Jump to content


Photo
- - - - -

Izrael


  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 07 January 2017 - 16:23

Planiramo da negde oko polovine marta odemo na nedelju dana. E sad, bio sam pre desetak godina jedan dan, brodom sa Kipra, samo Jerusalem i Betlem, sad bih najverovatnije leteo u Tel Aviv, pa rent-a-car i lagano, od Galileje do Eilata.

 

Vilhelmina je bila nedavno, Angelia, koliko shvatam ide često, da vas čujem, dajte iskustva i predloge. I svi vi ostali, naravno, pišite.


  • 0

#2 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 07 January 2017 - 23:27

Hmmm Ima sta god hoces, Tel Aviv definitivno, prelepe plaze pa u Jaffu. U Jaffi ima dosta za razgledanje, a uvece za restoran sa pogledom na zalazak sunca  :)

Marina u Herzliji je jedno od mesta koje mi se svidja, odlicno za dorucak. 

 

Moram da priznam da ja uglavnom nisam tamo bas turista iako sam obisla dosta turistickih mesta. 

Kesarija sa tvrdjavom, plaze ne preporucujem - puno more kamenja, Herod bas nije obavio posao  :D

Penjanje na Masadu je iskustvo - od samog hajka uz planinu do pogleda sa iste i tvrdjave. 

Od Jerusalima na Mrtvo more - tako da vidite okamenjenu Lotovu zenu  :)

Kasnije ka Eilatu ima beduinska naselja, ne secam se tacno lokacije, ali cu da pitam mog domacina tada gde to bese - gde mozes da imas puno beduinsko iskustvo, obrok pod satorima, jahanje kamila....nargile. Ako ides sa klincima znam jedno mesto gde mogu par sati da se zabavljaju - i da ponesu neke suvenire  :) mislim da je negde u blizini Solomonovih stubova, ako se dobro secam.

Eilat definitivno ima sta da se radi.

 

Ne bih propustila Ein Gedi.

 

Galileju sam obilazila samo jednom malo vise, predivna priroda.

 

Sve zavisi sta te interesuje - malo malo pa imas nesto za videti.

 

Edit: btw i ja cu verovatno negde za prolecni raspust - nikako da naucim kad pada, da li je kraj marta ili kraj aprila.


Edited by angelia, 07 January 2017 - 23:29.

  • 0

#3 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 10 January 2017 - 11:20

Odlicno, Ascari! Mislim na izbor destinacije, ali i na ideju da se (i) na ovaj nacin pripremis za nju. Licno se temeljito spremam za svako putovanje, jer necu da usput resavam probleme koje sam mogla i unapred da resim. Drugacije bi bilo da imamo vremena na bacanje, pa gde nas put nanese. Ali posto to nije slucaj, meni je jako vazno da sve unapred isplaniram i znam da cu maksimalno iskoristiti raspolozivo vreme. I mozda najvaznije od svega, i to planiranje je deo avanture, skoro jednako zabavno i uzbudljivo kao i samo putovanje.

 

A moje planiranje obicno pocinje iscitavanjem literature :) . Wikipedia i google su dobri, ali knjiga je ipak knjiga. Avantura, dakle, pocinje kupovinom odgovarajuceg prirucnika/turistickog vodica. Eh, ali u slucaju Jerusalema se vec to pokazalo prilicnim izazovom. Obidjoh sve vece stockholmske knjizare, procesljah net uzduz i popreko i - nema rupe na globusu o kojoj nema bar neki knjizurak, ali onoliki Jerusalem kao da ne postoji. Btw, bilo nesto o Izraelu, ali meni je trebao bas Jerusalem jer je to bio jedini cilj mog putovanja. Naime, meni rentacar nije opcija, pa idem na mesta koja mogu da obidjem peske, busom ili taksijem. Na kraju nadjoh ovo, toplo preporucujem:

 

Attached File  IMG_0047.JPG   305.35KB   3 downloads

 

Doduse, sad vidim da novije izdanje ove iste knjige moze da se kupi svuda po netu, ali izgleda da je bas tada bio neki zastoj. I ne samo sto sam dugo trazila knjigu, nego nisam stigla mnogo ni da procitam, jer sam u medjuvremenu dobila novi, dugo zeljeni posao, tako da odoh prilicno nespremna. Na vreme rezervisan hotel i let preko Kijeva su se pokazali kao dobar izbor, kao i unapred rezervisani i placeni izlet u Masadu i poseta tunelima ispod Western Wall-a. Posebno je ovo potonje vazno rezervisati unapred, jer se ide iskljucivo u organizovanim turama i nije sigurno da ce se upasti u neku kad se samo tako bane na lice mesta. Preporucujem da pogledas ovde sta se sve moze unapred rezervisati. Naravno da ti nece sve trebati, jer dosta toga mozes i sam, ali neke stvari je mozda vredno tako obezbediti. Takodjer, vredi proci i poneku guided tour, jer se stekne kompletniji uvid nego kad sam otkrivas. Iako je ovo potonje zanimljivije, ali se onda desi da tek naknadno otkrivas sta si ustvari video, pa i da shvatis sta si propustio.

