Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Euroleague 2017/18


  • This topic is locked This topic is locked
3361 replies to this topic

#1 Chaos Is Me

Chaos Is Me
  • Members
  • 16,595 posts

Posted 10 October 2017 - 20:59

*
POPULAR

876.jpg

 

ANADOLU EFES

 

Errick MCCOLLUM  /  Josh ADAMS  /  Dogus BALBAY

Ricky LEDO  /  Krunoslav SIMON  

Birkan BATUK  /  Edo MURIC  

Derrick BROWN  /  Brock MOTUM  /  Berk DEMIR

Bryant DUNSTON  /  Vladimir STIMAC

coach: Velimir Perasovic

 

Efes u svakom prelaznom roku prolazi kroz krizu identiteta. Prosle sezone su igrali lepu, dopadljivu i napadacku kosarku ali nisu imali jasno profilisanog lidera i uvek im nedostaje malo, posebno u odbrani, uprkos nekoliko vrsnih individualnih defanzivaca koje su imali na raspolaganju. Cini se da u novu sezonu ulaze nesto slabiji nego lani, i bez dovoljno defanzivne cvrstine, gde je jedino Dunston kompetentan defanzivac, ne racunajuci sporedne spot up opcije (Batuk) ili napadacki beznacajne igrace (Balbay). I ovog puta su se nakrcali dobrim napadacima koji ipak previse vole loptu a premalo rade za druge. McCollum nije neko koga zanimaju saigraci, a slicno bi se moglo reci i za Leda koji bi opet mogao da bude jedno od ofanzivno prijatnijih iznenadjenja ove sezone u EL. Kruno Simon je, kao u Hrvatskoj reprezentaciji, neko ko ce imati vecu kreatorsku ulogu nego sto moze da iznese jer uprkos nespornom bball iq-u on nije pravi plejmejker. Cudan je angazman Josha Adamsa uz McColluma jer je i on pre svega play poenter, barem tako se profilisao u Saratovu i skromnom koledzu Wyoming. Motum je korektna opcija na 4, ali i on je pre svega stretch visoki bez pozicije u odbrani (slab za petice, spor za cetvorke), a Muric i Stimac po mom skromnom misljenju nisu bas igraci za krem Evrope. Veliki teret ce ponovo poneti Brown koji je igrao sporadicno i Dunston koji je imao briljantnu sezonu u kojoj se popravio i kao napadac i kao dodavac sa visokog posta. Njih dvojica jesu kakav takav faktor stabilnosti ali previse je ovde momaka nenaviknutih na EL kosarku, a koji ce nesumnjivo dobiti dosta ovlascenja. Efes je imao nekoliko svojih sansi da se konacno domogne F4, ali ova ekipa ne deluje psihicki spremno da napravi iskorak. Predvidjam im grcevitu borbu za play off.

 

 

876.jpg

 

AX ARMANI EXCHANGE OLIMPIA MILAN

 

Jordan THEODORE  /  Mantas KALNIETIS  /  Andrea CINCARINI

Andrew GOUDELOCK  /  Dairis BERTANS

Vladimir MICOV  /  Awudu ABASS

Cory JEFFERSON  /  Amath M'BAYE

Kaleb TARCZEWSKI  /  Patric YOUNG  /  Arturas GUDAITIS

coach: Simone Pianigiani

 

Milano u sezonu ulazi sa nikad dubljim rosterom, pa za potrebe ovog predstavljanja svoje mesto u 12 nisu nasli italijanski reprezentativci, Pascolo i Cusin. Tradicionalno nisam nesto naklonjen Milanezima i njihovim sansama za veliki rezultat, ali mora se priznati da ovog puta imaju ekipu za respekt i, sto je vaznije, boljeg trenera na klupi. Osnovna bojazan mi je vezana za projektovanog startnog plejmejkera Theodorea koji uprkos dobroj sezoni u Turskoj nije kalibar plejmejkera koji pravi razliku na ovom nivou. Prvi revolver EL Goudelock ce uzeti svoju kvotu suteva, da li dobrih ili losih, manje je vazno. U Micovu imaju kvazi point forwarda sa pregrst EL iskustva, a tu su i stare kajle Kalnietis i Bertans koji mogu da odigraju pikenrol ili traze sopstveni sut. Pod kosem su zaista jaki i atleticni. Jefferson je jedan od boljih atleta u EL, a poradio je i na sutu za 3, a slican profil je i M'Baye koji donosi lepe brojke iz Brindisija. Na 5 imaju sve profile, old school energicnu peticu u Tarczewskom, atletu u Youngu, ali i talentovanog post up napadaca u Gudaitisu. Tu je i Cusin za jakih 5 licnih gresaka ako nista. Ima ovde i radnika i umetnika i mogli bi biti nezgodni. Doduse, u ovakvom kontekstu, tanka je granica izmedju sjajne ekipe i bande placenika, a nekako smo za Milaneze uglavnom vezivali ovo drugo. Ne verujem Theodoreu, a i Goudelock je poznat kao narusitelj hemije. Ipak, ako Pianigiani uspe da uspostavi inside out igru, imaju cemu da se nadaju, pa i necemu vecem od utesnog ucesca u play offu. Raspad poput proslosezonskog je moguc ali manje verovatan ovog puta.

