Jump to content


Photo
- - - - -

Socijalni sustav, solidarnost, osiguranje, trziste


 • Please log in to reply
894 replies to this topic

#841 Atreid

Atreid
 • Banned
 • 8,210 posts

Posted 15 June 2017 - 11:37

Za one Milisavljevice koji nisu culi "da su negde pojedinci i korporacije pocinili genocid":

farben+logo.jpg

 

Fabrika IG Farbena u Ausvicu:

 

214uihd.jpg

 

Direktori IG Farbena na sudjenju u Nirnbergu:

 

2lieh5v.jpg

 

Tacke po kojima su osudjeni direktori IG Farbena:

 

1. Planning, preparation, initiation, and waging of wars of aggression and invasions of other countries.
2. War crimes and crimes against humanity through the plundering and spoliation of occupied territories, and the seizure of plants in Austria, Czechoslovakia, Poland, Norway, France, and Russia.
3. War crimes and crimes against humanity through participation in the enslavement and deportation to slave labor on a gigantic scale of concentration camp inmates and civilians in occupied countries, and of prisoners of war, and the mistreatment, terrorization, torture, and murder of enslaved persons.
4. Membership in a criminal organization, the SS.
5. Acting as leaders in a conspiracy to commit the crimes mentioned under counts 1, 2, and 3. https://en.wikipedia...IG_Farben_Trial

 

 

 

Edit: Je l' treba da se objasni i uloga IG Farbena u finansiranju i dovodjenju Htlera i NSDAP na vlast?


Edited by Atreid, 15 June 2017 - 12:35.

 • 2

#842 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 15 June 2017 - 12:35

Ne moraju vise, vilhelmina, ne moraju. Napredak, prema kojem ti imas (kao i drugi istaknuti sociolozi) skeptican stav se ogleda u tome sto u danasnje doba vise nije neophodno raditi isto kao i pre 50 godina, danas imas racunarske simulacije koje su dovoljno pouzdane da se period klinickih testova moze skratiti na minimum minimuma. Zasto se to uvek ne koristi - stvar je samo u konzervativizmu, inerciji (i demagogiji) drzavnih regulatornih tela.

 

Na kraju krajeva, ako su Indusi mogli da naprave sondu za Mars bez ijednog fizickog prototipa, sve samo testirano u virtuelnom svetu, i sve radi i bolje nego sto je predvidjeno, a ustedeli su stotine miliona u odnosu na USA, Rusiju i ostale igrace, onda je modeliranje efekata citostatika takodje sasvim realisticno i pouzdano.

 

Ma bitno da se nesto "spusti" vilhelmini, nema veze sta.

Uopste nisam ulazila u to da li moze da se radi drugacije, jos manje sam se bavila sondama za Mars. Samo sam Andji pokusala da objasnim da se medicinska istrazivanja rade kako se rade u ovom trenutku, dakle potrebne su godine, nekad i decenije, dok izvesna procedura ne bude priznata. Drago mi je sto si i ti to potvrdio i nadam se da ce bar tebi poverovati, jer meni svakako nece.

 

Da li lekovi mogu da se testiraju u virtualnom svetu ili ne mogu, u to ne bih ulazila. Verovacu ti na rec da mogu. Ali onda ti meni kazi ko ce da garantuje za rezultate, a bez visegodisnjeg ispitivanja u praksi? Sami oni koji su razvili i proizveli lek, i sada zele da ga prodaju na trzistu? Znaci, opet koza da cuva kupus? Realisticno i pouzdano, nema sta.


 • 0

#843 angelia

angelia
 • Members
 • 15,569 posts

Posted 15 June 2017 - 12:41

Pa i ne postoji, ona je pisala hipoteticki, a ne iz postojanja. 

 

Cela tema je hipoteza od kada je bohumilo nametuno insistiranje na slobodnom trzistu u njegovom vidjenju. 

 

 

 

Da, stvarna je i uglavnom "radi" jer ima ko da regulise. Hipoteza nastaje kada se eliminise onaj koji to sada regulise - drzava, tj. drzavni komesari, kroz zakone, standarde... 

 

Zato ti kazem da ne pricamo o istim stvarima. MoJa odustajem jzda bolje receno, ne pricamo o istom vremenu i istim uslovima. 

