Ne. Apple Iphone je oduvek koristio kapacitivni touchscreen. Rezistivne touchscreen ekrane su koristili Windows Mobile i UIQ telefoni godinama ranije. Pomesao si tehnologije upravo su rezistivni koristili olovcice.
Ovo nije tačno. Apple digitizer je thermal, odnosno mjeri razliku temperature i na njega imaju patent. Zbog toga je njihov digitizer najbolji, capacity digitizer koriste svi ostali a prvobitni resistive je napušten.
Prvi iphone nije imao ni najbanalniju copy/paste funkciju (pojavila se tek sa 4s) koju su imali wm i drugi smart telefoni. U pocetku nije zadovoljavao ni definiciju smart uredjaja posto mesecima nije podrzavao instalaciju novih aplikacija. Kopiranje najobicnije datoteke sa/na uredjaj je bila prava nocna mora. Poslednji su usvojili standarde kao sto je a2dp i avrcp za bluetooth ...
Ti i dalje ne razumes.
Na njegovom modelu su se svi pametni uredjaji danasnjice razvijali.
Covece, jedino ti za iPhone nije bila potrebna mehanicka tastatura. Android nije ni blizu bio toga da je se resi, o ostalim proizvodjacima da ne govorimo. Telefoni su se u tom momentu razvijali u pravcu BB, koga danas ne znam koliko % populacije koristi. O tome koliko su bili pametni (sic!) govori cinjenica da su svi poklekli -- BB sada koristi Android (koji je losija kopija iOS-a), Windows Mobile koristi Android, Nokia koristi Android, itd. isl. Izgleda da su ipak proizvodjaci istih svesni da su bili glupi -- ili ako ti je lakse -- manje pametni, pa su morali da batale svoje stupidne softere i praistorijske tastature.
Softer kao softer, normalno da nije isti 2007. i danas. To ne menja cinjenicu da je bio prvi smartphone kakve danas poznajemo i da je iOS i dalje prisutan, za razliku od svih pre-iPhone platformi koje si nabrojao, a koje su zbog svoje stupidne prirode kapitulirali i otisli u zaborav. Potrosaci su ultimativni regulatori na trzistu i oni su ocigledno dali sud sta je za njih bilo pametno kupovinom, odnosno ne kupovinom odredjenih proizvoda i u tom pravcu su se svi proizvodjaci pametnih uredjaja kretali prilikom donosenja odluka o strateskim ciljevima.
Na njegovom modelu su se svi pametni uredjaji danasnjice razvijali.
Covece, jedino ti za iPhone nije bila potrebna mehanicka tastatura. Android nije ni blizu bio toga da je se resi, o ostalim proizvodjacima da ne govorimo. Telefoni su se u tom momentu razvijali u pravcu BB, koga danas ne znam koliko % populacije koristi. O tome koliko su bili pametni (sic!) govori cinjenica da su svi poklekli -- BB sada koristi Android (koji je losija kopija iOS-a), Windows Mobile koristi Android, Nokia koristi Android, itd. isl. Izgleda da su ipak proizvodjaci istih svesni da su bili glupi -- ili ako ti je lakse -- manje pametni, pa su morali da batale svoje stupidne softere i praistorijske tastature.
Softer kao softer, normalno da nije isti 2007. i danas. To ne menja cinjenicu da je bio prvi smartphone kakve danas poznajemo i da je iOS i dalje prisutan, za razliku od svih pre-iPhone platformi koje si nabrojao, a koje su zbog svoje stupidne prirode kapitulirali i otisli u zaborav. Potrosaci su ultimativni regulatori na trzistu i oni su ocigledno dali sud sta je za njih bilo pametno kupovinom, odnosno ne kupovinom odredjenih proizvoda i u tom pravcu su se svi proizvodjaci pametnih uredjaja kretali prilikom dodosenja odluka o strateskim ciljevima.
Kad nemas pojma onda lupas.. BB telefoni su imali mehanicke tastature, mada taj os od BB je bio sve sem pametan. Windows mobile telefoni su bili smart i to dosta pre prvog iPhone i android telefona i nisu imali mehanicke tastature. Koji windows mobile koristi android? to nije windows mobile to je windows phone ( ovi poslednji mikrosoftovi telefoni kao i nokie ).
windows mobile nije propao zbog iPhone, vec su nestali jer su iphone i android pruzali koriscenje telefona bez olovcice. Tj koriscenjem prstiju.
