Skoro me je youtube naveo na neke isečke sa određenih konferencija i debata na kojima je Sam Harris pričao na temu slobodne volje. Njegov stav je jasan, slobodna volja ne postoji i predstavlja iluziju. Kako u tim kratkim klipovima nisam bio ubeđen u njegovu argumentaciju, rešio sam da pročitam njegovu relativno kratku knjigu Free Will.
Njegova argumentacija je vrlo jasna - ako naš mozak, kao i sve u univerzumu, podleže prirodnim zakonima, to jednostavno ne ostavlja prostor za slobodnu volju i sam osećaj posedovanja slobodne volje je čista iluzija. Namera da se jedna stvar uradi a druga ne, se ne stvara u našoj svesti već se samo manifestuje u njoj, kao i bilo koja misao ili nagon koji se protivi toj nameri. Namere, misli, i impulsi su prosto rezultat biohemijskih reakcija u našem telu. I zaista, sigurno je i onima koji misle da slobodna volja postoji, jasno da je područje u kojem bi ona mogla da funkcioniše dosta ograničeno - geni i okolina su glavni faktori koji utiču na pojedinca.
Neki fizičari (npr. Michio Kaku, šteta što Schrodinger više ne piše, zanima me šta bi imao da kaže) mogućnost, ili bolje rečeno nadu, da slobodna volja postoji i da ona može da bude kompatibilna sa zakonima fizike, vide u kvantnoj mehanici i indeterminizmu koji po ovoj teoriji postoji. Bilo kako bilo, to što neodređenost postoji i dalje ne znači da mi posedujemo nekakvu kontrolu. Izgleda da bez pozivanja na natprirodno, argumenata za postojanje slobodne volje nema.
Čini mi se da je Sam Harris jedan od retkih poznatih mislilaca danas koji voli da govori o ovoj temi. Njegov prijatelj Daniel Dennett je još jedan, s tim što zastupa kompatibilizam, odnosno da su determinizam i slobodna volja kompatibilni. Harris tvrđenja ove strane vidi kao čistu zamenu teza i da oni zapravo odgovaraju na potpuno drugo pitanje, sa čime bih se i ja složio.
Bio bi red onda da upotpunim takozvana četiri jahača novog ateizma pa ću ostaviti kako je Christopher Hitchens odgovarao na ovo pitanje, što je nešto što često koristi i Richard Dawkins.
Of course we have free will. We have no choice but to have it.
: )
Harris se takođe u knjizi dotakao i posledica stava da slobodna volja ne postoji, a pogotovo straha da ovakvo shvatanje ne ostavlja prostora za moralnu odgovornost, sa čime se on ne slaže.
Pa da čujemo, postoji li slobodna volja, i možda još bitnije, koje su posledice ako ne postoji?
Edited by djolesrb, 06 February 2019 - 02:35.