Jump to content


Photo
- - - - -

Kuharice manje zbori


  • Please log in to reply
157 replies to this topic

#16 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 26 April 2017 - 13:04

:lala:


  • 0

#17 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,053 posts

Posted 26 April 2017 - 15:23

...

 

 

Uvek mi se gadilo plain mesiste i 'glad u oci'.

 

Neke davne godine odem sa Late_Fatherom kod nekih likova, pravili domace kobaje.

 

Pa kazem glavnom liku - odvoj malo mesa za mene, i izvadim neke zacine. On pomirisao, pita - a jesi li ti slovak?

Samo sam se nasmejao.

 

Kad je sve bilo gotovo i dosli po odimljeno, rece lik - ovi moji mi se popeli na glavu, lepo im mirisu tvoje kobaje.

Pa sam mu ostavio malo zacina i objasnio kako da ih pripremi / kupi.

 

Danas je to drugacije - imas zacina u ponudi koliko volis.

 

 

Ranije, kad sam isao sa delegacijama, pa likovi navale na 'pecenje'  :yucky:, ja bih narucio pastrmku.

Jednom imali samo filete skarpine, pa sam otisao do kuhinje i rekao decku kako da pripremi 'na leso' (oni bi samo przili 'ribllju butku!)

:ajme: 

I njima se dopalo.

 

...


  • 3

#18 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 27,945 posts

Posted 26 April 2017 - 19:28

...

 

 

Uvek mi se gadilo plain mesiste i 'glad u oci'.

 

Neke davne godine odem sa Late_Fatherom kod nekih likova, pravili domace kobaje.

 

Pa kazem glavnom liku - odvoj malo mesa za mene, i izvadim neke zacine. On pomirisao, pita - a jesi li ti slovak?

Samo sam se nasmejao.

 

Kad je sve bilo gotovo i dosli po odimljeno, rece lik - ovi moji mi se popeli na glavu, lepo im mirisu tvoje kobaje.

Pa sam mu ostavio malo zacina i objasnio kako da ih pripremi / kupi.

 

Danas je to drugacije - imas zacina u ponudi koliko volis.

 

 

Ranije, kad sam isao sa delegacijama, pa likovi navale na 'pecenje'  :yucky:, ja bih narucio pastrmku.

Jednom imali samo filete skarpine, pa sam otisao do kuhinje i rekao decku kako da pripremi 'na leso' (oni bi samo przili 'ribllju butku!)

:ajme:

I njima se dopalo.

 

...

 

 

 

Ovo drljanje gore, još jedan od ruralnih (ne urbanih!) mitova o vrhunskoj sveCkoj srBskoj / beiha kuhinji.

 

A još kad čujem, brale pečenje, iz mesta bih se pobljuvao...


  • 2

#19 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,529 posts

Posted 04 May 2017 - 10:35

Mislio sam da otvorim novu temu o posudju, orudju i gadgets ali mi je mrsko, a mislim da je ova tema prilicno pogodna, nadam se da Kinik nece imati nista protiv. :)

 

Ne bih sad o serpama, loncima, tavama i nozevima, nemam vremena, samo ovaj hepek da prijavim, a review cu da napisem kad ga probam. Nisam jos narucio, hocu da vidim koji cu jer izbora ima.

 

Attached File  file.jpg   37.38KB   0 downloads

 

Sous Vide Precission Cooking sokocalo, sa WiFi. 

 

Neki dobar steak ili bilo koji drugi komad mesa se skupa sa zacinima, travama i recimo puterom, vakumira i pristavi u lonac vode, a sokocalo regulise temperaturu od recimo 55C. Moze se nastimati ujutro prije posla da se upali u podne i da lagano radi dok ne dodjem s posla. Tad ga samo zavrsim u tavi da dobije koricu. Mislim da je prava stvar, narucujem jedan cim vidim koji bi mi najvise odgovarao.

 

 

Da odgledam kasnije. 


Edited by Honey Badger, 04 May 2017 - 11:52.

  • 0

#20 ironside

ironside
  • Members
  • 3,568 posts

Posted 04 May 2017 - 12:15

Mislio sam da otvorim novu temu o posudju, orudju i gadgets

...

 

Nemoj! muka mi je od toga.

 

Već sam pisao o noževima, tavama, šerpenjama, loncima i ostalom.

Otvarati novu temu o nečemu što je u biti kuharski fetiš, nema potrebe.

Tome je mjesto na pdf 'Medicina i zdravlje' /sex/ fetiši & perverzije.

 

Dobar savjet ću uvijek podijeliti; laprdati o prednostima ovih ili onih noževa ili tava ostavljam amaterima.

Over and out.


  • 1

#21 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,529 posts

Posted 04 May 2017 - 12:36

Nemoj! muka mi je od toga.

 

Već sam pisao o noževima, tavama, šerpenjama, loncima i ostalom.

Otvarati novu temu o nečemu što je u biti kuharski fetiš, nema potrebe.

Tome je mjesto na pdf 'Medicina i zdravlje' /sex/ fetiši & perverzije.

 

Dobar savjet ću uvijek podijeliti; laprdati o prednostima ovih ili onih noževa ili tava ostavljam amaterima.

Over and out.

 

Pa rekoh da necu, ovdje izgleda sasvim OK da se prodiskutuje o tim stvarima.

 

Meni je sad napet ovaj Sous Vide hepek, serpenja imam koliko mi treba. I viska.


  • 1

#22 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,529 posts

Posted 04 May 2017 - 13:17

Narucio sam jedan bez Bluetooth i WiFi, nisam htio duplo da placam samo radi toga, a ne vjerujem da ce mi se ikad htjeti da ostavim upaljeno i odem na posao.

