Jump to content


Photo
- - - - -

Jerusalem


  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#16 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 13 December 2017 - 17:18

...

 

... trla baba lan... 

 

 

Hm, to je bila, koliko mi se cini, samo #tm 'mama_mia ironija', sa blagim sarkazmom.

;)

 

Mislim, 'ujediniti arape'?

:ajme:

 

 

...


Edited by Kinik, 13 December 2017 - 17:24.

  • 0

#17 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 13 December 2017 - 17:59

...
 
 
Evo ga jos jedan koji tvrdi 'gotovo je'.
;)
I tako sve od propasti Osmanskog carstva na BI.
 
 
Da sa rusima i iranom bude 'posrednik'?
 
Ima ruska zezalica u vezi preteranog svabenog veselja: 'pocepali tri harmonike'!
I sooltan ce da pocepa joh ihahaj koliko harmonika!
:rotflmao:
 
 
>> ... Erdogan žestoko o SAD: Gotovo je...
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da SAD više ne mogu da budu posrednik u naporima da se okonča izraelsko-palestinski sukob.
Izvor: Tanjug, sreda, 13.12.2017.
 
 
On je uputio takvu poruku nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.
 
"Od sada pa ubuduće, nema govora o tome da pristrasne Sjedinjene Američke Države budu posrednik između Izraela i Palestine. Taj period je završen", rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, prenosi Rojters. 
 
Erdogan je istakao da sada treba porazgovarati o tome ko će ubuduće biti posrednik. 
 
"O tome se mora razgovarati i u UN, takođe", zaključio je predsednik Turske. 
 
U nacrtu rezolucije pripremljenom za današnji samit muslimanskih lidera u Istanbulu, navodi se da oni odluku Vašingtona o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela smatraju znakom da se SAD povlače iz svoje uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku. 
 
U nacrtu deklaracije, u koji je Rojters imao uvid, ističe se da je "Istočni Jerusalim prestonica države Palestine" i sve zemlje se pozivaju da priznaju "državu Palestinu i Istočni Jerusalim kao njenu okupiranu prestonicu". 
 
Turski predsednik Erdogan rekao je pre tri dana da će odluke koje budu donete na današnjem sastanku OIC pokazati da se američka odluka o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela neće moći lako primeniti. 
 
OIC, uspostavljena 1969, ima 57 država članica s većinskim muslimanskim stanovništvom ... <<
 
...

  • 0

#18 Senn

Senn
  • Members
  • 213 posts

Posted 19 December 2017 - 03:45

SAD same u SB UN; Hejli: Uvreda koja se neće zaboraviti
 

Njujork -- SAD su stavile veto u SB UN na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela.

https://www.b92.net/...&nav_id=1337749


  • 0

#19 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 19 December 2017 - 12:34

SAD same u SB UN; Hejli: Uvreda koja se neće zaboraviti
 

Njujork -- SAD su stavile veto u SB UN na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela.

https://www.b92.net/...&nav_id=1337749

 

Jedva cekam da vidim koja glupost ce mu sledeca pasti na pamet. Naravno, sustinski je u pravu bio ovde, ali mu je tajming bio epski. Zbog tajminga je ta odluka i odlagana, i sada je taj mirovni proces vracen otprilike u devedesete, jednom odlukom velikog drzavnika Trampa.


  • 1

#20 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 19 December 2017 - 14:06

Jedva cekam da vidim koja glupost ce mu sledeca pasti na pamet. Naravno, sustinski je u pravu bio ovde, ali mu je tajming bio epski. Zbog tajminga je ta odluka i odlagana, i sada je taj mirovni proces vracen otprilike u devedesete, jednom odlukom velikog drzavnika Trampa.


Tajming je zapravo bio idealan.
  • 2

#21 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 19 December 2017 - 14:09

Tajming je zapravo bio idealan.

 

Glup sam, objasni mi zbog cega? Zbog daljeg priblizavanja Turske i Rusije, zbog unutrasnjih problema Velike Britanije, zbog nemogucnosti da ga Francuska i Nemacka podrze?


