Jump to content


Photo
- - - - -

Saintslau Basara ili ko je taj covek...


  • Please log in to reply
145 replies to this topic

#76 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 14 September 2017 - 18:11


 

Pa da krenemo. Saša Janković, koji je iz samo njemu znanih razloga zalutao u politiku :lol+: blagoizvoleo je raskinuti ionako kilavu saradnju sa Demokratskom strankom, uz obrazloženje da je DS-ov predsednik Šutanovac - čovek koji je, po meni, takođe zalutao u politiku  :lol+:  najavom pristanka na učešće u opštenacionalnom dijalogu počinio akt opozicione veleizdaje. Istovremeno su se po Kitaj Gorodu i Euromahali pronele glasine da će se Janković i njegov pokret uortačiti sa Vukom Jeremićem, njegovom (za sada) nepostojećom strankom i Dverima serbskim, što je sve skupa - uzimajući u obzir i ostale opozicione brljotine i popičkavanja - moju malenkost navelo da najiskrenije poželi da se obistini Vučićevo proročanstvo da opozicija, ovakva kakve je, "nikada neće doći na vlast".

 

:whistle: ......... Basara chita forum ili svi chitaju Basaru, trece nema :wicked:


  • 0

#77 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 14 September 2017 - 18:23

...

 

 

Onaj 'qitay gorod' mu je maestralan!

 

:hail:

 

 

...


  • 0

#78 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 22 September 2017 - 16:35

KIM

 

Ne trčite pred rudu! :lol+: Ne padajte u amok! Naša današnja tema nije naša južna pokrajina KiM, nego njen imenjak, severnokorejski dragi vođa, Kim Džong Un kome je ovo, ako se ne varam, debi.

 

Povremeno sam doduše - raznim povodima - pominjao njegovog dragog oca, Kim Il Sunga i dragog brata, Kim Džong Ila, ali je Kim Džong Un - medijski mnogo eksponiraniji (i mnogo živopisniji) od prethodnika na kormilu severnokorejskog broda - tavorio u gustom famoznom mraku.

Držim, uostalom, da bi Kim, ovakav kakav je - naravno uz razumljive identitetske prepravke i prilagođavanja - i u Srbiji napravio sjajnu politički karijeru, jer nije nepoznato da Srbi, bar većinski, naprosto obožavaju jake i kurčevite drage vođe koje imaju petlju da gologuzi prete kneževima i silnicima ovoga svijeta. Ali da je Kim počem naš, a ne korejski vrhovni komandant, imao bi i jedan veliki peh - ne bi imao atomsku bombu, što bi bitno umanjilo međunarodni značaj njegove kurčevitosti.

Sad sledi škakljivo pitanje: kako to da Severna Koreja, mnogo siromašnija od Srbije, ima atomsku bombu, a da je Srbija nema. Da vam pravo kažem, to i mene čudi, ako ni zbog čega drugog, a ono zato da uzrečica "niko nema što Srbin imade", ne bi bila prepravljena "u svako ima što Srbin nemade". Ali sve i da su Titovi - verovatno senzacionalistički izmišljeni - pokušaji da napravi A bombu urodili plodom, sve da je prilikom podele federalne ex-yu imovine A bomba (po pravu jačega) pripala Srbiji, držim da bi od nje bilo malo vajde jer bi odavno bila detonirana na nekoj svadbi, nekom novogodišnjem šenluku ili - zarad krivolova - u nekoj reci.

Kim Džon Un, međutim, poslednjih nekoliko meseci šenluči - ili bar pokušava da šenluči - na teritorijama država koje imaju mnogo više onoga što Srbin nemade, a Koreja imade vrlo malo, to jest atomskih projektila, pa je taj šenluk međunarodne analitičare i vejače ovejane suštine bacio u teška razmišljanja - a da zašto Kim to radi, ako već dobro zna da će u toj igri - nastavi li da se kurči - izvući deblji kraj.

Koji se, poizdalje, već i nazire. Na sednici, naime, Ujedinjenih nacija (na kojoj se obreo i naš Vučić ) američki predsednik, Donald Tramp - za koga mnogi tvrde da je kapitalistička verzija Kim Džong Una - otvoreno je zapretio da će dibidus uništiti Severnu Koreju, ako se rečena ne okane atomskog programa.

