Jump to content


Photo
- - - - -

Outdoor cooking


  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,595 posts

Posted 26 March 2018 - 17:17

Dolazi (valjda) ljepse vrijeme i vec na par topika se pomenuli rostilji i kotlici, pa da pokrenem novi topik, mozda se primi. :)

 

 

Za pocetak, narucio sam ovo:

 

Attached File  51756-4.jpg   326.55KB   0 downloads

 

U stvari, samo tronozac, takav Dutch oven vec imam. Moj je od 4L i i ako ga imam vec par godina u njemu sam samo pekao hljeb i jedva cekam da isprobam na necemu konkretnijem. Ox cheeks ili neki drugi tvrdji komad bi bio idealan za neko cjelodnevno crljanje sa dosta povrca i vina ali ni neki fis nije iskljucen.

 

 

 

 

 

 


  • 2

#2 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,341 posts

Posted 26 March 2018 - 17:25

...

 

Attached File  meca_2.jpg   519.5KB   0 downloads

 

...


  • 0

#3 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,595 posts

Posted 26 March 2018 - 17:32

Ma samo ti sitno podhebavaj! 

 

:lol+:


  • 0

#4 ironside

ironside
  • Members
  • 3,591 posts

Posted 26 March 2018 - 17:48

Moram priznati da nisam ljubitelj outdoor cooking-a, pogotovo ne roštilja, koji i inače ne volim i izbjegavam ga cijelog života (da o okretanju ražnja ne govorim).

Ako već moram sjediti na travi/kamenu i jesti, onda mi je draže kod kuće pripremiti ukusan piknik (paštetice, sirevi, fini canapei, voće), pa, ako me već nanijelo u prirodu, dobro je naći one rustikalne izletničke stolove s klupama, umjesto da se za prostor i hranu na nekakvim kosinama i neravninama borim sa gmizajuće - plazećim organizmima.

 

Attached File  Aire de pique-nique.jpg   402.35KB   0 downloads

 

Ako idem jesti van, preferiram restoran.


  • 1

#5 ironside

ironside
  • Members
  • 3,591 posts

Posted 27 March 2018 - 12:26

Dolazi (valjda) ljepse vrijeme i vec na par topika se pomenuli rostilji i kotlici, pa da pokrenem novi topik, mozda se primi. :)

 

 

Za pocetak, narucio sam ovo:

 

attachicon.gif51756-4.jpg

 

U stvari, samo tronozac, takav Dutch oven vec imam. Moj je od 4L i i ako ga imam vec par godina u njemu sam samo pekao hljeb i jedva cekam da isprobam na necemu konkretnijem. Ox cheeks ili neki drugi tvrdji komad bi bio idealan za neko cjelodnevno crljanje sa dosta povrca i vina ali ni neki fis nije iskljucen.

 

Zapravo, tradicionalno se za fiš koristi bakreni kotlić (kako to piše u Pavličićevom Dunavu, koji Vjeko citira u postu #14 na Kulinarskoj literaturi). Recepata za fiš se može naći sva sila na netu, ali mislim da i na fb92 ima dosta Panonaca koji to mogu pobliže objasniti, iako oni, navodno, ljubomorno čuvaju te tajne radi onih bizarnih natjecanja u pripremanju fiša.

U Mađarskoj sam često jeo fiš / halászlé, uvijek sa tarhonyom, ali nikad vani, nego uvijek po halászcsárdama.

 

Ponavljam, teško da bi me netko natjerao da spremam neko iole elaboranije jelo od jednostavnog sendviča pod vedrim nebom. To čak smatram barbarskim.

 

Ovo je pak, civilizacija:

 

F & M - The Savoury Hamper

Sve ima, a nije ni skupo.


  • 0

#6 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,341 posts

Posted 27 March 2018 - 12:38

...

 

Ne mora bakarni / kalajisani (pipav za odrzavanje).

 

Moze i metalni / emajlirani. Moze i od inox-a.

 

...


  • 1

#7 ironside

ironside
  • Members
  • 3,591 posts

Posted 27 March 2018 - 13:09

...

 

Ne mora bakarni / kalajisani (pipav za odrzavanje).

 

Moze i metalni / emajlirani. Moze i od inox-a.

 

...

