Jump to content


Photo
- - - - -

Catalunya vs Cataluña


 • Please log in to reply
523 replies to this topic

#496 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 21 December 2017 - 19:13

...

 

:ajme:

 

 

Tu nema dileme.

Normalno 'protiv' budalonaca!

 

Niko njih pre glasanja nije artiljerisao, palio, pljackao, silovao, zatrpavao u masovne grobnice i vozio hladnjacama.

 

Nego to pomahnitalo, sa viskom osecanja a manjkom pameti, pa se navadilo na palanacki populizam onog egomanijackog bolida 'pućpurućka' i nesto fantaziraju.

:twak:

 

 

PS.

Kakvo 'krsenje ustava' u sVrBiji?

:ajme:

Pa ona je prekrsila ne samo svoj ustav, nego i sve moguce civilizacijske zakone.

:wicked:  

 

...

 

Ne vidim da ti smeta sto krse zakone i ustav ovi vec sest godina "novopeceni" ali ti smeta ako neko nesto kaze protiv toga... 

 

Licemerstvo vam je nevidjeno... 


 • 0

#497 A sad

A sad
 • Members
 • 2,988 posts

Posted 22 December 2017 - 00:07

Kao sto sam i napisao unionisti su osvojili vise glasova, a separatisti vise mandata. 

 

Pobedila je unionisticka stranka Gradjani. Pored izborne jedinice Barselona, pobedili su i u Taragoni sto predstavlja iznenadjenje, jer je Taragona bila uporiste separatista.  Pored najvise glasova 25,4%  osvojili su i najvise mandata, 36.

U unionistickom bloku socijalisti su osvojili jedan mandat vise nego na proslim izborima, 17. Narodna partija je dozivela debakl i osvojila samo 4 mandata. Podem je pao za tri mandata i osvojio 8 mesta.

 

U separatistickom bloku PeDeCat sa svojom listom je ipak osvojio najvise glasova i mandata. To je mozda i najvece iznenadjenje izbora posto je predvidjano da ce ERC imati mozda cak i najvise mandata, u ukupnom zbiru ERC ipak treci i po mandatima i po glasovima. Mada je razlika u glasovima izmedju PeDeCat i ERC svega 0,2%. PDeCat je u svojim uporistima Djironi i Ljeidi ostvario sjajan rezultat. Ukupno su osvojili 21,7% glasova i 34 mandata. ERC sa svojim koalicionim partnerima je osvojila 32 mandata. Najradikalnija separatisticka stranka CUP je dozivela debakl i umesto 10 imace samo 4 mesta u parlamentu Katalonije.

 

Separatisticke partije ce moci da formiraju vecinu. Zajedno su osvojile 70 mandata. To je dva manje nego na proslim izborima, tako da je to jos tanja vecina nego prosli put. Ipak ocekujem duge i teske pregovore, separatisticke stranke su medjusobno posvadjane, tako da je moguce da dodje do neke koalicije sa Podemom i izbacivanje CUPa iz vlade, sto bi znatno ublazilo retoriku i relaksiralo situaciju u Kataloniji. Moguce su cak i neke druge opcije, ali ne bih sad o tome.

 

Sa druge strane unionisti su osvoji 140 hiljada glasova vise od separatista i sa te strane mogu da budu zadovoljni.  To je povecanje razlike, posto je na prethodnim izborima ta razlika iznosila 115 hiljada glasova. 

 

Postoje jos dve stranke koje nisam uzimao u kalkulaciju ni na ovim ni na proslim izborima, naravno oni nisu presli cenzus. Neka partija za zastitu zivotinja je osvojila oko 37-38 hiljada glasova, a neki zeleni levicari oko 10 hiljada glasova. Obe stranke imaju centralu u Madridu, mada su ovi ljubitelji zivotinja osnovani u Barseloni pa su preneli sediste u Madrid i deluju na teritoriji cele Spanije. Nemam pojma kakve stavove zastupaju po pitanju nezavisnosti Katalonije.