 

Generalno, Jerusalem se razlikuje od svih mojih dosadasnjih city avatura po tome sto je u njemu toliko slojeva, i vremenski i prostorno i socijalno i politicki i istorijski..., da je vrlo tesko pohvatati konce i steci neki opsti utisak. Umesto toga, svaki novi ti potire onaj prethodni. Licno mi se na momente cinilo da ce mozak da mi eksplodira od silne zelje da sve popamtim, povezem, shvatim i dozivim, a dogadjalo mi se da bukvalno zaboravim sta sam procitala pre samo 15 minuta, jer me u medjuvremenu zatrpala gomila novih informacija i utisaka. Ma ne samo onda i tamo, jos uvek ne uspevam da slozim sve kockice u neki smisleni puzzle, a odgledala sam u medjuvremenu gomilu dokumentaraca na Viasat History i procitala gomilu toga sto ranije nisam stigla (ili jesam, ali mi bilo previse haoticno da bih mogla da povezem i upamtim). Nista cudno kad je na tih nekoliko desetina kvadratnih kilometara pocetak historije citave zapadne civilizacije koju danas poznajemo, a dobrim delom i danas odrazava njenu svakodnevicu. Zagrebes jedan sloj, a ispod njega jos tri nova. I o svakom si ponekad i nesto cuo, i mislis da nesto znas, a onda shvatis da nemas pojma i da imas jos mnogo da ucis. A to vazi i za fakte, i za razumevanje znacenja tih fakata.

Vidim da zvuci haoticno ovo sto sam gore napisala, ali verovatno i ne moze bolje da se zapocne prica o Jerusalemu. A da se zavrsi ne moze nikad i nikako. Jerusalem je ocigledno jedna vecna prica koja te voza hiljadama godina u proslost, pa te onda baci u sadasnjost, da bi te vec sledeceg trena odvela na neko trece mesto. Tako se zaglavis u lavirintu vremena, da na momente stvarno ne znas gde si. Utoliko su ilustrativne ove tri slicice dole: jesi li u modernom toaletu 21-og veka ili u arheoloskom nalazistu iz prethriscanskog vremena?

 

Attached File  Fil 001.jpeg   119.14KB   3 downloads

Attached File  Fil 002.jpeg   155.5KB   3 downloads

Attached File  Fil 003.jpeg   237.46KB   3 downloads

 

Ja se stvarno jos uvek pitam gde sam to bila i sta sam ustvari videla. Zato ce verovatno ovde biti jos slicnih eseja, doduse s konkretnijim iskustvima i manje filozofije nego u ovom uvodu. Meni ce svakako koristiti da konacno sredim utiske, a i ti ces valjda naci nesto sto bi tebi moglo koristiti. Kapiram da ces ti drugacije, jer si mobilan i zelis da obidjes siri prostor. Zato prva preporuka glasi: ostavi Jerusalem za kraj, jer inace moze da ti se desi da zaglavis u njemu i ne stignes nigde drugde :) .

 

 

 

 


  • 0

#4 ras kass

ras kass
  • Members
  • 7,285 posts

Posted 10 January 2017 - 17:57

Vazi li ono da pecat umesto u pasos udare na papir, ako trazis? Planiram u TA ali cu mozda poslovno I u Emirate pa da izbegnem zabranu ulaska.
  • 0

#5 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 10 January 2017 - 18:12

Vazi li ono da pecat umesto u pasos udare na papir, ako trazis? Planiram u TA ali cu mozda poslovno I u Emirate pa da izbegnem zabranu ulaska.

Ja sam to radila jednom pre vise godina - ima skoro 10tak tako da ne znam da li jos uvek vazi. 


  • 0

#6 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 10 January 2017 - 19:06

Vazi li ono da pecat umesto u pasos udare na papir, ako trazis? Planiram u TA ali cu mozda poslovno I u Emirate pa da izbegnem zabranu ulaska.