Softer kao softer, normalno da nije isti 2007. i danas. To ne menja cinjenicu da je bio prvi smartphone kakve danas poznajemo i da je iOS i dalje prisutan, za razliku od svih pre-iPhone platformi koje si nabrojao, a koje su zbog svoje stupidne prirode kapitulirali i otisli u zaborav. Potrosaci su ultimativni regulatori na trzistu i oni su ocigledno dali sud sta je za njih bilo pametno kupovinom, odnosno ne kupovinom odredjenih proizvoda i u tom pravcu su se svi proizvodjaci pametnih uredjaja kretali prilikom donosenja odluka o strateskim ciljevima.
SVI smart telefoni osim Iphone-a su imali funkcije koje sam nabrojao PRE 2007,
To ih ne ubraja u pametne telefone kakve danas poznajemo, jer su napustili svoje platforme i svoje modele mehanickih BB modela i okrenuli se ka iPhoneovom prvom modelu i tu ne mozes nista da uradis da to promenis. I nista pre iOS-a danasnji potrosaci ne bi smatrali pametnom, vec stupidnom erom modela koje je generacija x koristila kao relikvije proslosti kada bi se pojavili na trzistu de nuevo. Da nije tako, ne bi danas imao Android kakav imas, vec neki mutiran BB-based Android. Medjutim, ti imas iOS-iPhone based telefon.
Pozdrav od svih tih stupidnih i jednog pametnog telefona:
Dakle, modeli iz 2007 (2006. u slucaju Nokie N95, buduci da je N96 izasla 2008. takodje stupidna sa sve tastaturom). Ovo nista ne lici na pametne uredjaje koje koristimo danas, osim telefona sa leve strane na prvoj slici (dakle iPhonea) i tu je kraj svake diskusije.
Svakako da su pametni telefoni bili i pre iphone-a bez obzira sto nisu bili kao iPhone, i zaista iphone je napravio revoluciju i prekretnicu sto se tice pametnih telefona.
Ali pisati da pre iphone-a nisu postojali pametni telefoni je totalna glupost.
U vezi fizickih tastatura. Velika vecina windows mobile pametnih telefona nije imala fizicke tastature, ove fotografije postavljene, to su bili samo neki pokusaji da se naprave i takvi mobilni telefoni, BB je bio popularan u to vreme, pa su i oni hteli deo kolaca.
Nokia i symbian, i ne samo nokia, su imali fizicke tastature, ali to je bilo tako, onda u to vreme. Kad ih je pregazilo, otisli su u istoriju.
Kako je zamisljena ova tema? kao diskusija oko mobilnih telefona? pomoci ako nekome nesto zapne? noviteteta? o predlozima sta kupiti,..ili samo u vezi ovakvog prepucavanja na osnovu cega je i nastala?
Nikad nisam voleo raspravu oko 'klupske pripadnosti' niti ulazenje u sitna crevca oko tehnike / karakteristika / specifikacija.
U 99% stvari koje covek opsesivno kupuje, misleci da mu je to zaista potrebno - 90% stvari mu uopste ne treba, niti koristi mogucnosti.
Razumem nekog kome firma kupuje gadget / auto, za njene potrebe, pa ni nema pravo na izbor. Firma da mi kupi, da ga odrzava, placa 'upgrade' - to bih jos mogao da prihvatim.
Licne stvari - pa to bih ipak da odredjujem ja.
Normalno da onaj ko kupi isti auto kao i 'firmin' odmah izaziva laganu sumnju.
Kao i onaj sto koristi fontele za neke privatne velekovrtljaje.
Pricao mi lik (radi u 'drumskom prevozu' u swejskoj) kad je dosao u firmu dali mu mobilni sa aplikacijama. Njegovo je samo da pazi i da se javlja na vreme, taman posla da je vrsio neka podesavanja! Jednostavno - firmin software ga prati. Nema zevzecenja.
Opet - ja nikada ne bih pazario nesto sto uslovno zovem 'djubre', iz jednostavnog razloga - ne trebaju mi 'tehnicke karakteristike' i ostalo trc-prc, treba mi uredjaj koji ce me dovesti od 'tacke A do tacke B' ma sta to bilo.
Posto nisam u najamnom odnosu i ne potpisujem 'ugovore' dozvoljavam sebi slobodu da biram, pa i da nazovem neke gadzete - 'djubre'!