 

Ne znam sad kako bi se Tramp proveo i da li bi toliko lajao da je sednicom predsedavao bivši predsednik sveta, Vuk Jeremić :lol+: zaštitnik potkačenih i siromašnih, ali budući da Vuka nije bilo, ostali prisutni su Trampovu pretnju oćutali i shvatili krajnje ozbiljno, a među njima se našao i JSP Vučić koji je pohitao da srpskom narodu i senatu obznani da "on neće učiniti ništa što bi našu zemlju i naš narod odvelo u pakao". Tako da možemo odahnuti.

 

Dok se drugačije ne naredi.


  • 2

#79 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 25 September 2017 - 07:43

...
 
>> ... Zemlja podnarednika
 
Mislite li vi da je tako savatan u masnoj laži, Vulin podvio repić, ućutao se, sakrio u mišju rupu i sačekao da ovo kao i svako drugo svako čudo prođe za tri dana? Ma jok!
Da se počem rodio u drugoj polovini XIX veka, Aleksandar Vulin bi zacelo završio kao žanadarmerijski podnarednik, budući, međutim, da se rodio u pravi čas - u XX veku - u XXI je dogurao do ministra vojnog, ali je u duši ostao podnarednik, što se, uostalom, lepo vidi i vidi po njegovim omiljenim paravojnim odeždama.
 
Piše: Svetislav Basara
23. septembar 2017. 19:00
 
Vulin je ekstremno vešt zasenjivač komunističke, socijalističke i nacionalne (nepotrebno precrtati) prostote, prevejani bacač prašine u oči ali je osrednji muljator vrlo loš lažov i to bi trebalo da mu bude peh, ali, eto - zahvaljujući Visokoj Naklonosti - uopšte nije. Taman mu je minhauzenovska saga o podmukloj lekarskoj komisiji koja ga je sprečila da pogine za otadžbinu pala u zaborav, radoznale novindžije su ga savatale - najpre u kupovini stana parama nepoznatog porekla, potom u masnoj laži o ženinoj tetki koja mu je te pare uzajmila, a najposle u imbecilnoj priči da je te novce u Srbiju uneo na krajnje, je li, legalan način - devet po devet hiljada evra - što bi (izračunali su bolji matematičari od mene) značilo da je Vulin - legalista kakav je - 23 puta leteo u Kanadu i natrag, što opet (po je mojoj kalkulaciji) znači da je da bi se skućio preleteo 318.149 kilometara, a da biste stekli dojam o razmerama tog stambenog poduhvata, podsećam vas da obim Zemlje na polutaru iznosi 40.000 kilometara.
 
Mislite li vi da je tako savatan u masnoj laži, Vulin podvio repić, ućutao se, sakrio u mišju rupu i sačekao da ovo kao isvako drugo svako čudo prođe za tri dana? Ma jok! Postupio je po podnaredničkom pravilu službe i svoju strančicu (pokret?) nahuškao da izda saopštenje u kome je istraživačkog novinara optužio sa srbomržnju, narkomaniju, a možda i nimfomaniju.
 
Javnost se, bajagi, uzibretila, a premijerka se Brnabićeva - upitana za mišljenje o nemilom događaju - blagoprosrala da ima razumevanja za Vulina i njegov pokret jer da su "reagovali emotivno", kao i ona onomad, nekom zgodom, i pročaja.
 
A sad se suočite sa ibretom nedelje. Moja malenkost ama baš ništa ne zamera Vulinu zato što militarni popečitelj nije učinio ništa što srpski državnici, svih vremena i svih boja - čast izuzecima - nisu nekažnjeno činili otkako je, što kaže naš narod, prase zavrnulo repom, samo što su bili veštiji lažovi. Ako se možda pitate kakve veze gorenapisano ima sa subotom, danom za kulturu, odgovoriću da ima itekakve veze jer razotkriva suštinski lažovsku prirodu našeg društva u kome je ibretenije nad nepočinstvima poput Vulinovog isto toliko lažno, koliko i Vulinova laž. Možda se pitate zašto je tome tako? Evo odgovora: da bi budući militarni popečitelj radio isto što i Vulinu. ... <<
 
:+1:
 
...

  • 1

#80 Ne sam Safete

Ne sam Safete
  • Members
  • 29,994 posts

Posted 25 September 2017 - 09:34

Lojalnost sendviča

 

Ima autoriteta koji dugovečnost Starog Egipta pripisuju dalekovidosti i mudrosti njegove istoriografije koja je dostojnim beleženja smatrala isključivo faraonske rođendane, verske svetkovine...

