Jump to content

Photo
- - - - -

9 meseci u Americi na J2 vizi, kako iskoristiti ?

• Please log in to reply
112 replies to this topic

#1 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 30 March 2018 - 08:44

moja zena osvojila je istrazivacku stipendiju na 9 meseci jesen 2018- leto 2019. I naravno dobice J1 vizu,  ja kao pratioc bez problema J2 vizu.

Posto smo dugo razmisljali o USA ja sam resio da privremeno ostavim sve i odem sa njom u USA tih 9 meseci. Sve sam iscitao u vezi J2 vize i da imam pravo da trazim EAD i da radim ako dobijem itd itd...

Medutim, mene interesuje kako bih najbolje mogao iskoristiti tih 9 meseci da eventualno pribavim sebi H1B vizu i da probam trajnije da stanem. Mislim kad sam vec tamo na terenu i imam sve placeno. Sta bi ste vi uradili ili saveovali. Naravno i zena ima sansu da ostvari trajniju vezu sa univeritetom i eventualno dobije tenure position, ali bi hteo da imama jos jednu varijantu. Igramo i GC, ali tu su sanse male.

Spreman sam da se otisnem i rizikujem ali u okviru zakona.

(Imamo i EU drzavljnstvo, ali to nam nista ne znaci za Ameriku, samo kazem)

Edited by Brane, 30 March 2018 - 08:46.

• 0

#2 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 31 March 2018 - 00:04

Koje si struke i kako stojis sa engleskim?
P.S. mozda je bolja opcija da ne napustas trenutni posao koji imas, tek ako ti zena dobije stalan posao na Uni- onda pocni da pakujes kofere. Trazi im da ti daju neplaceno.

Edited by darth bane, 31 March 2018 - 00:07.

• 0

#3 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 31 March 2018 - 00:23

Koje si struke i kako stojis sa engleskim?
P.S. mozda je bolja opcija da ne napustas trenutni posao koji imas, tek ako ti zena dobije stalan posao na Uni- onda pocni da pakujes kofere. Trazi im da ti daju neplaceno.

zavrsio sam BSc na engleskom, dakle ok, ekonomista sam po struci i ucim za americki CFA.

Razlog zbog cega bih ja reskirao ovde sa poslom je sto mislim da za slucaj B mogu naci drugi ili se vratiti na isti jer nisam na nekom polozaju. A drugo, mozda zena nece uspeti da ostane, tako da mi je 9 meseci na J2 jedina prilika da dozivim Ameriku. I to sve legalno. NAravno da nisam tip koji bi se vucarao ilegalno, nisam vise ni momak a imam i porodicu.

Mislim OK, mozda skapiram i da Amerika nije za mene kad je vidim uzivo, mada se nadam suprotnom...

• 0

#4 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 31 March 2018 - 00:26

Medutim, mene interesuje kako bih najbolje mogao iskoristiti tih 9 meseci da eventualno pribavim sebi H1B vizu i da probam trajnije da stanem. 

Koliko ja znam, a nisam nesto dobra sa tim J vizama, one ne mogu da postanu H vize. H1B se dobija ako imas neka specijalna znanja i zanimanja, i obrazovanje itd itd i poslodavca koji ce te zaposliti. E sad ako u 9 meseci nadjes nekoga da ti uradi H1B, tj da te zaposli i ispunjavas uslove ... to je neka druga prica.

Sad vidim da si dodao da si ekonomista. Tesko.

• 1

#5 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 31 March 2018 - 00:31

zasto tesko kao ekonomista ?

Studirao sam ekonomiju u Engleskoj, a ne u Pjongjangu !

• 0

#6 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 31 March 2018 - 00:51

Pa znas li koliko ima ekonomista? Da nasumicno bacis kamen s prozora - pogodices nekog ekonomistu.
Misli, moj ti je savet da ako vec hoces da dozivis Ameriku, uzmes od firme neplaceno - ili spojis odmore na tri meseca , recimo, a tri meseca ce ti biti dovoljno za prve utiske. Ako ocenis , nakon tih tri meseci da mozes da uspes da nadjes malo bolji posao, onda mozes da napustis sve i da se preselis.
  • 0

#7 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 31 March 2018 - 00:53

Pa zato sto ekonomista ima koliko hoces u US. Nema veze gde si se skolovao.

