Jump to content

Photo
- - - - -

Gde biste voleli da zivite?

• This topic is locked This topic is locked
104 replies to this topic

#31 mladenvzz

mladenvzz
  • Members
  • 1,397 posts

Posted 09 February 2018 - 20:31

...stariji sam od zorana(barem tako mislim) i ako su njegove dileme gdje živjeti nakon umirovljenja

možda će mu na neki način biti moje dileme u korist.Za mene su dolazile u obzir dvije opcije

-Portugal

-Vis

Dosta sam putovao,nikada preko agencija,uvijek je bilo osnovna destinacija,rentaš auto i kuda

te kasnije put nanese.Najljepše uspomene su bile Portugal.U putovanjima sam uvijek želio

osjetiti duh podneblja.No jedno je biti turist a sasvim drugo biti dio neke zajednice.Mislio sam

da više ne mogu,kao osnovno,naučiti portugalski i tu je sve završilo.

Godinama je moja najdraža destinacija bila otok Vis.I danas mislim da je to raj na zemlji.Kad se

bližio odlazak u penziju imao sam mogućnost i iskoristio sam ju,4 mjeseca dopusta.Otišao sam na 

Vis u Komižu,da vidim da li je to ono što želim.Uzeo sam lijepi apartman,uživao ali i shvatio da to nije 

život koji želim.

Sve to mi je,kad razmislim,reklo,da želim živjeti u podneblju sa sva četiri vremenska doba.Snijeg je užitak,

očistiti ulicu još uvijek je dio tjelovježbe.Dio novaca koji sam imao uložio sam u roditeljsku kuću i

prilagodio ju sebi.Godinama sam odlazio na Interliber,kupovao hrpe knjige,a danas sam si stvorio

uvjete da ih konačno razvrstam po policama.Na moju odluku je djelovalo i viđenje da se i ekipa iz

gimnazijskih dana vraća u Varaždin.Vjerovali ili ne,imamo ekipu za belu,ali i u ovim godinama haklamo

• 2

#32 mladenvzz

mladenvzz
  • Members
  • 1,397 posts

Posted 09 February 2018 - 20:49

...e da,reći ćete senilac,zaboravio sam jednu stvar.Moj sin živi sa jednom prekrasnom

malom Indijankom iz Ekvadora.Njezina mama je dolazila u Varaždin a tako sam i ja 

dospio do Ekvadora.Vidio sam te enklave Amerikanaca,zatvorena naselja sa stražarskom 

službom.Ekvador je zaista prihvatljiv ali ja zaista nebih živio u nekim izdvojenim naseljima.

Znam i razmišljanje domicilnog stanovništva i mogu vam reći da nije baš lijepo

• 1

#33 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 09 February 2018 - 21:00

...e da,reći ćete senilac,zaboravio sam jednu stvar.Moj sin živi sa jednom prekrasnom

malom Indijankom iz Ekvadora.Njezina mama je dolazila u Varaždin a tako sam i ja 

dospio do Ekvadora.Vidio sam te enklave Amerikanaca,zatvorena naselja sa stražarskom 

službom.Ekvador je zaista prihvatljiv ali ja zaista nebih živio u nekim izdvojenim naseljima.

Znam i razmišljanje domicilnog stanovništva i mogu vam reći da nije baš lijepo

Zbog toga sam ja i pomenuo samo Bahamas i Hawaii:Big Island.

Sve ostalo je zivot pod staklenim zvonom, gde ne smes da popijes Whisky sa ledom da ne bi navukao neke bakterije.

• 0

#34 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 09 February 2018 - 21:17

Ne znam puno o Alabami, osim o seljoberima ali to je više stereopit...da mogu dao bih mu posao u Miami, Florida.

Navikao je na vrućine pa eto...sretno Zorane.

Stereotipi su cesto ispravni. Izuzetaka ima, pokad i mnogo, ali nije za ignoriranje.

