Jump to content


Photo
- - - - -

1918. - 2018. sto godina Jugoslavije


 • Please log in to reply
701 replies to this topic

#691 Mujo Mujic

Mujo Mujic
 • Members
 • 1,107 posts

Posted 11 July 2018 - 18:28

Da. Medjutim, onda je sutra ujutro od jednom to postalo bitno! Sta je to sto ste/smo lose uradili?

 

"Posjekli kravu radi kilo cevapa".


 • 0

#692 mrd

mrd
 • Members
 • 17,768 posts

Posted 11 July 2018 - 18:29

"Posjekli kravu radi kilo cevapa".

Vidis kako ti sve kros svoj stomak gledas! :lol+:


 • 0

#693 Mujo Mujic

Mujo Mujic
 • Members
 • 1,107 posts

Posted 11 July 2018 - 18:34

Vidis kako ti sve kros svoj stomak gledas! :lol+:

 

:P

 

Cekam sad da don Kiki napise jedan carsaf nebuloza kako je morao ici po cevape u Trst.


 • 1

#694 mrd

mrd
 • Members
 • 17,768 posts

Posted 11 July 2018 - 18:36

:P

 

Cekam sad da don Kiki napise jedan carsaf nebuloza kako je morao ici po cevape u Trst.

Ja cu da ti kazem, da sam po sve sto mi je trebalo za skolovanje morao da idem u Nemacku ili Englesku! Sta ces bila ta Jugoslavija dobra za zezanje, ali ne za rad.


 • 1

#695 Mujo Mujic

Mujo Mujic
 • Members
 • 1,107 posts

Posted 11 July 2018 - 18:52

Ja cu da ti kazem, da sam po sve sto mi je trebalo za skolovanje morao da idem u Nemacku ili Englesku! Sta ces bila ta Jugoslavija dobra za zezanje, ali ne za rad.

 

Umjesto da si to po sto si isao u Njemasku ili Englesku pravio u radioni doma. :-1: Neradnik i cuclator mentalitet.


Edited by Mujo Mujic, 11 July 2018 - 18:53.

 • 0

#696 Atreid

Atreid
 • Members
 • 7,989 posts

Posted 11 July 2018 - 18:58

Umjesto da si to po sto si isao u Njemasku ili Englesku pravio u radioni doma. :-1: Neradnik i cuclator mentalitet.

 

Nije mogao imati radionu s 200 radnika i farmu od 10 000 Ha, inace bi napravio novi Apple. Zvao bi se Plum (Sljiva). :lol+:


 • 0

#697 Kinik

Kinik
 • Members
 • 40,824 posts

Posted 11 July 2018 - 19:02

...

 

... 

 

 

Ne budalesaj, neznalice!

;)

Ne interesuju me ni seseljoza, ni djogo-nogo, ni udbin 'poslasticar' - oni su proizvodni otpadak sistema koji hvalis.

 

A kakav im je bio zivotni put / 'detinjstvo' - to me ne zanima.

Niti snosim neku odgovornost za to sta su i kako radili u zivotu, pogotovo kako su se 'snalazili'.

 

Mnogi od njih su olicenje propalog rezima, svi kao vajni leftisti, 'kristalni komunisti' koji su posle prve cvrge pobegli u dobro placene honorare, vile, i poceli da naZiJonski guslare. Dok nisu dosli do svoje sustine.

Kakav su rigidni i nasilnicki komunjarski sljam i talog bili, takavi su i naZiJonski radenici.

:yucky:

 

Uporno tupadzijsko podmetanje o 'botovanju' je, valjda, tvoj maksimalni intelektualni domet, posto si van smornog parolasenja i besprimernog budalasenja - samo prazno mesto.

Onako - leftistickа zvecka.

 

 

Btw, tzv. 'komunisticki stan' je uredno otkupljen (dok su drugi 'otkupljivali dedinjske vile'), a tajvanski / singapurski kompjuteri se redovno kupuju (kupujem ja i na pijaci pa ne pitam za vukojebinsko poreklo) i znalacki koriste, za razliku od nekih komunjarskih analfabeta.