 

 

876.png

 

BASKONIA VITORIA GASTIEZ

 

Marcelinho HUERTAS  /  Jayson GRANGER

Rodrigue BEAUBOIS  /  Matt JANNING  /  Carlos DELFINO

Janis TIMMA  /  Jordan McRAE

Tornike SHENGELIA  /  Patricio GARINO

Johannes VOIGTMANN  /  Vincent POIRIER  /  Ilmane DIOP

coach: Pablo Prigioni

 

Vrlo interesantnu ekipu je okupila Bakonia i dala je u ruke trenerskom pocetniku ali nesumnjivo kosarkaskom znalcu Prigioniju. Argentinac ce u veteranu Huertasu imati produzenu ruku na parketu, a tu je i ni po cemu specijalni ali u svemu dobri Granger oko koga su se otimala letos i veca imena od ekipe iz Vitorije. Suterska podrska stize od Janninga i jednog od retkih starosedelaca Beauboisa, a vise simbolicno nego sustinsko je i dovodjenje Carlosa Delfina koji je u argentinskoj ligi sutirao trojke bednih 22%. Hanga je otisao, ali su poziciju 3 odlicno zakrpili sve boljim Timmom i nesudjenim NBA igracem, McRaeom koji bi trebalo da im doda nesto atleticizma. Od znacajnih pojacanja je tu i novopeceni francuski reprezentativac Poirier koji ce se sa Diopom boriti za ulogu back upa iza Voigtmanna. Nemac je kupio sebi mesto startera sjajnim nastupima prosle sezone, medjutim videcemo da li tako nesto moze da ponovi. Briga nema oko kvaliteta Toka Shengelie, ali ima oko njegovog zdravlja sa kojim malo malo kuburi. Kad je zdrav, lagano medju najboljim cetvorkama u EL. Baskonia je ekipa koja uvek vreba F4 iz potaje, a prethodnih godina pod Alonsom su zaista igrali divnu kosarku, uvek na granici senzacije. Prigioni je kao igrac bio slow mo neatleticni majstor pikenrola i presing napast, a deluje da ima harizmu da iznese i ovu pricu. Dark horse ekipa koja moze da zagorca zivot mnogima i gotovo sigurni ucesnik eliminacione faze. Za nesto vise ce trebati i malo srece.

 

 

876.png

 

BROSE BAMBERG

 

Nikos ZISIS  /  Ricky HICKMAN  /  Aleksej NIKOLIC

Daniel HACKETT  /  Maodo LO  /  Lucca STAIGER

Bryce TAYLOR  /  Augustine RUBIT

Quincy MILLER  /  Elias HARRIS

Leon RADOSEVIC  /  Luka MITROVIC

coach: Andrea Trinchieri

 

Novi stari nemacki sampion je tokom leta ostao bez cetvorice udarnih igraca (Strelnieks, D.Miller, Melli, Theis) koje nece biti lako nadoknaditi. Nakrcali su se na spoljnim pozicijama, pa mozda i previse ocekuju od veterana Hickmana i Hacketta iako njih dvojica nesumnjivo znaju kako se pobedjuje u EL. I letimican pogled na roster ukazuje na nesklad izmedju spoljne i unutrasnje linije. Prakticno jedini pravi centar je Leon Radosevic, a i on je light varijanta. Trinchieri voli niske petorke pa ce verovatno i Luku Mitrovica koristiti na 5 (narocito usled njegovog skromnog suta za 3) ali skok ce nesumnjivo trpeti. Vec kolaju price da je Quincy Miller neozbiljan i vidjen za odstrel u Bambergu, a da sezona nije posteno ni pocela. Znamo sta on moze kad je raspolozen, medjutim imao je nakon Zvezde godinu za zaborav. Zanimljiv igrac je Rubit, energicno krilo pristiglo iz Ulma. Roster ne obecava borbu za playoff osim ako ne vidimo QMillera u naponu snage, uz asistencije veterana na bekovima od kojih se ponovo trazi mnogo, mozda i previse. Zisisa dosta cenim ali on bi morao da igra kosarku zivota u 34. godini da bi povezao sve ove rasparene delove. Verovatno treba ocekivati i neku doselekciju u toku sezone ali tada vec mozda bude kasno za neke ozbiljnije ambicije u EL. Ova ekipa je kompetetivna ali protiv malo koga favorit. Play off bi bio ogroman uspeh. Realnije je da poput Zalgirisa i Zvezde povremeno kvare planove favoritima.

