Odlicno, Ascari! Mislim na izbor destinacije, ali i na ideju da se (i) na ovaj nacin pripremis za nju. Licno se temeljito spremam za svako putovanje, jer necu da usput resavam probleme koje sam mogla i unapred da resim. Drugacije bi bilo da imamo vremena na bacanje, pa gde nas put nanese. Ali posto to nije slucaj, meni je jako vazno da sve unapred isplaniram i znam da cu maksimalno iskoristiti raspolozivo vreme. I mozda najvaznije od svega, i to planiranje je deo avanture, skoro jednako zabavno i uzbudljivo kao i samo putovanje.
A moje planiranje obicno pocinje iscitavanjem literature
. Wikipedia i google su dobri, ali knjiga je ipak knjiga. Avantura, dakle, pocinje kupovinom odgovarajuceg prirucnika/turistickog vodica. Eh, ali u slucaju Jerusalema se vec to pokazalo prilicnim izazovom. Obidjoh sve vece stockholmske knjizare, procesljah net uzduz i popreko i - nema rupe na globusu o kojoj nema bar neki knjizurak, ali onoliki Jerusalem kao da ne postoji. Btw, bilo nesto o Izraelu, ali meni je trebao bas Jerusalem jer je to bio jedini cilj mog putovanja. Naime, meni rentacar nije opcija, pa idem na mesta koja mogu da obidjem peske, busom ili taksijem. Na kraju nadjoh ovo, toplo preporucujem:
IMG_0047.JPG 305.35KB
3 downloads
Doduse, sad vidim da novije izdanje ove iste knjige moze da se kupi svuda po netu, ali izgleda da je bas tada bio neki zastoj. I ne samo sto sam dugo trazila knjigu, nego nisam stigla mnogo ni da procitam, jer sam u medjuvremenu dobila novi, dugo zeljeni posao, tako da odoh prilicno nespremna. Na vreme rezervisan hotel i let preko Kijeva su se pokazali kao dobar izbor, kao i unapred rezervisani i placeni izlet u Masadu i poseta tunelima ispod Western Wall-a. Posebno je ovo potonje vazno rezervisati unapred, jer se ide iskljucivo u organizovanim turama i nije sigurno da ce se upasti u neku kad se samo tako bane na lice mesta. Preporucujem da pogledas ovde sta se sve moze unapred rezervisati. Naravno da ti nece sve trebati, jer dosta toga mozes i sam, ali neke stvari je mozda vredno tako obezbediti. Takodjer, vredi proci i poneku guided tour, jer se stekne kompletniji uvid nego kad sam otkrivas. Iako je ovo potonje zanimljivije, ali se onda desi da tek naknadno otkrivas sta si ustvari video, pa i da shvatis sta si propustio.
Generalno, Jerusalem se razlikuje od svih mojih dosadasnjih city avatura po tome sto je u njemu toliko slojeva, i vremenski i prostorno i socijalno i politicki i istorijski..., da je vrlo tesko pohvatati konce i steci neki opsti utisak. Umesto toga, svaki novi ti potire onaj prethodni. Licno mi se na momente cinilo da ce mozak da mi eksplodira od silne zelje da sve popamtim, povezem, shvatim i dozivim, a dogadjalo mi se da bukvalno zaboravim sta sam procitala pre samo 15 minuta, jer me u medjuvremenu zatrpala gomila novih informacija i utisaka. Ma ne samo onda i tamo, jos uvek ne uspevam da slozim sve kockice u neki smisleni puzzle, a odgledala sam u medjuvremenu gomilu dokumentaraca na Viasat History i procitala gomilu toga sto ranije nisam stigla (ili jesam, ali mi bilo previse haoticno da bih mogla da povezem i upamtim). Nista cudno kad je na tih nekoliko desetina kvadratnih kilometara pocetak historije citave zapadne civilizacije koju danas poznajemo, a dobrim delom i danas odrazava njenu svakodnevicu. Zagrebes jedan sloj, a ispod njega jos tri nova. I o svakom si ponekad i nesto cuo, i mislis da nesto znas, a onda shvatis da nemas pojma i da imas jos mnogo da ucis. A to vazi i za fakte, i za razumevanje znacenja tih fakata.
Vidim da zvuci haoticno ovo sto sam gore napisala, ali verovatno i ne moze bolje da se zapocne prica o Jerusalemu. A da se zavrsi ne moze nikad i nikako. Jerusalem je ocigledno jedna vecna prica koja te voza hiljadama godina u proslost, pa te onda baci u sadasnjost, da bi te vec sledeceg trena odvela na neko trece mesto. Tako se zaglavis u lavirintu vremena, da na momente stvarno ne znas gde si. Utoliko su ilustrativne ove tri slicice dole: jesi li u modernom toaletu 21-og veka ili u arheoloskom nalazistu iz prethriscanskog vremena?
Fil 001.jpeg 119.14KB
3 downloads
Fil 002.jpeg 155.5KB
3 downloads
Fil 003.jpeg 237.46KB
3 downloads
Ja se stvarno jos uvek pitam gde sam to bila i sta sam ustvari videla. Zato ce verovatno ovde biti jos slicnih eseja, doduse s konkretnijim iskustvima i manje filozofije nego u ovom uvodu. Meni ce svakako koristiti da konacno sredim utiske, a i ti ces valjda naci nesto sto bi tebi moglo koristiti. Kapiram da ces ti drugacije, jer si mobilan i zelis da obidjes siri prostor. Zato prva preporuka glasi: ostavi Jerusalem za kraj, jer inace moze da ti se desi da zaglavis u njemu i ne stignes nigde drugde
.