B-)

 

------------------------------------

 

Ja nikada nista nisam imao sa ovom leftistickom bagrom, cvrstorukasima-totalitarcima, zaosinutim maoistima, komunjarskim fundamentalistima, kao ni sa njihovim prizivanjem 'diktature klase'. Prizivali su 'klasu' a dobili 'nazijon'.
A narodski receno - stvarcinu, da im oci isoadnu!
:blink:
 
Vise puta sam rekao - to je samo ljudski talog i sljam, istorijski otpadak cije je mesto u kanalizaciji. 
 
 
Milivoj Beslin
12.06.2018
 
>> ... Za liberalizam i politički pluralizam
Druga šezdesetosmaška distorzija sećanja tiče se ciljeva i ideja studentske, ali i profesorske pobune. Komično deluje tvrdnja nekadašnjih učesnika demonstracija da su se borili za liberalizam ili politički pluralizam. Obeležja i simboli koji su se najčešće mogli videti, bile su  državne i partijske zastave Jugoslavije i SKJ, slike Tita, Lenjina i Marksa, pevane su jugoslovenska himna i Internacionala, ali i originalna “Koračnica Crvenog univerziteta”, napisana za ovu priliku. 
 
Parole koje su se najčešće mogle čuti i pročitati bile su: “Nećemo restauraciju kapitalizma”, “Borimo se za boljeg čoveka, a ne za bolji dinar”, “Revolucija još nije završena”, “Dok upravljaju amateri, stradaju proleteri”, “Protiv bogaćenja na račun radnika”, “Tražimo socijalnu jednakost”, “Nećemo da radimo za svetski kapitalizam”, “Pravo na rad svim radnicima”, “Dosta nam je crvenih buržuja”, “Samoupravljanje od vrha do dna”, “Ukidanje privilegija”, “Tražimo rešavanje nezaposlenosti”, “Birokratijo, sebi ruke od radnika”, “Dosta nezaposlenosti”, “Dole kneževi socijalizma”, “Radnička omladina na fakultete”, “Svima jednake uslove za školovanje”, “Politički rad – besplatan rad”, “Čuvajmo delo naših radnika”, “Studenti – radnici”, “Opremimo bolnice a ne privatne vile”, “Mi gradimo socijalizam a vi vile”, “Poštujemo mrtve heroje, ali od živih tražimo odgovornost za izneveravanje socijalizma”, “Protiv akcionarskog socijalizma”, “Dole falsifikovani socijalizam”, “Ko tamo desnom korača? Leva! Leva!”, “Ogorčeni smo ogromnim ekonomskim i društvenim razlikama”, “Protiv smo toga da samo radnička klasa snosi teret privredne reforme”, “Posao svima”, “Mi smo sinovi radnog naroda”...
 
Iako je svoje reči izgovarao na protestu u Sarajevu, i u Beogradu su popularisani stavovi jednog od predvodnika sarajevske pobune, istoričara Milorada Ekmečića, koji je smatrao da je “bogaćenje u socijalističkom društvu umnogome legalizovano”, što je držao za ključnu društvenu opasnost. On je ukazao i na potrebu borbe protiv tržišne orijentacije reforme, jer izjave zvaničnika “o robnoj proizvodnji u Jugoslaviji i o robnoj proizvodnji kao karakteristici socijalističke proizvodnje” dobijaju obrise ideologije o čijoj prihvatljivosti se nije javno raspravljalo. A upravo to “trućanje” o tržišnoj orijentaciji, rekao je Ekmečić, izazivalo je “idejnu pustoš i strah kod većeg dijela omladine da postoji realna opasnost od obnove kapitalizma i društva sa klasnim razlikama”. 
 
On je posebno oštro kritikovao vlast jer se u medijima “guslalo o otvaranju privatnih fabrika kao uspjesima u izgradnji socijalizma”. Sa studentima širom zemlje poručio je i da se moraju boriti protiv nezaposlenosti, i za savezništvo sa radnicima, jer “kao i uvek u istoriji, avangarda u društvu pripada samo radničkoj klasi“. U svojoj poslednjoj knjizi (“Dugo kretanje između klanja i oranja”) M. Ekmečić kao osnovne zahteve studentske pobune u Jugoslaviji, navodi “suzbijanje nacionalnog separatizma i zahteve za demokratizovanjem društva”. 
 