 

Nema pecata uopste. Na ulasku dobijes papiric s tvojim podacima, bar kodom i slikom skeniranom iz pasosa, i to je to. Tacnije, to ti je stay permitt, s datumom dokle vazi. Znaci, funkcija mu je ista kao sto bi bila i pecatu.


Edited by vilhelmina, 10 January 2017 - 19:15.

  • 0

#7 ras kass

ras kass
  • Members
  • 7,285 posts

Posted 10 January 2017 - 19:11

Ok, znaci ne overavaju pasos? To mi je bitno da znam.


  • 0

#8 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 10 January 2017 - 19:18

U CZ mozes iz tog razloga legitimno da imas dve soske. Po svemu sudeci, putovanje se pomera za Uskrs. Videcemo...Jerusalem je mesto koje mozes da obidjes za dan, ali ni mesec dana ne mora da bude dovoljno. S obzirom da sam tamo bio, a izgleda, da nece biti vise od 4, max 5 dana, mozda bih ga i preskocio ovog puta.
  • 0

#9 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 10 January 2017 - 19:25

Ok, znaci ne overavaju pasos? To mi je bitno da znam.

 

Tacno, ni traga u pasosu.

 

Po svemu sudeci, putovanje se pomera za Uskrs. Videcemo...Jerusalem je mesto koje mozes da obidjes za dan, ali ni mesec dana ne mora da bude dovoljno. S obzirom da sam tamo bio, a izgleda, da nece biti vise od 4, max 5 dana, mozda bih ga i preskocio ovog puta.

 

Steta bi bilo, mada se slazem da je jos veca steta biti tamo samo jedan dan. I pri tome ne videti vise nego sto si vec video. Posebno sto za Uskrs i oko njega moze da bude takav krkljanac da jos izgubis dodatno vreme oko svega.

Mislim, guzva je bila cak i u novembru, valjda najglupljem mesecu za posetu Jerusalemu :) .


  • 0

#10 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 11 January 2017 - 01:05

Tacno, ni traga u pasosu.

 

Interesantno, zadnji put kad su mi prijatelji Englezi isli dobili su pecat, ali i to je bilo vec nesto godina. Pa drze dva pasosa - jedan za Izrael a jedan za SA (poslovni razlozi).

Cudi me da nema traga u pasosu ni za one kojima treba viza, da ih nisu ukinuli?


  • 0

#11 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 11 January 2017 - 01:22

U CZ mozes iz tog razloga legitimno da imas dve soske. Po svemu sudeci, putovanje se pomera za Uskrs. Videcemo...Jerusalem je mesto koje mozes da obidjes za dan, ali ni mesec dana ne mora da bude dovoljno. S obzirom da sam tamo bio, a izgleda, da nece biti vise od 4, max 5 dana, mozda bih ga i preskocio ovog puta.

Jerusalim mozes dosta vremena da provedes ali nema potrebe. Pledlazem da imas neke druge dozivljaje. 

Tipa posete kibucima, Galileja ima stvarno neka lepa mesta za uzivanje u prirodi, ali definitivno ne propustiti par koje sam navela gore. Ja sam vise za istoriju i atmosferu mesta nego ta neka religijska mesta. 

Voznja od Jerusalima do Mrtvog Mora je impresivna. 

Tel Aviv, kao grad koji nikad ne spava, obavezno obici deo u luci, gde su svi klubovi i predivna mesta na obali. 


  • 1

#12 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 11 January 2017 - 06:55

Interesantno, zadnji put kad su mi prijatelji Englezi isli dobili su pecat, ali i to je bilo vec nesto godina. Pa drze dva pasosa - jedan za Izrael a jedan za SA (poslovni razlozi).

Cudi me da nema traga u pasosu ni za one kojima treba viza, da ih nisu ukinuli?

 

Koliko sam videla, veoma je mali broj zemalja cijim gradjanima treba viza za Izrael. Pri tome su to uglavnom muslimanske zemlje iz okruzenja, sto nije cudno, ali mislim da za ovu nasu pricu nije ni aktualno. Vaznije je napomenuti da pasos mora da bude vazeci najmanje 6 meseci od dana ulaska.

 

 

Jerusalim mozes dosta vremena da provedes ali nema potrebe. Pledlazem da imas neke druge dozivljaje. 

 

Ne moras da delis moje odusevljenje Jerusalemom, ali neces valjda reci da nema istoriju i atmosferu? Pa nisam ni ja isla u hadziluk :) .