 

 

876.png

 

CRVENA ZVEZDA MTS BELGRADE

 

Taylor ROCHESTIE  /  Nikola RADICEVIC

James FELDEINE  /  Branko LAZIC

Nemanja DANGUBIC  /  Ognjen DOBRIC  /  Marko KESELJ

Milko BJELICA  /  Stefan JANKOVIC

Mathias LESSORT  /  Pero ANTIC  /  Nikola JOVANOVIC

coach: Dusan Alimpijevic

 

Zvezda kao i vecina klubova iz najnizeg EL platnog razreda krece u sezonu sa popuno renoviranim timom. Veca briga je promena retke konstante od prethodnih sezona, pa ce Dejana Radonjica zameniti zeleni Dusan Alimpijevic. Ekipa je na papiru kompetentna. Rochestie je ne tako davno bio prvi strelac takmicenja i nesumnjivo je u stanju da pravi probleme svima. Nad ostatkom ekipe je upitnik, cak i nad dokazanim EL bekom, Feldeinom. Bekovska linija je komplementarno pokrivena solidnim spot up igracima i pre svega defanzivcima, ali malo je tu igraca koji predstavljaju bilo kakvu opasnost nakon spustanja lopte na parket. Pod kosem je tek nepoznanica, Lessort je sjajan atleta koji tek treba da se uci kosarci, mada je motor nesporan, a ostatak su ili veterani bez nogu ili sirovi college igraci za koje bi sudar sa EL realnoscu mogao da bude bolan. Bjelica jos uvek moze da nadjaca vecinu cetvorki ali on je spor i za moderne petice kamo li cetvorke. Antic poseduje know how ali pitanje je njegovog fizickog stanja, a Zvezdi ce biti potreban u obe uloge za koje se profilisao kroz karijeru, i da siri odbrane sutem za 3, i da koristi sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva u odbrani. Pozicija 3 je tanka i tu ce Alimpijevic rotirati po potrebi, od Keselja se ocekuje sut za 3, od Lazarevica za sada iskljucivo odbrana, a od Davidovca malo sekundarne kreacije. Dangubic je siguran starter, a verovatno i Dobrica ocekuje barem 10 minuta po mecu. Tesko je biti optimista u ovom trenutku. Zvezda ce sigurno imati neke pobede protiv favorita u Beogradu ali jasno je da ova ekipa mora defanzivno da raste da bi mogla da se takmici ravnopravno. Playoff trenutno deluje kao sci fi ali gledali smo i veca cuda, ima ovde igraca koji mogu da znatno podignu i spopstven i plafon tima.

 

 

876.png

 

CSKA MOSCOW

 

Sergio RODRIGUEZ  /  Leo WESTERMANN

Nando DE COLO  /  Cory HIGGINS  /  Vitaly FRIDZON

Will CLYBURN  /  Nikita KURBANOV

Andrey VORONTSEVICH  /  Victor KHRYAPA  /  Semen ANTONOV

Kyle HINES  /  Othello HUNTER

coach: Dimitris Itoudis

 

Za Moskovljane je jedini uspeh - EL titula, tako da je prosla sezona, nakon sampionske, bila neuspesna. U novu sezonu ulaze sa jednom znacajnom promenom, Milos Teodosic je dugo bio zastitno lice kluba, a u Moskvi se nadaju da su pronasli najbolju dostupnu zamenu u liku Caca Rodrigueza. Spanac ima ozbiljne rupu da popuni ali na papiru ima slicne kvalitete poput Tea, pre svega je genijalan dodavac, ali i kompetentan strelac. Nando De Colo je za pocetak nesumnjivi lider ekipe, a i ovog puta ce mu se brojati najvise kad bude najznacajnije. Novi igraci su Clyburn, nakon dobre sezone u Darusafaki, i Westermann koji je potpuno drugaciji igrac od Arona Jacksona, usudio bih se reci - dosta slabiji. Promena je i na poziciji back up centra ali Othello Hunter bi trebalo da je upgrade u odnosu na oronulog Augustinea. Korektno je odradio svoje gaze u Atini i Madridu prethodno. Ostatak tima je sacinjen od komplementarnih ruskih reprezentativaca od kojih svaki tacno zna svoju ulogu. Mozda nesto vise posla i protagonizma ceka Higginsa, sad je prilika da pokaze da je nesto vise od prekvalifikovanog igraca zadatka. Hines je naravno nedodirljiv, pa iako njegova fizicka moc lagano kopni, ne bi trebalo ocekivati znacajan regres ove sezone. CSKA je do sada uvek imao brzinu vise u koju ubaci i samelje rivala (makar do F4) ali ce ova sezona biti nesto interesantnija od prethodnih i sa vise upitnika. Ja mislim i sa vise poraza nego sto smo navikli od njih. Naravno, play off je siguran, a za dalje je rano. Moguce je i dodavanje jos nekog jaceg imena na roster.

