Nema veze sa autima, al' naslov je "Kafana..." i jeftinije je da se izlajem ovde nego da pizdim u pravoj kafani...
Bemu tehnologiju.
I inace sam (donekle) ludit, sve dok nesto radi ne menjam/ne opravljam. Godinama nisam hteo mobitel, sa rezonom da ako me neko bas treba, naci ce me - a kad nesto radim ili hocu da budem sam, necu da me neko smeta.
Eh, popustio sam. Izgleda da bez toga vise ne moze. Hteo sam da zakazem pregled kod oftalmologa. To se moze i online, na njegovom sajtu. Ispunis podatke i oni ti posalju email sa zakazanim danom i vremenom. Al', majku im, traze i broj mobilnog. Rezon im je da ce te nazvati da te potsete da dodjes u zakazano vreme. I pokusam da zakazem online, al' sajt/softver ne prihvata i za praznu rubriku za broj mobilnog izbacuje "required field!".
I tako, vec dve nedelje imam mobilni. Al' ne lezi vraze, svakodnevno dobijam neke bezvezne poruke i reklame.
Danas sam imao raspravu sa cerkom. Dobio sam neku poruku, kaze "install WhatsApp". Pitam cerku (na fakultetu je daleko odavde, pricamo via Skype) sta je to, a ona kaze - to je bas dobra stvar, time mozemo da razgovaramo, razmenjujemo slike i poruke itd.
A ja kazem - e, necu!
Objasnio sam joj: sasvim fino pricamo i ovako, za poruke i slike imam email. Sta ce mi ta djavolija!?
Mojem dedi je bilo fino. Ako bi navratio postar (deda nije imao ni sanduce, postar je dolazio u kucu - barem jednom mesecno, kad je dolazila peMzija), imao je poruku. Inace ne.
Onda su dosli telefoni, pa jos oni sa "sekretaricama", pa kompjuteri pa svasta. I sad nije dovoljno da sam kod kuce nego jos treba da proveravam sanduce i sekretaricu pa da gledam email i Skype. Cerka ima i taj *ebeni Facebook, a pominje i Twitter i jos neke djavoije rabote.
I sada da jos teram taj neki WhatsApp!? Jebote, svesce mi se citav dan na proveravanje poruka! Necu!!!
Bicu u garazi. Moj subler (kako se to prevodi? "pomicna merka" ili tako nesto?) je rucni, analogni i radi sasvim fino. Nemam elektronski/digitalni. I dok merim precnik nekog otvora na motoru, *ebacu nanu onome ko me nazove na mobilni da smeta dok imam pametnija posla!

Zoki, izvini što prebacujem priču na drugu temu, ovde je većnešto slično započeto, doduše sa idejom da se priča o tehnologiji, inovacijama, a razvilo se u priču o mestu mobilnog telefona u našem životu, ima li života bez mobilnog.
Ne bih ni video tvoj post na F1, ne pratim taj forum, nego videh da se Vjekoslav raspituje za tvoje zdravlje pa te potražih, znam da si se javljao zadnjih dana, ređe nego ranije, ali da si tu i da si započeo "novi život".
A, mobitel, kao i svaka novotarija, uđe u živote, nekome je potreban, neko voli da pokaže najnoviji model, neko je radoznao, neko, kao ti, pristane kad mora i tako, vreme čini svoje, sve dođe na svoje mesto, ako je nepotreban nestaće, ali, mislim da će opstati, da se ne vredi opirati.
Ovde se priča o "pametnim telefonima", da ne ulazimo u to kolika je "pamet", može se pričati i o tome koliko je telefon, jeste, može njime i da se telefonira, ali to je 1% mogućnosti, kad proizvođači predstavljaju, kritičari analiziraju, kupci biraju novi model, telefoniranje se ne pominje, ne dođe na red od svih drugih mogućnosti. To je i kompjuter i televizor i muzički uređaj, kamera, beležnica, navigacija, mapa, sat, kompas, termometar, barometar, mnogo mogućnosti, uglavnom nepotrebnih, ali svako nađe nešto za sebe. Ima i jednu sjajnu mogućnost, još uvek ti njega možeš da isključiš, on tebe ne može. Mobitel je samo alatka, majstor si ti.
Ne bežim od tehnologije, ne jurim da budem prvi u kupovini, dovoljni su mi modeli od pre nekoliko godina, kad kupujem novi malo se pomučim, volim igračke, ali znam da ću se brzo zadovoljiti pa se kajati što sam bacio pare, trudim se da bude nešto oko sredine, malo iznad.
Inače, razvoj tehnologije ide, mi biramo, hoćemo li da budemo u toku ili da pustimo da nas prevaziđe, cenimo svoje potrebe, mogućnosti, zanimanja, nije samo praktična strana argument za kupovinu ili ignorisanje, ali ne možemo, srećom, da zaustavimo razvoj.