Za one koje interesuje, Segwit2X hard fork ce se desiti za 5 dana, 28-og decembra.

Kriptovalute, digitalni novac
Posted 23 December 2017 - 22:10
Posted 24 December 2017 - 17:07
Jel ima neko na forumu ko se bavi ozbiljnije ovim,kopa ili trguje coinima?
Posted 04 January 2018 - 11:22
Jel ima neko na forumu ko se bavi ozbiljnije ovim,kopa ili trguje coinima?
Ja trejdujem svakodnevno...ako te nesto zanima PM
Posted 04 January 2018 - 15:01
Jel može još malo BitCoin for dummies
1. Ko vodi "centralnu evidenciju iskopanih" bitcoina. Nemojte samo reći da nema centralne evidencije, jer kako onda znati da neko pre vas nije našao isti coin ?
2. Ako se bitcoini izgube (npr. bespovratno pukao hdd) niko više ne zna koji se novčić izgubio, on se "vodi da je izrudaren" ali ga u suštini nema = niko ne zna ukupan broj coina u opticaju ?
Posted 04 January 2018 - 22:01
1. Nema centralne evidencije, u tome i jeste sustina bitcoina. Sve transakcije ikada napravljene su u blockchainu (milioni uvezanih blokova od 1 MB u kojima su upisane individualne transakcije pri cemu svaki naredni blok je uvezan sa prethodnim putem hash vrijednosti). On je slobodan da se preuzme i koristi, trenutna velicina oko 20 GB. Bitcoin je peer-to-peer decentralizovan sistem placanja gde se mora postici konsenzus vecine nodova u mrezi da je iz novcanika A otislo XYZ novcica u novcanik B i onda se ta transakcija zapise u novi blok koji se generise svakih 10 minuta i onda upisuje u blockchain svih nodova u mrezi. Zbog ogranicenja velicine bloka i potrebe da se postigne konsenzus nodova mreze, maksimalan broj transakcija je limitiran na 7 u sekundi trenutno, a obicno treba nekoliko sati da transakcija bude konacno verifikovana.
2. S obzirom na gornje, vidi se tacno koliko svaki 'novcanik' ima novcica. Ukoliko izgori HDD ili izgubis sifru, ne mozes vise 'otvoriti' novcanik, ali je njegovo stanje za vjek-vjekova upisano u blockchain i svi mogu da vide stanja svih novcanika. Nekoliko najstarijih novcanika sadrzi stotine hiljada bitkoina i pretpostavlja se da pripadaju 'Satoshi Nakamotu', tvorcu bitcoina koji ih je verovatno koristio za testiranje. Ono sto je zanimljivo je da sa njih nije bilo transakcija skoro od nastanka bitkoina i mozda vise nikad nece biti dostupni iako sada vrede milijarde dolara.
EDIT: I mene je malo zainteresovalo, pa sam pogledao kako izgleda prvi blok u blokchain-u: https://en.bitcoin.i...i/Genesis_block
U njemu je zapisana samo jedna transakcija, da je novcanik sa adresom '1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa' nagradjen sa 50 bitkoina za proracun trazene hash vrijednosti.
Edited by mrblaf, 04 January 2018 - 22:17.
Posted 05 January 2018 - 03:30
Gledajuci ovaj graf, rekao bih da je bitcoin vec "pukao" ali da ce mu cena jos vise pasti (uz odredjena kolebanja gore-doke, u medjuvremenu...). Klasican balon vec vidjen mnogo puta na berzama.Vec je preko 16k, ovde se ludnica moze pratiti uzivo u realnom vremenu:
https://www.cryptoco.../bitcoin-price/
Ja sam za neku sicu kupio malo IOTA-e, i zartao sam precizan trenutak kad cu izaci...
Posted 06 January 2018 - 07:38
Edited by darth bane, 06 January 2018 - 07:38.
Posted 06 January 2018 - 14:47
Gledajuci ovaj graf, rekao bih da je bitcoin vec "pukao" ali da ce mu cena jos vise pasti (uz odredjena kolebanja gore-doke, u medjuvremenu...). Klasican balon vec vidjen mnogo puta na berzama.
A sta ti citas iz grafa ?
Neko bi rekao da se formira bull flag..
Posted 15 January 2018 - 17:25
Posted 17 January 2018 - 14:33
Staresino odblokiraj me, hocu da te pitam nesto
Posted 17 January 2018 - 17:35
Odblokiran si, mogao si i ovde slobodno..
Posted 17 January 2018 - 17:38
Jel trenutni trend pada cena posledica prodaje zbog panike ili nesto drugo?
Posted 17 January 2018 - 17:55
Posted 17 January 2018 - 22:32
Zbog vesti u Japanu najvise se desio pad,jos ce da pada
Tona ljudi je pogubila kintu
Posted 18 January 2018 - 00:43
Trenutni pad je posledica toga sto je bitcoin obican "balon" kome dodje vreme da puca kao i svakom balonu do sada.Jel trenutni trend pada cena posledica prodaje zbog panike ili nesto drugo?