 

Problem za unionisticki blok je to sto im ne odgovara izborni sistem. PP i Podem nisu uspeli da osvoje mandate u Ljeidi i Djironi, iako je Podem u obe izborne jedinice imao vise od zahtevanih 3%, dok je PP to imao u Ljeidi, dok mu je u Djironi falilo 0,2% do tri procenta. 

 

Opet se pokazalo da separatisticke stranke nemaju vecinsku podrsku gradjana Katalonije za svoj projekat nezavisne Katalonije. Sada bi svi trebalo da se unormale i da rade ono za sta su ih izabrali. PeDeCat je uspeo u onome sta je zeleo, niko nije priceo o njihovim korupcionaskim aferama i ostvarili su dobar rezultat na izborima. Jednostavno svi se PP i CUPa i eventualno ERCa imaju razloga da budu zadovoljni izbornim rezultatima


 • 0

#498 A sad

A sad
 • Members
 • 2,988 posts

Posted 22 December 2017 - 00:12

PP je izgubio mandat i u Taragoni, tako da sada ima ukupno tri mandata. Taj mandat su uzeli Gradjani, tako da imaju sada 37 mandata. 


 • 0

#499 A sad

A sad
 • Members
 • 2,988 posts

Posted 22 December 2017 - 00:19

Separatsti su osvojili 47,5% glasova, dok su unionisti osvojili 51% glasova. 1% su osvoji ljubitelji zivotinja i zeleni levicari, a 0,5% su nevazeci glasovi.


 • 0

#500 kirovec

kirovec
 • Members
 • 1,075 posts

Posted 22 December 2017 - 09:10

Separatisti 70 poslanickih mesta od 135. Sad se vidi kolika je glupost bilo hapsenje katalonskih politicara.


Edited by kirovec, 22 December 2017 - 09:11.

 • 0

#501 Kinik

Kinik
 • Members
 • 41,843 posts

Posted 22 December 2017 - 09:36

...

 

... 

:rotflmao:

 

...


 • 0

#502 kirovec

kirovec
 • Members
 • 1,075 posts

Posted 22 December 2017 - 09:47

Opet se pokazalo da separatisticke stranke nemaju vecinsku podrsku gradjana Katalonije za svoj projekat nezavisne Katalonije. Sada bi svi trebalo da se unormale i da rade ono za sta su ih izabrali. PeDeCat je uspeo u onome sta je zeleo, niko nije priceo o njihovim korupcionaskim aferama i ostvarili su dobar rezultat na izborima. Jednostavno svi se PP i CUPa i eventualno ERCa imaju razloga da budu zadovoljni izbornim rezultatima

 

Mislim da bi prilicno kalirali da nije bilo hapsenja. Em su time gurnuli u stranu afere, em su postali mucenici.


Edited by kirovec, 22 December 2017 - 09:48.

 • 0

#503 Kinik

Kinik
 • Members
 • 41,843 posts

Posted 22 December 2017 - 10:08

...

 

Nema od 'nezavisnosti' nista.

 

Ni 'dva glasa' ne pomazu.

;)

 

...


 • 0

#504 kirovec

kirovec
 • Members
 • 1,075 posts

Posted 22 December 2017 - 10:20

...

 

Nema od 'nezavisnosti' nista.

 

Ni 'dva glasa' ne pomazu.

;)

 

...

 

 

Pa nisam mislio da ima, ali sad ce da se glupiraju i prave nestabilnost. Da ih nisu hapsili ljosnuli bi na izborima.


 • 0

#505 A sad

A sad
 • Members
 • 2,988 posts

Posted 22 December 2017 - 10:34

Mislim da bi prilicno kalirali da nije bilo hapsenja. Em su time gurnuli u stranu afere, em su postali mucenici.


