None taken.
Old school je OK ali uopste nisam protiv novih tehnologija u bilo cemu, ne samo u kuhinji. Zamisli kako je pecinski covjek digao nos kad je njegov susjed u drugoj pecini naslagao kamenje, popunio rupe i izumio prvu rernu, pa mu rekao - ja priznajem samo meso sa otvorene vatre. Ili kad je u velikim orkestrima akusticna gitara zamijenjena elektricnom ili kada su umjesto konjskih kocija ljudi poceli voziti automobile da se prebace sa A do B i tako dalje...
Da si probao salmon koji sam sinoc napravio, sve bi ti bilo jasno. Fantasticna tekstura, ravnomjerno kroz cijeli filet, skroz drugacije od old school przenja ribe, bolje 100%. Jedva cekam da pristavim neki steak za vikend, mislim da ce da bude fenomenalno. I dalje tu ima kuhanja jer treba zavrsiti meso na tavi ili grillu radi drugih nota, pa spremiti sos, neko povrce sa strane i druge stvari, te je sous vide samo dio pripreme jela.
Preporucujem ti da nabavis jedan pa da probas, ozbiljno. Ovaj ne zauzima mnogo prostora kad se ne koristi, a ne mora hrana ici u vakuum, zip lock bag je sasvim OK, pa se stipaljkom zakaci na obod serpe/lonca. Bitno je da voda je moze uci u kesu sa hranom, kako to izvedes je do tebe.
Zapravo i mislio sam nabaviti jedan preko njemačkog amazona, po 120 €.
steba_sous-vide.jpg 126.69KB
0 downloads
pa odustao. Bolje to potrošiti na puno finih namirnica ili dobar nož.
Kušao sam ja jela iz sous-vide, dobro napravljena i okusom su super. Ono što mi fali je sjeckanje, rezanje, duga mariniranja, braisage od 4-5 sati, igre s temperaturom, timing... strah od pogreške i najbitnije - kuhinjski mirisi koji se isprepliću dok se s jedne strane kratko pirjaju martinčice i pieds-de-mouton na domaćem maslacu, s druge strane u tavi prže janjeći kotleti u marinadi od meda i soja sosa i ruzmarina, pa sosovi, začini koji se uzdižu do neba; kako flambirati jelo u sous-vide? kako postići onaj jedinstveni, skoro piromanski užitak kad se plamen od Hennessyja podigne iz tave i spali ti obrve?
U svojoj struci ne mogu podnijeti ornament, rijetko zakrivljenu liniju, sve što nije apsolutno u funkciji; u kuhinji žalim što nisam rođen u doba visokog baroka.
Usto: You can't teach an old dog new tricks.
Edited by ironside, 09 May 2017 - 16:37.