 

 

876.png

 

FC BARCELONA LASSA

 

Thomas HEURTEL  /  Phil PRESSEY

Petteri KOPONEN  /  Pau RIBAS  /  Juan Carlos NAVARRO

Adam HANGA  /  Rakim SANDERS

Victor CLAVER  /  Adrien MOERMAN

Ante TOMIC  /  Kevin SERAPHIN  /  Pierre ORIOLA

coach: Sito Alonso

 

Nakon sto su se prethodne dve sezone, a narocito minule, poigrali sa renomeom kluba, u Barsi su resili da je vreme za ozbiljan remont. Kao i obicno u novijoj istoriji, glavna meta lesinarenja bila je Baskonia, pa je talentovani Sito Alonso seo na uzarenu klupu i sa sobom nakon brojnih peripetija ipak poveo Adama Hangu koji je u medjuvremenu postao jedno od boljih all round krila u EL, napredujuci i kao suter i kao kreator, uz nespornu defanzivu. Iz Efesa je doveden odlicni ali mekani plej Heurtel, a drustvo ce mu praviti omaleni Pressey koji brutalne dodavacke statistike iz D-league treba "samo" da prenese na nivo EL. Pod kosem bi francuski tandem Moerman / Seraphin trebalo da ponudi snagu i varijabilnost. Moerman je dobar suter, a za minute ce se boriti sa Claverom i bugarinom Vezenkovim, koji nisu bas briljirali u ulogama koje im je ostavila povreda Justina Doelmanna, sada vec bivseg clana Blaugrane. Fizicki mocnu ekipu ce dopuniti i Rakim Sanders, ali videcemo kako ce se on kao klasicni ball stopper uklopiti u nesebican stil koji Alonso zeli da donese u Barsu. Koponen i Ribas imaju poene u rukama, a svaku petu utakmicu mozemo ocekivati i neki bljesak Navarra, mada je svima jasno da je on relativno nebitan u 2017-oj. Jos jedan novajlija je Oriola, koji moze da pokriva i 4 i 5, ali nije neki impresivan talenat. Barsa je veoma jaka i zeljna povratka na najvisi nivo, medjutim tako je delovalo i prosle godine pa su im povrede iskrojile debakl od sezone. Mnogo posla ceka Alonsa da od ovih sastojaka napravi masinu jer ove sezone niko nije nedodirljiv pa Barsa moze i na F4, kvalitet imaju. Trebace im i srece i strpljenja ali ova ekipa ima ogroman plafon ako igraci budu radili jedni za druge i ne pokazu slabosti vec na prvim preprekama.

 

 

876.png

 

FENERBAHCE DOGUS ISTANBUL

 

Bobby DIXON  /  Kostas SLOUKAS  /  Sinan GULER

Bradley WANAMAKER  /  Marko GUDURIC  /  Melih MAHMUTOGLU

Nikola KALINIC  /  James NUNNALLY

Nicolo MELLI  /  Luigi DATOME

Jan VESELY  /  Jason THOMPSON

coach: Zeljko Obradovic

 

Istanbul ima aktuelnog sampiona Evrope i ma koliko da je novca bilo potrebno ulupati da bi se doslo do cilja, sada se lakse dise. Zeljko Obradovic je trenerska kategorija za sebe i preti da u Istanbulu napravi ono sto je svojevremeno u Atini, vecitog favorita za EL titulu, a uz pomoc Dogus grupe bice jos lakse. Doduse, i oni su letos imali svojih problema, ostavsi bez fenomenalnog tandema Udoh / Bogdanovic, koga nece biti lako zameniti. Nije se stedelo pa je Fener i ove sezone medju glavnim favoritima, ako ne i najveci. Wanamaker je vec godinama pri vrhu EL sto se kvaliteta tice, sa Dixonom ce se menjati na bekovskim pozicijama, dovoljno je snazan da cuva dvojke. Sloukas i Guler su valjda najprekaljeniji back up par ikada, a od Mahmutoglua i Gudurica ce se traziti pre svega da pogadjaju otvorene suteve, sve preko je bonus i dugorocniji plan. Melli je naplatio dobre igre u Bambergu i kao snazniji i bolji skakac, poznajuci Zeljka, verovatno ima prednost u odnosu na zemljaka Datomea. Udohovu sveprisutnost u reketu nece biti lako nadomestiti, Thompson je drugaciji igrac, ima dobar sut sa poludistance i snalazljiv je strelac na postu, medjutim morace dosta da radi u odbrani. Odlican je skakac pa tu Fener ne bi trebalo da pati. Vesely je malo bio zrtva Udohove konstantne forme ali zna se sta on moze na nivou EL. Na trojci su fizicki mocni Kalinic i Nunnally, u zavisnosti od potreba, to je pozicija koja nije menjana. Jak je Fener kao crna zemlja, a sada ovencani titulom mogu rastereceno da rastu kroz sezonu kako bi vrhunac dostigli u samom finisu. Neodlazak na F4 bi bio veliki neuspeh, lestvica je podignuta visoko i sada nema nazad.