 

Ovaj je najjeftiniji, mada nije bas jeftin ali sve za ceif. ;)

 

Attached File  Untitled-1.jpg   174.53KB   2 downloads

 

Pa cu i ja da jedem steak kasikom. :D


  • 1

#23 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 27,945 posts

Posted 04 May 2017 - 19:02

Da nemaš neki recept sa fazanom?

 

 

IMG_20170504_1637268_zpsxcsbdmdu.jpg


  • 0

#24 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,529 posts

Posted 04 May 2017 - 20:06

Da nemaš neki recept sa fazanom?

 

 

 

 

Au, dobro te je zvekn'o. 

 

Imam recept, kako nemam al' prvo pokazi da si ga donio kuci pa cu ti reci sta da radis.


  • 0

#25 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 27,945 posts

Posted 04 May 2017 - 20:08

Au, dobro te je zvekn'o. 

 

Imam recept, kako nemam al' prvo pokazi da si ga donio kuci pa cu ti reci sta da radis.

 

 

Koje kući, na autoputu u levoj traci cca 140 km/h, da ne bi ti možda izašao da ga skupljaš po putu?

 

Ode far a bogami i malo pleha u qratz... Idem sutra da menjam auto. Lepo kažu Nemci, najbolja marka automobila je Dienstwagen.


  • 0

#26 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,529 posts

Posted 04 May 2017 - 20:18

Koje kući, na autoputu u levoj traci cca 140 km/h, da ne bi ti možda izašao da ga skupljaš po putu?

 

Ode far a bogami i malo pleha u qratz... Idem sutra da menjam auto. Lepo kažu Nemci, najbolja marka automobila je Dienstwagen.

 

Pa sto ce ti recept za fazana kojeg si tako nesmotreno ostavio na autoputu da ga izgaze u pastetu?

 

Kupovao sam fazane kod mog mesara, pa ih pravio na razne nacine. Malo me je sacma nervirala i brzo mi je dosadilo.

 

Svakako im sad nije sezona, tamo pred Bozic gazi sta stignes. ;)


  • 0

#27 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,768 posts

Posted 04 May 2017 - 20:56

Ova priča o fazanima me je podsetila na guske i patke.


Zašto?

zato što me iznenađuje me da su, zbog industrijalizacije poljoprivrede, pitome guske i patke u Holandiji potpuno utonule u zaborav.

Možeš da kupiš samo divlje, u specijalnim radnjama za prodaju divljači (na radnji piše: "Poelier").
Tu se prodaje i srnetina, zečetina itd.

Kada pričam ljudima da postoje i pitome, bele guske (koje su spasle Rim), ili pitome patke (kao Paja Patak), ljudi me gledaju belo, kao da sam krenuo da im objašnjavam kako mi je bilo kada su me kidnapovali vanzemaljci...
 


  • 1

#28 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,529 posts

Posted 04 May 2017 - 22:43

Ova priča o fazanima me je podsetila na guske i patke.


Zašto?

zato što me iznenađuje me da su, zbog industrijalizacije poljoprivrede, pitome guske i patke u Holandiji potpuno utonule u zaborav.

Možeš da kupiš samo divlje, u specijalnim radnjama za prodaju divljači (na radnji piše: "Poelier").
Tu se prodaje i srnetina, zečetina itd.

Kada pričam ljudima da postoje i pitome, bele guske (koje su spasle Rim), ili pitome patke (kao Paja Patak), ljudi me gledaju belo, kao da sam krenuo da im objašnjavam kako mi je bilo kada su me kidnapovali vanzemaljci...


Ovdje imaju patke u svakom vecem supermarketu. U manjim prodavnicama uglavnom samo prsa ili batkovi. Guske sam vidjao samo pred Bozic i skupe su u vrazju mater. Ptica od 7-8 i vise kila, a tesko da nahrani vise od 5-6 osoba. Ono sto valja je u prsima i batkovima, ostalo je mast (koja je fantasticna), koza i kosti.

Patke i guske nije bas prakticno pripremati kao npr piletinu, a dosta su skuplje pa su malo izasle iz trenda.
  • 0

#29 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,529 posts

Posted 06 May 2017 - 16:52

Podjem jutros do ducana po paprike i paradajz za filovanje i prosetam se da vidim ima li jos stogod interesantno i nadjem:

 

Attached File  black cardamom.jpg   132.41KB   0 downloads

 

Black cardamom koji sam prosle sedmice trazio pa ne nadjoh. Ovaj je 4-5 puta veci od zelenog, vidjecemo na sta lici kad mi zatreba. Usput pokupim jos jednu kesicu mustard seeds i neke ljute harisse, zatrebace.


Edited by Honey Badger, 06 May 2017 - 16:53.

  • 0

#30 mrd

mrd
  • Members
  • 17,830 posts

Posted 06 May 2017 - 18:09

Ovdje imaju patke u svakom vecem supermarketu. U manjim prodavnicama uglavnom samo prsa ili batkovi. Guske sam vidjao samo pred Bozic i skupe su u vrazju mater. Ptica od 7-8 i vise kila, a tesko da nahrani vise od 5-6 osoba. Ono sto valja je u prsima i batkovima, ostalo je mast (koja je fantasticna), koza i kosti.

Patke i guske nije bas prakticno pripremati kao npr piletinu, a dosta su skuplje pa su malo izasle iz trenda.

Mi se vise bavimo curkama i Jelanama. Ups jelenima. Ta kad se sroka, mozes da kupis nova kola ako nisi brisace ukljucio na vreme.


  • 0