Nisam navikao na vrucine, vise volim hladnocu. Sa rezonom, kako postaje hladnije, tako mogu staviti vise slojeva odjece. A kad je vruce, vise nemam sto skinuti - vruce je i nije udobno! Srecom, postoji air-condition. No moja zena je mrsava, nema prirodnu "izolaciju" i mrzi hladnocu. A ja idem za americkom uzrecicom "if ain't momma happy, ain't nobody happy!" ;)

sa druge teme, citat (da ne trolujemo tamo)

ironside, on 07 snapback.pngFeb 2018 - 03:43, said:

.....

BTW Zorane, kad smo kod aligatora, zašto se seliš u Alabamu, a ne na Floridu, kamo bi u tvojim godinama bio red? :wicked:

Iz sto razloga. Jedan: imam familiju u Alabami, a nemam u FL. Drugi: jeftinije je. Treci: FL je toliko vlazna da od kuce do auta ne trebas hodati, mozes plivati. :lol+:  Nekome odgovara, meni ne. Sto ljudi, sto (a mozda i vise, sizofrenija je realna!) cudi...

Odlicna tema, iako je pokrenuta zbog Zokija i Alabame. Iskreno receno, na osnovu mog iskustva iz Alabame ja ne bih tamo isla, ali to sam samo ja. Obicno se zezam da bih 6 meseci bila u Filadlefiji, onih 6 meseci koji su relativno topli, i 6 meseci na Floridi, medjutim, Florida je super za odmor, ali nesto ne bih bas tamo zivela. Trenutno najbolja varijanta koju vidim je 6 meseci Philly i 6 meseci Israel. Ja ne bih isla na Tailand i slicne exoticne destinacije, treba mi razvijena zemlja.

Prvo, nema smisla raspravljati na osnovu stereotipa. Uvek i svuda se mogu naci ljudi sa slicnim interesima. A kad pricamo o drzavama, nije svaki cosak isti. Svaka drzava ima sever i jug, urbano i ruralno itd.

Opet, treba uzeti u obzir licne afinitete. A mozda i metalitet i predrasude - ove druge ne moraju biti realne ali uticu na tvoje osecaje, srecu, sta ja znam. Mozda moj strah od necega nije realan, ali je dovoljno da postoji i smanji mi zadovoljstvo.

Ne bih isao u Aziju na te neke razvikane lokacije jer se plasim egzoticnih bolestina i bestija, a nemam pojma kakvo je zdravstvo.

Ne bih isao ni u Izrael, mada (sasvim ocigledno) mnogi ljudi tamo lepo zive. Plasim se politike, rata i terorizma. Objektivno, nemam pojma, samo citam vesti.

Nije sve apsolutno i 100% lepo nigde. Ali, rekla je Amy Barthol: "better the devil you know than the devil you don't".

Prilagodljiv sam, snasao bih se bilo gde. Ovo je mozda luksuz - imam mogucnost da biram, pa biram ono gde cu se snaci lakse.

• 0

#35 lokarda

lokarda
  • Members
  • 2,255 posts

Posted 10 February 2018 - 00:26

. A ja idem za americkom uzrecicom "if ain't momma happy, ain't nobody happy!" ;)

Ajme meni, kad me strefi...:D

• 0

#36 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 10 February 2018 - 02:54

Prvo, nema smisla raspravljati na osnovu stereotipa. Uvek i svuda se mogu naci ljudi sa slicnim interesima. A kad pricamo o drzavama, nije svaki cosak isti. Svaka drzava ima sever i jug, urbano i ruralno itd.

Opet, treba uzeti u obzir licne afinitete. A mozda i metalitet i predrasude - ove druge ne moraju biti realne ali uticu na tvoje osecaje, srecu, sta ja znam. Mozda moj strah od necega nije realan, ali je dovoljno da postoji i smanji mi zadovoljstvo.

Ne bih isao u Aziju na te neke razvikane lokacije jer se plasim egzoticnih bolestina i bestija, a nemam pojma kakvo je zdravstvo.

