Dugo sam na ovom forumu, pa moze biti da sam ovo vec kacila. Ali svakako nisam na ovom topicu, a radi se o klasicnom slozencu, koji moze biti i vrlo ukusan. Radi se o kelju, za kojeg svi znamo da je vrlo zdrava namirnica, ali kojeg mnogi ne vole jer ima ukus "na vodu", tj sam uopste nema ukus. U sledecoj kombinaciji igra glavnu ulogu i objedinjuje sve ostale sastojke na vrlo elegantan nacin.
Kome je malo elegancije, moze ovu plemenitu biljku da nazove i savojskim kupusom, pa da bolje zvuci, ali da se ne lazemo - to jeste dobri stari kelj. Svako selo danas ima svoj varijetet, pa nije ni bitno kako ga zovemo, ali stvar nije u povrcu samom, vec u slozencu.
Prosle nedelje sam ga kuvala jednog obicnog radnog dana i izgledalo je ovako:
Fil 000(1).jpeg 147.38KB 0 downloads
Recepta sam morala da se podsetim, jer bas nisam htela da improvizujem, a znala sam da ga imam u ovom knjizurku (pre toga sam ga mnogo puta pravila po secanju):
Fil 000(3).jpeg 139.21KB 0 downloads
To gore je izdanje Vegetinih recepata iz 1982, koje se pravim cudom naslo u mom sadasnjem domu, a potice iz jednog od mojih prethodnih zivota. Preslo je dug put od Zagreba, preko Splita, Dimitrovgrada i Pirota, Vilhelmine i Umeå, a danas obitava u Stockholmu. Kad sam ga otvorila, iz njega poispadase papirici koji su me podsetili na neka davna vremena, a ima i zapisa na marginama cije mi poreklo nije poznato, ali zasigurno znam da imaju veze s ovim mojim kratkotrajnim i privremenim boravkom u ovom univerzumu. Ne mogu da verujem da ovu knjizicu posedujem vec 35 godina. Nisam sigurna da imam ista toliko staro.
Za recepAt verujem da je autorsko delo Steve Karapandze, posto je u to vreme pravio onu emisiju na onoj televiziji. Evo i njega,tj recepta (ali naravno da su sve varijacije dozvoljene; obavezni su samo kelj i mleveno meso, plus jaje i pavlaka, kad je vec nabujak):
Fil 000(2).jpeg 225.94KB 0 downloads
Btw, nisam sigurna da ovo jelo pripada ijednoj tradicionalnoj ili bilo kakvoj kuhinji, osim mozda jugo-nostalgicarskoj. Meni je to kombinacija hrane na kojoj sam odrasla, a koja se sasvim dobro uklapa u svakodnevnu ishranu koju danas praktikujem... Koja se opet dosta razlikuje od one na kojoj sam odrasla, sto je skroz sasavo. Ovo je jedno od jela koja mi povezuju sve te svetove; zato ga jako volim.
I toplo preporucujem, jer se jednostavno i brzo pravi, a vrlo je ukusno.