Jump to content


Photo

Muhammed a.s. u Bibliji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
117 replies to this topic

#1 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 03 September 2003 - 12:02

Na zahtjev Pobunjenika evo nesto o tome kako je Muhammed a.s. najavljen u Bibliji.

Najprije neki citati iz Evandjelja po Barnabi za koje Crkva tvrdi da je apokrifno. Kasnije ce biti rijeci o najavama iz zvanicno priznate Biblije.

"Iako nisam zaslužan da mu razvežem šnjire, primio sam slavu i milost od Boga da ga vidim".
Tad odgovori svećenik sa guvernerom i kraljem, rekavši: "Ne žalosti se, o Isuse, sveti Božji, jer u naše vrijeme više neće biti ove uzbune, obzirom da ćemo mi pisati svetom Rimskom senatu, tako da te carskim dekretom, više niko neće zvati bogom ili sinom božjim".
Tad reče Isus: "Ja nisam utješen vašim riječima, jer, gdje se vi nadate svjetlosti doći će tama; međutim moja utjeha je u dolasku Poslanika koji će uništiti svako krivo mišljenje o meni, a njegova vjera će se proširiti i zahvatiti sav svijet, jer, tako je Bog obećao Abrahamu ocu našem. A to što mi daje utjehu je što njegova vjera neće imati kraja, nego će je Bog držati neprikosnovenom".
Svećenik upita: "Poslije dolaska Poslanika Božjeg hoće li dolaziti drugi proroci?"
Isus odgovori: "Poslije njega neće dolaziti pravi proroci poslati od Boga, nego će doći veliki broj lažnih proroka, zbog čega žalim. Jer, Satana će podići njih pravednim sudom Božjim i oni će se kriti pod izgovorom mog Evanđelja".
Herod upita: "Kakav je to pravedni sud Božji pa će doći tako bezbožni ljudi?"
Isus odgovori: "Pravedan je što će svako ko neće vjerovati u istinu za svoj spas, vjerovati u laž za svoje prokletstvo. Zato vam kažem da je svijet uvijek prezirao prave proroke, a volio lažne, kao što se može vidjeti iz vremena Miheja i Jeremije. Jer, svako voli sebi sličnog".
Zatim reče svećenik: "Kako će se Mesija zvati i koji znak će otkriti njegov dolazak?"
Isus odgovori: "Ime Mesije je divno, jer mu je sam Bog dao ime kad je On stvorio njegovu dušu i stavio je u nebeski sjaj. Bog je rekao: "Čekaj Muhammede; jer zbog tebe ću stvoriti raj, svijet i veliko mnoštvo stvorenja, od čega ti činim poklon, tako da ko god te bude blagoslovio biće blagoslovljen, a ko te prokune biće proklet. Kad te pošaljem na svijet, poslaću te kao Poslanika spasa, a tvoja riječ će biti istinita, tako da će propasti nebesa i zemlja, ali tvoja vjera nikad neće". Muhammed je njegovo blagostavljeno ime".
Tad gomila podiže svoje glasove, govoreći: "O Bože, pošalji nam svog Poslanika: O Muhammede dođi brzo radi spasa svijeta!"

Evandjelje po Barnabi, 97

#2 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 03 September 2003 - 12:05

