Jump to content


Photo
- - - - -

Oscar 2017


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 25 February 2017 - 23:35

Malo da se pozabavimo sutrašnjom dodelom Oskara.

 

Ovde možete da pročitate nominacije.

 

https://en.wikipedia..._Academy_Awards

 

Sve u svemu, jedna zanimljiva godina, možda na prvi pogled malo slabija, ali bilo je tu i te kako dobrih filmova i dobrih uloga. Sve u svemu, čini mi se da su, zasluženo ili ne, dva filma su u centru pažnje La La Land i Manchester by the sea. Naravno, tu su još i sasvim dobri Moonlight i Arrival, Lion i Fences.

 

Prošla godina je bila dosta neprijatna za Akademiju (blago rečeno), zbog ignorisanja afro-američkih glumaca, tako da je ove godine očigledno pokušano da se ta nepravda ispravi. Tu su, dva odlična filma Fences i Moolight, koji svaki na svoji način prikazuje probleme "crne zajednice" u USA, ali i Hidden Figures i Loving. Ako izuzmemo Moonlight, radnja ostalih filmova je  vremenski smeštena u sličan period 50-tih i 60-tih godina i bio je interesantno da se vide tri priče koje nisu naravno povezane, ali koja svaka na svoji način govori o borbi afro-amerikanaca za svoja prava, ali i borbi za građanska prava uopšteno, pravo na rad, pravo na brak, i slično. O ovim filmovima nešto kasnije.

 

Sve u svemu pošto sam pogledao gotovo sve filmove, evo mojih favorita za Oskara:

 

 
Best Picture - Manchester by the Sea 
Best Actress - Isabelle Huppert – Elle as Michèle Leblanc

Best Original Screenplay - The Lobster – Yorgos Lanthimos and Efthimis Filippou

Best Adapted Screenplay - Moonlight – Barry Jenkins and Tarell Alvin McCraney from In Moonlight Black Boys Look Blue by Tarell Alvin McCraney

Best Original Score - La La Land – Justin Hurwitz

Best Original Song - "City of Stars" from La La Land – Music by Justin Hurwitz, Lyric by Benj Pasek and Justin Paul

Best Sound Editing - La La Land – Ai-Ling Lee and Mildred Iatrou Morgan

Best Sound Mixing - La La Land – Andy NelsonAi-Ling Lee, and Steve A. Morrow

Best Production Design - La La Land – David Wasco and Sandy Reynolds-Wasco

Best Costume Design - Florence Foster Jenkins – Consolata Boyle

Best Film Editing - Moonlight – Nat Sanders and Joi McMillon

Best Visual Effects - The Jungle Book – Robert LegatoAdam ValdezAndrew R. Jones, and Dan Lemmon

 

Obrazloženje sutra :)


  • 1

#2 Zetterberg

Zetterberg
  • Members
  • 4,173 posts

Posted 26 February 2017 - 18:23

Sem Idrisa Elbe niko od africko-americkih glumaca nije bio uskracen za nominaciju.Druga je stvar sto nece sebe da vide u ogledalu i da priznaju da su bili nedovoljno dobri da bi bili nominovani.


  • 0

#3 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 26 February 2017 - 21:09

Evo mog kratkog viđenja nominovanih filmova, pre svega za najbolji film:

 

Arrival je dobar film. Priča nije toliko originalna, ali je ispričana na specifičan način i tu teško se mogu naći neke zamerke. Gluma je takođe solidna, ali mi se čini da je film precenjen, čak sam video da ga stavljaju među prvih 100 filmova svih vremena gde mu realno nije mesto. Moram da priznam da je i priča malo naivna, u smislu da će se teško svetske nacije dogovoriti oko nečega što će se desiti za 1000 godina, pa čak i lično vanzemaljska bića da im to saopšte, ali dobro. Poenta je jasna, pa i ako je utopistička, možda se treba nadati da će jednog dana biti ostvariva.

 

Što se tiče filma Fences, tu pre svega treba izdojiti glumu Washingtona i Viole Davis, koji su briljirali i koji stvarno dobrom i kvalitetnom glumom, drže film. Predstava Fences je postavljena čini mi se pre par decenija, tako da je u tom pogledu možda glumcima bio donekle olakšan posao, ali samo donekle, pošto se često u praksi pokaže da ono što je moguće na pozorišnim daskama nije moguće u filmovima. Priča je dosta teška, opisuje jedan period i vreme koje nije bilo baš sjajno što se tiče rasne trpeljivosti  i ljudskih prava. U tom jednom društvu i ako opterećenim rasnim pitanjem, stavljaju je sa na test i porodične vrednosti i tradicija, ali i odnos pojedinca prema društvu i njegova težnja da se u tom društvu pronađe i zauzme mesto koje mu pripada. Treba napomenuti i odličnu epizodu Mykelti Wiliamsona koji u filmu glumi brata Washintoga.