Za H1B poslodavac se odobrava, a tvoje "specijalne sposobnosti" su razlog zasto mu se dozvoljava da uveze radnika. To znaci da mora da dokaze da kandidata kao sto si ti ne moze lako da nadje u US.

Edit: Vecina ljudi ne razume da H1B prvenstveno dobija poslodavac za odredjenog zaposlenog. H vize su specijalizovane. Znaci dosta drustvenih zanimanja imaju malu sansu da dokazu specijalizovano znanje koje je "neophodno" poslodavcu u US.

Edited by angelia, 31 March 2018 - 00:59.

• 0

#8 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 31 March 2018 - 00:56

hajde, ako moze, da se koncentrisemo na Ameriku, a ovaj posao ovde je moja briga, ok ? :lala:

Ima dosta ekonomista to je istina. Pitao si me sta sam po struci. I ja sam ti rekao. Imam dosta iskustva i specijalizacija na polju finansija i racnovodstva.

• 0

#9 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 31 March 2018 - 01:06

hajde, ako moze, da se koncentrisemo na Ameriku, a ovaj posao ovde je moja briga, ok ? :lala:

Ima dosta ekonomista to je istina. Pitao si me sta sam po struci. I ja sam ti rekao. Imam dosta iskustva i specijalizacija na polju finansija i racnovodstva.

Probaj prvo da nadjes posao tamo , pa onda daj otkaz u Srbiji. Ako se selis sa porodicom, nece vam biti lako , trebace ti malo bolje placen posao. Supruga kao istrazivac - pripravnik na Univerzitetu, nece imati bog -zna- kakvu platu.
  • 0

#10 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 31 March 2018 - 01:17

Na zalost, H1B vize se sve vise odbijaju. Evo vesti od danas: https://economictime...ow/63542001.cms

Drugo, u Aprilu pocenji popunjavanje za oktobar 2019. 

To mozes da pokrenes postupak za dobijanje radne dozvole, pa da nadjes negde zaposlenje ( u medjuvremenu jedno mozes raditi na crno, poslovi tipa restoran i tako ). 9 meseci je jako kratko, zato sto ce ti da porkenes postupak za. radnu vizu trebati najmanje nedelju dana ako imas sve papire prethodno prikupljene. Radna dozvola se dobija za otprilike 3 meseca (zbog trenutne administracije i deportacija ceka se od 6 pa navise meseci). Tako da, mozes da pokusas i treba da pokusas, ali ne nadaj se da ces u tako kratkom vremenu uspeti nesto posebno da postignes. 

• 0

#11 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 31 March 2018 - 01:18

Probaj prvo da nadjes posao tamo , pa onda daj otkaz u Srbiji. Ako se selis sa porodicom, nece vam biti lako , trebace ti malo bolje placen posao. Supruga kao istrazivac - pripravnik na Univerzitetu, nece imati bog -zna- kakvu platu.

ma kakav pripravnik, ona ide samo na razmenu na par meseci 9 konkretno. Medjutim taj profesor je veoma zadovoljan oko projekta i psotoje signali da bi hteo da je uzme i na duze pa ako bas bas krene i da joj da tenure position a to je put za GC ali to ce potrajati bar godine.

Znam sta hocete da mi kazete ali za H1B treba bas BSc i ja ga moram traziti kao ekonomista. nije da bi mi bilo ispod casti da radim kao sofer ali sorry to nije put za h1B vizu.

i... kontam da je tesko zato i hocu da pojacam svoje sanse bas samim licnim prisustvom tamo. Slozicete se da je na licu mesta sve drugacije.

edit typo

Edited by Brane, 31 March 2018 - 01:19.

• 0

#12 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 31 March 2018 - 01:19

Nemoj da se odmah ljutis, ja sam ti samo rekla cinjenicu da je to za odredjene struke i iskustvo tesko. Mozda ti imas nesto u iskustvu da to prevazidje, to je vec individualno. Najvecni broj kandidata za H1B su hemicari, inzinjeri, IT....

Drugo uzmi u obzir da taj poslodavac treba da zeli bas tebe da ulozi par hilada dolara u tvoju H1B vizu i dosta posla, da bi ti garantovao trzisnu platu.... Recimo moze da bude da ima dosta posla sa Balkanom pa mu treba poznavanje lokalnih finansija i racunovodstva sa znanjem jezika, ali ce opet imigraciono da pita a zasto ti bas moras da dodjes u US da bi to radio, jer za racunovodstvo i finansije nije bitno da zivis ovde.

