Jump to content


Photo
- - - - -

Jerusalem


  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#46 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 23 December 2017 - 00:57

Korak dalje: da se Palestinci proglase nacionalnom manjinom! Kada nece da pregovaraju sa Izraelom.
Nije mi samo jasno zasto je Srbija glasala tako, kada ima jako dobre odnose sa Izraelom?
  • 0

#47 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 25 December 2017 - 00:00

Korak dalje: da se Palestinci proglase nacionalnom manjinom! Kada nece da pregovaraju sa Izraelom.
Nije mi samo jasno zasto je Srbija glasala tako, kada ima jako dobre odnose sa Izraelom?

To su halucinacije degenerika iz proslog i sadasnjeg vladajuceg govna, pardon, rezima. 

 

Odnosi Srbije sa Izraelom nisu onoliko losi koliko su bili u vreme zlocinacke SFRJ, ali daleko su od toga da bi se mogli nazvati "jako dobrim". To je totalno smesno. Mediji u Srbiji neprekidno raspiruju antisemitizam, pod direktnim udbaskim instrukcijama. U centru BG-a, na ravno 100 metara od skupstine republike prodaju se "Protokoli sionskih mudraca". Ona moroncina od bivseg gradonacelnika Djilasa je onomad odhebao predstavnika vodece izraelske gradjevinske kompanije kad mu je ovaj sasvim prijateljski i korektno sugerisao da bi "Belvil" trebalo sravniti sa zemljom i sagraditi ponovo iz temelja. 


  • 0

#48 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 25 December 2017 - 00:03

Ma najvažnije je da su "za" glasali  Vanuatu i Tuvalu :lol+:

Pa kad nije stiglo da glasa Kosovo koje, gle cuda, evidentno ima manji medjunarodni znacaj od Vanuatua i Tuvalua.

 

I to ne samo srpskom krivicom, zar ne?


  • 0

#49 Bosniak

Bosniak
  • Members
  • 1,786 posts

Posted 28 December 2017 - 11:58

 

NEW YORK (AA) - Nacrt rezolucije, koji kritikuje Trumpovu odluku o Jerusalemu, prihvaćen je na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GSUN) sa 128 glasova za, dok je protiv bilo 9 zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Protiv nacrta rezolucije o Jerusalemu su glasali Sjedinjene Američke Države (SAD), Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Nauru, Togo i Palau, dok je 35 zemalja bilo suzdržano.

 

 

128 > 9

 

Sve jasno.


  • 0

#50 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 28 December 2017 - 12:13

128 > 9

Sve jasno.

Ali ih zato Izraelci razbijaju na bojnom polju! Pocevsi od Moshe Dayana pa naovamo!
  • 0

#51 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 December 2017 - 14:42

...

 

...128 > 9 ... sve jasno ... 

 

 

To ce nesto da promeni 'na terenu'?

 

...


  • 0

#52 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 28 December 2017 - 16:05

...

 

 

 

To ce nesto da promeni 'na terenu'?

 

...

 

Ih, kad pocne polako 'prelivanje' u manji tabor.


  • 0

#53 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 09 April 2019 - 13:35

Valjda je ovo prava tema.

Danas se u Izraelu odrzavaju parlamentarni izbori. Ja po obicaju zbog nedostatka vremena kasnim sa postovima na aktuelne teme, tako da necu praviti detaljnu analizu, samo par intresantnih stvari.

Svi mediji u prvi plan stavljaju neizvesnu borbu Likuda i Plavo-bele koalicije oko pobede na izborima. Da li ce Netanjahu osvojiti novi mandat (zbog godina, vrlo verovatno i poslednji) ili ce ga zameniti dvojac general Beni Ganc i Jari Lapid (ciji je pokojni otac Tomi rodjeni novosadjanin), u ovoj koaliciji su i generali Mose Jalon i Gabi Askenazi. Sva tri genarala su bili nacelnici generalstaba i ministri odbrane. Poslednje ankete pokazuji da ce osvojiti isti broj mandata. Veoma neizvesna trka koju moze bukvalno da odluci jedan glas. Ne pamtim kada su igde u svetu izbori bili toliko neizvesni. Ipak izgleda da je pobednih ovih izbora poznat odavno i nije nijedan od pomenutih. Za mene je ove izbore, jos i pre nego sto su raspisani dobio Naftali Benet. Jedna veoma intresntna i pomalo kontraverzna licnost.