Naravno da je grad prepun zabradjenih Ruskinja u verskom transu, ali i to je deo dozivljaja, isto kao i sve one grupe svakakvih turista s vodicima, koje pokusavaju da cuju sta im ovaj prica, dok pored njih tutnji povorka necije bar mitzve. Ta uvrnuta multikulturalnost, u kojoj su svi prinudjeni da se trpe i mimoilaze, a sve pod budnim okom vidljive i nevidljive policije, mi je i ostavila najjaci utisak. Vrlo posebna atmosfera, a istorija natrpana u slojevima, jedna preko druge. Zato i rekoh da je ogledalo danasnjeg sveta. Utoliko je vredan kratke posete, cak i ako nije glavni cilj putovanja.


Edited by vilhelmina, 11 January 2017 - 06:55.

  • 0

#13 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 11 January 2017 - 07:24

Ne moras da delis moje odusevljenje Jerusalemom, ali neces valjda reci da nema istoriju i atmosferu? Pa nisam ni ja isla u hadziluk :) .

Naravno da je grad prepun zabradjenih Ruskinja u verskom transu, ali i to je deo dozivljaja, isto kao i sve one grupe svakakvih turista s vodicima, koje pokusavaju da cuju sta im ovaj prica, dok pored njih tutnji povorka necije bar mitzve. Ta uvrnuta multikulturalnost, u kojoj su svi prinudjeni da se trpe i mimoilaze, a sve pod budnim okom vidljive i nevidljive policije, mi je i ostavila najjaci utisak. Vrlo posebna atmosfera, a istorija natrpana u slojevima, jedna preko druge. Zato i rekoh da je ogledalo danasnjeg sveta. Utoliko je vredan kratke posete, cak i ako nije glavni cilj putovanja.

Jerusalim je poseban grad sa velikom istorijom, verujem da se slazemo da ima posebnu atmosferu - samo mi se cini da je to iz razlicitih razloga. Savrseno vidljiva policija je meni bila interesantna u nekom delu - jednom prilikom smo videli uzbunu za teroristicku pretnju, i ja sam se na iznenadjenje mojih izraelskih domacina osecala jako sigurno.

 

AA je pomenuo da je u Jerusalimu bio pa sam zato predlozila da proba druge stvari u Izraelu. Posto ja posebno volim istoriju, meni je grad bio fascinantan u mnogim aspektima koji nemaju veze sa religijama.

 

Posto sam videla ta neka druga lica Izraela, probala sam da ponudim mesta koja obicno vidis tek nakon prvog puta, i onda sa "vodicima" koji imaju drugu perspektivu. 

 

Recimo u Tel Avivu/Jaffi, svi vode turiste obicno u restoran kod Shakshuke. Moje subjektivno misljenje je da ne zelim da jedem nikad vise tamo, ali zato svim srcem predlazem da se probaju neka mesta sa shvarmom. 

 

Znaci izvini ako si razumela da sam napala tvoju fascinaciju sa Jerusalimom, samo smatram da Izrael moze da ponudi mnogo vise.


  • 0

#14 ras kass

ras kass
  • Members
  • 7,285 posts

Posted 14 January 2017 - 16:57

Planirao sam u Izrael, ali me naporne sigurnosne provere na Ben Gurionu i navodna skupoca odbijaju. Narocito jer u pasosu imam arapske vize, sto znaci detaljnije ispitivanje i sve u vezi toga.

 

Razumem razloge svega toga, ali za turistu to moze biti naporno i nelagodno iskustvo.


  • 0

#15 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 15 January 2017 - 21:59

Planirao sam u Izrael, ali me naporne sigurnosne provere na Ben Gurionu i navodna skupoca odbijaju. Narocito jer u pasosu imam arapske vize, sto znaci detaljnije ispitivanje i sve u vezi toga.

 

Razumem razloge svega toga, ali za turistu to moze biti naporno i nelagodno iskustvo.

 

Ne znam da li sam bio na nekom mestu gde sam se sigurnije osećao od Jerusalema. Nice i Paris to definitivno nisu bili, a to sam tamo bio pre 15+ godina.

 

Dobro, malo preterujem, bio sam po danskim gradićima, tamo se stvarno ništa ne dešava.

 

 

 

Što se tiče skupoće, ne umem da ti kažem, imali smo sve u paketu, nisam potrošio ni šekel, ali prema vodiču bi to trebalo da bude tu negde na nivou srednje Evrope, prosek, naravno. Ne pričamo o mestima, gde ćeš da daš 20 ojra za espresso, to možeš da nadješ i u Etiopiji.


  • 0