Jump to content

Photo
- - - - -

Outdoor cooking

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#16 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 28 March 2018 - 10:31

...

Malo nadnaravnog, vecito hiperaktivog Gordona

...

Slobodno ti smaraj ali mozes li se barem drzati teme?

Napisi i ti kako ne volis rostiljanje i vulgarno mesiste, to jos nisi ni jednom.

• 0

#17 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 March 2018 - 10:57

...

Ironside je napisao sta voli, a sta ne - ja sam samo dodao.

Normalno, nisam nikada voleo 'rostilj', samo zetu dam neke instrukcije posto je on 'rostiljdzija - mesozder'.

A sto se tice 'outdoor cookinga' i tu sam vrlo izbirljiv. Nije bilo nekog porodicnog / prijateljskog piknika a da neko nije pokvario stomak. Priprema hrane na takav nacin je vrlo zahtevna, zamorna i trazi mnogo vremena.

No, ko voli - samo nek izvoli.

Ja mogu da shvatim 'piknikovanje' pored kuce / u dvoristu, tu je sve pri ruci - i higijena i voda i posudje i WC, ali van kuce na nekoj, makar i uredjenoj ledini - to malo teze.

Opet, ono sto je rekao Ironside, neka laganica od sendvica i hladjenih salata u korpi - to moze.

Nista vise.

...

• 1

#18 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 28 March 2018 - 11:58

...

Ironside je napisao sta voli, a sta ne - ja sam samo dodao.

Ironside i ti ste kao dva petogodisnjaka.  :lol+:

Svaka tema je sta volite, a sta ne. Donekle je to simpaticno ali nemojte vise da se podmladjujete. ;)

Ali slazemo se uglavnom. I ja sam u prethodnom postu slicno napisao, ne volim ni ja 'rostilj' ako pod time mislimo na jeftine cevape, pljeskavice i slicne 'delicije' iz balkanskog repertoara. To apsolutno nikad ne radim. Vise puta sam spremao plemenitu (i manje plemenitu) ribu, te king prawns pa i poneku lignju.

Lignje su specijalno ukusne ako prime malo dima od finog drveta. Potrebno je samo da su veci primjerci, da ne propadaju kroz resetke kad pocnu da se kvrce na jakoj vatri i jednostavna marinada od malo svjeze papricice, bijelog luka i vrlo malo maslinovog ulja, tek da se ne zalijepi za resetku. Fenomenalna stvar.

Skoro sam bio u jednoj portugalskoj kantini na cataplana seafood stew i odusevio sam se pa cu cim konacno sunce odluci malo da nas ogrije, naloziti vatricu u basti i pocastiti se.

:)

Edited by Honey Badger, 28 March 2018 - 12:11.

• 1

#19 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 28 March 2018 - 14:30

Ironside i ti ste kao dva petogodisnjaka:lol+:

Svaka tema je sta volite, a sta ne. Donekle je to simpaticno ali nemojte vise da se podmladjujete. ;)

Ali slazemo se uglavnom. I ja sam u prethodnom postu slicno napisao, ne volim ni ja 'rostilj' ako pod time mislimo na jeftine cevape, pljeskavice i slicne 'delicije' iz balkanskog repertoara. To apsolutno nikad ne radim. Vise puta sam spremao plemenitu (i manje plemenitu) ribu, te king prawns pa i poneku lignju.

Lignje su specijalno ukusne ako prime malo dima od finog drveta. Potrebno je samo da su veci primjerci, da ne propadaju kroz resetke kad pocnu da se kvrce na jakoj vatri i jednostavna marinada od malo svjeze papricice, bijelog luka i vrlo malo maslinovog ulja, tek da se ne zalijepi za resetku. Fenomenalna stvar.

Skoro sam bio u jednoj portugalskoj kantini na cataplana seafood stew i odusevio sam se pa cu cim konacno sunce odluci malo da nas ogrije, naloziti vatricu u basti i pocastiti se.

:)

@ bold: odgovaram u svoje ime, drugom kolegi ostavljam da odgovori, ako ima volje.

Što ćeš, što stariji, to bedastiji. Stoji jedna stvar: imam, unatoč godinama, pamćenje kao slon. Prva dama, kad mi želi polaskati (još gore, kad se hvali prijateljicama) veli: evo, ovo je moj hodajući Google. What the life had became!