Ja odustajem jer ti ne mozes da razumes sta ti govorim. Kakva hipoteticka kontrola? ona je opisala "hipoteticku" situaciju koja je stvarna, nije hipoteticka, zato sto ne zna stvarnu situaciju, zato sam joj rekla da ne zna sta prica i zamislja kako izgleda kontrola

A ti mi uporno pricas isto o nekoh hipotetickoj situaciji - koja kontrola da se ukloni? Ko to danas kontrolise kvalitet medicinskih uredjaja na trzistu?


 • 2

#844 angelia

angelia
 • Members
 • 15,569 posts

Posted 15 June 2017 - 12:56

 

Oko medicinskih istrazivanja. Naravno da se i oprema i lekovi moraju godinama ispitivati na ljudima. To nakon sto prodju fazu ispitivanja u laboratoriji, na pacovima i drugim zivotinjama. No kad dodje do ispitivanja na ljudima, pravila su ovde kod mene vrlo stroga, a tvoj copy/paste o broju istrazivanja na Karolinskoj tu tvrdnju uopste ne obara. 

Vidi Vili ti mozes sumnjati ili ne, nasuprot tebi ja sam ucestvovala u vise tih istrazivanja i nijedno nije trajalo godinama. Mozda mi jos koji put objasnis kako to verovatno radi ili ne radi. Zato sam ti i rekla da si se nalupala gluposti jer mislis da znas i cemu sluze standardi i kako sve funkcionise danas i da li ili ne postoji kontrola.

 

Volela bih da vidim neki C-Arm koji je ispitivan na pacovima. 

 

Zar FDA nije dokaz da tržište nije slobodno?

To je državna ustanova koja propisuje kriterijume.

 

Jeste, ja nisam rekla da FDA nije drzavna kontrola, nego da nije stvarno kontrola kvaliteta. Zato sto se bavi uglavnom procesima.

Samo u slucajevima novih tehnologija oni ulaze u performans, i tada to postaje vise birokratija nego realno kontrola zarad korisnika. 

I to sam probala da objasnim Vili da niko ne kontrolise kvalitet jednog proizvodjaca u odnosu na drugog.


 • 1

#845 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 15 June 2017 - 13:00

Da li lekovi mogu da se testiraju u virtualnom svetu ili ne mogu, u to ne bih ulazila. Verovacu ti na rec da mogu. Ali onda ti meni kazi ko ce da garantuje za rezultate, a bez visegodisnjeg ispitivanja u praksi? Sami oni koji su razvili i proizveli lek, i sada zele da ga prodaju na trzistu? Znaci, opet koza da cuva kupus? Realisticno i pouzdano, nema sta.

Niko nije hteo nista da ti spusta, nemoj da si paranoicna. Vidi, za zaista velike skandale tipa DDT, azbest, talidomid, uobicajeni proces regulativne kontrole se pokazao falicnim - to je istorijsko iskustvo. Naravno, sad treba napraviti protivcinjenicku analizu, veoma ozbiljnu, da li je moglo drugacije i kakve bi to posledice imalo. Ja ne tvrdim da imam resenje - samo tvrdim da uobicajena mudrost "koju svi znaju", a ti ovde afirmises, nije sama po sebi neproblematicna. 


 • 3

#846 bohumilo

bohumilo
 • Members
 • 1,267 posts

Posted 15 June 2017 - 13:32

 Vidi, za zaista velike skandale tipa DDT, azbest, talidomid, uobicajeni proces regulativne kontrole se pokazao falicnim - to je istorijsko iskustvo.

 

To su zrtve koje se vide, jer su stradale kao posledica propusta u kontroli, jer je pusten stetan proizvod, i o njima se prica nadugacko I nasiroko. No mnogo je veci bazen zrtava koje se ne vide a koje su stradale jer je kontrola bila suvise detaljna pa je dobar proizvod kasno pusten na trziste*, pa npr. lek il uredjaj koji bi im spasio zivot nije stigao za njih na vreme da ga kupe! Jasno je da, kada se radi o dobrom leku, kontrola bilo koje duzine nosi sa sobom izvestan broj zrtava ovog tipa. Resenje je da kontrolu lekova, hrane I slicno obavljaju privatne firme, koje bi imale razlicit stepen kontrole, pa bi onda kupci u zavisnosti od svog zdravstvenog I materijalnog stanja sami mogli da izaberu koji im stepen kontrole odgovara.