 

... pomračenja Sunca, zemljotrese, nadolaženja i povlačenja Nila i sl., dočim je tendenciozno prećutkivala izgubljene ratove, nerede i pobune robova, kojih je svakako bilo i o kojima nas izveštavaju istorije susednih naroda.

Strategija, međutim, drevnih egipatskih istoričara nije bila da neblagovremeno i neobjektivno obaveštavaju javnost - kako to mi današnji vidimo - nego su tako postupali zato što su verovali da neke stvari i događaji - ma kolio bili burni - naprosto nisu dostojni istorije. Izgledalo je kao Kosmodisk, ali je delovalo. Nezabeleženi izgubljeni rat posle deset godina, više nije bio izubljen, a nepomenuti meteži i pobune već koliko sutra se nisu ni dogodili.

Samorazumljivo je da takva razmišljanja - makar ona bila samo ex cathedra - nemaju nikakvu prođu u društvu u kome su pobune, meteži i izgubljeni ratovi temelji nacionalnog identiteta, pa je otuda bilo još samorazumljivije da će kolumna "Zašto kažeš grob, a misliš Vučić" - čije je naravoučenije bilo da nije dobro od komarca praviti slona - izazvala žestoki amok i još žešću reakciju među botovima iz potfamoznog komentatorluka. U inkriminisanoj kolumni kao primer pametnog postupanja sa događajima-komarcima, naveo sam engleskog kadiju koji je nakon konsultacije sa krivičnim ćitapom, đilkoša koji se popišao pred kraljicom, oglobio sa dvadest funiti, ali ga je oslobodio iz mardelja jer, saglasno anglosaksonskom pravu, prisustvo kraljice prekršajno delo pišanja na javnom mestu ne čini kažnjivijim nego što jeste.

Saglasno, međutim, srpskom običajnom pravu, o srpskom vladaru - u konkretnom slučaju, Vučiću - mora se govoriti samo u superlativima, pa čak i u slučaju - a takav je bio Sergejev - kada se o vladaru uopšte i ne govori. To je, čini mi se, postupak dibidus suprotan praksi egipatskih istoričara. Staroegipatski istoričari su prećutkivali stvarne pičvajze, novosrpski pak botovi iz lojalnosti prema sendviću - pardon, Vučiću - priviđaju i izmišljaju pičvajze i tamo gde ih nema, a sve je to, skupa sa svim našim svakodnevnim pičvajzima, proizašlo iz paroksizma samoviktimizujuće psihologije koja smatra da se - ako "nam" se ne događa rat, državni udar ili atentat - u stvari ništa i ne događa. Budući da u inkriminisanoj kolumni nemadoh dovoljno karaktera da naravoučenije izvedem u njegovom totalitetu, učiniću to sada. Ako u komarcu vidiš slona, time nećeš povećati komarca, ali ćeš zato slonu omogućiti s da nesmetano uđe u prodavnicu porcelana.


Edited by Ne sam Safete, 25 September 2017 - 09:35.

  • 1

#81 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 25 September 2017 - 14:26


Saglasno, međutim, srpskom običajnom pravu, o srpskom vladaru - u konkretnom slučaju, Vučiću - mora se govoriti samo u superlativima

 

 

podrzavam, ali samo u ovom konkretnom slucaju

 

mislim da ni jedan srb vladar nije toliko lepo stajao drzavi kojom vlada,

 

 

kao sto Vucic lepo stoji Srbiji :wub:


  • 1

#82 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 26 September 2017 - 11:23

Toma ?!? Niko, niko, kao ON!!! I niko i nikad .......


  • 0

#83 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 26 September 2017 - 14:28

Toma ?!? Niko, niko, kao ON!!! I niko i nikad .......

 

 

ne slazem se, jer toma je stajao dobro samo jednoj srbiji,

 

  onoj drugoj je dobro stajao voja K.

 

a trecoj je extra stajao bota

 

 

 

....dok aca svim srbijama stoji odlicno, aca je za njh gore pomenute - manhattan, tu mislim na cocktail manhattan

 

a gore pomenuti su limunade sa spricom rakije

 

 

ps. neko ce reci da stavim ovaj post na hranu i pice, ali ne znam da li imamo temu o koktelima ...


  • 2

#84 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 26 September 2017 - 14:51

...

 

ne slazem se, jer toma je stajao dobro samo jednoj srbiji,

 

  onoj drugoj je dobro stajao voja K.

