Jump to content


Photo
- - - - -

Kafa


  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#46 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 14 April 2017 - 09:05

Jutros Pellini Top iz makinete...mmmmhhhhh
  • 1

#47 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 14 April 2017 - 10:03

Probao sam sve i svašta (pio kafu i u Venezii, u onom najpoznatijem kafeu na svetu) a opet se zadržao na kafi koja pripada Coca- Cola brendu: http://foodstuffsa.c...wa-coffee-brand Meni prija ta sa mlekom.
  • 1

#48 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 14 April 2017 - 10:25

Probao sam sve i svašta (pio kafu i u Venezii, u onom najpoznatijem kafeu na svetu) a opet se zadržao na kafi koja pripada Coca- Cola brendu: http://foodstuffsa.c...wa-coffee-brand Meni prija ta sa mlekom.

 

Harry's bar.

 

Attached File  venice-harrys-bar.jpg   392.51KB   2 downloads

 

Hajde, to se mora proći kao nekakva inicijacija, da udahneš miris mjesta gdje su kavu pili Hemingway, Marconi, Onasis, Chaplin, Rotschild, Peggy Guggenheim i Woody Allen, među ostalima.

To vrijedi i za Les Deux Magots, Brasserie Lipp, Russian Tea Room, Savoy Grill Room, pa čak i istambulski Lale puding.

Neke sam pohodio, neke nisam, niti ću.

Većina tih mjesta ne nude najbolju hranu, o kavi da ne govorimo... to su jednostavno ikoničke lokacije, nešto gdje prebiva Genius loci.

Vjerojatno najbolji espresso se pije u Trstu, no možda se varam.


  • 1

#49 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 14 April 2017 - 10:44

Harry's bar.

 

attachicon.gifvenice-harrys-bar.jpg

 

Ovdje se ne pije kafa nego Bellini.

 

The Bellini was invented sometime between 1934 and 1948[1][2][3] by Giuseppe Cipriani, founder of Harry's Bar in Venice, Italy. He named the drink the Bellini because its unique pink color reminded him of the toga of a saint in a painting by 15th-century Venetian artist Giovanni Bellini.[4]


  • 1

#50 Dzordzo

Dzordzo
  • Members
  • 367 posts

Posted 16 April 2017 - 07:05

Imao sam srecu da kancelariju delim malo preko dve godine sa zaljubljenikom u kafu i sve ostalo. Da ne kazem fajnsmekrem (Alberto ce razumeti) :)

Elem covek je kupio przionicu kafe za oko 500e i narucivao iz DE 2-3 kile zelene iz raznih regiona, przio na razne nacine (manje, vise), mleo na odredjenu grubost i onda donosio u firmu da se uziva. Jedna topla misao za dobrog Martina velikog lafa.

 

Elem, javljam se jer popljuvaste filter kafu. Jedna od najboljih stilova pripreme kafe kod njega je bas bio filter tj. drip uz pomoc Hario dzidza-bidza. Elem ako se dobro secam jer ima vec nekih godina 2-3 od kada je to bilo, takva kafa se pravi laksa i pije se bez icega (secer, mleko) i ima konzistenciju kao jak caj ali ukus kafe.

 

 

HARIO-pourover-kit.jpg


  • 0

#51 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 16 April 2017 - 22:14

Capuccino, apfelstrudel, 0,2 Müller Thurgau Kurtasch...

 

Grüssen aus Südtirol. :D

 

 

17795998_1183830515054820_45088861967118


  • 1

#52 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 16 April 2017 - 23:50

 

 

Elem, javljam se jer popljuvaste filter kafu. Jedna od najboljih stilova pripreme kafe kod njega je bas bio filter tj. drip uz pomoc Hario dzidza-bidza. 

 

 

 

Iz nekog razloga ljudi smatraju filter kafu i nachin spremanja manje vrednim shto je definitivno zabluda. Mozete je voleti ili ne, ali je sasvim ravnopravan nachin spravljanja kafe i nema nijedan nedostatak u odnosu na druge.


