Jump to content


Photo
- - - - -

Kako regulisati dugovanja prema EDB prethodnog vlasnika stana?


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 netizen_k

netizen_k
  • Members
  • 878 posts

Posted 21 February 2017 - 19:52

Stan koji je ostao iza roditelja je sudskom presudom podeljen izmedju dve sestre. Nakon nekog vremena u dodatnom sudskom postupku jedna od sestara je isplatila drugoj njenu polovinu. Sestra koja je isplacena, iselila se iz stana i ostavila dug za elektricnu energiju u iznosu preko 100 hiljada dinara koji naravno dodatno raste zahvaljujuci kamatama.

 

EDB odbija da prenese brojilo na novog vlasnika dok se dug prethodnog vlasnika ne isplati u celosti a pri tom nista ne radi da od prethodnog vlasnika naplati dug.

 

Cela situacija je potpuno besmislena jer novi vlasnik ne duguje nista niti prethodni vlasnik duguje novom vec EDB-u tako da novi vlasnik nema nikakav prostor za akciju. Da bi apsurd bio jos veci, novi vlasnik ne moze da placa novu potrosnju jer se brojilo jos uvek vodi na starog vlasnika tako da bi placanje nove potrosnje doprinelo daljem odlaganju naplate duga starom vlasniku od strane EDB-a jer bi to EDB tumacio kao uplate od strane starog vlasnika na koga se brojilo jos uvek vodi i samim tim dalje odlagao utuzenje starog vlasnika.

 

Deluje mi nemoguce da EDB postupa u skladu sa zakonom kada odbija da prenese brojilo na novog vlasnika i starog tuzi radi namirenja dugovanja.

 

Da li dakle EDB u ovoj situaciji postupa u skladu sa zakonom i postoji li ikakav nacin (osim toga da novi vlasnik stana isplati dugovanja starog) da se od EDB-a iznudi da to brojilo prenese na novog vlasnika?


Edited by netizen_k, 21 February 2017 - 19:53.

  • 0

#2 Goran70

Goran70
  • Members
  • 2,170 posts

Posted 22 February 2017 - 09:32

Trebalo je paziti prilikom kupovine tj. isplate te polovine. Znam slucaj (ne detaljno) jednog coveka koji je kupio lokal sa enormnim dugom za struju (blizu 10.000 evra) i nista nije mogao da uradi vec je sklopio sa EDB neki ugovor pa su mu to podelili na rate.

Nisam pravnik i ne znam kako je to regulisano pravno. Ni meni nije imalo logike, ali je tako.


  • 0

#3 Miskooo

Miskooo
  • Members
  • 4,089 posts

Posted 23 February 2017 - 08:04

Prilikom isplate sestre, trebala je isplaceni iznos da umanji za dug za struju, grejanje, vodu.... gde vec sve postoji dugovanje i da onda plati sve to.

 

Mozete da placate struju u daljem periodu. U donjem delu racuna imate primer uplatnice. Prepisite to na opstu uplatnicu i uplatite u postu/banku. (bolja solucija je banka jer prebacuje novac distribuciji istog dana kad je izvrsena uplata, dok posta zna da zadrzi novac i 3 dana)

 

Ako sad, na primer, uplatite na navedeni nacin racun za januar, sutra kad budete tuzeni ta uplata se nece uzimati za period pre I/17 i necete biti osteceni. Takodje, kad dodje do utuzenja, imate resenje suda po kome ste isplatili sestru i tu se vidi datum kad je to uradjeno, tako da ne mozete da odgovarate za dug nastao u prethodnom periodu.

 

Brojilo necete moci da prebacite na svoje ime sve dok se dug ne izmiri u potpunosti.


  • 0

#4 netizen_k

netizen_k
  • Members
  • 878 posts

Posted 23 February 2017 - 18:02

Nije isplacena sestra direktno, novac je uplacen sudu koji je odbio da umanji sumu za iznos duga tvrdeci da to nije u njihovoj nadleznosti...


  • 0