Jump to content


Photo
- - - - -

Legenda o blagu Pop Martina Himovića


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Veljko25

Veljko25
  • Members
  • 2 posts

Posted 10 January 2018 - 22:08

Prica o popu Martinu glasi otprilike ovako:


Pop Martin ziveo je u selu Poganovu u vreme kada je Srbija bila potpala pod tursku vlast. Pored sela su stalno prolazili turski karavani koji su isli iz Carigrada ili se vracali u njega. Za hajduke su posebno bili intersantni oni koji su isli za Carigrad jer su bili prepuni zlata i drugih dragocenosti sakupljenih od haraca. Zbog toga je pop Martin odlucio da osnuje hajducku druzinu koja bi presretala turske karavane i uzimala "nazad" zlato oteto od naroda. Tako je i bilo. Presretali su karavane, obavezno ubijajuci sve pratioce da se ne bi saznalo gde se karavanima gubi trag, sakupili zlato i krili ga po pecinama iznad sela. Govori se da to zlato cuva mehanizam u u obliku zmije smuk, napravljene od zlata, koja bi nepozeljnog gosta velikom brzinom udarila u glavu i ubila na licu mesta. Da se ne bi odala tajna funkcionisanja tog mehanizma, pop Martin je ubio majstore koji su ga napravili.

Medjutim, jednog dana nedaleko od sela hajducka druzina popa Martina presrela je do tada najbogatiju posliljku sa tri kola prepuna zlatnika. Dobro organizovani pobili su sve pratioce, osim jednog: velikog cupavog psa. Mozda nisu obratili paznju na njega, a mozda su ga i namerno pustili, jer to je ipak samo zivotinja. Medjutim, pas je bio dobro utreniran i nastavio je sam put prema Carigradu. Vrativsi se sam, Turci su uvideli da se nesto desilo sa karavanom, sakupili vojsku i pustili psa da ih odvede do mesta na kom je karavan stradao. Tako je i bilo. Bas u trenutku kad je pas doveo Turke u blizini sela Poganova, bio je Veliki Petak i celo selo je islo u crkvu. Turci su opkolili crkvu i trazili su od seljaka da odaju skloniste hajducke druzine, medjutim niko nije o tome ni rec rekao - verovatno niko nije ni znao. Turci su zatim poubijali sve, samo su se spasili jedan momak i jedna devojka, kada su dosli videli su stravican prizor:muskarci, zene, deca.......sve je to bilo poklano. Selo je ostalo pusto, ali ne zadugo jer su ga opet naselili doseljenici sklanjajuci se pred Tucima.

Sto se tice sudbine popa Martina, on je ostao ziv i nastavio da presrece karavane, sve do smrti. Na samrti je kazu rekao da njegovo zlato moze naci samo covek, koji je spreman da 2/3 svega pokloni Poganovskom manastiru, a 1/3 zadrzi za sebe.

Danas mnogi traze to zlato verujuci da postoji, ako ne to zlato onda sigurno neko jer je istorijska cinjenica da je na ovom prostori bilo hajduckih drizina.


Edited by Veljko25, 10 January 2018 - 22:10.

  • 0

#2 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 10 January 2018 - 23:25

 

istorijska cinjenica

 

historijska je cinjenica da su hajducke druzine na ovim prostorima putem etnickih svjetonazora postale suverene drzave, i da su svoju hajduciju, putem drzavnih institucija, suvereno nastavile (300 godina nakon sto su Turci otjerani). neke u susjedstvu, neke ne, neke se boje da ce ulaskom u EU prestati biti hajducke, neke se pak nisu okanile hajducije ni ulaskom u EU. medjutim sve hajducke drzave na ovim hajduckim prostorima pljackaju svoje hajducke gradjane kod svoje vlastite hajducke kuce. to je fakat i historijska cinjenica, a ne "zlato popa koji je pljackao turske karavane u ime naroda". mo's mislit sto ih je pljackao, zasto bi pobogu to radio ako mu je Osmansko carstvo omogucilo da preko Pecke patrijarsije pljacka svoju pravoslavnu raju?

 

mit o zlatu tog popa samo je zlatna potka za drzavotvornu hajduciju.


  • 3