Recimo 'eplove' ili 'ferarijeve' skalamerije. (a i mnoge druge - i Mona Liza mi je rugoba nevidjena!)
nahvalili ga bog zna kako. A onda mi trebao mi dobar tekst-procesor sa 2-3 tastature i 2-3 seta fontova (dva latinicna i 2 cirilicna).
I kaze meni lik - moze, cijena prava sitnice - 10 tisuca dojcmarke (bese neka Cro firma).
Gde sam se za akviziciju ohladio trenutno.
Pa sam malo sacekao, pazario PC, pa onda koristio 'Letrix' za fontove. Pa je dosao Win 3/3.1, pa ruski 'Parawin' i cirilicni fontovi. Pa nekako namuljao i latinicne, pristojne fontove (u Msk.) Pa je onda islo dalje, pa su uveli 'unicode' - a sada kad pogledam gomilu diskova softvera / fontova - nasmejem se. Jedini kontakt sa apple sistemom sam imao kad sam nekom nesretniku u Msk. pazario operativni sistem i jos neke andramolje.
Neki mi se likovi jos onda hvalili - Mac ima Quark. Dok im nisam doneo 1.44 diskete (4 kom) sa instalacionom verzijom Quark-a. Posto sam se nesto petljao preko jedne firme oko stonog izdavastva. Moje finale price je bilo kad sam video da Illustrator sa PC-ja moze da cita *.ai fajlove.
Apple je za mene umro definitivno, a megamanijak Dzobs je pandrknuo pre vremena!
Tako je bilo i sa mobilnim. Sacekao sam da prodje talas prvog ludovanja i prikupio skromni sony / ericsson. Onda neku Nokiju (ne zelim Internet / nije mi potreban na mobilnom) i vrlo sam zadovoljan.
(malo poredjenje - uvek su lose prolazili likovi koji su pazarili high-end Hi-Fi za povece pare, da bi skapirali da samo finansiraju firmin razvoj, bez da im se ikada isplati, osim licnog duvkanja.)
Kada citam kako je neko calnuo ogromne pare za 'poslednju verziju djubreta' koju mu je firma usporila, terajuci ga da kupi novu skupu verziju - samo mogu da kazem - dobro je sto je onaj monoman Dzobs otisao, daleko mu lepa kuca.
To je olicenje gangsterizma, a to sam izbegao jos u samom pocetku prodaje 'zatvorene arhitekture'.
Mrrssh bre djubrovi, to nikada nije uslo, niti ce da udje u moju kucu!
Likove koji planduju u chadorima po nekoliko dana pred radnjama, likove koju se fajtaju za poslednju verziju koja ce im uskoro biti 'usporena' posle navlacenja za lanac za koji su se dobrovoljno vezali, ni manje ni vise - nego tudjom nametnutom, prevarantskom odlukom. Zamisli samo - neko mora da bude praqvnik i iscitava desetine stranica ugovora, dok je jednostavnije to ne potpisati.
Lika koji se zali kako mu je 'admin' usao u skladiste klipova / muzike (slucaj tipa koji je multimedijalni frilenser) i pobrisao / 'ispravio' gomilu retkih stvari, na oficijelne / dozvoljene verzije - ni ne zalim!
Taj se nekada, verovatno petljao i s onim slepom crevcem 'Aatari'-jem. Takva slepa crevca sa prikupe, odradi posao i momentalno se proda. A bilo je i mogucnosti za iznajmljivanje - h / day.
Tako mu i treba kad se petlja sa bolesnim djubrovima!
Opet ponekad naletim na gomilu 'radodajki' - likinja koje su od svega u zivotu imale samo suplju glavu, povecu guz'cu i roze 'ajfon' (kao trodnevne gace) pa i njihove debilne uradke - to je vise nego degutantno.
Citajuci ovaj Kinikov post, i sagledavajuci situaciju na forumu, mozda ipak da se i obrise ova tema, ne verujem da je ikome interesantna. Ipak nisu ovo cigare, legalna drogerija a niti automobili.
Kada citam kako je neko calnuo ogromne pare za 'poslednju verziju djubreta' koju mu je firma usporila, terajuci ga da kupi novu skupu verziju - samo mogu da kazem - dobro je sto je onaj monoman Dzobs otisao, daleko mu lepa kuca.
Ovo se upravo odnosi na Android okruzenje -- pod uslovom da im model koji poseduju uopste dobije update, a oni koji i dobiju, sa sledecom vrlo verovatno mogu da se pozdrave. Uz to gomila aplikacija na Androidu izgubi odredjene defaultne funkcije i addove (Instagram npr.) posle prilagodjavanja aplikacije novijoj verziji Androida.
