Jump to content


Photo
- - - - -

Propast tužbe BiH protiv Srbije


 • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Mogu uvek mogu satima

Mogu uvek mogu satima
 • Banned
 • 24 posts

Posted 25 December 2016 - 15:18

Oglasi
24. decembar 2016.
Ivanić: Nema revizije tužbe BiH protiv Srbije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao kako ne postoji mogućnost apelacione procedure, već samo novog postupka.
mladen_ivanic_anadolija_2.jpg?itok=lcObcPredsjedavajući Predsjedništva BiH smatra i kako bi eventualno pokretanje revizije presude bilo ponovno „dolijevanje ulja na vratu“Arhiva
Podijeli
Facebook
Twitter
Email

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić odbacio je bilo kakvu mogućnost revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, prenosi agencija Fena.

„Nema nikakve šanse da se taj proces ponovo pokrene i ova priča se može smatrati završenom. Revizije postupka u ovom slučaju neće i ne može biti“, uvjeren je on.

Pozivajući se na informacije dobijene od nadležnih u Međunarodnom sudu pravde, istakao je kako ne postoji mogućnost apelacione procedure, već samo novog postupka.

„Taj postupak je moguće pokrenuti pod nekoliko uslova. Prvo da postoji neka nova činjenica, koja ranije nije bila poznata. Koliko mi je poznato, toga nema. Drugo, da je zahtjev pokrenut u roku od najmanje šest mjeseci od saznavanja te nove činjenice, što se očito nije desilo i da zahtjev bude pokrenut u roku od deset godina od dana izricanja presude. Rok ističe 26. februara 2017.godine i nema niti jedne nove naznake te vrste“, naglasio je Ivanić.

Ukazao je kako bi eventualni novi postupak podrazumijevao i usvajanje nove političke odluke, prije svega u Predsjedništvu BiH, za šta ne postoji njegova saglasnost, što znači da ne može biti konsenzusa o ovom pitanju.

„S obzirom na to da sam ja član Predsjedništva BiH i da imam negativan stav, odluka Predsjedništva o tom pitanju ne može biti usvojena, što znači da ne može biti ispunjen ni taj preduslov“, kategoričan je Ivanić.

Koraci iz Sarajeva

Polazeći od te činjenice, još u junu ove godine proslijedio je pismo Međunarodnom sudu pravde u kojem je naveo kako nema političke saglasnosti o ovom pitanju i kako bi bilo kakav zahtjev ili neki drugi akt, u ime bilo koje institucije, bilo kršenje Ustava BiH i kako takav zahtjev ne može biti legitiman.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra i kako bi eventualno pokretanje revizije presude bilo ponovno „dolijevanje ulja na vatru“.

„To bi bilo neviđeno pogoršanje političkih prilika“, rekao je Ivanić u izjavi Feni, ističući kako napore treba usmjeriti prvenstveno na popravljanje regionalne saradnje.

U tom kontekstu, ključni se koraci, kako je naveo, i u praksi, a ne samo riječima, trebaju napraviti iz Sarajeva.

Međunarodni sud pravde je 2007. godine odbacio odgovornost Srbije u tužbi za genocid koju je podnijela BiH.

BiH je tokom rata, 1993. godine, podnijela tužbu za genocid protiv tada SR Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore.

Izvor: Agencije

 


 • 0

#2 Mogu uvek mogu satima

Mogu uvek mogu satima
 • Banned
 • 24 posts

Posted 25 December 2016 - 15:24

Tim povodom,otvara se pitanje naknade štete od strane Srbije onim republikama bivše sfrj koje tokom devedesetih nisu bile agresorske nego su bile žrtve agresije.


Edited by Mogu uvek mogu satima, 25 December 2016 - 15:26.

 • 0

#3 Newcastle

Newcastle
 • Members
 • 171 posts

Posted 25 December 2016 - 22:43

Tim povodom,otvara se pitanje naknade štete od strane Srbije onim republikama bivše sfrj koje tokom devedesetih nisu bile agresorske nego su bile žrtve agresije.

 

Evo leti golub pismonosa i nosi pare!

 

 

Nego da ostavimo mi tu visoku politiku i šolde, moram da te pitam jel' ovaj tvoj nick stvarnost  ili reklama za africku sljivu?


 • 1

#4 Mogu uvek mogu satima

Mogu uvek mogu satima
 • Banned
 • 24 posts

Posted 26 December 2016 - 21:43

I šta Ti hoćeš,jednu izuzetnost jedan tako redak dar prirode da relativizuješ pozivanjem na neka sumnjiva dostignuća nauke.pa neće moći ! 


 • 0