 

Što se tiče gornje varijante (bakreni / kalajisani) - oni su najbolji, zeznuti su za održavanje i skupi kao zlato, ali najbolji.

 

Česti su ovi metal / email ili, u zadnje vrijeme s onim kamenim premazom. Sigurno je i to dobro, ali kako već rekoh, ja sam prilično konzervativan i jedino što imam slično s novim tehnologijama je Teflon: na mene se novotarije ne lijepe.


Edited by ironside, 27 March 2018 - 13:14.

  • 0

#8 /13/Ален Шмит/

/13/Ален Шмит/
  • Members
  • 4,140 posts

Posted 27 March 2018 - 16:45

Nema veće radosti od kuvanja napolju pa makar kuvao kukuruz šećerac. Jeste da se nadimiš ali to dodaje draž, malo upadne (malo više) pepela u jelo. Nema veze, to je poseban začin koji dodaje aromu i naravno posebnu draž. Ladno pivo ili gazirani sok se obavezno konzumira, vatra dehidrira čoveka. Treba nadomestiti izgubljenu tečnost :)


  • 0

#9 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,341 posts

Posted 27 March 2018 - 17:00

...

 

'Pecinarski atavizam'.

:rotflmao:

 

PS.

Uz to jos i opasan!

 

Attached File  bbq-fire11.jpg   48.49KB   0 downloads Attached File  bbq fail.jpg   61.28KB   0 downloads

 

...


Edited by Kinik, 27 March 2018 - 17:07.

  • 1

#10 ironside

ironside
  • Members
  • 3,591 posts

Posted 27 March 2018 - 17:33

Nema veće radosti od kuvanja napolju pa makar kuvao kukuruz šećerac. Jeste da se nadimiš ali to dodaje draž, malo upadne (malo više) pepela u jelo. Nema veze, to je poseban začin koji dodaje aromu i naravno posebnu draž. Ladno pivo ili gazirani sok se obavezno konzumira, vatra dehidrira čoveka. Treba nadomestiti izgubljenu tečnost :)

 

Vidiš, za mene nema većeg užasa od bivanja outdoor. Užasavam se buba, jakog sunca, znoja, žara, prašine, smrada uglja na kojem se peče meso / riba...

Sve su to za mene neplemeniti mirisi i prejake olfaktorne senzacije. Otvorenu vatru ne podnosim i smatram ju divljačkom.

 

Ako si pratio moje postove na pivu, znaš da 'ladno pivo' isto tako smatram barbarskim. Kvalitetno pivo se pije na sobnoj temperaturi iz 0.33 bočica.

 

Već 20+ godina odbijam odlaziti na topla mora: smrdi, bučno je, prašnjavo, nepoznati, gadni ljudi... Volim ja sjeverni Atlantik, svježe je, ne moram se družiti ni s kim, a kvaliteta ribe je neusporediva.

 

I vina su u Moselle i Dolomitima neusporedivo bolja od mediteranskog smeća.

 

Zapravo, sve je bolje od Sredozemlja, osim maslinovog ulja, a i to mi već ide na živce, pa biram guščju ili pačju mast. Alternativno - normandijski putar.

 

Kukuruz ili kestene ću radije kupiti od provjerenih uličnih prodavača, nego da to pečem kod kuće, a kamo li izvan kuće. Ništa gazirano ne bih unio u sebe, da mi je zadnje.


  • 1

#11 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,595 posts

Posted 27 March 2018 - 19:32

Nema veće radosti od kuvanja napolju pa makar kuvao kukuruz šećerac. Jeste da se nadimiš ali to dodaje draž, malo upadne (malo više) pepela u jelo. Nema veze, to je poseban začin koji dodaje aromu i naravno posebnu draž. Ladno pivo ili gazirani sok se obavezno konzumira, vatra dehidrira čoveka. Treba nadomestiti izgubljenu tečnost :)

 

Znas, ja nisam ovako nobles kao nas ironside (nije ni moja kraljica HRH ER II) ali ni ja ne volim da se dimim. Pepeo nije zacin i ne cini mi zadovoljstvo. Na drugom topiku sam spomenuo rostilj na gas, koji omogucava da kuhas vani, regulises temperaturu, sto je vrlo vazno, a u isto vrijeme nemas teskih mirisa u kuhinji, prljavih tava i slicno. Ako ga postavis na zaklonjenom/pokrivenom mjestu, moze da se rostilja preko cijele godine. Razlike u ukusu su zanemarljive. Gas je marginalno bolji jer nema off mirisa.

