedu na licu mesta. osim toga, ima i ljudi koji žive u centru i kupuju tamo hranu kada nemaju vremena za kuvanje.

Pade mi na pamet da vrsta hrane koja se prodaje zavisi i od firmi koje su u blizini. Ako su to npr. banke, možda bi dobro došle obrok-salate i sendviči.

Napominjem da nisam iz ove branše, ali naprosto idem logikom da ljudima treba dati ono što žele da pojedu i da bi povremeno trebalo menjati ponudu da im ne bi dosadila.

Kuvani obroci ne bi prolazili. Tačnije, to je moje mišljenje, nije proveren podatak.
Za doručak se troši do 200 dinara i mislim da bi teško išli preko toga.

Malo sam promenio stav o tome da budu samo sendviči, dodao bih tu još neke stvari, ali bez roštilja.
  • 0

#12 sreta-steta

sreta-steta
  • Members
  • 291 posts

Posted 12 February 2019 - 14:52

Ovo sto je Cyber poslala je meni bio potpuni hit u Singapuru: mozes salatu, a svaku salatu mozes da srolas u tortilju i dobijes super ukusan wrap. Isto tako, ako ti je ciljna grupa zaposleni svet - mislim da je ispravna odluka no rostilj: ja dok sam jeo za rucak u Srbiji, mislim da nikad nisam narucio pljeku ili 10 sa lukom. Dakle ciljaj na to da ti izbor bude sto raznovrsniji. 

Medjutim ima jedna stvar vezana za konkurente: internet. Ako si u iole vecem gradu, mislim da tebi lokalne sendvicare nisu konkurencija vec razni donesi.com koji mogu isto to bilo odakle.

• 0

#13 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 12 February 2019 - 15:18

...

... evo jednog linka koji možda može da pomogne: //kmn.rs/ ...

Sta ce im one silne ikone & krstace, pozivanje na 'bozju volju'?

:ajme:

Btw, mislim da je posle 'BK family korporacije' - raznoraznih strina, tetaka i ostalih mrsomuda - taj princip umro.

Uvek se uz jednog koji nesto zna / ume nadje gomila prisipetlji, dzabalebarosa i elementarnh tupadzija.

...

• 0