 

 

876.jpg

 

KHIMKI MOSCOW REGION

 

Stefan MARKOVIC  /  Charles JENKINS

Alexey SHVED  /  James ANDERSON

Tyler HONEYCUTT  /  Egor VYALTSEV

Anthony GILL  /  Andrey ZUBKOV  /  Sergey MONIA

Thomas ROBINSON  /  Malcolm THOMAS  /  Marko TODOROVIC

coach: Georgios Bartzokas

 

U Himkiju znaju da nije svake godine prilika da igraju evroligu pa su za ovu sezonu dobrano odresili kesu i napravili strasno jak tim, makar na papiru. Pre samo dve sezone Bartzokas je sa Lokomotivom igrao F4, a ova ekipa je dosta dublja od te. Na celih 6 Amerikanaca bi im pozavideo i Makabi, medjutim to moze biti i mac sa dve ostrice. Honeycutt, Jenkins i Anderson su provereni igraci EL kalibra, voljni da zalegnu i u odbrani. Mozda i najzvucnije ime dovedeno letos je nekad lutrijski NBA talenat, Thomas Robinson, koji nije znao da napravi tranziciju sa koledz dana na najvecu scenu ali za evropske pojmove bi mogao da bude strasno oruzje, izuzetno snazan i okretan igrac koji ima domet do perimetra. Jos jedan sjajan atleta, Thomas, ce mu biti ispomoc pod samim kosem, a imaju citavu plejadu stretch visokih, pocev od Anthony Gilla, preko Monie i njegove mladje i nesto duze kopije, Zubkova. Stefan Markovic bi kao pre svega plej distributer trebalo idealno da se uklopi uz gomilu Amerikanaca koji nekako po vokaciji vole da trose posede. Ipak, gazda ekipe je jos uvek Alexey Shved i on nece tek tako prepustiti bilo kome ulogu alfa muzjaka. Problemi sa hemijom jesu izvesni ali ako kliknu nema mnogo boljih rostera u EL ove sezone od ovog Himkijevog. Zastrasujuc je i defanzivni potencijal ekipe sa atletama pod kosem, Honeycuttom na boku i presing napastima Markovicem i Jenkinsom. Deluje da ovaj tim moze da dobija i na veliki i na mali rezultat. Playoff sa ovakvim sastavom ne bi smeo da dodje u pitanje, ali pitanje raspodele lopti i balansa izmedju Shveda i Amerikanaca moze da dovede do onoga sto smo gledali od Makabija prethodnih godina. Himki nije favorit iz senke, jer iako mozda nemaju veliku tradiciju niti vatrene navijace - imaju dovoljno jak roster da se ne bih usudio nikog proglasiti favoritom protiv njih.

 

 

876.png

 

MACCABI FOX TEL AVIV

 

Pierre JACKSON  /  DeAndre KANE

Norris COLE  /  John DIBARTOLOMEO

Michael ROLL  /  Karam MASHOUR  /  Itay SEGEV

Jonah BOLDEN  /  DeShaun THOMAS

Artsiom PARAHOUSKI  /  Alex TYUS  /  Jake COHEN

coach: Neven Spahija

 

Slicno poput Barselone, Makabi ima obavezu prema svojoj velikoj tradiciji da skine ljagu sa prethodnih sezona u kojima se nije znalo ko pije a ko placa u Tel Avivu. Gomilanje igraca bez plana, trenerske vrteske i neprijatni porazi bili su zastitni znak kluba koji je ne tako davno bio na krovu Evrope. Neven Spahija je dobio zadatak da renoviranu ekipu vrati u evropski vrh i deluje da je selekcija igrackog kadra radjena planski i studiozno, mada nikad nije lako kad se bezmalo ceo roster promeni. Udarni igraci bi trebali da budu munjeviti Pierre Jackson koji se dokazao kao strelac na euro nivou, te provereni teski centar Parahouski. Zanimljivo ime koje trazi prostor je talentovani Australijanac Bolden, prototip moderne cetvorke. Norris Cole ce gledati svoje suteve nakon sto su mu vrata NBA verovatno zauvek zatvorena. Kane je atleta i pass first plejmejker/slasher u rangu nekada Dorona Perkinsa, a stabilnost donosi i pouzdani suter Roll, kome je ipak ovo najveci klub u karijeri. Deshaun Thomas se vec neko vreme vise na osnovu potencijala nego prikazanog vucara po top evropskim klubovima, a jedini igrac koji ce gotovo sigurno odraditi svoje je eksplozivni rim protector Tyus koji uprkos godinama i dalje radi posao zahvaljujuci atleticizmu. Dibartolomeo, Mashour i Cohen su pre svega suteri, svako sa svoje pozicije. Deluje na prvu da ekipa ima fin balans, medjutim za sada ih ne mogu staviti u rang izvan osrednjih evroligasa. Borba za playoff je realna i kao i uvek kad se promeni kompletan tim, i plafon je visok, ali je zato i dno vrlo duboko. Verovatno je ovo najnepredvidljivija ekipa u ligi, barem dok ih ne vidimo u akciji. Povreda Jacksona (vise puta propustao sezonu) ili neki problemi Parahouskog bi do kosti ogolili ovaj sastav.

