Naravno, sloboda kretanja je ljudsko pravo, kao i sloboda da neko bude dovoljno glup pa ovu prvu slobodu isteruje.
Pa cak i u auto-skoli te poducavaju da se pravo prvenstva ne isteruje! Nece te sacuvati ako ti naleti necivilizovana budala koja ne postuje znakove...
Ja sam poceo da se samostalno (bez roditelja) krecem po Zagrebu '70-ih. Znalo se u koje delove grada (ili samo ulice) nije pametno ici, u kojim birtijama ponekad ima tucnjava i lete stolice itd. Kao tinejdzer, bio sam dovoljno blesav da ponekad odem i na takva mesta i ostao sam citav, ali da sam dobio batine - dobio bih i prekor od oca, koji djavo me tamo terao.
Razlika izmedju Zagreba onda i USA gradova danas je sto su ta nezgodna mesta u Zg bila uglavnom na periferiji, dok je u USA u vecini gradova periferija (suburbia) fino i pozeljno mesto za zivot a manje prijatni su neki delovi blize centru - ili jedna strana grada.
Razlozi za ovo spadaju u kulturu, demografiju i sociologiju.
Jugoslavija je pre WW2 imala izmedju 80 i 90 % ruralnog stanovnistva. Medju njima, smatralo se uspehom otici u grad i "postati gospodin". Zamisli, hodas citav dana a nema blata na cipelama! A starosedeoci u centru su svoj status cuvali i ostajali u centru pa su dosljaci naseljavali periferiju, kako su gradovi rasli. Zato su i nekretnine u centru ostale skuplje.
U USA, stanovnistvo je puno mobilnije, niko ne pomislja da ostane negde samo zato sto je tamo rodjen. Ljudi idu tamo gde ce im biti bolje. Tako su i kuce na periferiji, kako ides od centra van, sve novije i modernije.
Naravno, postoje izuzeci, u mnogim gradovima se centri revitalizuju, ruse se stare kuce i zgrade i prave nove. Ali ako negde i postoji "geto" ili losije mesto za zivot, to je najcesce u starijem centru grada ili negde blizu centra - zavisno kako i na koju stranu se grad siri.
Svakako, imas slobodu da tamo odes u bilo koje doba dana ili noci. Koliko je pametno, ne znam - kako gde.
Svejedno, nikome ne bih preporucio da ide ili ne ide u neku zemlju, pa cak ni grad, samo zato jer postoje takvi delovi.
Hoces u New York? Pogledaj "toponime" na ovoj NY karti:
/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/4953825/Judgmental_20Map_20of_20NYC-thumb.0.png)

Naravno, karta je zajebancija. Ali imas i raznoliko nazvane delove: od "Rich People" je malo dalje deo "Corrupt City Officials", malo veca udaljenost je izmedju delova "Migrating Hipsters" i "Occassional Gunfire".
citava karta i komentar: https://ny.curbed.co...y-much-everyone
Ne bih rekao da je na osnovu ovakve karte moguce kategoricki ustvrditi da je NY (ili cela USA) doblo ili lose mesto za zivot. Ipak, deo nazvan "Used Condoms" ne bih posetio...