Malo malo pa se pojavi vest gde vlast apeluje na gradjane da uzimaju fiskalni racun. Evo danas bas citam: http://www.b92.net/b...&nav_id=1213361
U redu je kao kupac uzeti fiskalni racun ali ovo sto oni rade je apel u smislu da ako mi to ne uradimo drzava ne moze da resi problem naplate poreza. Ispada onda da su gradjani krivi sto se ne naplacuje porez odnosno narodski receno to znaci da ta rupa na putu u koju sam danas upao tockom je zato sto ja nisam uzeo racun u pekari jutros kad sam kupovao burek. Dakle ja sam kriv.
Meni zaista nije jasno zasto drzava ne moze to da resi, pa ako moze neko da mi objasni. Ja sam laik po pitanju politke i ekonomije jer se bavim drugim stvarima pa je mozda to uzrok mog nerazumevanja ove problematike. Ipak iznecu moje razmisljanje pa ako neko moze da nadje gde je falinka.
Dakle sta je problem da drzava salje inspekciju koja ce biti "prerusena" u civile i kupiti djevrek u pekari i ako ne dobije racun da se onda se predstaviti, pokazati legitimaciju i naplatiti kaznu. Koliko sam upucen kazna obuhvata novcanu naplatu + zatvaranje lokala na 14 dana. Iz mog laickog pogleda na svet ovo je sasvim dovoljan motiv da bilo koji lokal, prodavnica, pekara, trafika i slicno ne izbegava izdavanje racuna.
Vlast kaze da ne mogu da izvrse toliki broj provera (?!). Po nekoj mojoj laickoj proceni, recimo 10 inspektora mogu da pokriju kompletan centar beograda sa svim lokalima za mesec dana. Recimo da tu ima 1000 lokala, to je 100 lokala po inspektoru za 30 dana a to je 3 lokala dnevno. Svaki dan sam u centru BG i dorcolu i mogu da kazem da se redovno izbegava izdavanje fiskalnog racuna. Kafici i restorani uglavnom daju "predracun" a nekad ni to, pekare uglavnom ne izdaju fiskalne... sa druge strane prodavnice i trafike uglavnom izdaju po mom iskustvu ali one su deo velikih lanaca gde je interna politika da se to radi dok one samostalne male radnje i dalje mi se cini da izbegavaju.
Mozda gresim, mozda je moja percepcija losa, mozda neko ima druga iskustva po centru ali tako se meni cini.
Dakle sta je u pitanju?