Jump to content

Photo
- - - - -

Auto-inzinjerstvo.Savet za upis.

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 LekoMne

LekoMne
  • Members
  • 6 posts

Posted 16 May 2017 - 16:10

Pozdrav ljudi.

Nov sam na forumu i imam jednu dilemu zbog koje sam se i prijavio na ovaj forum.Naime maturant sam gimnazije(prirodni smer).I u naredom periodu treba da konačno rešim šta želim da upišem.Mene interesuje auto-inženjerstvo.Volim automobile i na njih gledam kao na jednu veliku ljubav.Interesuje me posao oko motora,oko pogona automobila.Moje pitanje za vas glasi koji fakultet bi za mene bio najbolji.Razmišljao sam o ETF-u,Mašincu i FTN-u u Novom Sadu.Znam da na Mašincu postoje smerovi kao sto su motorna vozila i sus motori.Al sam opet čuo priče da su oni dosta zastareli i da ne prate trendove današnje auto industrije.Iskreno me interesuju hibridni motori pa sam mislio da neki smerovi etf-a i ftn-a mogu to da pokriju.Takodje želim vaše mišljenje o ovoj sferi industrije.Molim vas nemojte govoriti kako je kod nas to mrtvo,znam da jeste al šta da se radi.Hvala unapred. ;)  ;)  ;)

• 0

#2 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 16 May 2017 - 16:42

Sta je u sustini pitanje, nije mi jasno. Sto se auto-inzenjerstva tice. MOVO, ili SUS Motori. Naucices bazne stvari, a za ostatak ces morati posle fakulteta kroz praksu.

Ima puno da se radi.

• 0

#3 LekoMne

LekoMne
  • Members
  • 6 posts

Posted 16 May 2017 - 17:28

Pitanje se svodi koji fakultet mi daje najvise šanse da posle njega mogu da trazim posao u toj sferi.Da na papiru jeste tako ali ti smerovi su zastareli teorija o kojoj tamo pricaju je odavno otisla u zaborav.Ovo nije moje neko uverenje vec ljudi koji su se sa tim stvarim susretali.

• 0

#4 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 16 May 2017 - 17:36

KAo sto rekoh ne razumem pitanje. Sve sto si naveo stoiji. Ako hoces nesto sto ce da bude sigurno idi u advokate, ljudi se stalno sude i uvek ces imati posla. Ovo su druge vrste zanimanja. CE i CS su jos uvek top zanimanja i ima posla. Za masinstvo ima posla, ali moras da imas sirinu, posto usko strucni masinci nikome ne trebaju.

• 0

#5 Doorn

Doorn
  • Members
  • 14,739 posts

Posted 16 May 2017 - 17:46

Jos bolje da bude brico. Tu isto uvjek ima posla.
  • 1

#6 LekoMne

LekoMne
  • Members
  • 6 posts

Posted 16 May 2017 - 19:59

Ljudi lako je vama da se sprdate vi ste vase skole zavsili.Molim vas za neki adekvatan savet hvala

• 0

#7 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 17 May 2017 - 00:58

Da li je tebi jasno da se ja ne sprdam. Procitaj sve sto sam napisao i shvatices da ima mnogo smisla. Sta ti ocekujes da naucis na fakultetu? Najbolje u zivotu prodju oni koji nauce da uce, a Masinski fakultet ti pruza prliku da naucis bazicne stvar i ako si stvarno materijal da ih povezes kroz svoje istrazivanje i naucis kako se danas radi posao. Ne postoji diploma koja ti daje garanciju posla i zivotne egzistencije, samo mozak, informacija i sposobnost da se resavaju raznorazni problemi. Sto je tvoje znaje sire, to ti je vise vrata otvoreno, ako si jos i vredan, svako ce hteti da radi sa tobom, kompanije ce te zvati, kad god planiraju neki projekat da im se pridruzis i potpises kontrakt. Ako postignes taj nivo, ima da ti sve bude lepo i lagano, a jedino sto ces da radis je da nivelises koliko para imas.

To ti je doom rekao, a i ja na neki nas neobican nacin,

• 0

#8 LekoMne

LekoMne
  • Members
  • 6 posts

Posted 17 May 2017 - 22:37

Jasno mi je prijatelju.Moja dilema je ETF ili Mašinac.Nekako smatram da i jedan i drugi mogu da pokriju sferu koja me interesuje,al etf mi daje priliku da se brze zaposlim.Nisam za programiranje daleko od toga,interesuju me prevashodno hibridni pogon.Hvala na savetu druze.

• 0

#9 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 17 May 2017 - 23:17

... Moja dilema je ETF ili Mašinac.Nekako smatram da i jedan i drugi mogu da pokriju sferu koja me interesuje,al etf mi daje priliku da se brze zaposlim.Nisam za programiranje daleko od toga,interesuju me prevashodno hibridni pogon. ...

Oba su dobra, ali ni nijedan ne valja. Pokusacu da objasnim...

