Jump to content

Photo
- - - - -

Pametni telefoni

• Please log in to reply
45 replies to this topic

#46 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 11 March 2019 - 02:18

.....

...ovde je većnešto slično započeto, doduše sa idejom da se priča o tehnologiji, inovacijama, a razvilo se u priču o mestu mobilnog telefona u našem životu, ima li života bez mobilnog.

.....

Ne bežim od tehnologije...

.....

Inače, razvoj tehnologije ide, mi biramo, hoćemo li da budemo u toku ili da pustimo da nas prevaziđe, cenimo svoje potrebe, mogućnosti, zanimanja, nije samo praktična strana argument za kupovinu ili ignorisanje, ali ne možemo, srećom, da zaustavimo razvoj.

Da ne kvotujem ceo post...

U pravu si. Napredak je dobra stvar - u smislu mogucnosti koje pruza. Cesto, nije dobra stvar kad se te mogucnosti pogresno koriste, a ni onda kad je sam sebi svrha.

Recimo, bila je pre dosta vremena reklama na TV za rucni casovnik koji je nead*ebivo tehnoloski napredan, izdrzi valjda 20 atmosfera pritiska i temperaturu od 130 stepeni C. A ja pitam - sta ce mi takav sat na ruci kad moja ruka ne izdrzi toliko? Koristim tu napravu samo da vidim vreme, a to dobro radi i onaj koji sam nasledio od caleta, a njemu poklonio deda.

Mobilni telefon je mocna sprava i moze da mi spasi zivot - recimo, ako padnem i slomim nogu u sumi, pa i samo 2 km od kuce. No grozi me kad u restoranu vidim ljude za istim stolom - sto bi trebalo, valjda, da bude neko druzenje - i svako bulji u svoj telefon. Ili kad se neko uvredi jer nisam odmah odgovorio na poziv, a ni ne pita sta sam u to vreme radio. Valjda, ako imas mobilni, treba da budes svima na raspolaganju 7/24.

Moderna tehnologija bi trebalo da olaksa i pojeftini pristup stvarima. Umesto toga, cesto je koriste da ti uvale stvari koje ne trebas pa zadrze ili podignu cenu. Pojma nemam koliko imam budilnika - svaka elektronska naprava vec ima i tu funkciju. Telefon, radio, mikrovalna, mikser, sta ja znam sta sve ne. A meni je dosta ono na ruci da znam koliko je sati.

Pomenuo sam vec na automobilskoj temi: kad bih mogao da kupim novi auto samo sa onim sta mi treba, taj bi kostao jedva $2000. Jednom kad podesim sediste kako mi odgovara, necu ga vise micati dok ne prodam kola. Sta ce mi svi oni elektromotori koji ga dizu, vuku napred-nazad itd? To kosta, a meni je za jednokratnu upotrebu. Svi novi automobili su krcati takvim stvarima koje nisu opcija nego moras da platis kad kupujes obicni prevoz.

Zato cesto u nabavku idem biciklom. :D  I jebiga, imam malo uzbrdo, malo nizbrdo, malo ravno. Al' majku mu, ne mogu da kupim bicikl sa 3 ili 4 brzine. Ili nemaju menjac, ili imaju 12, 15 ili 18 brzina. Moj ima 18, dva menjaca, prednji i straznji. Koristim samo straznji, prednji je u sredini otkako ga imam - a platio sam ga. Dakle, platio 18 brzina a koristim 6.

Tako da, ne bunim se protiv napredne tehnologije nego protiv deranja koze.

I gluposti.

Recimo, neko se vozi autom kroz guzvu 15 minuta do fitnes kluba, vezba 30 min., vozi nazad opet 15 - a mogao je da ode za 60 minuta tamo i nazad peske ili bicklom i jednako odrzi kondiciju bez da plati benzin, odrzavanje kola i clanarinu u klubu.

Sve skupa, tehnoloski napredak je dobar ako se pametno koristi. Selektivnost upotrebe je ono sto kod mnogih nedostaje.

edit: slovca

Edited by zoran59, 11 March 2019 - 14:18.

• 1