 

Gas rostilj je moja aspiracija i mozda ostvarim ove godine.


Edited by Honey Badger, 27 March 2018 - 19:35.

  • 1

#12 ironside

ironside
  • Members
  • 3,591 posts

Posted 28 March 2018 - 08:00

Znas, ja nisam ovako nobles kao nas ironside (nije ni moja kraljica HRH ER II) ali ni ja ne volim da se dimim. Pepeo nije zacin i ne cini mi zadovoljstvo. Na drugom topiku sam spomenuo rostilj na gas, koji omogucava da kuhas vani, regulises temperaturu, sto je vrlo vazno, a u isto vrijeme nemas teskih mirisa u kuhinji, prljavih tava i slicno. Ako ga postavis na zaklonjenom/pokrivenom mjestu, moze da se rostilja preko cijele godine. Razlike u ukusu su zanemarljive. Gas je marginalno bolji jer nema off mirisa.

 

Gas rostilj je moja aspiracija i mozda ostvarim ove godine.

 

Ja nisam nobles, ali sam snob :lol+:.

Stvar je u komociji. Dobro kažeš za pepeo i ne samo pepeo; nadimljen, krvavih očiju i impregniran pepelom - to nije moj ideal boravka u prirodi i bavljenja kulinarstvom.

Osim toga, roštilj zaista ne volim (fiš volim, kad ga drugi rade za mene), tj. mislim da se meso može spremati na plemenitije načine i da roštiljanjem puno gubi.

Postoji jedan izuzetak: dobro odležani Angus rumpsteak koji se, namazan senfom, dodatno marinira 7-10 dana u ulju s ruzmarinom i lovorom. Ondak ga bacim na grill tavu (gusanu, tešku kao depleted uranium), ali na plinskom plameniku, u kuhinji.

To je prava stvar.


  • 2

#13 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,341 posts

Posted 28 March 2018 - 09:29

...

 

 

 

...


  • 1

#14 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,595 posts

Posted 28 March 2018 - 09:31

Ja nisam nobles, ali sam snob :lol+:.

Stvar je u komociji. Dobro kažeš za pepeo i ne samo pepeo; nadimljen, krvavih očiju i impregniran pepelom - to nije moj ideal boravka u prirodi i bavljenja kulinarstvom.

Osim toga, roštilj zaista ne volim (fiš volim, kad ga drugi rade za mene), tj. mislim da se meso može spremati na plemenitije načine i da roštiljanjem puno gubi.

Postoji jedan izuzetak: dobro odležani Angus rumpsteak koji se, namazan senfom, dodatno marinira 7-10 dana u ulju s ruzmarinom i lovorom. Ondak ga bacim na grill tavu (gusanu, tešku kao depleted uranium), ali na plinskom plameniku, u kuhinji.

To je prava stvar.

 

Apsolutno razumijem o cemu pricas i uglavnom se slazem sa sentimentom. Stvar jeste u komociji, pogotovo kad se pocne ulaziti u neke godine i krene zelja da se svaki napor svede na minimum, a spremanje hrane van normalne kuhinje iziskuje prilican napor. Negdje u prirodi, to bi znacilo namjestanje kampa, organizovanje mjesta za vatru, dobavljanje drva iz sume, dizanje satora i slicne aktivnosti... Meni je to nekada cinilo zadovoljstvo ali vise ne. Sada uglavnom outdoor cooking svodim na 5 metara outdoors, tj u djul basti, kraj simsira pa se i ne umorim. Donesem na pocetku sve sto treba da nema bezveznog hodaja tamo-ovamo, neko hladno bijelo vino i Robert ti je stric. Glavna nagrada je cist vazduh, uzivanje na suncu/hladu, a kuhinja cista, nikad to nije radi hrane.


  • 1

#15 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,341 posts

Posted 28 March 2018 - 10:19

...

 

Malo nadnaravnog, vecito hiperaktivog Gordona

 

 

...


  • 1