Capuccino, apfelstrudel, 0,2 Müller Thurgau Kurtasch...

 

Grüssen aus Südtirol. :D

 

 

17795998_1183830515054820_45088861967118

 

Sve lepo, samo bez cigarete ...... pola dozivljaja.  :wicked:


  • 0

#53 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 16 April 2017 - 23:57

Iz nekog razloga ljudi smatraju filter kafu i nachin spremanja manje vrednim shto je definitivno zabluda. Mozete je voleti ili ne, ali je sasvim ravnopravan nachin spravljanja kafe i nema nijedan nedostatak u odnosu na druge.


 

Sve lepo, samo bez cigarete ...... pola dozivljaja.  :wicked:

Sve to dugo traje. Instant cafa, je najbrza i najbolja za normalan dan. Nista bez konjaka, lule i dobre kafe. Kada? Po mom 10-ogodisnjem planu za 7-8 godina, onda cu svako vece da drmam. :P

To sa cigarom, zbog tih cigara i drzis liniju. Vetar ce da te oduva jedne zime u Ontariu.


  • 0

#54 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 17 April 2017 - 00:02

...

 

Capuccino, apfelstrudel, 0,2 Müller Thurgau Kurtasch...

 

Grüssen aus Südtirol. :D

 

 

17795998_1183830515054820_45088861967118

 

 

Otiso si, dijetu probo nisi!

:lol+:

 

...


  • 0

#55 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 17 April 2017 - 07:27

Iz nekog razloga ljudi smatraju filter kafu i nachin spremanja manje vrednim shto je definitivno zabluda. Mozete je voleti ili ne, ali je sasvim ravnopravan nachin spravljanja kafe i nema nijedan nedostatak u odnosu na druge.

 

Ta zabluda je rasirena u zemljama gde ne postoji tradicija filter kafe, pa ne postoji ni odgovarajuci oprema, vrste kafe i sl. Ne mozes vrucu vodu propustiti bilo kako kroz bilo sta i to zvati filter kafom. Odatle i ubedjenje da ta kafa mora biti slabija od drugacije spremljene, sto je tek zabluda na kvadrat.

Licno mi je najbolja (citaj najjaca) kafa ona iz perkulatora:

Attached File  index.jpg   2.56KB   1 downloads

 

... a jos bolja iz ovakve rucne prese:

Attached File  original.png   71.8KB   1 downloads

 

Problem je sto u oba slucaja spremanje traje predugo, pa zato biram obican kafe aparat.

 

Ipak je tu najvaznija sama kafa, a ono sto se nudi na razlicitim trzistima je sigurno prilagodjeno ocekivanjima i ukusu publike. U Ohridu sam isprobala Frankovu i vise vrsta italijanskih vrsta kafe za filter masine, ali nijedna nije mogla ni prici svedskoj, tako da je to jedino sto nosim odavde kad idem dole.

Preko dana mogu da popijem bilo sta, volim da isprobavam, ali ujutro mora da bude ili kafa, ili nista.


  • 0

#56 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 17 April 2017 - 10:18

Ovu su pili kolege pre 20 godina, sećam se da je izuvala, crna, ali crna kao noć. Farba šoljicu.

 

Poručio sam par puta i ja od njih, dobra je bila.

 

Pakovanje je izgledalo malo drugačije, nisam mogao da nadjem sliku.

 

 

lofbergslila-kaffe.jpg

 

edit - filter, naravno


Edited by alberto.ascari, 17 April 2017 - 10:19.

  • 0

#57 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 17 April 2017 - 11:29

Ovu su pili kolege pre 20 godina, sećam se da je izuvala, crna, ali crna kao noć. Farba šoljicu.

 

Poručio sam par puta i ja od njih, dobra je bila.

 

Pakovanje je izgledalo malo drugačije, nisam mogao da nadjem sliku.