OK, outdoor cooking. Meni je to omrzlo, kad smo ljetovali u SLO, pa su moji starci s nekim likovima iz Kopera / Capodistrije roštiljali na Pohorju. Meni se ta priča, sa portable roštiljima zgadila. 40 godina kasnije sam kao nadzorni inženjer obilazio INA benzinske pumpe, bio prisutan kad je pred mojim očima dečko od 19 godina u Petrinji otvarajući šaht naletio na boobie trap. Nakon toga smo išli na odojka na ražnju. Needless to say, nisam niti kavu popio.

Ponavljam, nisam ja tako mekan. Niti godinu prije preseljenja u BE bio sam sa svojom malom familijom u nekakvom eko-selu, pa sam naručio gulaš od Bambija - s pogledom na srnice koje su pasle i čekale da budu pojedene. Mojoj potomčici to nije smetalo onda, a ne smeta joj ni danas.

P.S. Za lignje vrijedi: ili jako kratko ili jako dugo. Najbolje lignje sam jeo u Nafplionu, a ti nađi taj mali esej i recept; isplati se.

Za ručak sam spravio carbonaru, za večeru ide vegetarijanski biryani od slanutka, crvene leće, krumpira i sve sile začina.

• 2

#20 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 28 March 2018 - 14:47

OtkudE bE tolika vika na mleveno meso na zar kad gi metnesh? Kuj ne voli ne mora da gi izede.

Nije mi bash jasno to preterano distanciranje od Balkan fast food. 1-2 puta godishnje sam obichavao otici u radnju jednog Bosanca ovde i pazario malo cevapa i pljeskavica, to dok sam imao roshtilj, poneku baklavu, a mazn'o bih usput i ono shto oni zovu pogreshno pita sa sirom, ustvari je burek. :). Chini mi se da je "tajna" tog cevapa u malo jagnjeceg mesa u miksu.

Ne mora se to nekome svideti, naravno, ali nije bash ni neki foodocid. :) Tachno je da bih uvek radije napravio suvlaki od belog mesa sa 4-5 vrsta povrca na shtapicu, lignje sa Cajun zachinom, josh radije neku ribu, ali treba ponekad ispoljiti i wild side :) vashe lichnosti.

Decu je teshko prevariti, a njima se svidja, bez da imaju ikakve predrasude, iako lome jezik da pravilno izgovore.

Edited by Denis Jasharevic, 28 March 2018 - 14:53.

• 0

#21 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 28 March 2018 - 16:45

OtkudE bE tolika vika na mleveno meso na zar kad gi metnesh? Kuj ne voli ne mora da gi izede.

Nije mi bash jasno to preterano distanciranje od Balkan fast food. 1-2 puta godishnje sam obichavao otici u radnju jednog Bosanca ovde i pazario malo cevapa i pljeskavica, to dok sam imao roshtilj, poneku baklavu, a mazn'o bih usput i ono shto oni zovu pogreshno pita sa sirom, ustvari je burek. :). Chini mi se da je "tajna" tog cevapa u malo jagnjeceg mesa u miksu.

Ne mora se to nekome svideti, naravno, ali nije bash ni neki foodocid. :) Tachno je da bih uvek radije napravio suvlaki od belog mesa sa 4-5 vrsta povrca na shtapicu, lignje sa Cajun zachinom, josh radije neku ribu, ali treba ponekad ispoljiti i wild side :) vashe lichnosti.

Decu je teshko prevariti, a njima se svidja, bez da imaju ikakve predrasude, iako lome jezik da pravilno izgovore.

Mljeveno meso je super, samo ako je kvalitetno. Ponekad je dobar burger (i hladno pivo) sve sto covjeku treba za potpun ugodjaj. Sto se Balkan fast food tice, barem kod mene, je upravo ta balkanstina - jeftino meso najgore kvalitete ali ga je zato k'o drva. I luka, kao i krkanluka. Takve eventualnosti izbjegavam kao i domovniske/otadzbinske klubove, razna udruzenja i sva druga okupljalista homo-balcanikusa.