Delom si sam odgovorio, ali i delom pogresio:

... ti smerovi su zastareli teorija o kojoj tamo pricaju je odavno otisla u zaborav. ...

Ovo je malo zeznutije. Teorija nije "otisla u zaborav" - sve su to osnovne stvari koje treba poznavati.

A sve sta ces uciti ce biti zastarelo (sem naravno, matematike, fizike i slicnog). Kod usko strucnih stvari, - tehnologija se tako brzo razvija da su knjige vec zastarele pre nego se osusi mastilo kojim su stampane.

Oba fakulteta ti mogu dati solidnu osnovu da se razvijas dalje - ali nijedan ti nece dati definitivno i konacno znanje dovoljno za citavu karijeru. Stavise, tehnologije se ispreplicu i masinac ne moze napredovati bez solidnog razumevanja elektrotehnike - a u oblasti koja te zanima, ni elektronicar nece daleko dogurati bez stvari koje se podrobnije uce na masinstvu.

Dakle, oba fakulteta su podjednako dobar izbor. A kad pocnes, pregledaj smerove i vidi nastavni plan, pa izaberi sta ti je najblize.

Za posao, ako bas hoces da radis nesto odredjeno a ne bilo sta u struci - vec tokom studija je potrebno pratiti usko strucnu/specijalizovanu literaturu, stupiti u vezu sa ljudima koji se time bave i stvarati kontakte.

Srecom, postoji internet. Nisam istrazivao, ali verujem da mozes naci nekakav forum ili blog ljudi koji rade to sto te konkretno zanima. Ne bi bilo lose da se tamo javis i pitas za savet (kako stojis sa engleskim?), dobices verovatno pametniji i direktniji odgovor nego ovde na "opstem" forumu.

Zao mi je sto nisam mogao da odgovorim direktnije i samo sam dodao na konfuziju.

U svakom slucaju - srecno!

I nemoj da te mrzi, javi sta si odlucio i zasto. Mozda pomogne i nekom drugom...

Edited by zoran59, 17 May 2017 - 23:20.

• 0

#10 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 17 May 2017 - 23:59

Jasno mi je prijatelju.Moja dilema je ETF ili Mašinac.Nekako smatram da i jedan i drugi mogu da pokriju sferu koja me interesuje,al etf mi daje priliku da se brze zaposlim.Nisam za programiranje daleko od toga,interesuju me prevashodno hibridni pogon.Hvala na savetu druze.

Ako je samo dilema izmedju masinskog i etf-a, absolutno ETF pobedjuje, bez konkurencije.

• 0

#11 MilošT

MilošT
  • Members
  • 149 posts

Posted 18 May 2017 - 00:18

Ako je samo dilema izmedju masinskog i etf-a, absolutno ETF pobedjuje, bez konkurencije.

Za koji bi još fakultet koji sadrži matematiku, osim ETFa,rekao da ima dobru perspektivu u Srbiji?

Može i neko drugi da odgovori...
  • 0

#12 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 18 May 2017 - 01:20

U Srbiji ni jedan i svaki. Sve zavisi od veze koju imas.

• 0

#13 LekoMne

LekoMne
  • Members
  • 6 posts

Posted 21 May 2017 - 00:33

Aaaa pa video sam da se vani trazi ova delatnost.Sa engleskim sa dosta soldian.Imam diplomu britanskog saveta koja to garantuje.Za fakultete koji su perspektivni.Imas na pmf-u it smer,koji je dosta laksi od onog na etf a posao ces jako brzo naci.Tu ti je i gradjevina mada ona je dosta u sprezi sa mafijom,mada ne mora da bude.Uvek ce se nesto graditi.Tu ti je jako dobar FTN u NS super smerovi pokriveni praksom u Nemackoj.Preporucujem takodje i Masinac ali ne sve smerove,vec po neki kao sto je automatsko upravljanje i tako.Tu ti je i tehnoloski faks mada tu je prisutna i hemija,sad ne znam kako sa njom stojis.

• 0

#14 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 21 May 2017 - 00:40

Zavrsi bilo koji fakultet, ali ga zavrsi tako da znas i da mozes nezavisno da radis. Ako to budes uradio, bice posla, bice i para. Imao sam ja nekog komsiju, koji je govorio:"Kad spremis ispit, ni kod Hitlera ne mozes da padnes!"

Znanje, znanje, znanje.

Nije gradjevina mafija, nista manje od drugih struka.

• 0

#15 LekoMne

LekoMne
  • Members
  • 6 posts

Posted 21 May 2017 - 00:52

Ne znam,u mom gradu dobar deo gradjevinskih firmi drze bivsi mafijasi koji su novac sumnjivog porekla ulozili u gradnju stanova i poslovnih objekata.Sad verujem da mi nismo jedini slucaj u Srbiji.Mada to nije bitno,bitno je da se prati industrija,potrazanja...Doslo je vreme da moramo da se prilagodimo trzistu poslova.

• 0