 

 

876.jpg

 

OLYMPIACOS PIRAEUS

 

Vassilis SPANOULIS  /  Brian ROBERTS

Janis STRELNIEKS  /  Vangelis MANTZARIS

Kostas PAPANIKOLAOU  /  Hollis THOMPSON  /  Ioannis PAPAPETROU

Georgios PRINTEZIS  /  Kim TILLIE  /  Dimitrios AGRAVANIS

Nikola MILUTINOV  /  Jamel McLEAN

coach: Giannis Sfairopoulos

 

A ako kod neke ekipe nema upitnika, to je definitivno Olimpijakos. Ponovo su osvezili roster ali zadrzali konture onoga sto igraju vec godinama. Roberts i Strelnieks su kompetentni strelci ali i pikenrol kreatori, dovoljno dobri da pokriju zute minute Spanoulisa koji jos nije za staro gvozdje, ali mozda vise ni za ulogu superstara. Mantzaris je valjda najpouzdaniji kombo back up u Evropi i vojnik kluba. Hollis Thompson je doveden da replicira ono sto je Oly prethodnih godina dobijao od Lojeskog, pouzdanu 3&D opciju, sposobnu da nekad ponese i veci poenterski teret. Izgleda da je konacno doslo vreme da vidimo i Nikolu Milutinova u vecoj roli, deluje spremno i sigurno. McLean nije atleta poput Bircha ili Younga ali je slican profil sa ipak nesto vise kosarkaskih atributa u odnosu na atletske. Tillie je back up Printezisu, ne epohalna ali solidna opcija koja ne trazi mnogo ali daje sve od sebe. Olimpijakos je tradicionalno kandidat za F4, mozda nemaju tako uzbudljiv tim kao recimo Barsa ili Himki, ali su definitivno hijerarhijski tu uz Fener, Real i CSKA. Malo ko ima stabilniji skelet tima, ali nesto moraju da odrade i misici, odnosno vezivno tkivo. Ovo je roster pravljen po merilima evro kosarke i ne treba sumnjati da ce i ove sezone biti defanzivna sila. Mozda vise nemaju igraca koji moze da sipa 30, ali imaju barem petoricu, sestoricu koji mogu bez problema do 15ak poena. Da li ce to biti dovoljno kad nalete na talentom superiornije rostere, kakvih je doduse jako malo, ostaje da se vidi. U eliminacijama ih za rivala svakako ne zeli niko.

 

 

876.png

 

PANATHINAIKOS SUPERFOODS ATHENS

 

Nick CALATHES  /  Lukas LEKAVICIUS

Marcus DENMON  /  Nikos PAPPAS

Matt LOJESKI  /  KC RIVERS  /  Thanasis ANTETOKOUNMPO

James GIST  /  Kenny GABRIEL

Chris SINGLETON  /  Ian VOUGIOUKAS  /  Zach AUGUSTE

coach: Xavi Pascual

 

Panathinaikos jos od ere Zeljka Obradovica ceka na velike stvari u EL, pa su i ovog puta sastavili respektabilnu ekipu od koje su starosedeoci samo Calathes, Pappas, Gist, Rivers, Gabriel i Singleton. Marcus Denmon je dobar strelac ali do sada nije bio u ovakvoj konkurenciji, a trpanje po Turskoj i Kini nije bas previse relevantan pedigre. Nasuprot njemu, Lojeski je proveren igrac koga su malo povrede izbacile iz zone komfora ali ne treba sumnjati u to da moze biti pravi dodatak za ovaj tim. Zanimljivo pojacanje je i Thanasis, on ce igrati sta mu se kaze, uglavnom cuvati vise i jace od sebe, ali atletika je na njegovoj strani. Gist i Gabriel su gotovo preslikani igraci, ovaj prvi sa nesto vecom evro reputacijom ali i vecom sklonoscu ka ilegalnim supstancama. Na ovo dodajemo i Riversa koji igra u dobroj formi i prija mu Atina, pa mozemo reci da su bocne pozicije vrlo lepo pokrivene. Upitnici su nad bivsim kosarkasima Zalgirisa, jer ni Lekavicius ni Vougioukas ne deluju kao pojacanja ekipe koja ima F4 aspiracije. Odlicnom Singletonu koji kod Pascuala igra iskljucivo na 5, drustvo ce pod kosem praviti energicni Auguste cija je primarna okupacija pre svega odbrana i pospremanje otpadaka. Na kraju, da li ekipa koju idejno predvodi Nick Calathes moze previse? Ovo je tvrd sastav sa kojim nema sale, ali nisu u rangu nedodirljivih, vec pre u rangu onih koji zele da svrgnu dominantnu cetvorku. Barsa, Himki, Baskonia i Valencia su njihova trenutna liga, ali linija izmedju razreda nije tako velika kao neke od prethodnih sezona. Definitivno su stabilniji od Makabija, Armanija ili Efesa, pa bi trebalo da ulove play off, a onda stvarno pokazu od cega su sastavljeni.,