 

 

* evo samo nekih primera:

http://www.independe...icle.asp?id=279

 

Today men with risk of heart trouble know to take half an aspirin a day. By 1988 it was well established that aspirin greatly reduces the risk of myocardial occlusion. But for years the FDA forbade aspirin makers from advertising that fact (the FDA still significantly restricts advertising about it). The FDA surely killed tens, and quite possibly hundreds, of thousands of Americans by this restriction alone.4

The FDA delays, stifles, and suppresses life-saving drugs and devices. Such drugs and devices as Practolol, Interleukin-2, Taxotere, Vasoseal, Ancrod, Glucophage, Navelbine, Lamictal, Ethyol, Photofrin, Rilutek, Citicoline, Panorex, Femara, Prostar, Omnicath, and Transform have been subject to long delays, killing tens of thousands and causing awful suffering.5

The drug delays we can list, taken together, are just the tip of the iceberg. A 1987 study catalogued 192 generic and 1,535 brand-name tested drugs available abroad but not approved in the United States. Of the drugs approved by the FDA between 1987 and 1993, fully 73 percent had already been approved abroad.6 And because the FDA process is so expensive, so protracted, and so uncertain, thousands of untold drugs are never discovered or developed. It is impossible to estimate the suffering and death caused, but surely it greatly exceeds 50,000 premature deaths annually.

 


Edited by bohumilo, 15 June 2017 - 13:35.

 • 0

#847 bohumilo

bohumilo
 • Members
 • 1,267 posts

Posted 15 June 2017 - 14:03

Pa nije isto kada izlaziš sa novom vrstom proizvoda
Naravno da će u tom inicijalnom pojavljivanju na tržištu biti jedini i imati 100% učešće. To nije isto kao kada bi kroz različite interakcije na tržištu ostao sam na strani ponude.

Svaka situacija na tržištu je povoljnija od postojanja monopola. Upravo zato i postoje različiti organi kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou koje se bave zaštitom konkurencije i sprečavanjem pojave monopola.

Savršena konkurencija u realnosti ne postoji, ali je svaki vid konkurencije bolji od postojanja monopola.

 

 

OK, ti nastavi da ponavljas za sebe ("ovo jeste, ovo nije, ovo nije a ovo jeste") bez ikakvih argumenta, opravdanja i razumevanja, to hoce postati istina od ponavljanja, samo sam cuo da mora 3 puta da se ponovi.
 
Ni rec "konkurencija" nema nikakva magijska svojstva. Nije konkurencija vazna sama zbog sebe, nego bas da se vidi sta je bolje i za koliko, u uslovima gde kupci slobodno biraju za svoje novce. Ti si jedan konkretan i legitiman ishod konkurencije, kada neko u jednom trenutku povede 100:0, proglasio monopolom i pridodao mu negativnu konotaciju sto ne mozes nicim da opravdas (osim verom u magijsku moc reci), vise volis neke druge rezultate i mislis da ovaj treba zabraniti, ali uprsvo to bi bilo krsenje principa slobodnog trzista i slobodne konkurencije, te unistavanje jedinog razloga njenog postojanja, koji je, ponavljam, da se vidi sta je bolje, da ljudi slobodno iskazu svoje preferencije ma kakve one bile (ukljucujuci i ovaj specijalan slucaj kada SVI preferiraju jednog proizvodjaca.), te da se resursi alociraju u skladu sa njima. Insistiranje da neko unapred zna koji su dobri a koji losi ishodi trzisne utakmice je blisko planskoj ekonomiji u komunizmu, zbog cega je ovaj i otegao papke.
 
 
_______________________________________________________________
 
Sto se tice "organa" koji se bore protiv monopola, o njima sam vec pisao na ovoj temi pa cu samo prekopirati:
 
Antimonoposlki zakoni su bas tipican primer tog kriminala, koji kroz spregu specijalnih interesa (manjih firmi koje su izgubile u postenoj trzisnoj utakmici) i korumpiranih politicara otima od svih ostalih gradjana Amerike koje uskracuje za jeftiniji i bolji proizvod i naravno, od tih ljudi kojima razbijaju firme.