  • 0

#22 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 19 December 2017 - 14:58

Glup sam, objasni mi zbog cega? Zbog daljeg priblizavanja Turske i Rusije, zbog unutrasnjih problema Velike Britanije, zbog nemogucnosti da ga Francuska i Nemacka podrze?




Ovaj Trampov potez nema nikakav uticaj na priblizavanje Turske Rusiji, razlog tog priblizavanja je nesto drugo sto nema veze sa ovim. Erdogan vec duze vreme vodi sizofrenu politiku, on zapravo ovim glupiranjem oko ove odluke pokusava da povrati uticaj u islamskom svetu koji je izgubio upravo priblizavanjem Rusiji. Njegova politika je takva da moze da se promini vec sutra, on je nepouzdan i na njega niko ne racuna ni USA, ali ni Rusija. Pa sto mu ne isporuce s-400?
Rusiju sa druge strane zabole za ovo priznanje. Ona ima dobre odnose Izraelom, i nece ih kvariti. Uostalom, Rusija je jos pre USA priznala Jerusalim za glavni grad Izraela, doduse zapadni deo.
Nemacku i Francusku tek zabole za sve to, a situacija u Britaniji nema nikakve veze sa time. Politika Nemacke i Francuske prema Izraelu je uslovljena velikim brojem arapskih i muslimanskih migranata i njihova reakcija je ocekivana.

Bitna je reakcija bliskoistocnih zemalja. Jordan i Egipat vec dugo imaju dobre odnose sa Izraelom. Egipat ima jako lose odnose sa Hamasom, zbog saradnje sa teroristima na Sinaju i podrske koju su davali Morsiju. Reakcija te dve zemlje je bila blaga i umerana. SA je sada vec saveznik Izraela, a samim tim tu su i UAE i Bahrein. Kuvajt odavno vec mrzi Palestince zbog saradnje sa Sadamom Huseinom. Sve zemlje su reagovale vise nego blago, cisto proforme. Ipak Iran je za njih najveci problem i oni u Izraelu vide saveznika u tom sukobu, za Palestince ih odavno zabole.
Liban je rastrgan medjusobnim sukobima, u kojima se pola njih nada ce Izrael vojno intervenisati u toj zemlji i unistiti Hezbolah, dok je Hezbolah iako ojacao u sirijskom ratu ipak pretrpeo ozbiljne gubitke u ljudstvu i nije im u intresu rat sa Izraelom dok suniti kidisu na njih sa svih strana.
Sirija vise ne postoji kao drzava, totalno razvaljena nije sposobna da se stara o sebi, a ne o palestini i Kudsu. Irak tek izasao iz rata, slab i izmucen. U obe drzave efikasnu kontrolunad dobrim delom teritorije drze Kurdi, a oni pak imaju odlicne odnose sa Izraelom.
Katar koji je pro MB orijentisan i uvek spreman da pomogne Palestincima, ima trenutno vecih problema. Budimo iskreni, nije okupiran od SA, samo zato sto USA to ne dozvoljava.
Turska politika je vise nego jasna. Pas koji laje, a ne ujeda.
Iran koji je upleten u proksi ratove u Iraku, Siriji, Jemenu, Avganistanu, pa i u Libanu, kljucni je saveznik Palestinaca. Hamas se posle sloma MB, okrenuo Iranu, to se nije svidelo arapskim drzavama. Jos uvek se nisu oporavili od prethodnog rata i nije im u intresu novi, pogotovo jer sada u susedstvu imaju neprijateljski nastrojen Egipat, a ni Katar i Turska nisu bas u stanju da finansijski pomognu kao ranije, a Iran je ipak daleko. Na Zapadnoj Obali je druga prica, oni ipak ekonomski zavise od samog Izraela. Mnogi rade u Izraelu i u izraelskim naseljima. Sami stanovnici istocnog Jerusalima vise nisu nacisto da li zele da zive u Palestini ili Izraelu. Izraelski Arapi su davno digli ruke od Palestinaca, a Lieberman cesto spominje da bi njihove gradove trebalo menjati za izraelska naselja na Zapadnoj Obali, a njima se nesto ne mili da budu u istoj drzavi sa arapskom bracom.