 

a trecoj je extra stajao bota

 

 

 

....dok aca svim srbijama stoji odlicno, aca je za njh gore pomenute - manhattan, tu mislim na cocktail manhattan

 

a gore pomenuti su limunade sa spricom rakije

 

 

ps. neko ce reci da stavim ovaj post na hranu i pice, ali ne znam da li imamo temu o koktelima ...

 

:thumbs:

 

...


  • 1

#85 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 27 September 2017 - 15:11

...slika patrijarhalnog i antialko drustva,

 

samo se kinik obradovao menhetnu :lol+:


  • 0

#86 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 27 September 2017 - 20:09

...

 

Uvek!

 

 

...


  • 2

#87 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 28 September 2017 - 16:09

ne znam da li je pc da priznam da obozavam koktel `polarni medjed`...(vodka+sampanj)

 

 

a sada nesto kratko basara:

 

Pravda za Vulina :lol+:

 

Uprkos svemu ja i dalje ostajem na braniku A. Vulina. Nisam promenio (loše) mišljenje o njemu, nego je princip u pitanju. Ima tome već trideset godina otkako "tetke" iz Kanade, Australije i sa Novog Zelanda svakodnevno šalju svojim državotvornim "sestrićima" (da ne bude zabune - svih boja) sume mnogo veće od tričavih dvesta hiljada evra, pa niko nikada nije od toga pravio pitanje, zašto bi Vulin bio presedan. Pravda za Vulina!


  • 1

#88 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 28 September 2017 - 18:26

ne znam da li je pc da priznam da obozavam koktel `polarni medjed`...(vodka+sampanj)


a sada nesto kratko basara:

Pravda za Vulina :lol+:

Uprkos svemu ja i dalje ostajem na braniku A. Vulina. Nisam promenio (loše) mišljenje o njemu, nego je princip u pitanju. Ima tome već trideset godina otkako "tetke" iz Kanade, Australije i sa Novog Zelanda svakodnevno šalju svojim državotvornim "sestrićima" (da ne bude zabune - svih boja) sume mnogo veće od tričavih dvesta hiljada evra, pa niko nikada nije od toga pravio pitanje, zašto bi Vulin bio presedan. Pravda za Vulina!


Vaistinu, pravda za vulina! Zar na njemu, ubogom srBskom levicharu broj 1, kola da se slome.
  • 0

#89 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 25 October 2017 - 19:46

...
 
>> ... Čekajući Ataturka
Jesam li našao neku dobru knjigu na Sajmu? Jesam, iako je u stvari knjiga - još i pre nego što je dospela na Sajam - pronašla mene.
Piše: Svetislav Basara / 25. oktobar 2017. 16:00
 
 
Zavirim pre neki dan u poštansko sanduče - kad tamo oveći koverat, a na poleđini koverta štambilj pošiljaoca - Narodna biblioteka Užice. Zar je moguće - pomislih - da sam pošao stopama JSP Vučića i da ću posle recimo četrdesetak godina - možda i pred kamerama - morati pokajnički da se pravdam za knjigu koju sam davnih dana zaboravio da vratim.
 
Nije, međutim, u pitanju bila opomena. Čast Fincijevih je ostala neokaljana. Ne samo da užičkoj Biblioteci ništa nisam morao da vraćam nego sam od Biblioteke dobio na poklon roman Stiva Tešića "Karu", na čemu joj ovom prilikom toplo zahvaljujem. Stiva Tešića sam odranije znao kao odličnog dramaturga i scenaristu, pojma, da budem iskren, nisam imao da je pisao i prozu - kao što je i nije mnogo pisao, objavio je samo dva romana, a "Karua" posmrtno - pa mi je pre nego što sam počeo da čitam čitalačka sumnja bila veća od nade, ali se posle samo nekoliko pročitanih stranica više nisam mogao zaustaviti pre nego što sam pročitao svih petsto i kusur strana. Obavezno je i vi pročitajte. Sjajna mešavina užičkog i američkog crnog humora.
 
Nego da mi vidimo gde smo stali u prethodnom broju. Ah, da, kod "onog". Davno smo mi, tokom jednog od skraćenih kurseva srpske seljačke političke filozofije, apsolvirali da je nedremano i neprejebivo uočavanje grešaka i nepravilnosti jedan od najstarijih srpskih zanata, maltene deo nacionalnog identiteta, što i ne bi bilo toliko loše - naprotiv, bilo bi dobro - pod uslovom da uočavanje raznoraznih grešaka i nepravilnosti nije samo pripremna škola za jedan još stariji srpski zanat - kukumavčenje, plačipičkarenje, naricanje i samoviktimizaciju.
 