Falsifikat ništa manji od onog koga ovih dana posebno frekventno iznose beogradski učesnici pobune, da je Tito iskoristio nepostojeću ili nerealnu sovjetsku opasnost, nakon agresije pet zemalja Varšavskog pakta na Čehoslovačku, 21. avgusta 1968. godine, da bi homogenizovao jugoslovensko društvo i umanjio negativne konsekvence studentske pobune. Tvrdnja koja ne može da izdrži elementarnu istoriografsku kritiku. Bilo bi odlično da je opasnost po Jugoslaviju bila nepostojeća i da je Tito samo konfabulirao ili paranoisao, kako bi spoljnom opasnošću neutralisao političke posledice šezdesetosmaške “revolucije”.
 
Socijalistički fundamentalisti
Ipak, u javnom prostoru je atmosferu i ciljeve studentske 1968. u Jugoslaviji najbolje i najviše istorično preneo reditelj Ljubiša Ristić, koji u intervjuu Tamari Nikčević za crnogorsku “Pobjedu” kaže: “Bili smo socijalistički fundamentalisti... oštro smo se protivili promenama koje su nas vodile u kapitalizam.” “Zahtevali smo povratak izvornim principima socijalizma”, kaže Ristić, podsećajući da je Tito bio jedini lider u svetu koji je podržao pobunu. Svakako ne pobunu kao metod, ali antireformski udar sa levice na tržišnu koncepciju jugoslovenskog socijalizma – izvan svake razumne sumnje. 
 
Posebna manifestacija intelektualne lenjosti ili falsifikata jeste tvrdnja o Titovoj veličanstvenoj manipulativnosti nad studentima. Dovoljno je uporediti, u navedenoj dekadi, tri istorijska Titova govora. Onaj u Splitu 1962. kojim je faktički zaustavljena prva privredna reforma, započeta prethodne godine; potom junski govor iz 1968. kojim staje na stranu studentskih zahteva i najzad Titov oktobarski govor 1972. kojim izriče optužbu protiv Nikezićevih liberala. To je bezmalo jedan govor sa idejama koje su identične i na tragu egalitarnih i antikapitalističkih zahteva studenata 1968. godine. 
 
Još pre sloma jugoslovenskog socijalizma krajem osamdesetih godina, većina predstavnika intelektualne opozicije režimu, kao i dominantan deo beogradske intelektualne scene se regrutovao upravo iz redova šezdesetosmaškog pokreta. Posebno nakon sloma socijalizma – i ratno-nacionalistički režim u Srbiji i njemu ideološki slična i kompatibilna (pseudo)alternativa udružena u dve najjače opozicione stranke bili su predvođeni od vrlo aktivnih učesnika junskih dešavanja 1968. 
 
Vladajućoj SPS na čelu se nalazio jedan od lidera studentskog pokreta, Mihailo Marković (potpredsednik i glavni ideolog), dok su nacionalističku opoziciju predvodili Vuk Drašković (SPO), Dragoljub Mićunović i Ljubomir Tadić (DS). Slična je situacija bila i u manje uticajnim političkim, ali i intelektualnim i medijskim krugovima u Beogradu devedesetih (N. Popov, M. Životić, M. Ekmečić, M. Bećković, M. Danojlić, Lj. Ristić, itd.). Zbog navedene političke i intelektualne hegemonije šezdesetosmaša (od kojih je nesumnjiva većina konvertirala u nacionaliste i protagoniste ratne politike) sprečavani su pokušaji racionalnog i kritičkog istraživanja, saznavanja i interpretacije navedenih istorijskih događaja. Čini se, prema dominantnoj kulturi sećanja na pedesetogodišnjicu junskih zbivanja, ni danas, 2018. nije se dogodio iskorak od romantizacije i retuširanja istorije. Ako za učesnike šezdesetosmaške pobune i može da se nađe racionalno objašnjenje, intelektualna indiferentnost društva da kritički pristupi i ovoj stranici vlastite istorije mora da izazove čuđenje i upitanost. ... <<
 