U UK rostilj je jako popularan iako mnogi nisu vicni. Cim dodje april/maj, ko god ima bastu, pali vatru, pa nije vazno je li gas ili ugalj. Peku se (najcesce) burgeri i kobasice i ambulante budu pune idiota otrovanih nepecenim mesom pa ponekad objave i na vijestima da se ljudi paze.

Kod mene je to ipak na jednom visem nivou. Ne kupujem smrznuto meso ni preradjevine, pogotovo neke gotove burgere, suvlakije i slicne stvari. Ne zazivam nikada mnogo ljudi, obicno je to 5-6 max i onda zna biti bas ugodna atmosfera, mada nas je najcesce samo dvoje. 

Edited by Honey Badger, 28 March 2018 - 16:47.

• 1

#22 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 28 March 2018 - 17:24

Pa nije nikakav otadzbinski klub nego delikates prodavnica, kako se obichno ovde zovu, idem i u kinesku, italijansku, portugalsku, poljsku pa zashto ne bih ponekad i u balkansku. Pogotovo shto sam u Bosni proveo 6 dana u zivotu, 3 na ekskurziji u 7. razredu, putevima revolucije, Bihac-Jajce i ostali Skender-Vakufi, a 3 u Sarajevu kad smo upoznali neku sarajevsku raju na povratku sa mora, a tome je sada 37 godina :) pa me bash nishta za Bosnu ne veze. Kada bih znao sarme da pravim opet bih morao tamo po kiseli lupus, a ja volim cabbage rolls :).

Shto se ostalog tiche ja se tim nekim pochetni kurs kulinarstvom bavim samo zbog dece, nikada ne kupujem preradjeno, smrznuto, ready to eat, za mene se bash i ne bih uzbudjivao. A suvlaki je od dobrih sveze pilecih grudi, bez hormona i antibiotika, znam iseci kockice, ne brini :).

Edited by Denis Jasharevic, 28 March 2018 - 17:55.

• 1

#23 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 March 2018 - 18:10

...

Meni za outdor cooking treba samo ovo swejsko cudo, da to ne radim u kuci / lodji / terasi, pa da komsije zovu vatrogasce.

:wacko:

Attached File  ABU-roegovn-smoker.jpg   35.83KB   0 downloads

A sto se tice 'balkanske prodavnice' - ne znam sta bi mi tamo trebalo.

Svega ima kod turaka, pa i mnogo kvalitetnije, a za kiseo kupus su poljaci majstori.

Btw, zavijanje sarmi?

Mislim da tu nebi trebalo da ma problema, tim pre za one koji su naucili da pipavo zavijaju 'travu'.

:lol+:

...

Edited by Kinik, 28 March 2018 - 18:11.

• 1

#24 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 28 March 2018 - 18:36

...

Meni za outdor cooking treba samo ovo swejsko cudo, da to ne radim u kuci / lodji / terasi, pa da komsije zovu vatrogasce.
:wacko:

A sto se tice 'balkanske prodavnice' - ne znam sta bi mi tamo trebalo.
Svega ima kod turaka, pa i mnogo kvalitetnije, a za kiseo kupus su poljaci majstori.

Btw, zavijanje sarmi?
Mislim da tu nebi trebalo da ma problema, tim pre za one koji su naucili da pipavo zavijaju 'travu'.
:lol+:

...

Turci? Pa zar to nismo mi? :) Vrlo rado, nazalost nemam nijednu u blizini. Shto se Poljaka tiche njihova sarma je sa slatkim kupusom, nishta odvratnije ne probah. Kiseli kupus imaju, shvapski sauerkraut, Ali ne u listovima. Madjarska radnja blue Danube ga ima :) i fenomenalne pogachice sa chvarcima. Znam da zavijanje sarmi nije rocket science, jednostavno ..... uvek me mrzelo. Prezivecu i bez njih. Kad bolje razmislim, kako su taj kupus i suvo meso ovde prilichno skupi, na kraju ipak pokupim decu i razvalimo su u Chinese buffet .... :P, a nema truda, nema ni pranja sudova.

Edited by Denis Jasharevic, 28 March 2018 - 18:43.