• 0

#13 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 31 March 2018 - 01:21

hajde, ako moze, da se koncentrisemo na Ameriku .....

Brane, ne razumem se bas u danasnju papirologiju, dosao sam pocetkom '80-ih...

No, rekao bih, ako vec znas da mozes legalno ovamo na 9 meseci, najbolje ti je da dodjes sa vizom kakvu vec imas a onda da angazujes advokata specijalistu (immigration lawyer). Prva konzultacija je najcesce besplatna. Taj ce najbolje znati kako je moguce (ako uopste jeste) ostati na duze vreme ili stalno.

Mozes ih naci u telefonskom imeniku, a i na zeninom univerzitetu (kad vec dolaze ljudi izvana) ti  mozda neko moze nekoga preporuciti.

Edited by zoran59, 31 March 2018 - 01:22.

• 0

#14 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 31 March 2018 - 01:23

Na zalost, H1B vize se sve vise odbijaju. Evo vesti od danas: https://economictime...ow/63542001.cms

Drugo, u Aprilu pocenji popunjavanje za oktobar 2019. 

To mozes da pokrenes postupak za dobijanje radne dozvole, pa da nadjes negde zaposlenje ( u medjuvremenu jedno mozes raditi na crno, poslovi tipa restoran i tako ). 9 meseci je jako kratko, zato sto ce ti da porkenes postupak za. radnu vizu trebati najmanje nedelju dana ako imas sve papire prethodno prikupljene. Radna dozvola se dobija za otprilike 3 meseca (zbog trenutne administracije i deportacija ceka se od 6 pa navise meseci). Tako da, mozes da pokusas i treba da pokusas, ali ne nadaj se da ces u tako kratkom vremenu uspeti nesto posebno da postignes. 

ne moram raditi na crno !

Znaci meni ce izdati J2 vizu i na osnovu nje mogu da apliciram za EAD sto se resava u roku od 3 meseca. Mislim mogu i da me odbiju. Onda nemam pravo da radim i nece mi dodeliti ni SSN.

Znaci:

dolazak sept 2018

EAD odobren/odbijen dec 2018

kraj vize jun 2019

eto

• 0

#15 Brane

Brane
  • Members
  • 1,312 posts

Posted 31 March 2018 - 01:26

Brane, ne razumem se bas u danasnju papirologiju, dosao sam pocetkom '80-ih...

No, rekao bih, ako vec znas da mozes legalno ovamo na 9 meseci, najbolje ti je da dodjes sa vizom kakvu vec imas a onda da angazujes advokata specijalistu (immigration lawyer). Prva konzultacija je najcesce besplatna. Taj ce najbolje znati kako je moguce (ako uopste jeste) ostati na duze vreme ili stalno.

Mozes ih naci u telefonskom imeniku, a i na zeninom univerzitetu (kad vec dolaze ljudi izvana) ti  mozda neko moze nekoga preporuciti.

zanimljiva sugestija svakako cu je uzeti u obzir narocito sto sam cuo da US ne mozes da mrdnes bez advokata.

Jedino sto sam dosta preslusavao njihova uputstva na YT i oni manje vise vrte pricu za one koje mrzi da citaju imigrantska pravila. Nadam se da znaju i nesto sto nisu rekli na YT :-)

Nemoj da se odmah ljutis, ja sam ti samo rekla cinjenicu da je to za odredjene struke i iskustvo tesko. Mozda ti imas nesto u iskustvu da to prevazidje, to je vec individualno. Najvecni broj kandidata za H1B su hemicari, inzinjeri, IT....

Drugo uzmi u obzir da taj poslodavac treba da zeli bas tebe da ulozi par hilada dolara u tvoju H1B vizu i dosta posla, da bi ti garantovao trzisnu platu.... Recimo moze da bude da ima dosta posla sa Balkanom pa mu treba poznavanje lokalnih finansija i racunovodstva sa znanjem jezika, ali ce opet imigraciono da pita a zasto ti bas moras da dodjes u US da bi to radio, jer za racunovodstvo i finansije nije bitno da zivis ovde.

ne ljutim se, vidis da sam stavio lalu kulera.

• 0