>> ... Kada je odlukom skupštine Srbije (1975) osmoro profesora i asistenata izbačeno sa Filozofskog fakulteta, ostavljao se utisak političkog nasilja jer su fakultetske institucije nedvosmisleno odbile da poslušaju diktat državnih organa. Nakon otkaza, profesori i asistenti putuju po svetu, drže predavanja, odlaze na stipendije i uživaju slavu zvezda i žrtava represije. Njihov međunarodni ugled bio je dominantno uslovljen odnosom režima prema njima, a ne njihovim naučnim i intelektualnim dostignućima. Najzad, za njih je ubrzo posle Titove smrti napravljen i poseban institut – Centar za filozofiju i društvenu teoriju (1981). ... <<
 
...

 • 0

#698 mrd

mrd
 • Members
 • 17,768 posts

Posted 11 July 2018 - 19:02

Umjesto da si to po sto si isao u Njemasku ili Englesku pravio u radioni doma. :-1: Neradnik i cuclator mentalitet.

Krkaj ti cevape, ono sto je meni trebalo nepismeni intelektualci nisu mogli da obezbede. Kad su fakultete zavrsavali na radnickim univerzitetima. Po linij!


 • 0

#699 Atreid

Atreid
 • Members
 • 7,989 posts

Posted 11 July 2018 - 19:46

Ne interesuju me ni seseljoza, ni djogo-nogo, ni udbin 'poslasticar' - oni su proizvodni otpadak sistema koji hvalis.

 

(...)
 
 
Milivoj Beslin
12.06.2018.

 

Ne interesuju te, ali im branis 'prava'? I uz sudsku rehabilitacije Draze Mihailovica i pokreta mu, pa i ovih Ljotica i Nedica imamo i istrazivanje gdje su i sta rade '68masi? Pa jos i iz ostataka propalog e-govneta. Sto ovaj Milivoj Beslin ne napravi jedno istrazivanje gdje su i sta rade infobiroovci i nasljednici im, a gdje je i sta radi ex-cetnicka sto emigracija, sto ovi unutrasnji,.. pa bi dosao do zakljucka da su svi u vrhu vlasti, akademije,.. itd. Ili im djeca danas.

 

Ali, ne to neces nigdje procitati u danasnjim novinama, procitat ces o jadnim Djogama, Seseljima, Arkanima i udovici, i nesretnim infobiroovciam sa Golog otoka pri tome zaboravljajuci da su na Golom otoku zavrsili zbog podrske Staljinu, i sve ces to fino upakovati u ime borbe protiv Staljina. :ajme:


 • 0

#700 Kinik

Kinik
 • Members
 • 40,824 posts

Posted 11 July 2018 - 20:11

...

 

... 

 

 

Dobre bRe, koliko jos puta treba da ti kazem nesto biranim recima ili hoces da te posaljem tamo gde sunce ne sija, lazovcino!

Koga ja to branim?

 

Ja samo branim sebe od takvih laprdavih smorova, lazova, leftistickog taloga i sljama koji sam uvek prezirao.

 

A ovo oko 'cetnicke emigracije' ti je bi_sercina! Valjda zato sto je ta emigracija bila 'zla', tj. borila se za vlast, dok je komunjarska emigracija, izdrzavana od kominterne - 'bila dobra' i nije se borila za vlast?

:wicked: 

Nego pricaj mi nesto o Desimiru Tosicu i Borisavu Pekicu i njihovoj politickoj soft-core pornografiji.

Demokrate, jes malo, ali u q.

Tako su i prosli.

 

Te likove koje budalasto podmeces - u partiju, 'sluzbu', ANUS, udruzenje skribomana sVrBije primili su njihovi drugovi. Neke oterali na Goli otok, neke isterali, a neke lisili zivota, i to bez suda. Ne ticu me se njihovi frakcionaski idiJotizmi, niti gajim bilo kakvo postovanje prema jednima i drugima. Doduse neki su se lose proveli sa 'partijskim drugovima', vusranim od straha, pa su zato oponente gnjurali u burad sa hovnima. Interesantno taj lik ni posle toga nije 'revidirao'.