• 0

#25 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 28 March 2018 - 20:35

Pa nije nikakav otadzbinski klub nego delikates prodavnica, kako se obichno ovde zovu, idem i u kinesku, italijansku, portugalsku, poljsku pa zashto ne bih ponekad i u balkansku. Pogotovo shto sam u Bosni proveo 6 dana u zivotu, 3 na ekskurziji u 7. razredu, putevima revolucije, Bihac-Jajce i ostali Skender-Vakufi, a 3 u Sarajevu kad smo upoznali neku sarajevsku raju na povratku sa mora, a tome je sada 37 godina :) pa me bash nishta za Bosnu ne veze. Kada bih znao sarme da pravim opet bih morao tamo po kiseli lupus, a ja volim cabbage rolls :).

Shto se ostalog tiche ja se tim nekim pochetni kurs kulinarstvom bavim samo zbog dece, nikada ne kupujem preradjeno, smrznuto, ready to eat, za mene se bash i ne bih uzbudjivao. A suvlaki je od dobrih sveze pilecih grudi, bez hormona i antibiotika, znam iseci kockice, ne brini :).

Ima i ovdje takav 'delikates' i bio sam par puta sa nekim prijateljima i kupio sam samo neko heljdino brasno. Nista vise me nije zanimalo. Ovi moji kupuju eurokrem, plazma keks, Vegetu, slaninu, suho meso, sudzuk... Sve to, samo bolje imam kod Poljaka i Turaka na Kilburnu, a ako se popnem uz Iverson Rd do West Hampsteada, onda i kod Italijana. 

Turcin prodaje kiseli kupus on nekih Bosanaca iz Njemacke, kupim jednom godisnje jer ni ja ne volim zavijati sarmu, a pogotovo otkako sam bacio duhan i vutru. :D

• 1

#26 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 28 March 2018 - 20:47

Turci? Pa zar to nismo mi? :) Vrlo rado, nazalost nemam nijednu u blizini. Shto se Poljaka tiche njihova sarma je sa slatkim kupusom, nishta odvratnije ne probah. Kiseli kupus imaju, shvapski sauerkraut, Ali ne u listovima. Madjarska radnja blue Danube ga ima :) i fenomenalne pogachice sa chvarcima. Znam da zavijanje sarmi nije rocket science, jednostavno ..... uvek me mrzelo. Prezivecu i bez njih. Kad bolje razmislim, kako su taj kupus i suvo meso ovde prilichno skupi, na kraju ipak pokupim decu i razvalimo su u Chinese buffet .... :P, a nema truda, nema ni pranja sudova.

Napravi Jashare par glavica kiselog kupusa, to ti je 10 minuta posla. Potrebna ti je kanta, 3-4 glavice kupusa, so i malo vode.

Doduse, sad ti nije vrijeme, tamo nekad pred zimu, u junu. ;)

Ja sam ukiselio malo saurkraut od crvenog kupusa, a onda sam nesto od toga iskoristio da napravim kimchi. Samo sam na saurkraut dodao chinese leaf, koreanski chilli, spring onions, mrkvice, krastavac i malo soli. Mozda jos ponesto ali ne mogu da se sjetim. Kada malo potrosim, pa napravim mjesta u tegli, dodacu i one njihove rotkve, ni ne mora sve u isto vrijeme da ide u teglu. Nakon 3 dana je vec jestiv ali sacekacu da jos malo sazrije. Neki dan sam srknuo malo rasola - iz mrtvih dize, pogotovo nakon zesce whisky seanse. 

Attached File  kimchi.jpg   275.24KB   0 downloads

Edited by Honey Badger, 28 March 2018 - 20:50.

• 3

#27 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 29 March 2018 - 00:02

Napravi Jashare par glavica kiselog kupusa, to ti je 10 minuta posla. Potrebna ti je kanta, 3-4 glavice kupusa, so i malo vode.

Ma nije to za mene. Kazem ti, jednom zimi se setim sarme, tu negde pred novu godinu, jednom leti cevapa ........ lakshe mi je da kupim i to je to. Radije bih onaj sir pravio kao ti ili suhomesnato, ali na moj holesterol to ne bi bilo pametno. Odustao.

• 0

#28 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 29 March 2018 - 01:13

Moram priznati da nisam ljubitelj outdoor cooking-a  .....

