...
Rekoh, ne bih da zalazim duboko u poljsku istoriju, komplikovano je i nije za ovaj tred, a i nisam veliki znalac.No, tamo se sada, kao i ovde, dogadja jedna sumnjiva revizija istorije, sa mnogim vrlo sumnjivim tumacenjima, gde se 'glajhsaltuje / polira' sve ono sto je moglo da izgleda 'sumnjivo'. To je nepotrebno i samo svedoci da je drustvo u nekom ideoloskom previranju. Ti razumes sta ja hocu da kazem. Borba protiv visevekovnog nacionalnog ugnjetavanja, kao i frustracija komunizmom ponekad im nanosi vise stete nego koristi. Jeste, nakon okupacije Poljske od strane rajha & eseseserije, poljska drzava je prestala da postoji. Raznorazni minorni kvislinski otpaci se ne racunaju, mada su postojali - to je svuda, po Evropi onog doba - uvek bilo isto. No, teza da su 'da se progon i masakr nad Jevrejima desio iskljucivo u organizaciji lokalnih Jevreja', kao i 'da su Poljake predvodila dva agenta NKVDa, koji su bili izgleda dupli agenti' je vise nego upitna. To je nekorektno / upitno, samo je neko opravdanje bezobzirne revizije koja je u dobrom delu poljskog drustva uzela maha. Opet, kazem - mogao bih da ih razumem kao i njihove frustracije - samo, sta ce im to glupo upucavanje u sopstvenu nogu? Razumem ja i Ukrajince, i oni imaju slican problem. Btw, ne stete oni meni, vec sebi.Zar je potrebno one sjajne. velicanstvene trenutke doprinosa Poljaka odbrani Evrope od Turaka, konjice Tuhacevskog i Budjonija, vazdusne bitke zaBritaniju, ili epske podvige kod Monte Cassina uprljati glupom revizijom istorije?Ima usponema nekog americkog lika kod Monte Cassina, pa kaze: 'citavo popodne su sa planine spustali na tovarnim konjima poginule poljske borce'.Za divno cudo, poljaci su vrlo emotivni.Ja sam poznavao sjajne poljake / poljakinje, mada ih u inostranstvu tretiraju kao irce / bosance, i obicno bi ispalo - sve je OK samo ga nemoj dirnuti u 'poljsko sveto kocobo'. Svako ima svoje kocobo. A ti znas kako se stranci smeju na to.Moje misljenje je - poljska istorija je isuvise velika da bi joj trebalo neko drzavno 'kozmeticko doterivanje'.Kako bese u onoj pesmi: C. Rea - This is the road to hell!...
Sad samo ovo pa cu detaljnije kasnije, ne mnogo o samom zlocinu, to se lako da izguglati, vec o toj "borbi oko Istorije" koja se tamo vodi. Poljake koji su ucestvovali u progonu Jevreja predvodili su Jerzi Laudanjski i Karol Bardonj. Obojica su samo malo ranije predvodili hapsenje i progon Poljaka u istom mestu u kojem su nazalost ucestvovali i lokalni Jevreji od strane sovjetskih okupacionih vlasti. O pogromu u Jedwabne se sve zna, i imena ljudi koji su ucestvovali i nemacke jedinice koje su ucestvovale u zlocinu, sacuvana je i kompletna dokumentacija vezana za zlocin, a poljska drzava je sprovela kompletnu istragu ako se ne varam 2002 godine. Nijednog momenta Poljska nije odbacila odgovornost svog naroda u ovom zlocinu, a vise predsednika se izvinulo za ovaj zlocin. Nije bilo nikakvog zataskavanja, vec su se suocili sa ovim zlocinom na najbolji moguci nacin. Postupanje poljske povodom ovog zlocina je zapravo primer kako druge drzave treba da se suocavaju sa ruznim stvarima iz svoje prosl;osti.
Jedwabne, kao i jos dva mesta gde su Poljaci masovnije ucestvovali u progonu Jevreja Vasoz i Scucin se nalaze u sovjetskoj okupacionoj zoni. To nikako nije slucajno.