Poslanik Božiji će ići da sakupi sve proroke, s kojima će on govoriti, moleći ih da idu s njim da mole Boga za vjernike. I svakoji će se opravdavati zbog straha; ne bih ni ja, tako mi Boga živog, išao tamo znajući šta znam. Tad će Bog vidjevši ovo, podsjetiti svog Poslanika kako je On stvorio sve stvari za ljubav njegovu, i tako će ga njegov strah napustiti i on će ići blizu prijestolja sa ljubavlju i poštovanjem, dok će anđeli pjevati: "Blagoslovljeno neka je Tvoje sveto ime, o Bože, Bože naš".
I kad se on bude primakao prijestolju, Bog će otvoriti (svoj um) svom Poslaniku, kao prijatelj prijatelju koji se nisu dugo sreli. Prvi će govoriti Poslanik Božiji, koji će reči: "Ja Te obožavam i volim o moj Bože, i svim svojim srcem i svom svojom dušom, ja Ti zahvaljujem što si se udostojio da me stvoriš da budem Tvoj sluga i što si stvorio sve za ljubav moju, tako da bih Te ja volio radi svih stvari i u svim stvarima i iznad svih stvari; zato neka Te sva Tvoja stvorenja hvale, o moj Bože". Zatim će sve stvari koje je stvorio Bog reči: "Mi Ti zahvaljujemo, o Gospode, i blagoslovimo Tvoje sveto ime". Doista, kažem vam, demoni i prokletnici sa Satanom će onda plakati tako da će više vode teći iz očiju jednog od njih, nego što je ima u rijeci Jordan. Još neće vidjeti Boga.
I Bog će govoriti svom Poslaniku, reči će: "Ti si dobrodošao, o Moj vjerni slugo; zato traži šta želiš, jer ti ćeš sve dobiti". Poslanik Božiji će odgovoriti: "O Gospodaru, ja se sjećam da, kad si me Ti stvorio, Ti si rekao da si želio za moju ljubav stvoriti raj i anđele i ljude, da bi Te oni slavili preko mene Tvog sluge. Zato, Gospode Bože, milosrdni i pravedni, ja Te molim da se Ti sjetiš svog obećanja datog tvom sluzi".
I Bog će odgovoriti kao prijatelj koji se šali s prijateljem, i reći će: "Imaš li svjedoke ovome, moj prijatelju Muhammede?" I sa poštovanjem će on reći: "Da Gospodaru". Tad će Bog odgovoriti: "Idi pozovi ih, o Gabriele". Anđeo Gabriel će doći Poslaniku Božijem i reći će: "Gospodaru, ko su tvoji svjedoci?" Poslanik Božiji će odgovoriti: "Oni su Adam, Abraham, Jišmael, Mojsije, David i Isus sin Marijin".
Zatim će anđeo otići, i on će pozvati navedene svjedoke koji će tamo ići sa strahom. I kad oni budu prisutni, Bog će im reći: "Sjećate li se vi toga šta tvrdi Moj Poslanik?" Oni će odgovoriti: "Šta Gospodaru?" Bog će reći: "Da sam Ja stvorio sve stvari za njegovu ljubav, tako da bi me sve stvari hvalile preko njega". Tad će svaki od njih odgovoriti: "Imaju sa nama tri svjedoka bolja od nas, o Gospodaru". A Bog će odgovoriti: "Ko su ta tri svjedoka?" Tad će Mojsije reći: "Knjiga koju si dao meni, je prvi"; a David će reći: "Knjiga koju si dao meni, je drugi", a onaj koji govori tebi (o Barnaba) (tj. Isus) će reći: "Gospode, čitav svijet obmanut od Satane je govorio da sam ja Tvoj sin i Tvoj ortak, ali knjiga koju si dao meni kaže istinu da sam ja Tvoj sluga; i ta knjiga potvrđuje to što tvoj Poslanik tvrdi". Zatim će govoriti Poslanik Božiji, a reći će: "Tako kaže knjiga koju si meni dao, o Gospodaru". I kad Poslanik Božiji bude rekao ovo, govoriće Bog, reći će: "Sve što sam Ja sada učinio je zato da svi znaju koliko te volim". I kad On bude tako govorio, Bog će dati knjigu svom Poslaniku u kojoj su zapisani svi izabranici Božiji. Zato će svako stvorenje izraziti poštovanje Bogu, govoreći: "Tebi jedinom, o Bože neka je slava i čast, što si nas dao svom Poslaniku".

(Evandjelje po Barnabi, 55)

#3 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 03 September 2003 - 19:33

Ок, али колико знам ово Јеванђеље се не налази у Новом Завету. Дакле, где се у Библији, било у Старом или Новом Завету, помиње долазак Мухамеда?

#4 Gonzo

Gonzo
  • Members
  • 3,133 posts

Posted 03 September 2003 - 21:35

Ок, али колико знам ово Јеванђеље се не налази у Новом Завету. Дакле, где се у Библији, било у Старом или Новом Завету, помиње долазак Мухамеда?

Itekako se pominje. Dolazak laznih proroka...

#5 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 04 September 2003 - 09:11

Ок, али колико знам ово Јеванђеље се не налази у Новом Завету. Дакле, где се у Библији, било у Старом или Новом Завету, помиње долазак Мухамеда?

"Podignut cu im proroka izmedu njihove brace, kao što si ti. Stavicu svoje rijeci u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim."
(Ponovljeni zakon 18: 18)

#6 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 04 September 2003 - 10:07

То може да се односи и на Илију, и на Језекиља, и на Јелисија, и на Амоса, и на читав низ старозаветних пророка.