Vidiš, za mene nema većeg užasa od bivanja outdoor. Užasavam se buba, jakog sunca, znoja, žara, prašine, smrada uglja na kojem se peče meso / riba...

Sve su to za mene neplemeniti mirisi i prejake olfaktorne senzacije. Otvorenu vatru ne podnosim i smatram ju divljačkom. .....

.....

Stvar je u komociji.  .....

Iron, na ovo posljednje - pa, ponekad i u nedostatku iste.

Razlika u okusu, ako i postoji, je nebitna. Stos je u tome da nama nekima outdoors cooking daje osjecaj zadovoljstva, sense of accomplishment. Moguce je da je jelo u dobrom restoranu bolje, no to moze bilo tko, bilo gdje. A kad si sastojke ubrao i upecao sam, pa skupio drva za vatru i onda sam pripremio jelo - taj osjecaj ne mozes kupiti nikakvim novcem.

Nismo svi isti. Zato u knjizari ima magazina Architectural Digest, ali ima i Outdoor Life. Uprkos dokazanoj efikasnosti i pouzdanosti motornog pogona, neki ljudi ipak vise vole jedrenje ili biciklizam.

Iz vlastitog iskustva, znam da je pogled sa vrha brda lijep bez obzira kako si tamo dosao (a ni na fotografijama se nece vidjeti razlika), ali je (ponavljam, nama nekima) ljepsi ako smo se do tamo popentrali preko stijena i preznojili se nego ako smo dosli automobilom.

Na svijetu postoje milioni ljudi koji igraju tenis i sah bolje nego ja, ali cu radije odigrati pacerski mec protiv jednako nesposobnog protivnika nego gledati vrhunsku igru na TV.

Nemoj ovo dozivjeti kao kritiku. Uostalom, ozenjen sam osobom koja ima stavove vrlo slicne tvojima, pa imamo 30+ -godisnju povijest rasprava da li kampiranje ili hotel.

Samo trazim malo razumijevanja za nas koji na ovakve jednostavne nacine zadovoljavamo primitivne survival instincts i nalazimo uzitak u tome.

Long live outdoor cooking!

Peace, brother! :+1:

Edited by zoran59, 29 March 2018 - 01:15.

• 1

#29 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 29 March 2018 - 09:16

Ma nije to za mene. Kazem ti, jednom zimi se setim sarme, tu negde pred novu godinu, jednom leti cevapa ........ lakshe mi je da kupim i to je to. Radije bih onaj sir pravio kao ti ili suhomesnato, ali na moj holesterol to ne bi bilo pametno. Odustao.

I ja isto. Napravim sarmu jednom godisnje, pred Bozic. I obavezno dobijem zanoktice od kiseline iz kupusa. OK, pretjerujem ali ne previse. 

Sto se sira tice, bilo je to prilicno emotivno iscrpljujuce iskustvo da se jos ne osjecam spremnim da ponovim. Mada, ne bi bilo lose probati sa proljetnim mlijekom, kazu da je dosta drugacije. I dalje imam sve sto je potrebno - osim mlijeka i mozda treba da kupim neke gaze. Napravio bih po istom receptu, samo bih ovoga puta malo manje presovao curds i sacekao bih barem 10 dana da izbusim za Penicillium Roqueforti... Ma nema sanse.

Suho meso je druga stvar. To je svega 10 minuta laganog masiranja i onda je samo cekanje. Nema silnih pregledanja, svakodnevnih prevrtanja, mazanja vinom i drugih majcinskih obaveza. 

A takodje moze posluziti kao pick up line as in; "would you like to come to mine tonight? I'll show you my meat?"

Mozda bi moglo raditi marginalno bolje od: "Come to mine tonight, see my Fourme 'd Ambert!"  :lol+:

• 1

#30 /13/Ален Шмит/

/13/Ален Шмит/
  • Members
  • 4,593 posts

Posted 13 May 2018 - 19:22

Idealna nedelja mi se baš danas poklopila. Formula 1 trka, lepo vreme i paprikaš od kupovnih pečuraka :wub:

5aNBLK0l.jpg

Pojeo sam tri tanjira i Alonso je osvojio neke poene. Uživancija!

• 1