 

U South Parku je jednom rečeno da je možda Mel Gibson totalni ludak, ali zna da napravi film. Ovoga puta je napravio odličan film o istinitoj ratnoj priči i o jednoj od najkrvavijih epizoda u II svetskom ratu, tj. borbi na Okinavi. Ono što sam čuo kao glavne kritike ovoga filma je preterana brutalnost, ali i pored toga što Gibson zna da pretera u tome, čini mi se da borba na Okinavi i ne može da se prikaće na drugačiji način. Ok, onaj fubal sa bombom u stilu Ronalda je malo too much, ali dobro nije sada toliko to ni bitno. U svakom slučaju Greben Spasa je jedan od boljih filmova prošle godine, i čini mi se da je zasluženo dobio nominaciju.

 

Hell or High Water je povratak po malo zaboravljenom i zapostavljenom žanru, tj. moderom westernu. FIlm je obeležila i usprešna epizoda Jeff Bridžisa. Sve u svemu zaslužena nominacija,

 

Hidden Figures bih stavio u isti ravan sa Hell or High Water. I ovo je kvalitetan film sa kvalitetnom pričom, ali nije preterano spektakulran i ne bi bilo nepravedno da se i neki drugi film našao na mestu ovoga i High Water. Sve u svemu film je smešten u 60-te godine prošlog veka i prikazuje period trke u svemirskom programu između rusa i amerikanaca, ali i period kada je bila jasna segregacija u nekim američkim državama. U tom periodu se bilo teško probiti uz pogrešu boju kože, a ako se tu uzme i rodna neravnopravnost i diskriminacija, onda je jasno bilo koliko je teško bilo "crnim" ženama da se pronađu u tom društvu i da ostvare svoja prava.

 

La La Land - kao što sam rekao, lepo je bilo gledati ovaj film. pre svega zbog nostalgije koji film vuče sa sobom, pošto decenijama unazad nije napravljeno previše kvalitetnih mjuzikla i ovaj film dođe kao lepo osveženje. Gosling i Stone su odradil dobar posao, ali je takođe odličan posao urađen na vizuelizaciji i prodikciji filma. Naravno, muzika je na prvom mestu i tu su napravili pun pogodak i gotovo je sigurno da će osvojiti oskar u ovoj kategoriji, ali i verovatno za režiju. Ne bi bilo nepravedno da film dobije oskara i za najbolji film, ali čini mi se da Manchester ipak ima prednost, ali i Moonlight. Sa druge strane, pretpostavljam da će ovo biti film sa najviše oskara na kraju večeri.

 

Lion je takođe jedan od boljih filmova u prošloj godini. Jedna tužna i neverovatna priča o dečaku koji je izgubio sve kada je imao manje od pet godina, ali koji je ipak uz pomoć "dobrih ljudi" koji su ga usvojili uspeo da sebi izgradi život. Pa ipak, i pored toga što je ispunjen u svakom smislu i dalje postoji praznina za igubljenim životom i za majkom i bratom koje je izgubio. Sjajna epizoda Nikol Kidmen. Bio sam, iskreno, skeptičan što se tiče ovog filma, ali me je prijatno iznenadio.

 

Moonlight je uz Manchester glavni kandidat za oskara. Priča prati odrastanje dečaka u društvu opterećenim rasnim podelama, drogom, netolerancijom, nasiljem. U takvom društvu se pojedinac teško snalazi, posebno ako nije u potpunosti integrisan u društvo i ako se od tog drušva razlikuje.  Sjajna epizoda Maheršala Alija, za koju pretpostavljam da će dobti oskara, Ovaj film svakako treba pogledati.

