Jump to content


Photo
- - - - -

Moringa - Informacije i koristi za zdravlje


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 lilyming7

lilyming7
  • Members
  • 1 posts

Posted 21 January 2018 - 17:43

Moringa oleifera je malo drvo porijeklom iz Indije, Pakistana i Nepala koje se već generacijama u istočnim zemljama koristi za liječenje i spriječavanje bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, anemija, artritis, oboljenja jetre, respiratornih, kožnih i probavnih poremećaja.

 

 

List moringe je postao popularan kao prirodni dodatak ishrani u obliku praha, iako su pupoljci, korijen, kora, cvijet, sjeme i plod takođe jestivi.

 

Koristi se kao tradicionalni lijek za mnoge bolesti, a ovo su samo neke od naučno dokazanih zdravstvenih koristi konzumiranja lista biljke moringa:

 

List moringe je pun hranjivih sastojaka

 

Moringa je bogat izvor vitamina, minerala i amino kiselina. Sadrži značajne količine vitamina A, C i E, kalcijuma, kalijuma i proteina.

 

Bori se protiv slobodnih radikala

 

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, molekula koji izazivaju oksidativni stres, oštećenja ćelija i upale.

Moringa sadrži antioksidanse koji se zovu flavonoidi, polifenoli i askorbinsku kiselinu u lišću, cvijeću i sjemenu.

Istraživanje je pokazalo da ekstrakt iz listova moringe ima veću antioksidativnu aktivnost, kapacitete za uklanjanje slobodnih radikala i veću inhibiciju lipidnih, proteinskih i DNK oksidacija od cvijeća i sjemena.

 

To znači da spriječava oštećenje i degradaciju koje slobodni radikali izazivaju u ćelijama različitih organa u tijelu, čuvajući ih zdravim i funkcionišući na optimalnom nivou.

 

Ublažuje upale

 

Upale mogu dovesti do hroničnih bolesti poput dijabetesa, respiratornih problema, kardiovaskularnih oboljenja, artritisa i gojaznosti. Moringa smanjuje upale tako što potiskuje enzime i proteine  koji prouzrokuju upalu u organizmu, a ekstrakt iz lista moringe može značajno ublažiti upale u ćelijama.

 

Pomaže u smanjenju simptoma dijabetesa

 

Prah od lista biljke morigna je efikasan u smanjivanju nivoa lipida i glukoze, te regulisanju oksidativnog stresa kod dijabetičara, što znači da snižava nivo šećera u krvi, holesterol i poboljšava zaštitu od oštećenja ćelija.

 

Moringa štiti kardiovaskularni sistem

 

Prah od lista biljke morigna ima koristi za srce, naročito u kontroli lipida u krvi, prevenciji formiranja plaka u arterijama i smanjenju nivoa holesterola.

 

Moringa poboljšava zdravlje mozga

 

Moringa poboljšava zdravlje mozga i kognitivnu funkciju zbog svojih aktivnih antioksidansa i jačanja neurona. Takođe se dokazala kao tretman za Alchajmerovu bolest uz obećavajuće preliminarne rezultate.

 

Moringin visok sadržaj vitamina E i C se bori protiv efekata oksidacije koja dovodi do smanjenja broja neurona, poboljšavajući funkciju mozga. Takođe normalizuje neurotransmitere serotonina, dopamina i noradrenalina u mozgu, koji igraju ključnu ulogu u pamćenju, raspoloženju, funkciji organa, reakcijama na stimulanse kao što su stres i sreća, te mentalno zdravlje, na primjer kod depresije i psihoze.

 

Moringa štiti jetru

 

Moringa sadrži visoke koncentracije polifenola u svojim listovima i cvjetovima koji štite jetru od oksidacije, toksina i oštećenja.

 

Moringa može smanjiti oštećenje jetre, fibrozu i spriječiti oksidaciju u jetri. Ulje moringe takođe može obnoviti enzime jetre i vratiti na normalne nivoe, smanjujući oksidativni stres i povećavajući nivo proteina u jetri.

 

Jetra je odgovorna za detoksikaciju krvi, proizvodnju žuči, metabolizam fruktoze, metabolizam masti, probavu hranjivih materija i može samo ispuniti ove funkcije uz pomoć jetrenih enzima, pa je od vitalnog značaja da ostanu na normalnim nivoima. Na primjer, niži nivoi hepatičnih enzima mogu utjecati na sposobnost jetre da filtrira krv.

 

Moringa sadrži antimikrobna i antibakterijska svojstva

 

Moringa ima antibakterijska i anti-gljivična svojstva koja se bore protiv infekcija. Efikasna je protiv gljivica koje izazivaju infekcije na koži i bakterija odgovornih za infekcije krvi, urinarnog trakta i probavnog sistema.