 

 

876.jpg

 

Sergio LLULL  /  Facundo CAMPAZZO

Rudy FERNANDEZ  /  Jaycee CARROLL  /  Fabian CAUSEUR

Luka DONCIC  /  Jeff TAYLOR

Anthony RANDOLPH  /  Felipe REYES  /  Trey THOMPKINS

Gustavo AYON  /  Ognjen KUZMIC

coach: Pablo Lasso

 

- kako bez Llulla? Facu i Chasson Randle da ga dostojno zamene - gimme a break

- Luka nesumnjivo preuzima ulogu lidera, ako iznese kako treba - Drazen pre odlaska u USA status

- ocekujem od Randolpha konstantnije partije i da uz Luku i Ayona bude glavni igrac

- Maciulis propo

- Rudy? Jasno je da vise nije evro elita ali da li je i definitivno onaj mrtvac iz prosle sezone?

- Lassu noga u guzicu mozda pre povratka Llulla

- ulaze u PO ali sam pesimista u vezi njih, premalo nove krvi, Causeur i Kuzmic su prosecni EL igraci

 

 

876.jpg

 

Ray McCALLUM  /  Alberto DIAZ

Nemanja NEDOVIC  /  Sasu SALIN

Adam WACZYNSKI  /  Dragan MILOSAVLJEVIC  /  Dani DIEZ

Jeff BROOKS  /  Carlos SUAREZ

Giorgi SHERMADINI  /  James AUGUSTINE  /  Dejan MUSLI

coach: Joan Plaza

 

- more of the same, solidni ali bez velikog plafona

- dosta nezanimljivi, McCallum jedno veliko onako

- Diaz i Diez su ABA liga nivo

- gotivim Plazu i karnevalsku atmosferu u Martin Carpeni

- ajoj smlata na 5

- nemaju sanse za eliminacionu fazu

 

 

876.jpg

 

Antoine DIOT  /  Sam VAN ROSSOM  /  Guillem VIVES

Erick GREEN  /  Rafa MARTINEZ

Fernando SAN EMETERIO  /  Joan SASTRE

Will THOMAS  /  Aaron Doornekamp

Bojan DUBLJEVIC  /  Tibor PLEISS  /  Latavious WILLIAMS

coach: Txus Vidorreta

 

- ultra gotivni, dark horse, mogu da sjebu mnoge

- high collective basketball IQ team

- Green ce da bude opasan ovde, Spanoula ga malo gusio u Pireju, ovde mu se sve super poklopilo

- tri gotovo identicna pleja, vrlo slicnog stila igre

 

 

ŽALGIRIS

 

Kevin PANGOS  /  Vasilije MICIC  /  Paulius VALINSKAS

Arturas MILAKNIS  /  Dee BOST

Edgaras ULANOVAS  /  Axel TOUPANE

Paulius JANKUNAS  /  Aaron WHITE

Brandon DAVIES  /  Antanas KAVALIAUSKAS  /  Martynas SAJUS

coach: Sarunas Jasikevicius

 

- ko ih potceni, iz mesta je najebao,,

 

 

- Vasa = Westermann, White = Motum

- Jankunas i Ulanovas bullyball - dokle?

- Davies sledece sezone u Armaniju, Toupane u Barsi

- inteligentna, metodicna kosarka ali ipak limit u talentu = nema playoffa

- Pangos za 3 > 40%


Edited by realno *W, 12 October 2017 - 07:06.

  • 58

#2 MTD

MTD
  • Members
  • 273 posts

Posted 11 October 2017 - 06:26

Pohvale za najavu timova, samo tako nastavi.  Sto se tice Kvinsi Milera, ja mislim da je on vec sada jednom nogom na izlaznim vratima. Cini mi se da do sada nije odigrao ni jednu utakmicu u prvenstvu.