No, 'posto potekli, to i stekli'. 

  

Kakva je 'sudska rehabilitacija' spopala? Zar sam ja clan udruzenja, pajtos sa sudijama, ili nekada bio u istoj partiji?

Koliko oni imaju godina i gde su odrastali? 

Ne serendaj bRe!

 

Kamo lepe srece da si pazljivije citao to 'e-govneto', a ne da se po 4umu razbacujes atreidskim fekalijama!

:yucky:

 

Nego ti, u redovnom napadu atreidskog gloopila, a intelektualno inferioran, u vecitoj kognitivnoj disonanci, nesposoban da srocis koherentnu misao - mases nejakim rucicama na sve strane, preduckas, bljuckas i nemusto guguces.

 

Tu ti ne mogu pomoci - odrasti jer je slepovanje uz parolaski leftizam odavno propala stvar.

 

...


 • 0

#701 melankolic

melankolic
 • Members
 • 25,133 posts

Posted 12 July 2018 - 07:56


Naivno je očekivati od ekstremnih desničara da razumeju muku drugih ljudi, pogotovo onih koji se nikada nisu svrstavali ni na čiju stranu. Šta reći kada posle svih zala koje su nam fašisti svih ex- yu fela učinili, posle Holokausta i desetina miliona mrtvih i unesrećenih diljem Evrope i sveta, pročitaš da je stvar slobode govora da neko priziva nova raseljenja, zločine, diskriminaciju po svim osnovama? Ti možeš da kažeš da Ustav jedne zemlje poštuješ ali da te baš briga da li je reč o potvrđenom zlu, neonacistima i rasistima, da ti smetaju antifašisti, to je zaista suludo. Razumeju oni muku, ali samo ako je to u interesu Nacije. Zato ne razumeju zašto je to bila zemlja koja je bila najbolje sklepana do sada (a da se ne nabijaju na kolac, što su odmah krenuli da sprovode čim im je data sloboda izbora) s obzirom iz kakvog agrarnog i antiprosvetiteljskog mulja je izašla (na univerzitete, na gradnju puteva i mostova, generalno celokupne infrastrukture zemlje) na svetlost dana. Jbt, ubeđuju nas da je taj region prošao kroz humanizam i renesansu pa da nije bilo Tita i njegovih, verovatno bi nam ustaše i četnici (koje su, je l’ da, opet stvorili komunisti) bili svetski poznati umetnici, naučnici, svetski priznate diplomate.


Nekako me ove izjave uvek potsete na izbore za Misice 
"I sta smatrate da je najbitnije"
"Mir u svetu"
 
Nalepimo amorfnu etiketu anti-fasiste kao znacku i sad smo dobri ljudi? Pa bili takvi anti-fasisti, koji su gle cuda pocinili daleko vise zlocina nego fasisti.
 
Potrebno je razumevanje sistema jednakih sloboda i prava, kad ne razumes to kao startnu poziciju, i da to ne znaci da je neko "slobodniji i ima veca prava" zato sto ti se dopada, tek onda mozes da ides dalje. Bilo kakva rasprava pre ove cinjenice je besmislena.


Ne postoji manje i više slobodan. Postoje slobode i oni koji zagovaraju njihovo ukidanje na osnovu rasne, verske i nacionalne pripadnosti. Tako da te slobode ne važe za te teroriste i ubice koji još od početaka USA predstavljaju njen najveći društveni problem.
 • 0

#702 angelia

angelia
 • Members
 • 14,976 posts

Posted 12 July 2018 - 18:39

Ne postoji manje i više slobodan. Postoje slobode i oni koji zagovaraju njihovo ukidanje na osnovu rasne, verske i nacionalne pripadnosti. politickog misljenja Tako da te slobode ne važe za te teroriste i ubice koji još od početaka USA predstavljaju njen najveći društveni problem.


 • 2