 

Moringa poboljšava zarastanje rana

 

Moringa sadrži zgrušavajuće svojstvo u svojim listovima, korijenu i sjemenu, koje pomaže kod zarastanja rana i mogu smanjiti vrijeme samog zarastanja, što znači da smanjuje vreme potrebno tijelu da zaliječi ogrebotine, posjekotine ili rane.

 

Kako koristiti moringu

 

Moringa se može uzimati kao dodatak ishrani u obliku praha od lista moringe ili u obliku čaja. List je dokazano siguran za ljude, čak i u većim dozama od normalne. Prah ima blag ukus, tako da se dobije lagani čaj od moringe sa blago zemljanom aromom.

 

Ali, možda bi bilo bolje da zaobiđete sjeme jer je utvrđeno da uzrokuje podizanje nivoa toksina u ćelijama imunološkog sistema.

 

Moringa može imati laksativne efekte u velikim količinama, tako da je sigurna doza za odraslu osobu od ½ do 1 kašičice dnevno.

 

Ovo je sa stranice  Alternativni život, članak - [mod edit: obrisan link]

Da li je iko koristi?

Da li ste uopšte čuli za nju?

 

Ja sam na putovanju po Americi se prvi put susrela sa moringom, od tada pijem čaj od listova ove biljke, ali koga god da pitam na našim prostorim niko nikad nije ni čuo za nju pa reko da vas pitam...


Edited by DJ_Vasa, 07 February 2018 - 20:35.

  • 0

#2 Deja vu

Deja vu
  • Members
  • 157 posts

Posted 21 January 2018 - 18:11

Treba biti vrlo oprezan sa ovakvim stvarima koje dolaze iz polja alternativne medicine. Npr. ovaj članak je pun toga da je pozitivno dejstvo moringe naučno dokazano, a nigde ne stoje reference naučnih studija u kojima je to dokazano. Sa druge strane, postoje neke studije koje upućuju da ne leči i ne poboljšava sve što se u članku spomenulo tj. da nije ''čudotvorna'', a i da nije zdravo jesti istu u većim količinama na duži rok. Ovde: http://actamedicaphi...no-3-effect.pdf i ovde https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/moringa-oleifera

 

Najverovtnija pozitivna dejstva su kao i kod većine tih biljaka izazvana placebom. Možete je konzumirati ponekad kao što konzumirate peršun, zelenu salatu ili pijete čaj od kamilice, ali o čudotvornosti nema nikakvog govora. 


Edited by Deja vu, 21 January 2018 - 18:12.

  • 2

#3 fulleren

fulleren
  • Members
  • 465 posts

Posted 21 January 2018 - 18:46

'Malo drvo iz Indije, Nepala i Pakistana' -  vrlo sugestivan pocetak teksta, vezan za malo drvo iz egzoticnih krajeva.

 

Umjesto tih eliksira dugovjecnosti, bolje je fokusirati se na transformisanje losih navika uz uvodjenje umjerenih dijeta i aktivnosti.

 

HEPJan2015-1024x808.jpg


  • 0

#4 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,341 posts

Posted 02 February 2018 - 13:42

...

 

Mozda je preterana upotreba izraza 'cudotvorna / lekovita' - no to je vec autorova sloboda.

No,'lek' kao izlecenje od bolesti - ne postoji. Samo kratkotrajno sredstvo da 'zaleci' boljku.

 

Termin 'placebo' se ovde pogresno upotrebljava. Trosenje limuna / sveze paprike / sargarepe zbog vitamina - nije placebo.

 

A sad, to sto ce neko da trosi neku biljku, persun ili / kamilicu etc, etc - na volju mu.

 

Takodje mu je na volju - kako ce ziveti svoj zitot, posto znamo da je to samo jednokratna pojava, pa sad vezbao / ne vezbao - vreme mu prolazi.

;)

 

...


  • 0

#5 McLeod

McLeod
  • Members
  • 56,337 posts

Posted 04 February 2018 - 11:26

Pravda za ulje crnog kima, kurkumu, aroniju, himalajsku so i avokado.

 

U sta se ovaj forum pretvorio...


  • 0

#6 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,341 posts

Posted 04 February 2018 - 16:49

...

 

Nisam citao / ne vidim da je tebi neko nesto branio, ili, taman posla, nametao oko tvog zdravlja, jer, pretpostavljam, sam si birao.

 

Zato prepusti i drugima da biraju kako oni hoce, jer te se njihov izbor apsolutno ne tice, a price o 'pravdi' ili tudjem uverenju to je samo zvaka za 'progresivne' zgubidane.

;)

 

...


  • 0

#7 Quad

Quad
  • Members
  • 4,417 posts

Posted 07 February 2018 - 20:48

Pravda za ulje crnog kima, kurkumu, aroniju, himalajsku so i avokado.