Bio sam, da budem pošten, i ja jedan od glasova u tom horu, sve dok nakon definitivnog sunovrata petooktobarskog umetničkog eksperimenta nisam dokonao da (krenimo redom) Milošević, Koštunica, Tadić i Vučić uopšte nisu uzroci sveopšte srpske razvaljenosti, da su štaviše - ovo može zazvučati apsurdno, ali - u konačnom svođenju računa isto toliko (samo izvesno vreme malo udobnije) žrtve naopakog društvenog sistema sveopšteg lažnog predstavljanja, lažnih oduševljenja, lažnih ogorčenosti i lažnih strašila, totema i tabua koji pak tvore sistem spojenih sudova za beskonačno pretakanje šupljeg u prazno - uz istovremeno pretakanje para iz javne u privatne kase - a da "demokratija srpskog stila (svih boja)" nikada prstom neće mrdnuti da promeni takvo stanje stvari, jer nije luda da seče unosnu granu na kojoj sedi. Nije naš problem što jednog tirjanina smenjuje drugi; naš problem je što - osim možda Kodže Miloša - nikada nismo imali pravog tirjanina koji bi nas naučio pameti. Nekog kao što je bio Ataturk. ... <<
 
...

  • 0

#90 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 02 November 2017 - 20:43

...
 
>> ... Tractatus Gynecologico-Theologicus
Piše: Svetislav Basara, 02. novembar 2017.
 
 
Samo što je završeno (ako je završeno) višednevno verbalno streljanje Biljane Srbljanović, SPC je požurila da izda fatvu i odapne strelu na Zorannah Mihajlovićevu, popečiteljku ovdašnju, koja je - javno osporivši serbskom patrijarhu pravo da se pača u natalitetske poslove sekularne države - počinila teško krivično delo antisrpskog svetogrđa.
 
Uzrok raskola u doskora umilnoj simfoniji srpske crkve i (dela) srpske vlade bila je izjava patrijarha Irineja data - pazi sad - nekom tabloidu, u kojoj je NJegova svetost, bacajući anatemu na abortus, blagozjavila sledeće: "Dužni smo da obnovimo naš narod i da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu po Božijem blagoslovu, i da na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali."
 
Pre nego što zađemo u sitnija crevca, dužan sam napomenuti da sam ja - osim u kritičnim slučajevima koje i crkva odobrava - takođe protivnik abortusa, da za razliku od beogradske euromahale i krugova dvojke ne očekujem da se Crkva odriče svojih učenja i prilagođava duhu "modernosti", da crkvi, nadalje, ne osporavam pravo (u stvari obavezu) da se bori protiv čedomorstva, ali držim - i nastaviću da držim - da to treba da čini strpljivim pastirskim radom, a ne preko infernalnih tabloida, a pogotovo ne uz sasluživanje visokih dužnosnika države Srbije, koja je - ako ćemo pravo - osnovni uzrok mortaliteta u Srbiji.
 
Jer znate šta, ne mogu srpske majke - ma koliko ne abortirale i ma koliko udarnički rađale - isporađati onoliko dece koliko je srpska država u stanju na raznorazne načine postnatalno usmrtiti. Abortus je samo prva od opasnosti po život sa kojom se prosečan Srbin suočava; odmah nakon rođenja čekaju ga siromaštvo, bolesti (ide to jedno s drugim), propale škole, beda, očajanje, nezaposlenost, besmisleni (i sve besmisleniji) ratovi i - u srećnijim slučajevima - emigracija.
 
Avaj, arhijereji SPC - tačnije: njihov u tabloidnoj javnosti eksponirani deo - odavno su pastirski rad zanemarili u korist društvenopolitičke i nacionalne agitacije koja u obzir uzima isključivo brojno stanje, čisto biološku egzistenciju, zemaljski posed (Kosovo) i "ostajanje u istoriji" uprkos tome što smo - kako patrijarh reče - "postradali". Pa šta ako smo postradali? Zar ne treba da stradamo? Da tako nešto kaže doktor Šešelj, to bi, da kažemo, bilo razumljivo, ali kada to kaže patrijarh, koji je monah i teolog i koji bi morao znati da se Hristovim putem ne može ići bez stradanja, onda nam nema druge nego da sledimo njegov primer i da - kao i on - nađemo načina da udobno zasednemo na krst. ... <<
 
...

  • 3