Ne bih isao ni u Izrael, mada (sasvim ocigledno) mnogi ljudi tamo lepo zive. Plasim se politike, rata i terorizma. Objektivno, nemam pojma, samo citam vesti.

Nije sve apsolutno i 100% lepo nigde. Ali, rekla je Amy Barthol: "better the devil you know than the devil you don't".

Prilagodljiv sam, snasao bih se bilo gde. Ovo je mozda luksuz - imam mogucnost da biram, pa biram ono gde cu se snaci lakse.

Nije stereotip, prosto mi jug nije privlacan. Cak ni Florida ako ne bi bio Miami, minus uragani. Izrael mi odgovara, ljudi i mentalitet, uglavnom mislim na Tel Aviv.

Verovatno bi mi Cali odgovarala po mentalitetu, ali malo je daleko za posete porodici, a i imam nesto protiv zemljotresa  :) To je opcija kad ne budem par puta godisnje isla po Evropi i posecivala familiju.

Dobar deo godine bih verovatno rado zivela u Londonu, fenomenalan grad.

Svako od nas ima licne razloge.

• 0

#37 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 10 February 2018 - 05:30

Ja sam o ovome pricao:

:)

pualu-black-sand-beach-182r2dh.jpg

2)

Hawaii_Big_Island_Hamukua_coast_315a49a5

Ili Great Bahama Island;

grand-bahama-canals.jpg

Mozes brod da privezes, cim ti dune za par dana si u Evropi. Milina. 

Cena nekretnina veoma prihvatljiva, jedino me brine medical, za to bi morao da idem na Floridu.

• 0

#38 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 10 February 2018 - 14:37

Za one koji vole da renoviraju u pasivnim krajevima.

Italian town Ollolai sells $1 homes to lure new residents
  • 2

#39 Jonnhy Clash

Jonnhy Clash
  • Banned
  • 311 posts

Posted 10 February 2018 - 16:14

Tristan da Kunha je definitivno idealno mesto za zivot. Ostrvo u Atlantiku. Leto i sunce preko cele godine. Oko 200 stanovnika. Nema ni traga od civilizacijskih gluposti i izmisljotina.
  • 0

#40 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 10 February 2018 - 17:07

Tristan da Kunha je definitivno idealno mesto za zivot. Ostrvo u Atlantiku. Leto i sunce preko cele godine. Oko 200 stanovnika. Nema ni traga od civilizacijskih gluposti i izmisljotina.

Nisi u pravu, nema lekara!

• 0

#41 slavisa063

slavisa063
  • Members
  • 1,994 posts

Posted 10 February 2018 - 17:21

Te takve destinacije su zanimljive, prvih godinu dana, posle postane dosadno. Mislim na to da nije za trajni zivot tamo, vec samo par nedelja meseci tokom godine.

Edited by slavisa063, 10 February 2018 - 17:22.

• 0

#42 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 10 February 2018 - 18:17

Ovo je zanimljivo. Priznajem da za ta mesta nisam ranije cuo, pa sam morao da googlam.

Mozes li da opises zasto?

Meni to izgleda malo opasno, ne znam kako ce se politika i sukobi tamo odvijati.

Cime bi se tamo bavio? Znam da Izraelci imaju puno iskustva i od pustinje prave plodnu zemlju - nameravas li i tamo da se bavis istim poslom kao u Srbiji?

Mozda da pogledas neke karipske otoke? Jeste, veci gradovi su skupi kao i neka razvikana mesta, ali mogu se naci jeftinije varijante malo izvan "tourist trap" lokacija.

Nas forumski kolega Doorn namerava na Sejsele, zna dosta o tome. Nadam se da ce se javiti i na ovoj temi i ponuditi neke informacije.

Razlozi su privatne prirode, nisu za forum. Jedan od razloga je i to sto pomenuta naselja imaju najmladju populaciju na svetu. Tu ne mislim na veliki broj mladih, vec da vecinu stanovnika tih naselja cine deca. 