Pa dobro to je stvar za diskusiju. Na neki nacin cilj separatista je i bio da izazovu takvu reakciju i izazovu bes kod svojih biraca i sazaljenje kod neutralnih. Sa druge strane Madrid je hteo da pokaze da je cvrst u svom stavu i da nece odustati, na taj nacin zeleo je da pokaze svojim pristalicama da ce biti uz njih i tako ih ohrabrio da izadju na izbore, generalno medju unionistima vlada manje intresovanje za katalonske izbore. Sam referendum, a posledicno i reakcija na njega je vec dovoljno radikalizovala situaciju, tako da hapsenja sama po sebi verovatno nisu imala neki poseban uticaj na radikalizaciju. Madrid je racunao da ce poslati losu poruku svojim biracima ako se zaustavi samo na raspustanju parlamenta. Sa druge strane vrlo brzo su povukli poternice.
Kada se gleda koliko je sve to uticalo na rezultate treba uzeti u obzir da je najbolji rezultat i najveci rast ostvarila najradikalnija unionisticka partija. Dok je nakradikalnija separatisticka opcija imala veliki pad. Sa druge strane primetno je znacajno ublazavanje retorike kod separatisticke ERC i jos vise kod PeDeCat, koja na listi ima i ljude koji su protiv nezavisnosti Katalonije. Takodje primetno je da je dolazilo do cestih sukoba i svadja izmedju PeDeCat i ERC u kampanji sto dodatno komplikuje stvari.

Ovakva polarizacija najvise je stetila Podemu. Ta stranka je plesala izmedju dva bloka, pokusala je da se postavi kao kompromisno resenje i da privuce i unionisticki i separatisticki nastrojene birace. Oni su u parlamentu glasali protiv raspisivanja referenduma, zatim su pozvali svoje birace da na referendum izadju i da glasaju protiv nezavisnosti ili da poniste listice, pa su pozvali na suprotstavljanje centralnoj vlasti i podrzali proteste separatista, stalno se trudeci da postanu most izmedju dve opcije i na taj nacin kao najumerenija opcija profitiraju. Medjutim, onda se desila velika promena, mozda bas pod uticajem hapsenja i tih stvari. Iglesijas je zauzeo cvrst unionisticki stav i bukvalno ocistio stranku od svih ciji stavovi makar malo simpatisu pokret za otcepljenje. Na taj nacin su izgubili sve separatisticke glasove, a nisu uspeli da privuku nove, tako da je pad bio neminovan.
Jedina partija koja jos uvek okuplja i jedne i druge birace je PeDeCat, a pitanje je koliko ce to jos trajati ako znacajno ne umere svoju retoriku, pa i promene Pudjemona.
 • 1

#506 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,286 posts

Posted 22 December 2017 - 10:38

Medjutim i dalje ostaje utisak o duboko podeljenon drustvu u Kataloniji ...


 • 1

#507 Kinik

Kinik
 • Members
 • 41,843 posts

Posted 22 December 2017 - 11:08

...

 
>> ... EU ne menja stav o Kataloniji, bez obzira na glasanje
Brisel - Evropska unija "neće promeniti" stav o Kataloniji posle izbora na kojima su stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile većinu u regionalnom parlamentu.
Izvor: BETA/AFP, petak, 22.12.2017.
 
 
"Naš stav o pitanju Katalonije je dobro poznat i više puta ponovljen na svim nivoima. Neće se promeniti", rekao je portparol Evropske komisije Aleksander Vinterštajn.
 
Budući da je reč o regionalnim izborima, kako je rekao, Evropska komisija ih ne komentariše. 
 
Na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova, tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije na izborima su osvojile 70 mesta u parlamentu tog španskog regiona sa ukupno 135 mesta. 
 
Podsetimo, Evropska komisija je ranije održani referendum o nezavisnosti Katalonije proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi". 
 
Tada se povela polemika i u domaćoj, ali i svetskoj javnosti da li EU ima dvostruke standarde kada su u pitanju Španija i Srbija, budući da su mnoge zemlje EU priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova. ... <<
 
...

Edited by Kinik, 22 December 2017 - 11:08.

 • 0

#508 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,140 posts

Posted 22 December 2017 - 11:53

 

...

 
>> ... EU ne menja stav o Kataloniji, bez obzira na glasanje
Brisel - Evropska unija "neće promeniti" stav o Kataloniji posle izbora na kojima su stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile većinu u regionalnom parlamentu.
Izvor: BETA/AFP, petak, 22.12.2017.
 