Jedan tipican primer kako to funkcionise, sa samih pocetaka tog razbojnistva: U Cikagu je krajem 19. veka smisljen jedan genijalni tehnoloski i biznis koncept - zamrzavanje, pakovanje i distribucija zamrznutog mesa (a da se ne otopi) sirom SAD. Zbog ekonomije obima, tj. obavljanja celog procesa na jednom mestu - od zivog goveceta do komada mesa spremnog za pecenje - bili su toliko efikasni da su sirom zemlje imali i do 5 puta nize cene od konkurencije (malih, lokalnih mesara), na opstu radost svih ljubitelja mesa u zemlji...

...sta se onda desilo? Pa mali mesari se udruzili, obratili se svojim deputatima a ovi preneli na visi nivo kako cikaski proizvodjaci mesa imaju monopol koji se mora zabraniti i rasturiti. Vec cujem kako srce lupa od srece a voda curi niz usta svim ljubiteljima komesarskog kriminala sirom sveta, dok se razbija ovaj strasni monopol a Americki kupac silom primorava da opet kupuje 5 puta skuplje meso od lokalnog mesara - tako su ga dobro crveni zastitili od monopola i eksploatacije.


O najpoznatijim slucajevima primene AT zakona koji svi do jednog imaju kriminalnu pozadinu se moze citati u ovoj knjizi:

Antitrust and Monopoly: Anatomy of a Policy Failure (Independent Studies in Political Economy)


https://www.amazon.c...SA2HNJPSNGTUPHL         

 • 1

#848 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 15 June 2017 - 15:01

Vidi Vili ti mozes sumnjati ili ne, nasuprot tebi ja sam ucestvovala u vise tih istrazivanja i nijedno nije trajalo godinama. Mozda mi jos koji put objasnis kako to verovatno radi ili ne radi. Zato sam ti i rekla da si se nalupala gluposti jer mislis da znas i cemu sluze standardi i kako sve funkcionise danas i da li ili ne postoji kontrola.

 

Volela bih da vidim neki C-Arm koji je ispitivan na pacovima. 

 

 

C-Arm i slicne tehologije nisu primer onog o cemu pricamo, vec opet tvoje spinovanje. Ja govorim o baznim istrazivanjima kod razvoja potpuno novih tehnologija; ti o licenciranoj i standardizovanoj opremi. Dakle, u ovom slucaju ja o primeni radioaktivnog zracenja i rendgen tehnici u medicini, a ti o tehnickom resenju za tu primenu. Kad su u pitanju tehnicka resenja, jasno je da pacovi nisu potrebni. Za primenu sasvim novih suspstanci u lecenju, novih materijala za izradu opreme i sl jesu, jer se tu najcesce krece od testiranja na zivotinjama, zatim na ljudima u vrlo kontrolisanim uslovima, pa se tek onda izlazi na trziste.

I da se vratimo ovom tvom primeru s C-Arm. Zainteresovao me istorijat te tehnike, pa izguglah da je prvi put koriscena 1955. No gle, tada i dugo posle toga samo u ortopediji, a tek vise decenija kasnije i u urologiji, vaskularnoj hirurgiji i jos nekim oblastima. Pri tome broj oblasti u kojima se primenjuje ova tehnologija i dalje raste, kako napreduju visegodisnja/visedecenijska istrazivanja u toj oblasti. Za prvih 60 godina toliko; za sledecih 60 ko zna sta nas jos ceka. Verujem stvari o kojima danas i ne sanjamo, ali na kojima neki istrazivaci vec danas vredno rade. Dakle, ipak ne ide bez visegodisnjih istrazivanja.

 

Analogno ovom gore, a na slikovitijem primeru, ti mozes reci i da je Volvo XC60 sasvim nov proizvod, unikat, nesto sto trziste do sada nije videlo, ali mozes reci i da je to proizvod star nesto manje od 150 godina, koji se zove automobil. Ako hoces da o tome raspravljamo, treba prvo da se dogovorimo o cemu cemo da pricamo. Nema smisla da ovako spinujes, sad na jednu stranu, sad na drugu, dok ne utvrdis da je vili rekla da je za proizvodnju C-Arm prethodno potrebno vrsiti istrazivanja na pacovima. Spin, podmetanje, namerno izvrtanje... zovi kako hoces, ali obesmisljava diskusiju.