Reakcija je vise nego blaga, i muslimanskih drzava i samih Palestinaca. Vise su se potresli muslimani u Indoneziji nego oni u Amanu, Kairu i Rijadu, pa cak i u samom Jerusalimi. Protesti uopste nisu masovni, ni izbliza nasilni kao nekad. Bice i da je samim Palestincima to sve vec dosadilo. Ovo ne moze da se poredi sa prvom i drugom intifadom i smirice se vrlo brzo, vec se smiruje.
Hezbolah nije ispalio nijednu raketu, samo pricaju, a nista ne deluje. SA i njeni saveznici su rekli da tonije u redu i nastavili da prave planove sa Izraelom i USA kako da suzbiju uticaj Irana. Turci vec sutra mogu biti najbolji prijatelji sa USA i Izraelom, Erdoganova politika je takva, vec davno provaljen igrac. Hamas opali neku raketu, cisto da pokaze da postoji, mada i on vise gura IDZ da to urade oni, nije im do veceg sukoba sada kad su sami. Abasova palestinska uprava je odavno marginalni igrac, cak i medju samim palestincima.

Ovo cak nece imati nikakav uticaj ni na mirovni proces. Mirovni proces ne postoji jos od 2006 godine, a i tada se svodio na jednostrane Saronove poteze.

Ovaj Trampov potez nece uticati na nikoga, zato sto to nikoga sem Izraela i USA, ni ne zanima. Na Bliskom Istoku su aktuelna neka druga pitanja...

Za Trampa je bilo bitno da to ne pokvari njegove odnose sa kljucnim saveznicima na Bliskom Istoku. Naravno da je ovaj potez sa njima bio i konsultovan. SA je znala za ovo, kao i Egipat i Jordan i u njihovim odnosima se nista nece promeniti. Odnos prema Palestincima se uopste u muslimanskom svetu promenio tokom rata u Siriji. "Sunitska koalicija" smatra da su oni presli na stranu siita, sto je za njih smrtni greh. Da se ovo desilo pre nekoliko godina goreo bi ceo Bliski Istok, danas ce se to sve brzo smiriti i svi ce nastaviti da brinu svoje brige koje ih muce mnogo vise, a mnogi Izrael i USA vise kao resenje za svoje probleme, zbog toga je ovo bio idealan momenat za ovaj potez.
  • 7

#23 zima

zima
  • Members
  • 351 posts

Posted 19 December 2017 - 17:48

A sad sve objasnio. :+1:

 

Erdogan se tu nesto trti i samoreklamira kao kalif umesto kalifa, ulece klizeci u otvoreni prostor ali Arapi generalno ne veruju Turcima ma koliko ih smatrali svojom muslimanskom bracom.

 

u regionu ima vise apetita za politikanstvo nego za realne sukobe po pitanju Jerusalima. Kao sto rece A sad i tamosnji Arapi stavili su prst na celo i izgleda da im je malo jasnije sta su njihovi a sta tudji interesi.

 

 Iran ostaje glavno pitanje u regionu. Saudijska Arabija i ostali sunitski naftasi se nadaju da ce USA srediti Iran za njih svojim  resursima a USA i Izrael se nadaju da ce biti obrnuto i da ce SA uloziti najvise materijalnih i ljudskih  sredstava u eventualnom sukobu sa Iranom. I tu se medjusobno navlace. Zato US tako lozi ovog mladog Saudi princa MBSa  kako je car, bog, kralj, prikazuju ga kao reformatora, hvale liderstvo, a Trump aplaudira cistkama. Posmatraju Jemen kao vezbu za Iran i gledaju sta mogu da urade Saudijci uz mlake prekore oko ljudskih prava. Drze se po strani, samo rade obavestajci i logistika. Medjutim moj utisak je da ako Ameri budu cekali na efikasne Saudi snage protiv Irana, nacekace se, u ovom trenutku bi Iran prevladao u sukobu 1:1  bez obzira na superiorno i sofisticirano saudijsko naoruzanje, uz pretpostavku da bi se Iran branio a ne napadao.


