Jump to content


Photo
- - - - -

U svetu vrtoglavice


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 SuzanaX

SuzanaX
  • Members
  • 1 posts

Posted 18 March 2017 - 16:40

Pozdrav svima,
otvaram ovu temu sa višestrukom namenom...da ispričam svoje iskustvo, da se povezem sa ljudima koji prolaze slično, da učinim što je u mojoj moći a niko više ne doživi ovo što sam ja doživela i dalje doživljavam.

Od ranog detinjstva, preko osnovne i srednje škole uvek sam bila sklona upalama ušiju. NIko, ni ja ni moji roditelji, ni lekari kojima sam se obraćala nije to shvatao previše ozbiljno. Terapija godinama penicilin, dok nisam doživela penicilinski šok i umalo umrla, trimosul, baktrim...to su bili antibiotici koji su mi davani.
I tako je to bilo godinama, decenijama.

A onda je došlo toplo junsko veče 2013 godine. Bezbrižno sam sedela sa drugaricom na piću i čavrljala kada je sve oko mene počelo da se okreće, pala sam sa stolice , nikakav osećaj gde se nalazim nisam imala, nisam mogla da razlikujem gore dole, levo desno...Hitna pomoć me je odvezla u bolnicu gde je odmah uradjeno snimanje magnetnom rezonancom koja je pokazala teško zapaljenje mastoida ( deo srednjeg uha ). U bolnici provodim mesece u potpunoj agoniji, primila sam 350 infuzija različitih antibiotika dok konačno, videvši da mi se stanje ne poboljšava ni najmanje, nisam bila upućena u Klinički centar Srbije. Tu me hirurg kog koga sam dospela pregleda 5 sekundi i sa rečima da mi je u desnom uvetu deponija, upućuje na hitnu operaciju.

Operacija traje punih 6 sati, a u uvetu holestatom ( izraštaj koji se ponaša kao tumor) koji se razgranao po celom uvetu, tumor na temporalnoj kosti, puknuće bubne opne, oteknuće dela bubne opne, slomljene slušne koščice, nekoliko manjih cisti, gnojno zapaljenje na labirintu ( deo unutrašnjeg uveta, pripada centralnom nervnom sistemu ).
Dani posle operacije....te bolove, ta krvarenja, tu vrtoglavicu ne želim da iko ikada doživi. Potpuno sam nesposobna, prikovana za krevet i transport u kolicima.

Kada sam se malo oporavila operisano mi je i drugo uvo gde je stanje bilo malo bolje ali i tu je bila puknuta bubna opna i zapaljenje u mastoidima. Pošto ta hronična upala mastoida ne može da se izleči ali može da predje u akutnu, imala sam posle toga jos 2 operacije po jednu na svakom uvetu.

Konačno jula 2016 godine dovoljno se oporavljam da radim vežbe vestibularne rehabilitacije....Vežbe mi teško padaju jer izazivaju napade vrtoglavice i nestabilnosti ali ih uporno radim. Njihov cilj je da upostave nove vestibularne puteve i nadoknade čulu ravnoteže ono što mu nedostaje pa ma šta to bilo.

I sada radim vežbe, pijem lekove trenutno kavinton i vestibo, mada mi se doze i vrste lekova menjanju s vremena na vreme uz dogovor neurologa, vestibologa i hirurga, i živim veoma različite dane. Nekada od vrtoglavice teško ustajem danima, nekada mi je danima tako dobro da i zaboravim koliko dam bolesna, nekada 5 sati mi se vrti pa 5 sati ne...redovno idem na kontrole i snimanje magnetnom ili skenerom maštajući da barem jedne godine nemam operaciju...

I tako....ako ima nekoga da ima slične probleme, ne dao Bog, molila bih da mi se javi, možda možemo pomoći jedni drugima.

A moj najveći apel ide ljudima koji imaju probleme sa ušima, roditeljima čija deca imaju probleme sa ušima da pažljivo isprate svaku upalu, da znaju da su 3 ponovljene upale uveta indikacija za neko snimanje da se proveri da upala ne napreduje dublje i dublje oštećujući delove srednjeg i unutrašnjeg uha i tako dovodeći do teških, životnih posledica.


  • 0