 

Manchester by the sea, sam odgledao sinoć na FEST-u, i iskreno čuo sam dosta negativnih komentara na izlazu, kako je film spor i slično. Moje mišljenje je ipak drugačije. Manchester je izuzetan film, i da se ja pitam, ovaj film će večeras dobiti oskara za najbolji film. Odlična, ali odlična gluma Caseya Afflecka, Ja iskreno njega ne znam iz previše filmova, bio je dobar u Kukavičkom ubistvu Džesija Džejmsa, ali ono što je on uradio u ovom filmu je zaista, zaista odlično. Ima tu još par sjajnih epizoda, kao na primer Lucasa Hedgesa, koji je i najmladji nominovani glumac u svim kategroijama. Čuo sam pohvale za ovaj film i pre nego što sam ga odgledao, i iskreno nije bilo preterivanje. Zaista sve pohvale za celokupan film, pohvale i Lonerganu koji nije režirao baš previše filmova u karijeri, ali Manchester je zaista pun pogodak. I još jednom da podvučem sjajna uloga Caseya Afflecka, ako je neko zaslužio oskara većeras, to je on.

 

Eto to bi ukratko bilo to. Ja se zaista izvinjavam ako nekada napišem neku frazu, ali zaista se trudim da što bolje prikaćem film, a da pri tom ne otkrijem previše o filmu i da nekome ne pokvarim užitak gledanja filma.

 

Još bih samo naveo sjajnu Isabelle Hupper u filmu Elle, neverovanta uloga i verovatno njena uloga karijere, ali i film Lobster koji je totalno originalan film, sjajno smišljen i zato smatarm da je zaslužio oskara za najbolji scenario. Takođe tu je i animirani film Kubo i dve strune, jedan sjajan, jedinstven i originalan dukometražni animirani film, koji je takođe zaslužio oskara. Ne bi bilo toliko nepravedno ni da Zootopia osvoji oskara, ali Kubo je moj favorit.

 

 


  • 3

#4 Nicklord

Nicklord
  • Members
  • 5,290 posts

Posted 27 February 2017 - 06:18

Pored užasnih Gremi nagrada i dedelu Oskara napravili na farsu :lol:

 

Ne volim La La Land uopšte (mada ni Moonlight mnogo više) ali ovo stvarno nije bilo fer prema svim ljudima što su radili na La La Landu


Edited by Nicklord, 27 February 2017 - 06:19.

  • 1

#5 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 01 March 2017 - 16:57

Sada videh ovu zanimljvost:

 

Bafta

Best Original Screenplay - nominovan Moonlight

 

Oscar

Best Adapted Screenplay - osvojio Moonlight

 

 

 

:lol+: 

 

 


  • 1

#6 The(wizard of)O.

The(wizard of)O.
  • Members
  • 6,852 posts

Posted 01 March 2017 - 17:36

@ DonJuan

Zar nije Kejsi Aflek igrao u Nolanovom "Interstelaru"? Odraslog Kupovog (M.Mekonahi) sina,Toma?
Ja ga znam odatle..


Edited by TheObradovic, 01 March 2017 - 17:55.

  • 0

#7 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 01 March 2017 - 19:31

@ DonJuan

Zar nije Kejsi Aflek igrao u Nolanovom "Interstelaru"? Odraslog Kupovog (M.Mekonahi) sina,Toma?
Ja ga znam odatle..

Jeste, ali.....Nisam gledao Interstelar  :blush: . U Ubistvu Džesija Džejmsa je imao upečatljivu ulogu.


  • 0

#8 The(wizard of)O.

The(wizard of)O.
  • Members
  • 6,852 posts

Posted 01 March 2017 - 19:33

Jeste,vrlo upecatljivu. 
Nisi Nolanov fan,rekao bih?


  • 0

#9 D. Cooper

D. Cooper
  • Members
  • 14,742 posts

Posted 01 March 2017 - 19:38

Dobar je i u Gone Baby Gone.
Odličan film.
  • 2

#10 Carl Johnson

Carl Johnson
  • Members
  • 2,417 posts

Posted 02 March 2017 - 06:19

Dobar je i u Gone Baby Gone.
Odličan film.

Ne da je dobar, nego je sjajan. Bas me je odusevio u tom filmu. Dosta je bolji glumac nego brat mu.


  • 0

#11 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 02 March 2017 - 09:48

Jeste,vrlo upecatljivu. 
Nisi Nolanov fan,rekao bih?

Nolan je odličan, nego od svih njegovih filmova samo mi je taj nekako promakao.

 

Imam u planu da ga odgledam


  • 1

#12 foogos

foogos
  • Members
  • 3 posts

Posted 14 February 2018 - 09:38

Kako možemo sačuvati film sa mobilnim diktarom https://mobile-spy-apps.com na Androidu?


  • 0