 

Btw, ni ja ne mislim da je tvoje pisanje posebno inteligentno. Naprotiv, mislim da je vrlo tupavo napisati da si ucestvovala i ucestvujes u medicinskim istrazivanjima, a pri tome si CEO (by Kinik :lol+: ) i veze nemas s naukom. Takodjer mislim i da su ti gotovo svi postovi krajnje nepismeni, iznad svega besmisleni i da otkrivaju ogromne praznine u tvom opstem obrazovanju. Ipak ti to ne ponavljam u svakom postu, u svakom slucaju ni blizu u meri u kojoj ti mene na taj i slicne nacine "castis". Ovog puta cinim izuzetak, tek da neko slucajno ne pomisli da tvoje pisanje smatram iole pametnim.


 • 0

#849 Kursula

Kursula
 • Members
 • 356 posts

Posted 15 June 2017 - 15:16

 

OK, ti nastavi da ponavljas za sebe ("ovo jeste, ovo nije, ovo nije a ovo jeste") bez ikakvih argumenta, opravdanja i razumevanja, to hoce postati istina od ponavljanja, samo sam cuo da mora 3 puta da se ponovi.
 
Ni rec "konkurencija" nema nikakva magijska svojstva. Nije konkurencija vazna sama zbog sebe, nego bas da se vidi sta je bolje i za koliko, u uslovima gde kupci slobodno biraju za svoje novce. Ti si jedan konkretan i legitiman ishod konkurencije, kada neko u jednom trenutku povede 100:0, proglasio monopolom i pridodao mu negativnu konotaciju sto ne mozes nicim da opravdas (osim verom u magijsku moc reci), vise volis neke druge rezultate i mislis da ovaj treba zabraniti, ali uprsvo to bi bilo krsenje principa slobodnog trzista i slobodne konkurencije, te unistavanje jedinog razloga njenog postojanja, koji je, ponavljam, da se vidi sta je bolje, da ljudi slobodno iskazu svoje preferencije ma kakve one bile (ukljucujuci i ovaj specijalan slucaj kada SVI preferiraju jednog proizvodjaca.), te da se resursi alociraju u skladu sa njima. Insistiranje da neko unapred zna koji su dobri a koji losi ishodi trzisne utakmice je blisko planskoj ekonomiji u komunizmu, zbog cega je ovaj i otegao papke.
 
 
_______________________________________________________________
 
Sto se tice "organa" koji se bore protiv monopola, o njima sam vec pisao na ovoj temi pa cu samo prekopirati:
 
Antimonoposlki zakoni su bas tipican primer tog kriminala, koji kroz spregu specijalnih interesa (manjih firmi koje su izgubile u postenoj trzisnoj utakmici) i korumpiranih politicara otima od svih ostalih gradjana Amerike koje uskracuje za jeftiniji i bolji proizvod i naravno, od tih ljudi kojima razbijaju firme.

Jedan tipican primer kako to funkcionise, sa samih pocetaka tog razbojnistva: U Cikagu je krajem 19. veka smisljen jedan genijalni tehnoloski i biznis koncept - zamrzavanje, pakovanje i distribucija zamrznutog mesa (a da se ne otopi) sirom SAD. Zbog ekonomije obima, tj. obavljanja celog procesa na jednom mestu - od zivog goveceta do komada mesa spremnog za pecenje - bili su toliko efikasni da su sirom zemlje imali i do 5 puta nize cene od konkurencije (malih, lokalnih mesara), na opstu radost svih ljubitelja mesa u zemlji...

...sta se onda desilo? Pa mali mesari se udruzili, obratili se svojim deputatima a ovi preneli na visi nivo kako cikaski proizvodjaci mesa imaju monopol koji se mora zabraniti i rasturiti. Vec cujem kako srce lupa od srece a voda curi niz usta svim ljubiteljima komesarskog kriminala sirom sveta, dok se razbija ovaj strasni monopol a Americki kupac silom primorava da opet kupuje 5 puta skuplje meso od lokalnog mesara - tako su ga dobro crveni zastitili od monopola i eksploatacije.


