Jump to content


Photo
- - - - -

Klimatske promene


  • Please log in to reply
255 replies to this topic

#256 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 April 2019 - 13:19

...

 

Evo jos malo 'klimatskog idiJotizma' u punoj svetlosti!

:rotflmao:

 

 
>> ... Posle pet velikih masovnih izumiranja na Zemlji, upravo je počelo i šesto
Brojni naučnici procenjuju da se Zemlja nalazi na početku novog "masovnog izumiranja", fenomena koji karakteriše nestanak vrsta u alarmantnom broju za relativno kratko vreme, ovog puta izazvanog ljudskim aktivnostima.
Izvor: Beta, ponedeljak, 29.04.2019.
 
U proteklih 500 miliona godina, planeta je pet puta bila svedok perioda tokom kojih je u treptaju oka geološke istorije nestalo više od 50%.
 
Sveukupno, više od 90 odsto vrsta koje su nekada hodale, plivale, letele ili puzale Zemljom sada je izumrlo.
 
Prvo masovno izumiranje odigralo se pre oko 445 miliona godina. U takozvanom "Ordovicijsko-silurijskom izumiranju" nestalo je između 60 i 70 odsto vrsta. Veruje se da je do tog istrebljenja dovelo kratko ali veoma snažno ledeno doba. U to vreme se živi svet najvećim delom nalazio u okeanima. Naučnici smatraju da je brzo formiranje glečera zamrzlo najveći deo vode na planeti i dovelo do drastičnog pada nivoa mora. Morski organizmi poput sunđera i algi su najviše stradali, kao i školjke, primitivni glavonošci i ribe bez vilica zvane ostrakodermi.
 
Zatim je pre oko 360 do 375 miliona godina usledilo tzv. "Kasnodevonsko izumiranje", u kom je nestalo do 75% živog sveta. Ponovo su najviše stradali morski organizmi, usled smanjenja količine kiseonika u okeanima. Kao najverovatniji uzroci takvog razvoja događaja navode se variranje nivoa okeana, klimatske promene ili čak udar asteroida. Prema jednoj teoriji širenje kopnene vegetacije dovelo je do manjka kiseonika u vodama. Verovatno najpoznatija žrtva "Kasnodevonskog izumiranja" bili su trilobiti, artropodi koji su živeli na okeanskom dnu.
 
Posebno razorno bilo je "Permsko-trijasko izumiranje", pre oko 252 miliona godina. Taj period, nazvan i "majka svih izumiranja", odneo je 95 odsto vrsta. Izazvana po svoj prilici udarima asteroida i vulkanskom aktivnošću, ta biološka kriza je opustošila i okeane i kopno. Neki naučnici veruju da je trajala milionima godina, dok drugi smatraju da je trajala samo 200.000 godina. To je bio jedini put da su masovno nestali insekti. Nestale su i poslednje preživele vrste trilobita, kao i neke vrste ajkula i riba. Na kopnu, istrebljeni supored ostalih i mošopi, više metara dugi gmizavci biljojedi.
 
Naredno je usledilo "Trijasko-jursko izumiranje" i nestanak 70 do 80 odsto vrsta, zbog brojnih i ne do kraja razjašnjenih razloga. Prema jednoj teoriji, okidač su bile masivne erupcije lave usled razbijanja superkontinenta Pangee, što je pratilo i oslobađanje velikih količina ugljen-dioksida koje je dovelo do brzih klimatskih promena. Iako neki naučnici sumnjaju i na asteroide, do sada nije pronađen nijedan krater. Na prelazu iz perioda trijasa u juru nestale su brojne vrste velikih kopnenih životinja, među kojima i najveći broj arhosaurusa, predaka dinosaurusa ali i današnjih ptica i krokodila. Istrebljen je i najveći deo vrsta džinovskih vodozemaca.
 
Za sada poslednje, i verovatno najpoznatije masovno izumiranje desilo se na kraju perioda krede, pre 66 miliona godina, po svoj prilici zaslugom asteroida koji je udario područje današnjeg meksičkog poluostrva Jukatan i ostavio ogroman krater. Izumrli su svi neleteći dinosaurusi, ali su na kopnu preživeli najveći broj vrsta sisara, kornjače, krokodili, žabe i ptice. U morima su opstale ajkule, morske zvezde i ježevi.
 
Nestanak dinosaurusa je omogućio širenje sisara, koje je na kraju dovelo do nastanka homosapijensa, vrste odgovorne za izvesno šesto masovno izumiranje.
 
U Parizu je trenutno u toku skup naučnika i diplomata iz više od 130 zemalja koji posle 15 godina rade globalnu procenu ekosistema. ... <<
 
 
Kakve neopisive draqaxije!
:rotflmao:
 
...

  • 0