Rodjen je u Haifi u porodici americkih Jevreja, koji su pripadali visoj srednjoj, mozda cak i visoj klasi. To je uslovilo da kao sin Amerikanaca dobije i americko drzavljanstvo. Po obrazovanju je pravnik, ali on je pre svega informaticki genije sa izuzetnim osecajem za biznis. Po njegovim recima je prvi milion zaradio tako sto se sa prijateljima uz nekoliko gajbi pivi zatvorio u prostoriju i napravili su neki program. Odlazi u USA i tamo sa prijateljem otvara informaticku kompaniju koja se brzo razvija i prodaje je za nekoliko stotina miliona dolara. Tu je pokazao i veliki patriotizam jer je u ugovoru o prodaju stojalo da se ne smeju zatvarti radionice u Izraelu niti otpustati zaposleni u njima. Krece i u drugi projekat koji takodje prodaje za ogromne pare. Sve to prati i zavidna vojna karijera u specijalnim jedinicama, tako da je i veteran iz dva rata u Libanu. Iako multimilioner 2006 godine je sluzio u diverzantskim jedinicama koje su se infiltrirale duboko u teritoriju pod kontrolom Hezbulaha. Dogurao je do cina najora u rezervi ciji je i sad aktivan clan.
Kada se obogatio resio je da se bavi politikom, naravno iz opozicije. Prvo je bio Netanjahuov bliski saradnik, ali je ubrzo krenuo u samostalnu politicku karijeru. Iako ni on, ni njegova supruga, ali ni najbliza saradnica, prelepa Ajelet Saked nisu bili religiozni Jevreju oni su osnovali ultrareligioznu partiju, koja je brzo prerasla u nesto umereniji koaliciju religioznih partija Nacionalna Religiozna Partija. Sa njom ostvaruje znacajne rezultate, postaje ministar obrazovanja, dok Saked postaje ministarka pravde.

Krajem prosle godine desava se ogromna promena na njegovom politickom planu. On "shvata" da zapravo i nije religiozan i da bi trebalo da osnuje sekularnu partiju. Sto i cini, naravno opet zajedno sa Ajelet Saked. Napusta NRP i osniva sekularnu partiju Nova Desnica. NRP menja ime u Savez desnih partija i i dalje se nalazi pod njegovom indirektnom kontrolom, tako da on sada ima dve partije. Obicno raspadom stranaka one slabe, ali ovde se desilo upravo suprotno. Naime, obe partije su ojacale i vrlo moguce ce svaka imati vise poslanika nego sto su imali zajedno na proslim izborima. Zajedno bi mogli da imaju cak 16 poslanika, ankete im daju od 12 do 16 poslanika. To ih cini kljucnom strankom za formiranje vlade. Sledeceg premijera Izraela ce izabrati Naftali Benet.
  • 0

#54 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 09 April 2019 - 13:41

Jedna intresantna stvar iz kampanje. Lider partije Sas, religiozne partije koja okuplja sefarde, pre svega mizrahije, Deri u duelu sa jednom politicarkom, ne znam ime.
Deri kaze jedina institucija u kojoj ima vise Mizrahija od Askenaza je zatvor. Na to mu ona odgovara pitanjem da li to znate iz iskustva zato sto ste bili u zatvoru zbog korupcije. On mrtav ladan odgovara gospodjo ako mojim biracima ne smeta to sto sam bio u zatvoru, zasto bi to smetalo vama?
Sjajno.
  • 1

#55 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 10 April 2019 - 10:48

Uh, al sam promasio. 

 

Benet na kraju nije prosao cenzus, falilo mu je 0,01%. Religiozna partija je prosla cenzus i ostvarila dobar rezultat, ali sekularna je zakazala. Ankete su joj davale jako dobre rezultate, medjutim ocigledno se veliki broj potencijalnih biraca u poslednjem trenutku opredelio za Bibija i Likud. Veliki neuspeh za Beneta, reskirao je i nije dobio, ali ne sumnjam da ce smisliti nesto novo. 

 

Likud i Plavo beli isti broj mandata, po 35, Likud je dobio nesto vise glasova. Netanjahu ima vece sanse za formiranje vlade zbog jako dobrog rezultata religioznih partija, ali mu je neophodna i podrska Liebermana, a njega je jako tesko uklopiti sa religioznim partijama. Moguca je i velika koalicija. 

 

Arapi jako los rezultat, isto kao i Laburisti i Kulanu. Merec nesto losiji, ali u okviru njihovih standardnih ostvarenja. 


Edited by A sad, 10 April 2019 - 10:53.

  • 0

#56 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 10 April 2019 - 21:31

...

 

... uh, al sam promasio ...  

 

 

Ne brini, i mnogi drugi su promasili.

 

Nesto sam pratio dva izraelska sajta (na ruskom ;)) pa nisam ocekivao velika iznenadjenja.

Jedan je 'pro', a drugi je 'leftisticki', gde kolo vode 'borci za mir'. :frust:

 

Ono sto me je vise puta iznenadilo - koliko ima 'levaka' medju visokim izraleskim oficirima, pocev od blagih centrista, pa do radikalnih sakaluda - skoro da se takmice koji bi da preda sve teritorije, pa i Golan - bez ikakvih uslova!

:frust:  

 

'Ebo ih ruski 'boljsevizam / socijalizam' koji su posisali sa majcinim mlekom, sto su ga kao infekciju doneli iz drugih mesta, drugog vremena i drugih uzroka, a koji je uveliko potenciran Holokostom.

To je kao genetski nasledjena bolest.

Srecom i u vojsci ima likova koji se ne primaju na 'pacifizam'.

:wacko:

Svako popustanje arapskim teroristima je odlozeno samoubistvo drzave Izrael.

Valjda su toga svesni?

 

...


  • 0