Kod kuce imam iPhone X i iPhone 6 Plus. Sestica + je dobila sve updateove, ukljucujuci i poslednji (iOS12) i telefon zapravo radi brze nego sa prethodnom verzijom. 6+ nije najstariji model koji je uredno updateovan, mislim da su jos dva ranija modela dobila poslednji i aktuelni softer (obicna sestica i 5s). Imam i Samsung S5, Android Marshmallow (v6) je poslednja verzija koju je mogao da dobije, dakle telefon je iskljucen iz svih tekucih tokova vec godinama -- nije dobio ni Nougat (v7), ni Oreo (v8), kamoli Pie (v9). O tome koliko je iOS sa manjim procesorskim kapacitetima brzi i optimizovaniji da ne govorimo.
Citajuci ovaj Kinikov post, i sagledavajuci situaciju na forumu, mozda ipak da se i obrise ova tema, ne verujem da je ikome interesantna. Ipak nisu ovo cigare, legalna drogerija a niti automobili.
Što tebi smeta tuđe suprotno mišljenje? Činjenica je da stari modeli danas odrađuju iste "poslove" kao i novi. Ima pono logike u onome sto je on napisao. Svako ima pravo da se ne slaže.
Razumem ja da te golica kad ti neko napiše da ne bi "bacio" novce na isto što i ti!
Ne smeta mi tudje suprotno misljenje. I sam sam napisao da posedujem Apple uredjaje, i imao sa nekoliko iPhone-a ranije. Meni ne smeta ni apple ni google. Volim da imam i jedno i drugo. kad mi jedno dosadi promenim za drugo. I tako.
Slazem se da stariji modeli odradjuju "poslove" isto kao i novi, ako telefon koristis samo za pozive , sms, i jos ponesto. Npr stariji telefoni, kao sto je McConnell naveo sad mogu u fijoku, jer su zastareli, zbog toga kako je on naveo, a i zbog mnogo cega drugog. Izuzetak je iPhone sa njegovom podrskom, i na tome im svaka cast. Medjutim u android svetu postoji jos jedan proizvodjac koji vodi brigu o podrsci i za starije modele, a to je Xiaomi.
Kada sam napisao da je bolje mozda da se zakljuca tema, upravo je to bilo iz tog razloga sto se nekome ne svidja ova vrsta tehnologije, a i delimicno kao i zbog ovakvog posta McConnell-a ( apple je sve, ostalo je nista ), obrazovan si razumet ces.
I onda ako se ne svidja to sto pises, stave te na ignor listu nije mi krivo
Jos nesto da dopisem, iPhone je iPhone, i to je svima jasno. Android je zamisljen da bude opensource, da moze da se menja po sistemu,...sada postaje problem sto najveci proizvodjaci android telefona Samsung, Huawei, Sony, ne dozvoljavaju vise takve stvari, a podrska im je ocajna, ako dobiju sledecu verziju androida onda je odlicno.
Google za svoje Pixele, OnePlus, Xiaomi dozvoljavaju otkljucavanje bootloadera, i cackanje po sistemu, bas zbog developera, zbog podrske, za aplikacije,...
Custom zajednica je isto jako bitna bas zbog tih starijih mobilni telefona koji su zaboravljeni od strane proizvodjaca. Pa eto danas za takve uredjaje postoje, kojima je zadnja android verzija bila 4.2, cak i ova najnovija verzija androida 9.
Za kraj ove rasprave, da se ne pretvori u trolovanje - samo prihvati elementarnu cinjenicu da nesto, milo tvom srcu (iz bilo kojih tvoji razloga) drugome moze biti apsolutno odbojno, pa do gadjenja.
Imao sam poznanike / drugove koji su bili opsednuti svojim devojkama / darlinzima - pa sam morao da ih surovo eliminisem iz mog zivota. Mislim se - idi i uzivaj, nemoj druge smarati unaokolo.
Skoro sam citao: lik zaposlio neku mladu 'menadjerku', i nije prosao ni ispitni rok, kad ona dodje i skoro u suzama moli za platu unapred. U cem je problem - neka drama u porodici, zdravlje ili slicno?
Kad, hoces vraga - uzela kredit od banke i kupila fontele, a nije procitala ugovor do kraja.
Pise lik, odmah sam joj isplatio pare za ispitni rok i rekao zbogom.
Kad ja mogu da koristim fontele za sto necega, sta ce tebi fontele za hiljadu necega?