O najpoznatijim slucajevima primene AT zakona koji svi do jednog imaju kriminalnu pozadinu se moze citati u ovoj knjizi:

Antitrust and Monopoly: Anatomy of a Policy Failure (Independent Studies in Political Economy)


https://www.amazon.c...SA2HNJPSNGTUPHL         

 

Suština konkurencije i jeste u tome da svako bira šta će da radi sa svojim novcem, slobodno iskažu svoje preferencije i stavove, ne pridajem joj ja nikakva "magijska" svojstva. U konkurentskim uslovima problema sa slobodom izbora nema. Konkuencija nije važna sama zbog sebe, već zbog učesnika na tržištu.

 

Monopol može biti legitima ishod konkurencije, i ja se sa time slažem, ali je moje mišljenje da ne može biti povoljan po potrošače. 

 

Antimonopolske komisije i komisije za zaštitu konkurencije nisu usmerene protiv postojanja monopola već protiv njegove zloupotrebe i to je suština njihovog bitisanja. 


 • 0

#850 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 15 June 2017 - 15:34

Odnosno obezbedjuju nadzor, manipulaciju, ispiranje mozga, nasilje, zatvore, koncentracione logore i, u tezim varijantama, totalitarizam i genocid. Pa nek svako proceni sta je vece zlo.

 

Kad cujem da su negde pojedinci i korporacije pocinili genocid, onda cu da ti verujem da je to uopste uporedivo i diskutabilno. Dok primera drzavnog genocida koliko volis...

 

Procenjivao, ne procenjivao, to je sto je. Izbrises granice opet ostane covek. Nisu drzave pravile logore, nisu drzave ubijale... nego ljudi. 


 • 0

#851 bohumilo

bohumilo
 • Members
 • 1,267 posts

Posted 15 June 2017 - 15:35

Suština konkurencije i jeste u tome da svako bira šta će da radi sa svojim novcem, slobodno iskažu svoje preferencije i stavove, ne pridajem joj ja nikakva "magijska" svojstva. U konkurentskim uslovima problema sa slobodom izbora nema. Konkuencija nije važna sama zbog sebe, već zbog učesnika na tržištu.

Monopol može biti legitima ishod konkurencije, i ja se sa time slažem, ali je moje mišljenje da ne može biti povoljan po potrošače.

Pokusacu da demonstruram jednim plasticnim primerom: Koji je optimalan broj proizvodjaca automobila na svetu, i da li je sve bolje sto ih je vise (tj. sto je situacija na trzistu bliza "savrsenoj konkurenciji")?

Maksimalan moguci broj proizvodjaca auta je onoliko koliko ima ljudi, recimo 8 milijardi, sto je situacija kada svaki covek sam proizvodi automobile. Da li je to optimalan nacin proizvodnje automobila? Svako ce se sloziti da nije, (recimo, jedna Tojota godisnje proizvede nekoliko miliona puta vise automobila nego sto bi se proizvelo da na svetu ima 8 mlrd. proizvodjaca; to se zove "ekonomija obima"). Pa koji je onda to broj, koji bi maksimalno optimizovao proizvodnju automobila u kontekstu ekonomske situacije na svetu? Poenta je upravo u tome da to niko ne zna, nego je potrebno da se taj broj iskristalise na slobodnom trzistu, mozda je to 1000, mozda 500, mozda 10, mozda 2....................................................................................................................................
..................................................................a mozda i 1!!!! Ne postoji nista sto sustinski iskljucuje ovaj broj kao najoptimalniji broj fabrika automobila koji bi maksimizovao drustveno blagostanje.

Edited by bohumilo, 15 June 2017 - 15:36.

 • 0

#852 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,311 posts

Posted 15 June 2017 - 15:53

Ukini sve to i ukinuo si drzavu. 

 

Ne moze se biti gradjanin sveta a pritom gadljiv na naseljavanje islamista u Evropu. Ili - ili. Pametni kazu, pazi sta zelis, mozda ti se ispuni. 

 

Postoje primeri kroz isotirju recimo ... feudalni Japan! Samuraji su "model prisoner" kako bi privatna vojska i policija trebala da izgleda! Da sam bogatas, radije bi unajmio jednog samuraja nego stotinu policajaca! Jedna ceta samuraja bi danas prosto zgromila teroriste! Ili, srednjovekovni vitezovi u Evropi! Covecanstvo je mogo izgubilo uvodjenjem nacionalnih drzava.


