Jump to content


Photo
- - - - -

Zasto vlast trazi od gradjana da uzima fiskalni racun


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 rookie28

rookie28
  • Members
  • 10 posts

Posted 23 December 2016 - 15:30

Malo malo pa se pojavi vest gde vlast apeluje na gradjane da uzimaju fiskalni racun. Evo danas bas citam: http://www.b92.net/b...&nav_id=1213361

U redu je kao kupac uzeti fiskalni racun ali ovo sto oni rade je apel u smislu da ako mi to ne uradimo drzava ne moze da resi problem naplate poreza. Ispada onda da su gradjani krivi sto se ne naplacuje porez odnosno narodski receno to znaci da ta rupa na putu u koju sam danas upao tockom je zato sto ja nisam uzeo racun u pekari jutros kad sam kupovao burek. Dakle ja sam kriv.

 

Meni zaista nije jasno zasto drzava ne moze to da resi, pa ako moze neko da mi objasni. Ja sam laik po pitanju politke i ekonomije jer se bavim drugim stvarima pa je mozda to uzrok mog nerazumevanja ove problematike. Ipak iznecu moje razmisljanje pa ako neko moze da nadje gde je falinka.

 

Dakle sta je problem da drzava salje inspekciju koja ce biti "prerusena" u civile i kupiti djevrek u pekari i ako ne dobije racun da se onda se predstaviti, pokazati legitimaciju i naplatiti kaznu. Koliko sam upucen kazna obuhvata novcanu naplatu + zatvaranje lokala na 14 dana. Iz mog laickog pogleda na svet ovo je sasvim dovoljan motiv da bilo koji lokal, prodavnica, pekara, trafika i slicno ne izbegava izdavanje racuna.

Vlast kaze da ne mogu da izvrse toliki broj provera (?!). Po nekoj mojoj laickoj proceni, recimo 10 inspektora mogu da pokriju kompletan centar beograda sa svim lokalima za mesec dana. Recimo da tu ima 1000 lokala, to je 100 lokala po inspektoru za 30 dana a to je 3 lokala dnevno. Svaki dan sam u centru BG i dorcolu i mogu da kazem da se redovno izbegava izdavanje fiskalnog racuna. Kafici i restorani uglavnom daju "predracun" a nekad ni to, pekare uglavnom ne izdaju fiskalne... sa druge strane prodavnice i trafike uglavnom izdaju po mom iskustvu ali one su deo velikih lanaca gde je interna politika da se to radi dok one samostalne male radnje i dalje mi se cini da izbegavaju.

Mozda gresim, mozda je moja percepcija losa, mozda neko ima druga iskustva po centru ali tako se meni cini.

 

Dakle sta je u pitanju?

 


  • 0

#2 a001

a001
  • Members
  • 24 posts

Posted 18 January 2017 - 23:38

Vlast kaze da ne mogu da izvrse toliki broj provera (?!). Po nekoj mojoj laickoj proceni, recimo 10 inspektora mogu da pokriju kompletan centar beograda sa svim lokalima za mesec dana. Recimo da tu ima 1000 lokala, to je 100 lokala po inspektoru za 30 dana a to je 3 lokala dnevno. Svaki dan sam u centru BG i dorcolu i mogu da kazem da se redovno izbegava izdavanje fiskalnog racuna. 

 

Zavisi sta podrazumevas pod centar, ali mislim da objekata koji izdaju fiskalne racune u reonu centra ima mnogo vise od 1 000. Malo je nevezan moj odgovor, ali tipa ako uzmes Zeleni Venac, Knez Mihajlovu, Trg Republike pa jos i Dorcol - verovatno ima par hiljada privatnih subjekata.

 

Sad, da odgovorim na prvobitno pitanje - moje laicko misljenje je da je to kombinacija lenjosti ('de ce sad inspektori da se cimaju), precutnog odobravanja drzave u cilju kupovine socijalnog mira (da se ne talasa mnogo) i naravno - korupcije :).

 

Opet, moguce je i da nema dovoljno inspektora, i da im u opisu posla nije samo provera izdavanja fiskalnih racuna (nisam siguran, ali verujem da oni proveravaju i status zaposlenih - da li su prijavljeni itd i ko zna sta jos).


  • 0

#3 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 22 January 2017 - 14:54

Prvo, zasto je problem ljudima da uzimaju fiskalni racun? Je li to neka sramota da se pita za racun? Ili je previse cimanja da se uzme racun? Da li cesce uzimaju racun oni koji placaju karticama jer im treba za "reconciliation"?

 

 

Drugo, zasto bi ti hteo da to drzava resi za tebe? Koliko bi bio spreman da platis za to? Naravno da bi drzava mogla da zaposli vise inspektora i da oni idu na vise mesta i da proveravaju da li se izdaju racuni. Ali da li je to zaista jeftinije resenje od toga da gradjani sami uzimaju racune?

 

 

Trece, sta bi ti radio da ti imas neku svoju firmu, recimo da ti posedujes pekaru u kojoj neki radnici prodaju te djevreke? Kako bi ti to organizovao da te radnici ne potkradaju (npr. da ne stavljaju kes sebi u dzep, ili da ne donose svoje brasno i prave svoje djevreke i prodaju, a da tebi pricaju kako prodaja na ide)? Da li bi stavio nekog kontrolora da nadgleda svakog prodavca? Ili bi slucajno slao kontrolore da se pojave u neko vreme? Ili bi instalirao kamere da snimaju sve sto radnici rade? Ti kontrolori i kamere kostaju, pa bi mozda hteo nekako da ti kupci pomognu. U Americi obicno stave tako da kupci pomognu, npr. dosta takvih "pekara" (mada to nisu pekare kao u Srbiji nego pre "fast food" restorani) ima znakove tipa "ako niste dobili racun, nazovite menadzera na 800-broj-tel i dobicete besplatan rucak". Menadzeri to ne stave zato sto zele da gube pare na davanje besplatnih ruckova nego zato sto zele da ih kupci zastite od potkradanja zaposlenih. Kupci su motivisani da to rade, i da provere da li su dobili racun, jer mogu da zarade besplatan rucak. Generalno se u ekonomiji taj problem zove "principal-agent": https://en.wikipedia...l–agent_problem

 


  • 1