  • 1

#24 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 19 December 2017 - 18:11

Glup sam, objasni mi zbog cega? Zbog daljeg priblizavanja Turske i Rusije, zbog unutrasnjih problema Velike Britanije, zbog nemogucnosti da ga Francuska i Nemacka podrze?

 

Ma zbog izbora u Alabami, da bi pridobio tamosnje evangelicke fundamentaliste,.. otud taj tajming, na kraju je izgubio i Alabamu i samoizolovao se u UN-u. To postici zahtjeva jedan ozbiljan talenat u politici. :lol:


Edited by Atreid, 19 December 2017 - 18:11.

  • 0

#25 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 19 December 2017 - 18:21

...

 

... 

:twak:

 

Ne, nego zato sto ne dozvoljava da mu belosveCki zvrndovi, wannabe dusebriznici vode politiku.

Jednostavno - zabole ga uvo za sakalude.

:lol+:

 

...


Edited by Kinik, 19 December 2017 - 18:21.

  • 0

#26 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 20 December 2017 - 05:26

Pitanje za one koji poznaju bliskoistocni svet: otkud toliki strah od Irana? Iranci su mi oduvek delovali kao najmanji fundamentalisti u islamskom svetu. Iran i Qatar mi deluju najprogresivniji medju muslimanskim zemljama.
  • 0

#27 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 December 2017 - 05:34

...

 

Malo si se zbunio.

 

Procitaj jos jednom onaj 'A sadov' post.

 

...


  • 0

#28 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 20 December 2017 - 05:34

Pitanje za one koji poznaju bliskoistocni svet: otkud toliki strah od Irana? Iranci su mi oduvek delovali kao najmanji fundamentalisti u islamskom svetu. Iran i Qatar mi deluju najprogresivniji medju muslimanskim zemljama.

:lol+: Qatar poznati finansijer terorizma i Iran sa mulama - ajde Darth mora da zezas.


  • 0

#29 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 20 December 2017 - 06:09

Mislio sam na to da su manji fundamentalisti i zatucani od Saudi Arabije i drugih?
  • 0

#30 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 20 December 2017 - 11:14

Pitanje za one koji poznaju bliskoistocni svet: otkud toliki strah od Irana? Iranci su mi oduvek delovali kao najmanji fundamentalisti u islamskom svetu. Iran i Qatar mi deluju najprogresivniji medju muslimanskim zemljama.

 

Od Islamske Revolucije 1979. Izvoz te revolucije ostaje do danas jedan od ciljeva Irana ovekovecen u ustavu:

 

"The Iranian constitution’s preamble states that “the mission of the Constitution is to create conditions conducive to the development of man in accordance with the noble and universal values of Islam” and that the constitution “provides the necessary basis for ensuring the continuation of the Revolution at home and abroad.”

 

"The preamble also states that Iran’s Army and Revolutionary Guard “will be responsible not only for guarding and preserving the frontiers of the country, but also for fulfilling the ideological mission of jihad in God’s way; that is, extending the sovereignty of God’s law throughout the world.”

 

" Most disturbing is Article 154 of the constitution which clarifies that the Islamic Republic of Iran “considers the attainment of independence, freedom, and rule of justice and truth to be the right of all people of the world.”  Therefore, while Iran will “scrupulously refrain” from all forms of interference in the internal affairs of other nations, it supports the just struggles of the mustad’afun [oppressed] against the mustakbirun [tyrants] in every corner of the globe.” This allows Iran to make its often-repeated claim that it has never executed an offensive attack on foreign soil – when in fact it does so through proxies in the region."


  • 0