#7 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 04 September 2003 - 11:26

То може да се односи и на Илију, и на Језекиља, и на Јелисија, и на Амоса, и на читав низ старозаветних пророка.

Ne moze, zato sto njima Bog nije stavio svoje rijeci u njihova usta, i jos zbog nekih drugih 'sitnica'.

#8 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 04 September 2003 - 13:43

Како није? Па Бог је говорио кроз све те пророке, зар не? Уосталом, неко би могао да каже да је Исус тај који је најављиван.

#9 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 04 September 2003 - 14:37

Како није? Па Бог је говорио кроз све те пророке, зар не? Уосталом, неко би могао да каже да је Исус тај који је најављиван.

Ne samo da bi mogao vec to i govore. Zvanicni stav Crkve je da se pomenuti citat odnosi na Isusa ali, kao i kod onih koje si ranije pomenuo tako ni kod Isusa nije ispunjen uslov Stavicu svoje rijeci u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim jer i Isus i ostali Poslanici prije njega ostalima su samo prepricavali ono sto im je Bog objavljivao.
Niko od njih nije sa Bozijim rijecima uradio copy-paste (da se tako izrazim). Jedino je Muhammed prenisio Bozije rijeci bez ikakvog svog komentara. U Kur'anu nema niti jedne Muhammedove rijeci (govorim o stilu kojim je Kur'an pisan). Bog je usadio vjeru njegovo srce a svoje rijeci je stavio u njegova usta dok je ostalim Poslanicima Bog samo usadio vjeru u njihova srca i ostavio ih da svojim rijecima prenesu Njegovu poruku. Prica koju su zatim pricali je njihova prica a ne Bozija. U Bibliji sreces Isusove rijeci ali ne i Bozije osim u citatu tipa Bog je rekao: (pa onda slijede Bozije rijeci). Naravno, oni su to uradili onako kako ce Bog sa njima biti zadovoljan ali to ipak ne znaci da im je Bog stavio Svoje rijeci u usta.

Dakle, jedino Muhammed ispunjava uslov iz biblijskog citata. I drugi dijelovi pomenutog citata ukazuju na to da se radi o Muhammedu. O njima mozemo posto apsolviramo ovo oko Stavicu svoje rijeci u njegova usta...

#10 Dragan

Dragan
  • Members
  • 2,171 posts

Posted 04 September 2003 - 15:49

" Stavicu svoje rijeci u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim..."

Dokaz ?

#11 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 05 September 2003 - 07:48

Za sta dokaz?

#12 Dragan

Dragan
  • Members
  • 2,171 posts

Posted 05 September 2003 - 08:37

Za ovo:

" ... jer i Isus i ostali Poslanici prije njega ostalima su samo prepricavali ono sto im je Bog objavljivao.
Niko od njih nije sa Bozijim rijecima uradio copy-paste (da se tako izrazim). Jedino je Muhammed prenisio Bozije rijeci bez ikakvog svog komentara. U Kur'anu nema niti jedne Muhammedove rijeci ... "

Sto ti rece kad ovo apsolviramo mozemo da idemo dalje.

#13 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 05 September 2003 - 09:29

Још једна ствар, сине. Пасус који си ти овде нама предочио је из Пете Књиге Мојсијеве која се зове Поновљени Закон. Шта си ти урадио? Ти си тај осамнаести пасус извукао из контекста. Да они који читају ово што ми пишемо не би погрешно схватили и помислили да је Мухамед заиста најављиван у Старом Завету покушаћу укратко да препричам о чему се ради у целој тој осамнаестој глави Пете књиге Мојсијеве. На почетку се говори о врачању и гатању, дакле Бог (Који се ту назива Јехова) преко Мојсија говори Левитима шта им ваља чинити, односно не чинити, када стигну у обећану земљу Ханан. Ту им још указује како њихова деца треба да се понашају, итд. На самом крају те главе Мојсије им говори да је Јехова рекао да ће Левитима, односно синовима Израиљевим послати пророка и да ће "ставити своје ријечи у његова уста". Дакле, тај пророк је обећан искључиво Јеврејима, а колико знам Мухамед није баш био Јеврејин, зар не. Тако да читава концепција на коју се Ебу Давуд позива аутоматски пада у воду. Осим ако нема неке супротне тврдње.