 

U sta se ovaj forum pretvorio...

slusanje muzike preko 400hz je takodje zdravo, vraca telu magnetsku i biolosku ravnotezu


  • 1

#8 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,341 posts

Posted 07 February 2018 - 23:38

...

>> ... Ortoreksija - opsednutost koju sve češće primećujemo kod ljudi
Opsednutost zdravom ishranom dobila je i stručno ime.
Izvor: Index.hr, ponedeljak, 5.02.2018.

U 21. veku zabeležen je sve veći broj ljudi koji paze da se što zdravije hrane, ali i onih koji su postali opsednuti tim načinom života.

Takvo stanje stručno se naziva ortoreksija, a velika većina lekara, nutricionista, pa i trenera složiće se da je potpuno izbacivanje određenih namirnica iz ishrane, uz izuzetak netolerancije na njih, štetno za zdravlje.

Ali, uprkos tome, takvih ljudi itekako ima, a najčešće se izbacuju namirnice koje sadrže gluten, meso, mlečni proizvodi, procesuirana hrana i slično.

Drugim rečima, ortoreksija je strah od toga da osoba jede namirnice zbog kojih neće biti zdrava.
Iako treba paziti na zdravlje, nijedna opsednutost nije dobra.

Francuska nutricionistkinja Sofi Ortega upozorava i da "clean eating" utiče na manjak vitamina B12 u organizmu, a njega ima u jajima, mlečnim proizvodima, mesu i ribi. ... <<


>> ... Čudo od biljke: Štiti od raka i tumora, čisti disajne puteve, na sve bolove deluje kao morfijum!
Origano (lat. Origanum vulgare) ili mravinac, mirisni je začin koji čini bazu mediteranske kuhinje, a sjajno se slaže sa paradajzom
NUTRICIJA 06.02.2018. - 19:32h Autor: alternativa-za-vas.com

Premda se već dugo uspešno koristi u narodnoj medicini, mnogi i dalje ne znaju za njegova izuzetna lekovita svojstva, na primer kod kašlja, glavobolje i bolova, te ga i dalje smatraju „običnim začinom za picu“.

Ali origano je savršeni prirodni lek koji bi uvek trebalo da imate nadohvat ruke, ne samo kako biste njime oplemenili jela nego i da biste od njegovih listova pripremali - lekoviti čaj.

I dok neke biljke u procesu sušenja izgube deo svojih dobrobiti, sa origanom to nije slučaj. On, naime, i u sušenom obliku zadržava sva svoja blagotvorna svojstva te ima još intenzivniju aromu i miris.

Moćan med koji leči i kada antiobiotici ne mogu: Rešite se upale, astme, psorijaze!
Eksplozivna snaga u malim, zelenim listićima

Osim što sadrži bogatstvo antioksidansa, origano obiluje vlaknima (pomaže probavi) i omega-3 masnim kiselinama (čuva zdravlje srca).

Izvrstan je izvor vitamina A (jača imunosni sustav i snaži vid), C i E (štiti stanice od oštećenja) te vitamina K (sprečava začepljenje krvnih sudova), a od minerala sadrži cink, mangan, gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum i bakar.

Poznat je i po svojim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. Zahvaljujući lekovitoj tvari karvakrolu, ulje origana ima antimikrobna svojstva.

Priprema čaja od origana
Čaj možete pripremiti od svežih ili sušenih listova origana koje možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Ili, još bolje, uzgojite ga kod kuće – tako ćete ga uvek imati pri ruci.

Sastojci:
1,5 kašičica listova origana / 1-2 kašičice meda / šolja vode
Zakuvajte vodu, pa je stavite na stranu. Dodajte listove origana i dobro promešajte. Ostavite da odstoji oko 5 minuta. Potom, kada se čaj malo ohladi, dodajte i med.
Za malo intenzivniji ukus čaja, možete dodati više listova origana.
Ubrzajte cirkulaciju, sačuvajte krvne sudove: Ovo je sve što treba da uradite!

Dobrobiti čaja od origana
Osim što čuva imuni sistem, origano podiže nivo energije, štiti od dijabetesa, jača kosti, detoksikuje organizam i čuva zdravlje srca. Dakle, pravi je multipraktik kada je reč o lečenju najrazličitijih oboljenja.
U nastavku saznajte koje su još njegove velike zdravstvene dobrobiti.

1. Ima antikancerogena svojstva
Origano sadrži timol i ružmarinsku kiselinu - snažne antioksidanse koji štite stanice od oksidativnih oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala.
Budući da sadrži polifenole, flavonoide i antocijanine, redovnom konzumacijom čaja od origana možete se zaštititi od raka i tumora.
U ovoj začinskoj biljci prisutan je i kvercetin - fitonutrijent koji je poznat po tome što usporava rast stanica raka. Posebno je delotvoran u prevenciji raka debelog creva. Ovaj mediteranski začin sadrži i polifenol karnosol, koji smanjuje rizik od raka prostate, melanoma, raka dojke i leukemije.