Iako se nalaze na Zapadnoj obali ona su bezbedna. Desio se jedan napad 2008 godine, ali ni on se ne moze podvesti pod klasicne teroristicke napade, cak je i pitanje da li je uopste bio takve prirode. 

Vise ne postoji opasnost da ce te teritorije izaci iz okvira Izraela i naci se u nekoj buducoj palestinskoj drzavi. Na Zapadnoj Obali, ne racunajuci Istocni Jerusalim, sada zivi oko 500 hiljada Jevreja i njihov broj se jako brzo povecava. 

Planiram da se bavim poljoprivredom. Imam dosta iskustva u tome i mogao bih da uradim dosta toga. Meni poljoprivreda ovde nije osnovna delatnost, vec trgovina, ali tamo bi bila. Makar na pocetku.

Ima odredjenih uslova koje treba da ispunim, ali radim na tome. 

• 3

#43 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 10 February 2018 - 18:29

Kad je već riječ o Beitar Illitu, ne znam koliko je to atraktivna opcija; kad bih se selio u Izrael, to bi definitivno bio Tel Aviv, a ne neke prašnjave lokacije oko Jeruzalema. No offence A sade. U mojim godinama TA mi nije privlačna kao partijanerska lokacija (što sigurno jest), već kao mjesto gdje bih vječno tumarao Bijelim gradom ili pio čaj na Dizengoffu.

attachicon.gifWC_BG av..jpg

Nema šanse, da bih iole mladji te zdraviji, ponovo išao u Aziju (da bogda se zapalila), let alone živio tamo, a posebno ne u Thailandu, in general, u Chiang Mai-u in particular. Čak ni njihovu kuhinju ne volim.

Volim ja Mitteleuropu, Dolomite i Alto Adige više od ostatka planete.

Zato jer to nije otok Kipar, već ostrvo Vajar.

Beitar Ilit je poslednja na spisku od tri navedene lokacije. Cak i iza Ariela kojeg nisam naveo. Beitar Ilit jeste popularna lokacija za ultra religiozne Jevreje. Ima svoje prednosti i mane. Najveca prednost mu je velika blizina Jerusalima koja pruza razne mogucnosti. Sa druge strane mana je veoma visok procenat nezaposlenosti, ali ne one prave, vec se radi o ultra ortodoksnim Jevrejima kojima je drzava i zajednica omogucila da ne rade, vec da se iskljucivo bave proucavanjem Tore, (velikom vecinom se u ovom slucaju radi o Askenazima).

Sa druge strane, ostala tri pomenuta grada su jedne od ekonomski najstabilnijih i najprosperitetnijih zajednica u celom Izraelu, a Ariel je i veliki univerzitetski centar. 

Male Aumim je sekularni grad, sa jednom od najmanjih stopa nezaposlenosti u celom Izraelu, a u isto vreme sa dosta nizim cenama nekratnina i rentama od ostalih izraelskih gradova, tako da predstavlja jednu od najpozeljnijih lokacija za zivot medju Izraelcima. 

Modi'in Ilit je nesto izmedju svega toga. Preovladavaju religiozni Jevreji, ali ima i sekularnih, ima i Askenaza i Sefarda, a u ekonomskom smislu je stabilna zajednica koja se dosta oslanja na poljoprivredu, sto meni odgovara.

Videcemo sta ce biti. 

Edited by A sad, 10 February 2018 - 18:32.

• 1

#44 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 10 February 2018 - 18:51

Gde cemo Zorana ne znam, ali sebe planiram da preselim u ovakvu jednu kucu...

Attached File  stara-kamena-kuca-kastel-novom-blizini-mora-dvokatnica-165-m2-slika-84571191.jpg   124KB   4 downloads

...ne jos, ali kad bude vreme za penziju. Tacnije, malo pre toga, pa koliko potraje da potraje. Na takvom mestu bih definitivno mogla da prozivim to koliko je ostalo.

• 2

#45 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 10 February 2018 - 22:00

Jezero Como, Toscana, tako ti krajevi.

Pogotovo u toplijem delu godine.

• 3