ATLANTA HAWKS
ROSTER: Alex Len, Jaylen Adams, Justin Anderson, Kent Bazemore, DeAndre’ Bembry, Vince Carter, John Collins, Dewayne Dedmon, Malcolm Delaney, Tyler Dorsey, Kevin Huerter, Jeremy Lin, Miles Plumlee, Taurean Prince, Omari Spellman, Andrew White III, Trae Young.
COACH&GM: Lloyd Pierce, Travis Schlenk
Sezona koja nam dolazi, sasvim sigurno će biti jedna od najdužih I najbolnijih sezona u istoriji za fanove Atlante. Hawksi su jedno vreme uspeli da stvore jednu malu ‘dinastiju’, koja je imala popriličnu veliku ulogu na istoku – nažalost, samo u regularnom delu sezone. Svojevremeno, Hakwsi su imali 4 all-star igrača u prvoj petorci kao I jednog DeMarre Carrolla, koji je važio za ‘operativca’ I čoveka koji je umeo da se podredi sistemu Mikea Budenholzera, te da svoju rolu 3&D obavi na najbolji mogući način. No, uprkos sjajnom igračkom I trenerskom kadru, ova franšiza nije uspela da ostvari preterano zapaženu ulogu u PO EC - svi znamo ko je glavni krivac umiranja ove dinastije. Mislim da su čelni ljudi kluba na vreme shvatili da su Hawksi, sa tadašnjim rosterom, bili I suviše daleko prstenu, kog su toliko dugo jurili. S toga, I više nego očekivano Hawksi su se odlučili za jedan vid rebuilding, imajući u vidu da im se tadašnji ‘core’ ekipe, polako raspadao – Travis Schlenk je odlučio da u budučnosti gradi ekipu oko tadašnjeg back-up play-makera Denis Schrodera. Od preostale all-star skupine, ostao je samo Paul Milsap koji je uz omalenog Nemca I tadašnje akvizicije Dwighta Howarda, trebalo da čini glavne napadačke opcije Mike Budenholzera, na sve to, bili su okruženi sasvim pristojnim role igračima, od kojih ću spomenuti samo Ilyasovu, Hardawaya, Bazemore I tada rookie Taurena Princea. Uspeli su da izbore PO sa 8. Pozicije, no, u PO su bili topovsko meso, završivši svoju epizodu već u prvoj rundi istočne konferencije. Naredne sezone, čelni ljudi Hawksa su krenuli u potpuni rebuilding, oko tada već iskristalisanog Schrodera I mladog prospekta Princea, Hawksi su uradili sjajan skauting I pridodali svojoj ekipi sjajnog altetu Johna Collinsa, koji je imao zapaženu rolu u Hawksima, posebno pred kraj sezone. No, pored pomenute trojice, jedini igrač koji je bio vredan pomena u tank sezoni Hawksa, jeste Kent Bazemore. Svakako da smo od Dedmona očekivali mnogo više, posebno zbog onih sjajnih mečeva u dresu Spursa, pogotovo u PO, no on je debelo zakazao. Mislim da bi bilo apsurdno analizirati sezonu Hawksa, čija je igra ličila na sve osim na konkurentsku košarku . Ideja Im je bila I više nego očigledno – tankovati do smrti radi što boljeg plasmana na idućem draftu. U tome su i uspeli, dobili su visoku petu poziciju koju su menjali sa Dalasom za poziciju broj 3.
Analizu ovog rostera ću početi, jednom paralelom za koju malo ko zna. Naime, Travis Schlenk je ‘glavni krivac’ zbog kog su Curry I Thompson završili u GSW, mislite li da je slučajnost što su Trae Young (novi SC) I Kevin Huerter (mnogi ga porede sa Thompsonom) završili u Hawksima, te da je Denis Schoreder trejdovan za Mela( za kog se znalo da se neće zadržati u Hawksima)?! Mislim da se odgovor sam nameće - ne! Sasvim je sigurno da će ambicije Atlante biti jako male u predstojećoj sezoni, te da će im ona poslužiti samo za čeličenje, tako mladih a opet pretalentovanih igrača. Trae Young umnogome podseća na Stepha – počev od jako slabašne građe do načina igre. Važi za najboljeg šutera ove draft klase, često ga možemo videti kako se ne libi da šutne sa loga – Travise, Travise! Defanzivno je jako slab, lateralna kretnja mu je solidna, ali neće moći nikako da isprati igrače koje će čuvati zbog manjka mišićne mase, te će za one agresivne scorere na poziciji PG – on biti hodajući miss-match. Kevin Huerter, momak koji je biran sa 19. Pozicije, ima sve one konture Kleja kada je on bio njegovih godina. Sjajan je spot-up šuter, izuzetno racionalan igrač I što je najvažnije – ume da se podredi ekipi, a opet da ime I više nego dobre brojke. Na koledžu je važio za prosečnog defanzivca, sa ogromnim mestom za napredak – mislim da će u godinama koje dolaze, Huerter postati sasvim pristojan two-way guard. Momak od koga očekujem najviše u predstojećoj sezoni je svakako Tauren Prince, koji je pred kraj prošle pokazao sve atribute vrsnog skorera, u ovakvom rosteru – mislim da će Prince biti druga napadačka opcija, te sam siguran da će pokazati svoj raskošni potencijal u potpunosti. Na sve to, on je izutetno dobar defanzivac, koji može da pokriva pozicije niskog I visokog krila. U svakom slučaju, jako je polivalentan igrač. Takođe, istakao bih još 4 imena ovog rostera – Jeremy Lin, Kent Bazemore, John Collins I Vince Carter. Jeremy Lin će sasvim sigurno počinjati sa klupe I biti I više nego kvalitetna zamena Youngu. Ima sjajan pregled igre, ukoliko uđe u momentum protivničkoj ekipi se sasvim sigurno ne piši dobro – samo se setiti Linsinaty ludnice. No, pitanje je koliko će zaista Jeremy moći da pruži nakon onako teške povrede. Bazemore važi za prosečnog two-way guarda – njegovu igru karakterišu solidna odbrana I pristojan šut za 3pt. Sasvim solidan role igrač, koji može biti itekako opasan ukoliko ga krene šut. Racionalan je I ume da odigra za ekipu. O Johnu Collinsu sam već pisao, sjajan atleta, sjajne fizičke predispozicije, izuzetan osećaj za igru oko obruča – mislim da je itekako svetla budućnost pred njim, te se nadam da će se razvijati na pravi način. Vince Carter je doveden za veteranski minimum, I ako mene pitate – ovo je pun pogodak! Potreban je mentor ovako mladoj ekipi, čovek koji će uživati poštovanje u svlačionici I koji će umnogome pomoći stručnom štabu Hawksima, da se ovako mlada skupina ljudi razvije na pravi način – mislim da nisu mogli da odaberu boljeg veterana. Što se tiče same igre Hawksa, mislim da će ona biti jako dinamična, igraće se na posed više bez jake odbrane. Imaju jako brze igrače, te me ne bi začudilo ukoliko bi napade rešavali u prvih 8 do 10 sekundi. Sasvim je sigurno da ih PO ne zanima, te da će tankovati I ove godine u nadi da izvuku još jedan dragulj sa idućeg drafta.