 

 

lofbergslila-kaffe.jpg

 

edit - filter, naravno

 

Da, to je standard po hotelima, restoranima, na radnim mestima, ali i u kucnoj upotrebi. S tim sto to ovde ne znaci slabiju kafu u odnosu na onu "domacu", kod kuce, nego obrnuto - bolju. Dzaba bi u hotelima izneo i pticje mleko uz dorucak, ako kafa ne valja. I po firmama bi nastala revolucija kad bi se skrtarilo na kafi :) .

Löfberg obicno isporucuje i kafe aparate raznim ustanovama i preduzecima, dozirane za 12 kafa, a onda isporucuje i odgovarajuce pakovanja od 100 grama kafe, gde nema mudrovanja oko kolicine vode i kafe, nego sve ide brzo i bez greske. Inace firma ima tradiciju od 1906 (by wiki), a tu je i jos starija Zoégas. Treci clan velike trojke je Gevalia, od 1853 godine.

Svedjani su vrlo tradiocionalni kad je kafa u pitanju i tesko im je uvaliti nesto neproverenog kvaliteta. Kafa je ovde uvek bila vrlo vazna, i kao namirnica koja moze da zagreje u hladnim danima, ali i kao drustveni fenomen (cuvena fika :) ). Izgleda sasavo sto je jedna egzoticna biljka tako osvojila Skandinaviju jos u vreme daleko pre globalizacije, ali i nije cudno kad se uzme u obzir da ovde nema mnogo trava od kojih se moze praviti caj, pa je medju toplim napicima kafa jos od svoje pojave bila bez konkurencije.


  • 0

#58 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 17 April 2017 - 12:10

Da, to je standard po hotelima, restoranima, na radnim mestima, ali i u kucnoj upotrebi. S tim sto to ovde ne znaci slabiju kafu u odnosu na onu "domacu", kod kuce, nego obrnuto - bolju. Dzaba bi u hotelima izneo i pticje mleko uz dorucak, ako kafa ne valja. I po firmama bi nastala revolucija kad bi se skrtarilo na kafi :) .

Löfberg obicno isporucuje i kafe aparate raznim ustanovama i preduzecima, dozirane za 12 kafa, a onda isporucuje i odgovarajuce pakovanja od 100 grama kafe, gde nema mudrovanja oko kolicine vode i kafe, nego sve ide brzo i bez greske. Inace firma ima tradiciju od 1906 (by wiki), a tu je i jos starija Zoégas. Treci clan velike trojke je Gevalia, od 1853 godine.

Svedjani su vrlo tradiocionalni kad je kafa u pitanju i tesko im je uvaliti nesto neproverenog kvaliteta. Kafa je ovde uvek bila vrlo vazna, i kao namirnica koja moze da zagreje u hladnim danima, ali i kao drustveni fenomen (cuvena fika :) ). Izgleda sasavo sto je jedna egzoticna biljka tako osvojila Skandinaviju jos u vreme daleko pre globalizacije, ali i nije cudno kad se uzme u obzir da ovde nema mnogo trava od kojih se moze praviti caj, pa je medju toplim napicima kafa jos od svoje pojave bila bez konkurencije.

 

 

Ja bih rekao generalno Skandinavija.

 

Skoro bih se usudio da kažem, da sam jednu od najboljih kafa u životu popio u Ålborgu.

 

Ovde:

 

http://www.kochskaffebar.dk/

 

:)


  • 0

#59 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 19 April 2017 - 09:26

The secret to making the perfect cup of coffee

 

I’m going to give you two shots of espresso and they’re going to taste completely different,” says Alex Spampinato. “Your job is to work out why – and you’re not going to get it right.”

 

...


  • 1

#60 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 19 April 2017 - 10:44

The secret to making the perfect cup of coffee

 

I’m going to give you two shots of espresso and they’re going to taste completely different,” says Alex Spampinato. “Your job is to work out why – and you’re not going to get it right.”

 

...

 

Jako dobar tekst.

 

Btw: teorija kaosa

 

Attached File  cappuccino_mandelbrot.jpg   502.41KB   0 downloads


  • 0