 • 0

#853 red pill

red pill
 • Members
 • 616 posts

Posted 15 June 2017 - 15:56

@darth bane

 

Procitaj Hagakure http://www.csn.ul.ie...ff/hagakure.pdf pa ces samuraje voleti jos vise! Napisao je to Tsunetomo Yamamoto negde pocetkom 18. veka, inace sam samuraj ( https://en.wikipedia...amoto_Tsunetomo ).


Edited by red pill, 15 June 2017 - 15:59.

 • 0

#854 angelia

angelia
 • Members
 • 15,569 posts

Posted 15 June 2017 - 15:57

 

Btw, ni ja ne mislim da je tvoje pisanje posebno inteligentno. Naprotiv, mislim da je vrlo tupavo napisati da si ucestvovala i ucestvujes u medicinskim istrazivanjima, a pri tome si CEO (by Kinik :lol+: ) i veze nemas s naukom. Takodjer mislim i da su ti gotovo svi postovi krajnje nepismeni, iznad svega besmisleni i da otkrivaju ogromne praznine u tvom opstem obrazovanju. Ipak ti to ne ponavljam u svakom postu, u svakom slucaju ni blizu u meri u kojoj ti mene na taj i slicne nacine "castis". Ovog puta cinim izuzetak, tek da neko slucajno ne pomisli da tvoje pisanje smatram iole pametnim.

:) Hvala Vili sto pokazujes da izmedju ostalog ne znas sta ko radi u kompanijama. kad sam rekla da ucestvujem nisam mislila ni da sam pacov ni da sam lekar, ali neko treba da odobri protokole i budzete i istrazivanje. Taj neko zna tacno proces kako do tog istrazivanja dolazi

Prvo upetljas dijagnostiku pa onda pitas sto pominjem C Arm, da znas, znala bi da u dijagnostici sve je manje i manje novih inventivnih tehnologija kojima treba klinicki dokazi koji zahtevaju probu na zivotinjama pa na ljudima, tu i tamo se pojave.

 

Ti si pocela sa direktor bolnice kupi opremu .... pa si pomenula posledice na pacijentima u dijagnostici. Znaci pricamo o opremi u kojoj 80% opreme ne zahteva nikakva klinicka istrazivanja, 15% zahteva limitirana dokazivanja da u stvari imaju klinicku vrednost koju tvrde (sto traje maximum 6 meseci), i mozda 5% totalno inovativne dijagnostike, novi vital sign, koji se nije pojavio jos od BISa. A onda si pocela da pricas o visegodisnjim testovima na pacovima, pa na ljudima....btw ni tih 5% ne pocinje obicno od pacova nego pocnu sa retrospektivnim istrazivanjem.

 

I eto kako male no-name firme nemaju kvalitet velikih jer eto ne rade visegodisnja istrazivanja. Pa kao eto tako drzava stiti potrosaca - znaci totalni BS.

 

Prica koja veze s vezom nema. Da ima to trziste danas ne bi bilo preplavljeno no-name proizvodjacima iz Kine koji pokusavaju da kopiraju i to veoma lose postojece proizvode. Imaju samo prepreku tamo gde se radi o originalnoj tehnologiji koju je teze ukrasti. Zato sto za izlazak na trziste ne treba nikakvo istrazivanje!

 

Tako da Vili, mozes ti da smatras da su moji postovi besmisleni, i nepismeni, a mozda samo zahtevaju poznavanje materije, jer veruj mi na rec i meni kad programeri objasnjavaju argoritme koje su napravili to sve zvuci kao totalne gluposti i potpuno nerazumljivo.

 

Medjutim kad krenes da mi drzis predavanja u industriji u kojoj radim, ocekuj da cu te prozvati za neznanje


 • 1

#855 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,311 posts

Posted 15 June 2017 - 15:58

@darth bane

 

Procitaj Hagakure http://www.csn.ul.ie...ff/hagakure.pdf pa ces samuraje voleti jos vise!

Na zalost, nemam puno vremena za citanje ... bavim se drugim stvarima.Jeli to dobra knjiga ili zahebavas?!


 • 0