#14 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 05 September 2003 - 11:29

Za ovo:

" ... jer i Isus i ostali Poslanici prije njega ostalima su samo prepricavali ono sto im je Bog objavljivao.
Niko od njih nije sa Bozijim rijecima uradio copy-paste (da se tako izrazim). Jedino je Muhammed prenisio Bozije rijeci bez ikakvog svog komentara. U Kur'anu nema niti jedne Muhammedove rijeci ... "

Sto ti rece kad ovo apsolviramo mozemo da idemo dalje.

Pa dokaz su ti same Knjige, Biblija i Kur’an. Ja sam namjerno u zagradi naveo da mislim na stil kojim je Kur’an pisan a ne njegovo Bozansko porijeklo jer se ti kao nemusliman sa tim neces sloziti (a za ovu pricu i ne moras) ali se moras sloziti da je stil Kur’ana takav da on ustvari predstavlja 1/1 Boziju rijec, nema Muhammedovih rijeci. U Kur’anu nema citata. Sa druge strane stil Biblije ti govori da je ona zapravo zbir sjecanja njenih autora, Mateja, Marka, Luke i Ivana (ima i drugih poput Barnabe ali je crkva samo ova cetiri uvazila). To su fakti i sa tim se moras sloziti.
E sad, nije isto kada neko prepricava Boziju objavu ili kada tu objavu prenosi. U prvom slucaju se ne radi o stavljanju Bozijih rijeci u usta prenosioca vec samo Bozije poruke (dakle sustina je Bozija a forma nije) a u drugom slucaju su i sustina i forma od Boga i tu se radi o stavljanju Bozijih rijeci u usta prenosioca. Mislim da je jasno.

#15 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 05 September 2003 - 11:39

Још једна ствар, сине. Пасус који си ти овде нама предочио је из Пете Књиге Мојсијеве која се зове Поновљени Закон. Шта си ти урадио? Ти си тај осамнаести пасус извукао из контекста. Да они који читају ово што ми пишемо не би погрешно схватили и помислили да је Мухамед заиста најављиван у Старом Завету покушаћу укратко да препричам о чему се ради у целој тој осамнаестој глави Пете књиге Мојсијеве. На почетку се говори о врачању и гатању, дакле Бог (Који се ту назива Јехова) преко Мојсија говори Левитима шта им ваља чинити, односно не чинити, када стигну у обећану земљу Ханан. Ту им још указује како њихова деца треба да се понашају, итд. На самом крају те главе Мојсије им говори да је Јехова рекао да ће Левитима, односно синовима Израиљевим послати пророка и да ће "ставити своје ријечи у његова уста". Дакле, тај пророк је обећан искључиво Јеврејима, а колико знам Мухамед није баш био Јеврејин, зар не. Тако да читава концепција на коју се Ебу Давуд позива аутоматски пада у воду. Осим ако нема неке супротне тврдње.

Pa evo malo sireg konteksta:

14. Narodi koje ćeš naskoro otjerati s posjeda slušaju vračare i gatare, ali tebi to Jahve, Bog tvoj, ne dopušta.
15. Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Jahve, Bog tvoj: njega slušajte!
16. Posve onako kako si i tražio od Jahve, Boga svoga, na Horebu, na dan zbora, kada si govorio: 'Neću više da slušam glas Jahve, Boga svoga, niti želim više gledati taj silni oganj da ne poginem!'
17. Nato mi reče Jahve: 'Pravo su rekli.
18. Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Stavit ću svoje riječi u njegova usta da im kaže sve što mu zapovjedim.
19. A ne bude li tko poslušao mojih riječi što ih prorok bude govorio u moje ime, taj će odgovarati preda mnom.
20. A prorok koji bi se usuđivao govoriti što u moje ime što ja ne budem zapovjedio da govori i koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok neka se pogubi.'


Mojsije svom narodu prenosi Boziju poruku. Obrati paznju kako Mojsije opisuje buduceg Poslanika:

Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće...

Dakle, Mojsije se obraca svom narodu (Jevrejima) i kaze da ce Bog poslati Poslanika kao sto je on i bice od njihove brace.

Sada imam dva pitanja za tebe :
1. Koji Prorok je kao Mojsije?
2. Ko su braca Jevreja?


Nije tacno da se najavljeni Poslanik salje samo Jevrejima. To se iz datog konteksta ne moze zakljuciti. Na ovo posebno ukazje cinjenica da je novi Poslanik iz redova brace Jevreja.

Edited by ebu_davud, 05 September 2003 - 11:44.