  • 0

#3 realno *W

realno *W
  • Members
  • 46,138 posts

Posted 11 October 2017 - 10:03

Gledam onu analizu Eurohupsa i suštini se slažem sa najvećim delom, osim recimo što sam uveren da će Baskonija biti bolje plasirana od Efesa. Takođe, mislim da će Real imati odsta problema dok se Ljulj ne vrati i ne uhvati ritam, ali duga je regularna sezona, doći će to na svoje.

 

Što se ekipa iz donjeg doma (ove analize) tiče, ne vidim neku prednost Žalgirisa, pa i Bamberga u odnosu na CZ. Unikaha tek malo ispred tih ekipa i to uglavnom po iskustvu.


  • 0

#4 Sector

Sector
  • Members
  • 20,117 posts

Posted 11 October 2017 - 10:22

Mislim da smo svake sezone imali bar jednu ekipu kao zestoko razocarenje i jednu kao pozitivno iznenadjenje. Sumnjam da ce ova biti izuzetak.
  • 1

#5 Chaos Is Me

Chaos Is Me
  • Members
  • 16,595 posts

Posted 11 October 2017 - 10:32

Kao i uvek, ja navodim samo svoje mišljenje i neka predviđanja, koja su relevantna u PM. :) Večeras ostalih 8 ekipa.


  • 1

#6 delgado

delgado
  • Members
  • 35,185 posts

Posted 11 October 2017 - 14:01

Dobre su Haosove analize o evroligi...


  • 0

#7 feanorlfc

feanorlfc
  • Members
  • 9,648 posts

Posted 11 October 2017 - 14:04

Derik Braun 4-6 nedelja pauze (operacija kolena). Potencijalno ozbiljan problem za Efes.

 

Edit: Odmah zamena, Doelman.


Edited by feanorlfc, 11 October 2017 - 14:05.

  • 0

#8 Squabbit

Squabbit
  • Members
  • 5,532 posts

Posted 11 October 2017 - 19:27

Stime ce to da pokrpi


Edited by Squabbit, 11 October 2017 - 19:49.

  • 1

#9 grajson

grajson
  • Members
  • 1 posts

Posted 11 October 2017 - 21:29

Pozdrav. Preporucujem kvalitetan podkast na temu nove sezone Evrolige, sa naglaskom na Zvezdinu ulogu u istoj, temeljna analiza Zvezdinog novog tima i strucnog staba.

https://www.mixcloud...-feel-devotion/


  • 4

#10 Giacomo Casanova

Giacomo Casanova
  • Members
  • 6,909 posts

Posted 11 October 2017 - 21:44

Pregotivne ekipe


  • 1

#11 Chaos Is Me

Chaos Is Me
  • Members
  • 16,595 posts

Posted 11 October 2017 - 21:50

Jebiga, nije me softver podrzao za poslednje 4 ekipe, nisam kopirao i ode sve u nepovrat. :(


  • 0

#12 SunZero

SunZero
  • Members
  • 8,304 posts

Posted 11 October 2017 - 21:54

lagano cu da navijam za Himki, odavno nije bilo ekipe koja je teoretski tako dobro izbalansirana a da pritom imaju ovakav zastrasujuci plafon

 

uz sve to, ne pripadaju grupi vecitih favorita, a lako mogu da se nadju i na f4, pogotovo ako neko od velikih dozivi neocekivani raspad sto se svako malo dogodi


  • 3

#13 losmi17

losmi17
  • Members
  • 13,571 posts

Posted 11 October 2017 - 21:56

Himki godinama igra atraktivnu kosarku, i ja ulazim u taj voz.

 

Baskonija mi je nesto manje simpaticna ove godine, kao i Efes.


  • 0

#14 uoɹǝɯɐƆ oɹǝԀ ™

uoɹǝɯɐƆ oɹǝԀ ™
  • Members
  • 6,012 posts

Posted 11 October 2017 - 22:15

Pozdrav. Preporucujem kvalitetan podkast na temu nove sezone Evrolige, sa naglaskom na Zvezdinu ulogu u istoj, temeljna analiza Zvezdinog novog tima i strucnog staba.

https://www.mixcloud...-feel-devotion/

 

Idemo ruka. :D


  • 2

#15 SunZero

SunZero
  • Members
  • 8,304 posts

Posted 11 October 2017 - 22:21

Makabi nece biti puno bolji nego prethodne sezone, CSKA i Fener su tanji i imace vise kikseva, mislim da su armejci morali da se otarase Hajnsa bez obzira na legacy jer je vec prosle sezone totalno propo a da ce ove biti jos losiji

 

Brose ne moze nesto da iznenadi sa ovakvim frontcourtom, a pitanje je i da li je hustle Hanga dovoljan da promeni dnk umiruce Barse

 

sorry sto upadam izmedju Haosovih postova ali spava mi se a moram da kazem da mi je zao sto nismo ove sezone na kraju onog trogodisnjeg ciklusa sa Radonjom, svasta nesto bi se tu moglo desiti, dosta je nepoznatih kod ovih contendera


  • 0