Ideja o apsolutno slobodnom tržištu, koje sve samo od sebe reguliše, bez zakonodavstva koje bi nametalo pravila igre i institucija koje kontrolišu i udaraju kazne, podjednako je idealistička kao i Marksova ideja o društvu bez novca...
U tom svetu bi ljudi radili zbog iskonskog nagona ljudskih bića da rade i stvaraju, niko ne bi za svoj rad tražio nadoknadu, novac bi postao izlišan jer bi sve bilo na izvol'te, svako bi svoje usluge i proizvode delio za džabe. Sistem u kome imanje i zgrtanje postaje "demode" jer razmetanje imovinom ne donosi nikakav status, već radije podsmeh, jer svako može da grabi ako želi, ionako je za džabe.
U teoriji, to bi i moglo da šljaka... samo ako zanemarimo neke ljudske "falinke"...
I za princip slobodnog tražišta, oslobođenog svake kontrole i kazne, važi isto.
Lepa teorija, samo što i ona zanemaruje "falinke".
Da nema kontrole i kazni, veliki igrači bi za čas posla uništili ili pojeli male i ostvarili monopol.
Boeing preuzima ili uništava Bombardier, Lokid Martin i Embraer, Airbus preuzima Boeing (ili obrnuto), na kraju igre imaš još samo jednog jedinog fabrikanta, monopolistu, koji traži cenu koja mu se sviđa, a ti kao potrošač možeš da se slikaš.
Veliki igrač sa rezervom u banci prodaje robu ispod cene, trpi gubitke jer ima novčane zalihe "u šteku", konkurenti koji to nemaju u međuvremenu bankrotiraju i eto ti opet monopola. Opet kao potrošač nemaš izbora, imaš još samo tog jednog jedinog proizvođača.
A može i kartel, kada veliki igrači sklope primirje, pa umesto konkurencije složno dogovore cenu koju raja mora da im plaća.
Kako to da sprečiš, osim zakonima i kontrolom?
Evo, čitam da su zli komesari Evropske Komisije odrapili Facebook za 110 miliona dolara kazne.
Kada je Fejs pre par godina kupio WhatsApp, komesari su ih pitali da li planiraju da ujedine naloge obe aplikacije i da li imaju tehničke mogućnosti da to realizuju. Ekipa je lagala, rekli su da em nemaju tehnologiju em da im to nije u planu. Sada su to uradili, a ispostavilo se da su još i u ono vreme već imali svu potrebnu tehnologiju na raspolaganju.
Da nema kontrole, bilo bi sto puta gore.
Zamisli da se ukinu fudbalska pravila i ukinu fudbalske sudije. Već na prvoj sledećoj utakmici bi oba tima izašla ne teren sa mitraljezima...
Za kraj, zdravlje nije potrošna roba koja se proizvodi na pokretnoj traci.
Pretpostavljam da nije teško ustanvoviti norme za proizvodnju nekog TV-a ili šrafcigera... koliko sme da traje i koliko treba da košta...
Kako postaviti norme za oporavak pacijenta posle ugradnje pejsmejkera? Izlečenje PTST-a ili anoreksije? Ljudi nisu roboti, kod svakog je drugačije. Neko izađe posle dva dana, neko se oporavlja mesecima...
Sve si lepo napisao, a sada slede pitanja:
1) ko je trazio da nema sudija fzbalskim utakmicama.
Ja sam mozda negde napisao da fuzbal ne treba da postoji, ali sudije nisam dirao.
2) Ko je trazio da ne postoji zdravstveno osiguranje?
Naravno da treba da postoji i posto branis slavena i citas njegove postove, pretpostavljaju ci da oni opisuju ono sto sam ja pisao, preporucujem da procitas i moje postove.
3) Ko je rekao da penziJa ne treba da postoji?
Niko! Slaven je postavio zahtev za generacionom socialom i to je komentarisano, kao neprihvatljivo.