2. Ublažava astmu, kašalj i grip
U narodnoj medicini origano se već dugo koristi za ublažavanje grlobolje, sinusitisa, prehlade i gripa, iskašljavanje. Ako imate astmu, pomoći će vam inhaliranje čajem od origana. Pare ovog čaja pročišćavaju nosne kanale i čiste sinuse.
Origano ima antivirusna svojstva pa trenutni olakšava tegobe uzrokovane infekcijama gornjeg disajnog sistema.
Osobe koje imaju grip ili prehladu mogu da upotrebljavaju i ulje origana.  Origano iaziva znojenje, čime pridonosi detoksikaciji organizma, a uz to smanjuje i sluz u plućima koja nastaje kao rezultat infekcije.

3. Deluje kao prirodni analgetik
Cajem od origana svakako možete ublažiti razne vrste bolova, poput glavobolje, jer je on pravi prirodni analgetik. Deluje tako da umiruje nervni sistem,  pomaže i kod neugodnih migrena koje su propraćene osećajem mučnine i povraćanjem.
Kada je reč o ublažavanju bolova, neki ga smatraju jednako delotvornim poput morfijuma. Kod bolova možete koristiti i ulje origana. ... <<


>> ... Nutricionista podigla prašinu: Zašto je ujutro bolje jesti picu nego žitarice!
Brojne žitarice ne bi uopšte mogle da se smatraju sastavnim delom izbalansirane ishrane, smatra nutricionista Čelzi Amer
NUTRICIJA 07.02.2018. - 12:04h Autor: net.hr

Nutricionista Čelzi Amer tvrdi da parče pice ujutro može da predstavlja bolje izbalansiran doručak nego većina žitarica, jer sadrži više proteina, više svežih sastojaka, kao i manje šećera nego kupovne žitarice!

Uprkos tome što se reklamiraju kao idealna hrana za doručak, većini komercijalnih žitarica nedostaje prehrambena vrednost i ne sadrže dovoljno proteina i zdravih masti. Amer tvrdi da pica osigurava snažan balans proteinskih ugljenih hidrata i masti, za razliku od većine žitarica koje sadrže istu količinu kalorija kao i čokoladica.

"Možda će vas iznenaditi da prosečno parče pice i činija žitarica s punomasnim mlekom sadrže gotovo istu količinu kalorija. Ali, pica sadrži znatno više proteina, koji će vam pomoći da budete siti i imate energije tokom prepodneva", kaže Čelzi Amer.

Ona dodaje je i da brojne zaslađene žitarice ne bi uopšte mogle da se smatraju sastavnim delom izbalansirane ishrane jer jednostavno sadrže previše šećera.

"Ja volim žitarice kao i svi ostali, ali mnoge zaslađene žitarice sadrže kalorija koliko i cela čokoladica. A i nije baš najpametnije zaspočeti dan s puno šećera", istakla je nutricionista.

Prevare prehrambene industrije: Ove namirnice su čista obmana!
Nedavno istraživanje pokazalo je da šećer čini preko 35% sastojaka u nekim popularnim markama žitarica. Osim ako jedete "čiste" žitarice bez dodataka, one mogu da izazovu nagli porast šećera u krvi, što oslobađa insulin i ako se to redovno ponavlja, to nije dobro za vaše telo", kaže nutricionistica Tami Lakatos Šejms i dodaje:
"Kalorije se brzo gomilaju i brzo ste ponovo gladni."

Ipak, neki stručnjaci lažu da pica baš i nije najzdravija hrana i da ne bi trebalo da se jede za doručak.
"Ne bih rekla da odlazak u piceriju predstavlja idealan obed", kaže nutricionista Vendi Kaplan. Hranjive materije koje se nalaze u pici ne mogu da nadjačaju štetne sastojke - prerađene ugljene hidrate, zasićene masti i natrijum, dodala je ona.
"Količina kalorija i masti u pici isto tako zavisi od toga ko je pravi, tako da ljudi ne znaju koliko soli konzumiraju", upozorava Kaplan.

Ipak, ako sami pravite picu koristeći brašno od žitarice celog zrna za koru i napunite je povrćem, onda bi stvarno moglo da se radi o zdravijem doručku, piše Dejli mejl. ... <<

...


  • 1

#9 Quad

Quad
  • Members
  • 4,417 posts

Posted 08 February 2018 - 00:00

mene kolega davi sto cesto opalim burek u petrovicu, drzi do rucka bez problema


  • 0