 
"Naš stav o pitanju Katalonije je dobro poznat i više puta ponovljen na svim nivoima. Neće se promeniti", rekao je portparol Evropske komisije Aleksander Vinterštajn.
 
Budući da je reč o regionalnim izborima, kako je rekao, Evropska komisija ih ne komentariše. 
 
Na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova, tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije na izborima su osvojile 70 mesta u parlamentu tog španskog regiona sa ukupno 135 mesta. 
 
Podsetimo, Evropska komisija je ranije održani referendum o nezavisnosti Katalonije proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi". 
 
Tada se povela polemika i u domaćoj, ali i svetskoj javnosti da li EU ima dvostruke standarde kada su u pitanju Španija i Srbija, budući da su mnoge zemlje EU priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova. ... <<
 
...

 

Pa cilj im nije bio faktičko otcepljenje nikada.  Rahoj je ovim dobio veliku šamarčinu, pa će sada morati da čini i veće ustupke nego je od njega pre izbora zahtevano. Znaju independisti da je odcepljenje od Španije nemoguće.

 

http://www.t-online....katalonien.html


 • 0

#509 McLeod

McLeod
 • Members
 • 56,956 posts

Posted 22 December 2017 - 12:11

I meni deluje da su ozbiljniji posao odradili, ove glupake su gurnuli u prvi red da poginu, a politicki odigrali odlicno. Rahoj ispao pajac.

 

Katalonija podeljena i nestabilna. Nikome osim independistima ovo ne ide u prilog, jasno je da ce se kriza jos vise produbiti kakva god vlada da bude.


 • 0

#510 Kinik

Kinik
 • Members
 • 41,843 posts

Posted 22 December 2017 - 12:54

...

 

... pa cilj im nije bio faktičko otcepljenje nikada ...  rahoj je ovim dobio veliku šamarčinu, pa će sada morati da čini i veće ustupke nego je od njega pre izbora zahtevano ... znaju independisti da je odcepljenje od Španije nemoguće 

 

 

Sta su trazili - to su i dobili.

Veliko nista - 'moz' da bidne, ne mora da znaci'.

;)

Oko 'samarcina' ne bih - tek to je suplja prica za emotivce.

Btw, a sto bi neko cinio 'vece ustupke' kad moze da igra na podeli medju budaloncima, posto je otcepljenje ionako nemoguce?

 

Sve mi se cini da ce budalonci morati da cine ustupke, a za to ce biti zestoko kaznjeni od izneverenih biraca.

Upravo su budalonski obecavali svasta.

:frust:  

 

... i meni deluje da su ozbiljniji posao odradili, ove glupake su gurnuli u prvi red da poginu, a politicki odigrali odlicno ... rahoj ispao pajac... katalonija podeljena i nestabilna ... nikome osim independistima ovo ne ide u prilog, jasno je da ce se kriza jos vise produbiti kakva god vlada da bude...

 

Aha, 'Rahoj ispao pajac', 'odlicno su odigrali' a 'kriza ce se vise produbiti kakva god vlada da bude'.

Dizali ulog na 'par dvojki'?

:ajme:  

 

Madrid ce se sigurno mnogo sekirati.

Pustice ih da se sami udave u sopstvenim ... glupostima.

 

-------------------------------------

 

PS.

 

Najkomicniji ispali one zamlate iz 'podemosa'.

Toliko toga obecavali - a samo nacisto izneverili 4umske revolucionare.

;)

 

A i 'pućpurućka' ceka politicka neizvesnost. Vecito ce mu na nos nabijati da je pobegulja. A emigracija je za takve samo tiha smrt. Zna se sta sledi - ostar unutarpartijski obracun, preglasavanje frakcija, smene 'genseka' i odlazak ... u istoriju.

Deja vu.

 

Pametnije mu je bilo da je izigravao martira, pa se sam prijavio u zatvor. Nesto bi preostalo od 'rejtinga'.

Ovako je samo sitna jajara.

:lol+:

 

...


 • 0